clip_image012.jpgΑπό τους σημαντικότερους θεωρητικούς της λογοτεχνίας και του πολιτισμού και ταυτόχρονα συγγραφέας ο ίδιος που η λογοτεχνική του γκάμα επεκτείνεται από το μυθιστόρημα ως το θεατρικό έργο, ο Τέρι Ίγκλετον  αναμφισβήτητα έχει πολλά να πει για τον “Θάνατο της κριτικής”, θέμα για το οποίο θα μιλήσει τη Δευτέρα 24 του μήνα (8 μ.μ.) στη διάλεξη που δίνει στο αμφιθέατρο “Λεωνίδας Ζέρβας” στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, προσκεκλημένος του British Council και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ.

Τον Τέρι Ίγκλετον θα παρουσιάσει ο Τάκης Καγιαλής, αν. καθηγητής στο ΕΑΠ, ενώ θα μιλήσει και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ Πασχάλης Κιτρομηλίδης.

Στη διάλεξή του ο Ίγκλετον θα εξετάσει την ιστορία της ευρωπαϊκή λογοτεχνικής κριτικής, η οποία φέρεται να συνδιάζει την ανάλυση της γλώσσας με πιο δημόσιες και πολιτικές λειτουργίες, υποστηρίζοντας ότι και οι δυο αυτοί ρόλοι βρίσκονται σε κρίση για διάφορους λόγους, απειλώντας τη σημασία και το νόημα της ίδιας της κριτικής. Ο Ίγκλετον θα κινηθεί σε ένα ευρύ πεδίο θεματολογίας, θέτοντας ερωτήματα, όπως ποιος είναι ο ρόλος του διανοούμενου στον δημόσιο βίο, ποια είναι η θέση της ρητορικής και ποια η σημασία της κουλτούρας.

Αξιοπρόσεκτη περίπτωση διανοουμένου, ο Τέρι Ίγκλετον, σπούδασε στο Cambrige, στο οποίο μάλιστα υπήρξε ο νεότερος διδάσκων από τον 18ο αιώνα. Έχει επίσης διδάξει Αγγλική Φιλολογία στην Οξφόρδη και στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ενώ τώρα  διδάσκει φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και Πολιτισμική Θεωρία στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας. Στη συγγραφική του δραστηριότητα εκτός από τις πλέον των 50 μελετών λογοτεχνικής, πολιτισμικής και πολιτικής κριτικής, ένα μυθιστόρημα, αρκετά θεατρικά τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε σκηνές του Λονδίνου και της Ιρλανδίας καθώς και το σενάριο για την ταινία “Βίτκενστάιν” του Ντέρεκ Τζάρμαν.

Terry Eagleton: Doctor of dialectics Guardian

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων