Αρχείο για 24 Νοεμβρίου, 2009

main.jpgΣυμμετείχα σε μία συνάντηση για τη διδασκαλία της Ιστορίας στο Λύκειο. Ηταν μία από αυτές τις ημέρες που όλα πάνε στραβά. Από αυτές που γυρίζεις καθημαγμένος σπίτι και σκέφτεσαι γιατί αποχωρίστηκα σήμερα το κρεβάτι μου;  Τα μηχανήματα συμμετείχαν στο κομφούζιο κι αρνήθηκαν να συνεργαστούν. Αφού αλλάξαμε αίθουσες, βιντεοπροβολείς, καλώδια και υπολογιστές αρχίσαμε την παρουσίαση.

Μπορούσα να πιάσω το σφυγμό του κοινού. Υπήρχαν πάντα οι συμπαθούντες αλλά στο συννεφάκι της σκέψης τους μπορούσα να διακρίνω: “Τι λέει αυτή; εδώ έχουμε παιδιά που μας περιμένουν να τα διαβάσουμε, γονείς που πρέπει να τους τρέξουμε στους γιατρούς, το σίδερο έχει πιάσει ταβάνι”.

Και πράγματι δεν ερχόμαστε να προτείνουμε κάτι εύκολο. Γιατί τόσα χρόνια δε φτιάξαμε υποδομές. Δέκα χρόνια μετά διαπιστώνω ότι συναντώ τις ίδιες δυσκολίες για να στήσω μία πρόταση διδασκαλίας. Δεν υπάρχουν κειμενικές πηγές, δεν έχουμε εικονογραφικό υλικό. Ποιος θα αφιερώσει 50 ώρες για να στήσει ένα μάθημα 45 λεπτών;

Συμφωνήσαμε όλοι ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι όμως χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο αν δεν αλλάξει ριζικά η ύλη και ο τρόπος με τον οποίο διδάσκεται από την αρχή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν περισσότερη ελευθερία και όχι ομοιομορφία στις σχολικές μονάδες, αξιολόγηση του διδακτικού έργου και πραγματική μετεκπαίδευση των καθηγητών, συμβατή με τις απαιτήσεις των καιρών.

Μες το κοινό υπάρχουν πάντα κι αυτοί που ψάχνουν το λάθος. Στην επιμόρφωση μας έλεγαν να κάνουμε πάντα λάθη. Για να σκέφτεται το κοινό… αυτό μπορώ να το κάνω καλύτερα απλά μου λείπουν λίγες τεχνικές γνώσεις.

Δεν έκανα επίτηδες λάθος, έδειχνα ένα μάθημα για την πτώση της Πόλης to 1453 κι έδειξα και μία εικόνα από το 1204. Δεν είπα όμως ποτέ ότι υπάρχει ερώτηση που συγκρίνει τις δύο κατακτήσεις. Ο χρόνος με πίεζε να ζιπάρω την παρουσίαση. Ο συνάδελφος όμως το χάρηκε τόσο που βρήκε το λάθος…

Γυρίζοντας στο σπίτι έμαθα ότι καλούμαι σε απολογία γιατί χρησιμοποιώ το διαδίκτυο στο μάθημά μου. 

Οχι, δεν έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά την τελευταία δεκαετία.

Comments 4 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

type11495.jpgΥπακούοντας στην τάση που θέλει όλη την εξειδικευμένη γνώση του παρελθόντος να μετακομίζει σταδιακά στον Ιστό, οι τσελεμεντέδες, εκείνα τα ογκώδη γεμάτα συνταγές βιβλία, μετατρέπονται κι αυτοί από στατικές σελίδες σε «αεικίνητες» ιστοσελίδες εμπλουτισμένες με πλήθος νέων χαρακτηριστικών (διαδραστικότητα, συμμετοχικότητα κ.ά.).

Οι πολίτες του Διαδικτύου από τη μεριά τους δείχνουν να ανταποκρίνονται και με το παραπάνω.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία μετρήσεων «Nielsen» στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο τομέας της μαγειρικής υπήρξε ο δεύτερος ταχύτερα αναπτυσσόμενος on line την περίοδο Ιουλίου 2008 – Ιουλίου 2009, χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο οι ιστοχώροι γαστρονομικής θεματικής είδαν την επισκεψιμότητά τους να αυξάνεται κατά 56% (από 6,7 εκατoμμύρια σε 10,5 εκατoμμύρια μεμονωμένες επισκέπτες μηνιαίως).

Οι εν λόγω εξελίξεις δεν θα μπορούσαν παρά να αγγίξουν και τη φημισμένη παγκοσμίως, για την κουζίνα της, Ελλάδα.

Με 19 εθνικές κουζίνες
Εύχρηστος, κατατοπιστικός και πλούσιος σε περιεχόμενο, ο ιστοχώρος www.Hungry.gr έχει βαλθεί να «χορτάσει» την «πείνα» κάθε κυβερνοναύτη θέτοντας στη διάθεση αυτού χιλιάδες εύκολα αναζητήσιμες συνταγές, χωρισμένες σε 6 βασικές κατηγορίες (Φαγητά, Σάλτσες & Κρέμες, Σαλάτες, Γλυκά, Μπαχαρικά και Αφροδισιακά), καθεμία από τις οποίες φιλτράρεται ακολούθως με τη βοήθεια πτυσσόμενων μενού σε πλήθος υποκατηγοριών: τα φαγητά ανάλογα με το κύριο υλικό και τον τρόπο μαγειρέματός τους, οι σάλτσες/κρέμες ανάλογα με το πιάτο το οποίο πρόκειται να συνοδεύσουν, οι σαλάτες και τα γλυκά ανάλογα με το είδος τους, τα μπαχαρικά/μυρωδικά ανάλογα με το φαγητό κι όλα τα παραπάνω ανάλογα με την εθνική κουζίνα στην οποία ανήκουν (συνολικά, στην ιστοσελίδα «αντιπροσωπεύονται» 19 εθνικές κουζίνες, άλλες με περισσότερες κι άλλες με λιγότερες συνταγές).

Με… νου και PC

www.greekcook.gr
Σχετικά νέο στον Ιστό (έκανε το ντεμπούτο του τον Ιανουάριο του 2009), ξεχωρίζει για κάποιες ιδιαίτερες κατηγορίες συνταγών («μερακλήδικες», «εργένικες», «χριστουγεννιάτικες» κ.ά.), καθώς για το πλήθος άρθρων που φιλοξενεί.

www.syntages.matia.gr
Στο ψηφιακό μενού του εν λόγω ιστοχώρου θα βρείτε φαγητά νηστίσιμα, διαίτης, για διαβητικούς καθώς και ειδικές κατηγορίες αφιερωμένες στην πολίτικη κουζίνα και τις εορτές.

www.yumyum.gr
Ηλεκτρονικός τσελεμεντές εντυπωσιακά πλούσιος σε συνταγές αξίας «πολλών πιρουνιών».

www.sintages.gr
Παραδοσιακές συνταγές από όλα τα μέρη της Ελλάδος.

www.sintagespareas.gr
«Μια μεγάλη παρέα που μοιράζεται τις αγαπημένες της συνταγές, συμβουλές μαγειρικής, αλλά και ό,τι άλλο την απασχολεί γύρω από την κουζίνα», αυτό φιλοδοξεί να γίνει το sintagespareas.gr το οποίο, από ό,τι φαίνεται, τα καταφέρνει μια χαρά στον στόχο του.

Το Έθνος

Comments 0 σχόλια »

office-2010_original.jpgΗ δοκιμαστική έκδοση της σουίτας εφαρμογών γραφείου Office 2010 είναι διαθέσιμη για δωρεάν κατέβασμα, ανακοίνωσε η Microsoft.Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του Office 2010 είναι οι ειδικές εκδόσεις των εφαρμογών Word, Excell, Powerpoint και OneNote οι οποίες τρέχουν μέσα στον browser. Οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε μια δωρεάν έκδοση της διαδικτυακής υπηρεσίας, που περιλαμβάνει διαφημίσεις, ενώ οι επιχειρήσεις θα χρεώνονται.

Η νέα έκδοση της σουίτας επιτρέπει επίσης τη σύνδεση υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης στο πρόγραμμα ατζέντας, επικοινωνίας και ημερολογίου Outlook.

Η τελική έκδοση της σουίτας αναμένεται στην αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

webby_logo.jpgΗ ίδρυση της Wikipedia, η άνοδος του iPhone και η εκλογή του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ήταν μεταξύ των δέκα στιγμών που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τα ετήσια βραβεία Webby.Αλλα γεγονότα που ξεχώρισαν στην απονομή της Διεθνούς Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών που απονέμει τα Webby από το 1996, ήταν οι εκλογές του 2009 στο Ιράν, όταν οι διαδηλωτές ανέδειξαν τη δύναμη του Twitter και άλλων κοινωνικών δικτύων στην αναμόρφωση της δημοκρατίας.

«Το Διαδίκτυο είναι η ιστορία της δεκαετίας επειδή ήταν ο καταλύτης αλλαγών όχι μόνο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, αλλά και σε δραστηριότητες όπως το εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες, η πολιτική και η ποπ κουλτούρα», δήλωσε ο Μάικλ Ντέιβις, διευθυντής των Webby Awards. «Το επαναλαμβανόμενο στοιχείο σε όλα αυτά τα σημαντικά γεγονότα είναι η δυνατότητα του Διαδικτύου να παρακάμπτει τα παλιά συστήματα και να δίνει δύναμη στα χέρια των απλών ανθρώπων».

Η λίστα των δέκα γεγονότων που επηρέασαν το Διαδίκτυο τα τελευταία δέκα χρόνια  στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

….Μεγάλωσα

Στο τέρας της πόλης

Ήπια φόβο πολύ, ήπια μόλυνση, ήπια ψέματα

Μεγάλωσα

Τέρας της οικογένειας

Ανούσιας ευγένειας με ψευτο-υποταγή

Ηθοποιός παιδί στο ρόλο του μεγάλου

Δεν σου μιλώ για βία, μιλάω για βιασμό

Να ζεις την εφηβεία σημαίνει πόλεμο

Με μια εφηβεία λάσπη, στο σιχαμένο άστυ

Ενήλικας μετά νευρωτικός ….

 

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων