O γάλλος συγγραφέας Jean-Marie Gustave Le Clezio τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, για τα περιπετειώδη μυθιστορήματα, διηγήματα και βιβλία παιδικής λογοτεχνίας που έχει γράψει..

Χαρακτηρίστηκε από την επιτροπή της Σουηδικής Ακαδημίας των βραβείων ως ο συγγραφέας «της ρήξης, των νέων αναχωρήσεων, της ποιητικής περιπέτειας, της αισθησιακής έκστασης ?ένας εξερευνητής της ανθρωπότητας πίσω και πέρα από τους κραταιούς πολιτισμούς».

Στη λογοτεχνία του φετινού νομπελίστα Le Clezio αναδεικνύεται η διαφορετικότητα, η ατμόσφαιρα είναι ταξιδιωτική και οι περιπλανήσεις αφορούν τόσο μακρινούς τόπους και πολιτισμούς όσο και εσωτερικές αναζητήσεις. Η αφήγησή του είναι συνήθως λυρική, ενώ πολλά από τα μυθιστορήματά του έχουν χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως «ελεγεία στον άνθρωπο, το αίσθημα και το πεπρωμένο».

Τα βιβλία του Le Clezio που κυκλοφορούν στα ελληνικά είναι:
Ονίτσα, Εκδόσεις Ωκεανίδα, 1994
Το πρόστιμο, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, 1992
Έρημος, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1993
Ντιέγκο και Φρίντα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1996
Το χρυσόψαρο, Εκδόσεις Πατάκη, 1999
Φλογισμένη καρδιά και άλλα διηγήματα, Εκδόσεις Μίνωας, 2001
Μαρτίνος και άλλα διηγήματα, Εκδόσεις Χατζηνικολή, 1981
Ο γυρευτής του χρυσού, Εκδόσεις Χατζηνικολή, 1986
Μόντο και άλλα διηγήματα, Εκδόσεις Χατζηνικολή, 1981

Μεταξύ των συγγραφέων που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ τα τελευταία χρόνια, είναι ο Ντόρις Λέσινγκ (2007), ο βρετανός Χάρολντ Πίντερ (2005) και ο τούρκος, Ορχάν Παμούκ (2006), ενώ το 2000 το Νόμπελ Λογοτεχνίας κέρδισε ο Γκάο Σινγκτζιάν, πολιτικός πρόσφυγας από την Κίνα στη Γαλλία, ο οποίος έχει πλέον γαλλική υπηκοότητα.

2 σχόλια στο “Νόμπελ λογοτεχνίας”
  1. Ντόρις Λέσινγκ: Η….. Καταπληκτική γυναίκα συγγραφέας!

  2. […] Νόμπελ λογοτεχνίας […]

  3.  

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων