Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση

Αρχείο για 3 Νοεμβρίου, 2009

obamafacebook.jpgΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ από τους 300 εκατομμύρια φαν του, το Facebook είναι ένας βολικός τρόπος να διατηρούν επαφή με φίλους, να εντοπίζουν παλιές (και δυνάμει μέλλουσες) αγάπες, να μοιράζονται φωτογραφίες τους με τον κόσμο… Η παγκόσμια δύναμη του Facebook, όμως, τάσσεται πλέον στην υπηρεσία και ενός πιο αξιοσέβαστου στόχου: την αναζήτηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Ένα κοινό πρόγραμμα ανάμεσα στο Facebook και το Εργαστήριο Τεχνολογίας της Πειθούς από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ- θα το βρείτε στην ιστοσελίδα peace. facebook. com – προσπαθεί να φέρει κοντά «αντιπάλους» από ολόκληρο τον πλανήτη, ενθαρρύνοντας τις διαδικτυακές φιλίες ανάμεσα σε Εβραίους και μουσουλμάνους, Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, αλλά και… Έλληνες και Τούρκους. Παρακολουθώντας τις φιλίες που συνάπτονται στο Facebook, και τις επαφές που ακολουθούν, η ιστοσελίδα προσφέρει καθημερινά μια εικόνα του ποιος μιλάει με ποιον και πού.

Οι επαφές
Χθες το απόγευμα για παράδειγμα, σύμφωνα με το Ρeace- Facebook, μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες είχαν πραγματοποιηθεί 12.824 επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, 5.189 επαφές μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, 8.088 επαφές μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας, 6.809 επαφές μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, 71.002 επαφές μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, 1.231 επαφές μεταξύ μουσουλμάνων και Εβραίων και 589 επαφές μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

Η ιστοσελίδα θέτει καθημερινά σε χιλιάδες χρήστες του Facebook την ίδια ερώτηση: Πιστεύετε ότι μπορούμε να κατακτήσουμε την παγκόσμια ειρήνη μέσα στα επόμενα 50 χρόνια; Οι απαντήσεις αποκαλύπτουν γεωγραφικά κυμαινόμενα ποσοστά αισιοδοξίας. Στην Κολομβία «ναι» απαντά το 32,45%, στις ΗΠΑ μόλις το 8,97%. Σε κάθε περίπτωση, το Facebook δηλώνει υπερήφανο που βάζει το δικό του λιθαράκι στην αναζήτηση της παγκόσμιας ειρήνης χρησιμοποιώντας την τεχνολογία προκειμένου «να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν καλύτερα ο ένας τον άλλο».

http://peace.facebook.com/

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

693510.jpgΗ Συλβί είναι σκληρά εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών του δημοτικού. Βλέπει «μόνο πλεονεκτήματα» στο γεγονός ότι τα μικρά της πηγαίνουν πια στο σχολείο μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Η Υβόν είναι εξίσου σκληρά εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών του νηπιαγωγείου. Έδωσε μάχη για να παραμείνουν τεσσερισήμισι οι ημέρες της σχολικής εβδομάδας.

Η μεταρρύθμιση στη Γαλλία έγινε αθόρυβα, σχεδόν λαθραία, ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατόν αντιδράσεις. Λίγο προτού αρχίσει η σχολική χρονιά 2008-2009, ο υπουργός Παιδείας Ξαβιέ Νταρκός ανακοίνωσε πως οι μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, όλα τα παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών, δεν θα είχαν πια σχολείο τα πρωινά του Σαββάτου και οι ώρες των μαθημάτων τους θα μειώνονταν από 26 σε 24, μοιρασμένες ανάμεσα στη Δευτέρα, την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή- στη Γαλλία, η παραδοσιακή ημέρα ανάπαυσης για τους μαθητές, πέραν της Κυριακής φυσικά, ήταν από δεκαετίες η Τετάρτη.

Το αξιοπερίεργο
«Οι μικροί μαθητές χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να ξεκουράζεται το μυαλό τους και να απελευθερώνεται η δημιουργικότητά τους», είχε επιχειρηματολογήσει τότε ο Νταρκός. Πράγματι οι Γάλλοι μαθητές μαζί με τους Ιταλούς είναι εκείνοι που βρίσκονται τις περισσότερες ώρες στο σχολείο· ο περισσότερος χρόνος όμως δεν έχει και τα ανάλογα αποτελέσματα αφού 15% των μαθητών φτάνουν στο τέλος του δημοτικού με δυσκολίες στην ανάγνωση και την αριθμητική. Άλλωστε, 80% των γονέων τάσσονται υπέρ της κατάργησης των μαθημάτων το πρωί του Σαββάτου, είχε σημειώσει τότε ο υπουργός Παιδείας.

Κάπως έτσι, χωρίς να γίνει μεγάλη συζήτηση ούτε να λάβει το θέμα διαστάσεις, στη Γαλλία έγινε κάτι αξιοπερίεργο· διότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προτιμούν να «απλώνουν» τις διδακτκές ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Σήμερα, μόνο 5% των δημόσιων δημοτικών σχολείων αντιστέκεται στο μέτρο (και δεν είναι απλό, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του σχολικού συμβουλίου, το πράσινο φως από τον δήμο και ειδική άδεια από τον γενικό επιθεωρητή Παιδείας) και αυτά παραμένουν κλειστά τα Σάββατα, απλώς έχουν συμπεριλάβει στις σχολικές ημέρες και το πρωινό της Τετάρτης.

Οι πολέμιοι
Όπως σημειώνει ωστόσο η «Liberation», «η κατάσταση είναι λίγο τρελή. Πολλοί ειδικοί, συνδικάτα εκπαιδευτικών και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων παραμένουν πεπεισμένοι πως η εβδομάδα των τεσσερισήμισι ημερών είναι προτιμότερη για τον ρυθμό του παιδιού και πως το νέο σύστημα, με 24 ώρες μαθημάτων συμπυκνωμένες σε τέσσερις ημέρες, και δύο διακοπές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που σπάνε τον ρυθμό της δουλειάς, δεν είναι καθόλου καλή λύση. Στην πράξη, όμως, όταν έρχεται η ώρα να ψηφίσει το σχολικό συμβούλιο υπέρ των τεσσερισήμισι ημερών, η απάντηση είναι “όχι”». Μόνο η Τουλούζη τα κατάφερε, αλλά στη συγκεκριμένη πόλη, τα δημοτικά ήταν από πριν κλειστά το πρωί του Σαββάτου και ανοιχτά το πρωί της Τετάρτης. Ουσιαστικά, λοιπόν, απλώς διατηρήθηκε το ισχύον σύστημα. Εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, το υπουργείο Παιδείας δείχνει να κερδίζει το στοίχημα.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

parliament.JPGΑν θέλετε να μάθετε που θα απευθύνετε τις επιστολές σας για θέματα παιδείας σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του Προέδρου της Βουλής  συστάθηκαν οι Διαρκείς Επιτροπές της Ολομέλειας της Βουλής για την Α΄ Σύνοδο της ΙΓ΄ Βουλευτικής Περιόδου.

          Προηγήθηκαν επιστολές του Προέδρου της Βουλής προς τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, οι οποίοι και υπέδειξαν τους βουλευτές-εκπροσώπους τους στις Διαρκείς Επιτροπές.

          Την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, στις 18.00΄, θα συνέλθουν τα μέλη των Διαρκών Επιτροπών προκειμένου να συγκροτηθούν σε σώμα.

Με τη συγκρότηση των προεδρείων των Διαρκών Επιτροπών, η Βουλή θα είναι έτοιμη να δεχθεί προς επεξεργασία τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης.

Τα ονόματα των μελών στο δικτυακό τόπο της Βουλής

Comments 0 σχόλια »

kriaras.jpgΤην ευκαιρία να θέσει για πρώτη φορά διά ζώσης σε πρωθυπουργό τις απόψεις του για την Παιδεία είχε χθες, στο 104ο έτος της ηλικίας του, ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Κριαράς. Σε συνάντηση μισής και πλέον ώρας στο σπίτι του επί της οδού Αγγελάκη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γ. Παπανδρέου άκουσε με σεβασμό τη σταθερή εδώ και χρόνια άποψη του μαχόμενου δημοτικιστή για την κατάργηση της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στο Γυμνάσιο, αίτημα που είχε θέσει κατ’ επανάληψη σε επιστολές του τόσο σε πρωθυπουργούς όσο και σε υπουργούς Παιδείας.«Ομολογώ ότι ειναι η πρώτη φορά που θέτω κατ’ ιδίαν σε πρωθυπουργό τις απόψεις μου. Ο κ. Παπανδρέου με εξέπληξε, αλλά με εξέπληξε ευχάριστα με την επίσκεψή του», ανέφερε στην «Κ» ο υπεραιωνόβιος λόγιος δάσκαλος, που στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου κατείχε την τελευταία και τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

«Σε αυτήν την ευχάριστη συνάντηση υπογράμμισα στον πρωθυπουργό την ανάγκη να επαναφέρει το παλαιό σύστημα διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας -την κατάργησή της δηλαδή από το γυμνάσιο και τον περιορισμό της στο λύκειο- που είχε καθιερώσει η μεταρρύθμιση του 1976 επί υπουργού Παιδείας Γεωργίου Ράλλη στην πρώτη μεταδικτατορική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή», εξήγησε. «Δυστυχώς δέκα χρόνια αργότερα, το 1986, ο τότε υπουργός Παιδείας Αντώνης Τρίτσης στην προσπάθειά του να καινοτομήσει και με τις επιρροές αντιδραστικών κύκλων επανέφερε τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής στο γυμνάσιο με την οποία διαφωνώ απολύτως. Η ταυτόχρονη διδασκαλία Νέων και Αρχαίων Ελληνικών στην πράξη προκαλεί σύγχυση, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι μαθητές να είναι γλωσσικά ακατάρτιστοι» υπογράμμισε ο κ. Κριαράς.

Ο πρωθυπουργός έδειξε να συμφωνεί με τις επιστημονικές απόψεις του ομότιμου καθηγητή, ο οποίος μάλιστα τον παρέπεμψε σε γραπτά μαθητών για να αντιληφθεί «το μέγεθος της γλωσσικής σύγχυσης», ενώ φάνηκε πρόθυμος να ενισχύσει τα οικονομικά του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας προκειμένου να συνεχίσει το επιστημονικό του έργο, μεταξύ αυτών το μνημειώδες λεξικό Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας -το επιστημονικό έργο του καθηγητή Εμμ. Κριαρά- που βρίσκεται στον 17ο τόμο του.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων