Αρχείο για 11 Νοεμβρίου, 2009

 armisiticeday460.jpg

Σαν σήμερα, πριν από 91 χρόνια, στις 11 Νοεμβρίου του 1918, κηρύχθηκε επίσημα η λήξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου και για το λόγο αυτό εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Στις 11 Νοεμβρίου του 1918 η Γερμανία υπέγραψε εκεχειρία με τη Γαλλία, θέτοντας τέλος στον πόλεμο που είχε ξεκινήσει το 1914 και κόστισε τη ζωή σε 15 εκατομμύρια ανθρώπους.

www.guardian.co.uk

Comments 0 σχόλια »

 nautilus5.jpgΟ Νίκος Καμπράνης μετακόμισε – επιτέλους- στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Αν έχετε φίλους μαθηματικούς, αν γνωρίζετε συναδέλφους που πήραν το μαθητικό υπολογιστή και ψάχνονται κάντε τους αυτή τη διεύθυνση δώρο…

http://kampranis.sch.gr/

Comments 1 σχόλιο »

Τα χρόνια που προηγούνται του ξεσπάσματος του Α Δ Παγκοσμίου Πολέμου είναι μια περίοδος που μπορεί να ερευνηθεί με προσοχή και μέσα από «τόνους βιβλίων» τα οποία ο σκηνοθέτης και το επιτελείο του μελέτησαν εξονυχιστικά. Μεγάλη σημασία εδώ έχει η «μαύρη περίοδος εκπαίδευσης», όπως αποκαλείται στη Γερμανία. «Μαύρη εκπαίδευση» είναι μια έκφραση που άρχισε να χρησιμοποιείται τον 19ο αιώνα και επικράτησε πολλά χρόνια μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως το 1968: Δάσκαλοι και παιδαγωγοί ακολουθούσαν ένα συγκεκριμένο, συντηρητικό, αυστηρό σύστημα εκπαίδευσης του οποίου η ιδεολογία μπόλιασε τα παιδιά με τις ρίζες του τρόμου που αργότερα θα γινόταν μανιφέστο. Επίσης ο ρόλος της θρησκείας υπήρξε καίριος διότι τα παιδιά που έμελλε να γίνουν οι σημαιοφόροι της ναζιστικής Γερμανίας είχαν γαλουχηθεί σε ένα αυστηρό προτεσταντικό πλαίσιο.

Ωστόσο η «Λευκή κορδέλα» δεν εξηγεί το πώς ακριβώς υιοθετήθηκε η φιλοσοφία του ναζισμού διότι ο Μίχαελ Χάνεκε δεν δίνει ποτέ απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει. «Είναι μια από τις πηγές της θεμελιώδους σκέψης» είπε. «Κάποια στιγμή είχα σκεφτεί να ονομάσω την ταινία “Το δεξί χέρι του Θεού” που σημαίνει ότι αυτά τα παιδιά θεωρούν τους εαυτούς τους δεξί χέρι του Θεού επειδή γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στο Καλό και στο Κακό και πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να δικάζουν τους άλλους. Αυτό ανέκαθεν ήταν η αρχή της τρομοκρατίας».

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

audiobooks-thumb-200x199-375.jpgΟι φίλοι της λογοτεχνίας, της τεχνολογίας και των νέων μέσων θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα Αudio Βook στην εκδήλωση για την παρουσίαση των ηχητικών βιβλίων που θα πραγματοποιηθεί, πρώτη φορά, στη χώρα μας στις 11 Νοεμβρίου, στο caf του Ιανού (Σταδίου 24), στις 12.30 μ.μ. Ο παραγωγός και εκδότης κ. Τ. Παγώνης θα μιλήσει για το πώς παράγεται και δημιουργείται ένα Αudio Βook καθώς και για την ιστορία και τη χρηστικότητά του ως ηλεκτρονικού μέσου επικοινωνίας και διάδοσης του βιβλίου και των πολιτισμικών αξιών του, ενώ γνωστοί έλληνες συγγραφείς και δημοσιογράφοι θα αναφερθούν στο νέο αυτό λογοτεχνικό είδος, το οποίο συμπληρώνει το έντυπο βιβλίο και ανοίγει νέους ορίζοντες στην απόλαυση της λογοτεχνίας.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Oi Ellines Sti Diaspora 15os-21os Aionas Εκδόσεις Βουλή των Ελλήνων

Comments 0 σχόλια »

306453_1.jpgΤον περασμένο Αύγουστο, οι ιδιοκτήτες του Twitter ανακοίνωσαν μία μικρή αλλαγή στον τρόπο που λειτουργούσε τη δημοφιλή υπηρεσία micro-blogging: ουσιαστικά επρόκειτο για μία αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του retweeting, δηλαδή του τρόπου που ένας χρήστης επαναδημοσιεύει το μήνυμα κάποιου άλλου χρήστη στους «αναγνώστες» του, μαζί με κάποια δικά του σχόλια.

Τα retweets γενικά ξεκινούν με ένα RT (για το «retweet» ) και συνήθως παραπέμπουν στο συγγραφέα του αρχικού σχολίου μέσω αναφοράς του ονόματός του.

Ωστόσο, στην όλη υπόθεση υπήρχε μία μικρή ιδιαιτερότητα: το retweet δεν αποτελεί κάποιου είδους καινοτομία του ίδιου του Twitter, αλλά δημιουργήθηκε από τους χρήστες. Σε μία δημοσίευση σε ένα blog, ο Μπιζ Στόουν, «νούμερο 2» στην ιεραρχία του Twitter, εξήγησε τις αλλαγές και ανέφερε πως επρόκειτο για «θαυμαστά παραδείγματα του πώς το Twitter μας δείχνει τι ακριβώς θέλει να γίνει». Τα καλά νέα, είπε, ήταν ότι τα retweets ενσωματώθηκαν στην αρχιτεκτονική του Twitter. Τα κακά νέα ήταν ότι το λεγόμενο Project Retweet δεν προέβλεπε την εισαγωγή σχολίων από το δεύτερο χρήστη.

Το αποτέλεσμα: επανάσταση. Οι κριτικές από πλευράς μεγάλου μέρους της κοινότητας ήταν δριμύτατες, καθώς η άποψη που κυριάρχησε ήταν «πώς το Twitter τολμά να ανακατευτεί με το…Twitter». Ένας χρήστης ονόματι Νταν Ζαρέλλα, αυτοχαρακτηριζόμενος κοινωνιολόγος και επιστήμονας-ειδικός στο viral marketing, δημοσίευσε ένα οξύτατο σχόλιο, σύμφωνα με το οποίο το Twitter επρόκειτο να «ξεκοιλιάσει τα retweets, αφαιρώντας όλη τους την αξία». Ο Ζαρέλλα δημιούργησε ένα hashtag (άλλη μία δυνατότητα που προσφέρει το Tweeter, που επιτρέπει στους χρήστες του Twitter να ενοποιούν τις συζητήσεις τους) ονόματι #saveretweets. Κάποιοι λίγοι είπαν ότι η «επέμβαση» τους άρεσε. Η συντριπτική πλειοψηφία ασπάστηκε την άποψη που, πολύ λακωνικά, με τον τρόπο του Twitter, εξέφρασε ένας εκ των χρηστών: «Πολύ κακό σχέδιο. Το μισούμε».

Αυτός είναι και ο λόγος που το Twitter γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα: ενώ αρχικά κανείς δεν ήξερε ακριβώς ποιος είναι ο ρόλος του και πώς ακριβώς λειτουργεί, τελικά καθορίστηκε από τους ίδιους του τους χρήστες: πρόκειται για ένα ολοζώντανο μέσο γρήγορης επικοινωνίας, το οποίο έχει να κάνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, με τα πάντα, από δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ μέχρι σχολιασμούς ποδοσφαιρικών παιχνιδιών. Οι χρήστες μετέτρεψαν τον «περιορισμό» των 140 χαρακτήρων ανά tweet σε πλεονέκτημα: σύντομα δημιουργήθηκε μία ιδιότυπη «γραμματική» και ένα εξειδικευμένο «συντακτικό». Επίσης, η δυνατότητα να δει κάποιος τα νέα ατόμων που ήταν παντελώς ξένα, αντί να «ρίξει» το Twitter, το ανέβασε. Αυτό που συνέβη εν ολίγοις: οι χρήστες έδωσαν στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο τη μορφή που έχει σήμερα.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

 11111111.jpgΗταν η παρουσία των ελληνικών δυνάμεων στην Ανατολία προάγγελος των δραματικών γεγονότων μέχρι και την Καταστροφή του 1922;

Διαβάστε το αφιέρωμα της Καθημερινής σε επιμέλεια Στέφανου Xελιδόνη όπως και το άρθρο του Θάνου Βερέμη Η απόφαση για την απόβαση στη Σμύρνη

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων