Αρχείο για 10 Νοεμβρίου, 2009

 usabilityday06.jpg

Ελάχιστοι έχουμε προσέξει ότι τον τελευταίο καιρό τα μπουκάλια των καλλυντικών παράγονται… αναποδογυρισμένα. Ο κλασικός τύπος, που ίσχυε για πολλούς αιώνες και ήθελε τη βάση του μπουκαλιού κάτω και το πώμα πάνω ανατράπηκε, γλιτώνοντας τον καταναλωτή από την περιττή σπατάλη του προϊόντος ή πολύ κόπο να βγάλει τα υπολείμματα του προϊόντος κόβοντας το πλαστικό μπουκάλι κ. λπ. Αυτή η μικρή εξέλιξη στο πακετάρισμα των προϊόντων είναι οικολογική και οικονομική λύση. Πρώτα απ’ όλα, όμως, είναι μια μεγαλοφυής ιδέα, που γεννήθηκε σε ένα ταπεινό τμήμα μάρκετινγκ κάποιας εταιρείας: όλοι έβλεπαν το μπουκάλι όρθιο, όλοι ήξεραν την ταλαιπωρία και τη σπατάλη, ένας σκέφτηκε την απλή αλλά ριζοσπαστική λύση, να φτιάξει το μπουκάλι ανάποδα. Και φυσικά, ακολούθησε ολόκληρη η βιομηχανία καλλυντικών.

Διαβάστε το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή

 Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τις Ημέρες Ευχρηστίας και Προσβασιμότητας, οι οποίες για φέτος θα εορταστούν με διήμερο εκδηλώσεων στον Πολυχώρο ΑΠΟΛΛΩΝ της Νομαρχίας Πειραιά στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2009 (www. media. uoa. gr/usability).

Comments 0 σχόλια »

Επειδή η τεχνολογία της augmented reality χρησιμοποιεί ρεαλιστικά περιβάλλοντα για να τοποθετήσει πάνω τους σύμβολα και σχέδια, αυτό σημαίνει ότι αποτελεί επίσης ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών σε κινητά τηλέφωνα. Ηδη εξάλλου έχουν κυκλοφορήσει τα πρώτα videogames που βασίζονται στην «επαυξημένη πραγματικότητα». Στο www.augmentedenvironments.org  που δημιούργησε το αμερικανικό πανεπιστήμιο της Georgia, για παράδειγμα, στοχεύοντας με το κινητό τηλέφωνο μια μακέτα, στην οθόνη του προβάλλεται η κάτοψη μιας εικονικής πόλης την οποία ο χρήστης πρέπει να σώσει από τα… ζόμπι. Καθώς μάλιστα η πλατφόρμα της Layar απέκτησε πρόσφατα τη δυνατότητα να απεικονίζει και τρισδιάστατα ψηφιακά αντικείμενα, τα παιχνίδια αυτά αναμένεται να αποκτήσουν ακόμη περισσότερους φανατικούς φίλους.

Διαβάστε το άρθρο στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

ime-tholos.gifΟ περισσότερος κόσμος ίσως δεν γνωρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν συστήματα Εικονικής Πραγματικότητας αλλά και ερευνητικό έργο πάνω στον τομέα αυτό. Βέβαια υστερούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε σχέση με άλλες χώρες όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή οι αναπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες σαν την Γερμανία, διότι η ενασχόληση με την Εικονική Πραγματικότητα έχει πολύ υψηλό κόστος. Κόστος όχι τόσο για το λογισμικό, αφού υπάρχουν πάρα πολύ καλά εργαλεία ανοιχτού λογισμικού, αλλά κυρίως όσον αφορά τον υλικό εξοπλισμό, ο οποίος είναι πανάκριβος και δεν διατίθεται σε μεγάλες ποσότητες.

Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά τέτοια σύστηματα επισκεπτόμενοι το Ίδρυμα Μείζονος ΕλληνισμούCAVE. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δωμάτιο διαστάσεων 3X3X3 μέτρα, όπου το πάτωμα και οι τοίχοι αποτελούν οθόνες προβολής. Για να έχουν τρισδιάστατη αίσθηση του χώρου οι επισκέπτες της «Kιβωτού», φορούν ειδικά στερεοσκοπικά γυαλιά. Το δεύτερο σύστημα το οποίο ονομάζεται «Μαγική Οθόνη», είναι μια μεγάλη φωτεινή οθόνη σε σχήμα σχεδιαστικού τραπεζιού και αποτελεί το πρώτο έκθεμα Εικονικής Πραγματικότητας στην Ελλάδα. Η «Μαγική Οθόνη», ή αλλιώς σύστημα ImmersaDesk, έχει πλάτος 1,5 και ύψος 1,2 μέτρα. Το μέγεθος και η κεκλιμένη θέση της δίνουν τη δυνατότητα ευρυγώνιας οπτικής σε έξι περίπου άτομα, που με τη βοήθεια ειδικών γυαλιών και μιας συσκευής πλοήγησης μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την ψηφιακή εικόνα που προβάλλεται στην οθόνη. Και τα δύο συστήματα αξιοποιούνται από το Ι.Μ.Ε. για να μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους σε μαγικούς κόσμους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως η αρχαία Μίλητος και ο ναός του Δία στην Ολυμπία. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τη ιστοσελίδα του ΙΜΕ. (ΙΜΕ). Εκεί η Εικονική Πραγματικότητα χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό σκοπό. Το ΙΜΕ διαθέτει δύο συστήματα Εικονικής Πραγματικότητας. Το πρώτο το οποίο ονομάζεται «Kιβωτός» είναι ένα

Επίσης στο Ίδρυμα Ευγενίδου λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο πλανητάριο, το οποίο θα καθηλώσει όσους το επισκεφθούν, αφού θα συμμετάσχουν σε ένα πανηγύρι των αισθήσεων. Ο παλιός Αστρικός Προβολέας Zeiss έχει αντικατασταθεί απο τα υπερσύγχρονα Ψηφιακά Συστήματα Αστρικών Προβολών Digistar της αμερικανικής εταιρείας προσομοιωτών Evans and Sutherland και Digital Sky της εταιρείας Sky Skan Inc. Τα νέα αυτά συστήματα έχουν την δυνατότητα παρουσίασης δεκάδων χιλιάδων άστρων έτσι όπως φαίνονται από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μας, του ηλιακού συστήματος αλλά επί πλέον και από οποιοδήποτε άλλο άστρο σε απόσταση εκατοντάδων ετών φωτός από τη Γη. Η πλοήγηση σ’ αυτό τον χώρο γίνεται σε δευτερόλεπτα δίνοντας έτσι στους θεατές την ψευδαίσθηση μεταφοράς τους, με μία μηχανή του χώρου και του χρόνου, σε τρισδιάστατα ταξίδια στο εσωτερικό του Γαλαξία μας, αλλά και πέρα απ’ αυτόν σ’ ολόκληρο το Σύμπαν των 100 δισεκατομμυρίων γαλαξιών. Από τα πιο θεαματικά προβολικά συστήματα που περιλαμβάνει το νέο Πλανητάριο είναι τρία «Συστήματα Τρισδιάστατης Εικονικής Πραγματικότητας» (SkyVisionTM Α-Β και Digistar 3) που καλύπτουν πλήρως την οθόνη με την βοήθεια 12 βιντεοπροβολέων υψηλής ανάλυσης. Μια από τις σημαντικότερες δυνατότητες των συστημάτων αυτών είναι και η ευχέρεια που έχει να δείχνει φαινόμενα που δεν ανήκουν στην άμεση καθημερινή εμπειρία αφού οι παραστάσεις αυτές κάνουν τον χρόνο άλλοτε να τρέχει πιο γρήγορα και άλλοτε πιο αργά, ή ακόμη και να σταματούν μια διαδικασία με τρόπο που να μας δώσει την ευκαιρία να γίνουμε μάρτυρες φαινομένων που δεν είναι δυνατόν να συλλάβει το ανθρώπινο μάτι, δείχνοντας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα φαινόμενα που χρειάζονται ολόκληρους μήνες, αιώνες ή και εκατομμύρια χρόνια για να εκτελεστούν. Και όλα αυτά με την ηχητική κάλυψη 7-κάναλου ψηφιακού συστήματος ήχου (SS 6.1 Digital Surround Sound System) συνολικής ισχύος 40.000 watt το οποίο μεταφέρει με την βοήθεια 44 ειδικών ηχείων τη μουσική και την αφήγηση των παραστάσεων στην αίθουσα προβολών.

Όσον αφορά το ερευνητικό πεδίο, τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές προσπάθειες στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.), στο Ινστιντούτο Πληροφορικής (Ι.Π.) και πιο συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Επικοινωνίας Ανθρώπου – Μηχανής (HCI) στο Ηράκλειο της Κρήτης.Οι έρευνες αυτές προσανατολίζονται στο πώς θα βοηθηθεί ένας χρήστης ενός συστήματος Εικονικής Πραγματικότητας να πλοηγηθεί και να αλληλεπιδράσει με ένα Εικονικό Περιβάλλον. Εκεί δημιουργήθηκε και η ιδέα των ViPs (Virtual Prints), όπου εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι οικείος με τα αποτυπωμάτα στον πραγματικό κόσμο, γίνεται προσπάθεια ενσωμάτωσής τους στα Εικονικά Περιβάλλοντα, σαν “εικονικά αποτυπώματα”. Aυτά τα “εικονικά αποτυπώματα” θα βοηθήσουν τον χρήστη στην εύρεση δρόμου (wayfinding), την πλοήγηση (navigation) και τον προσανατολισμό (οrientation), τομείς που σύμφωνα με έρευνες προβληματίζουν τους χρήστες εικονικών συστημάτων, ιδιαίτερα τους αρχάριους. Συγκεκριμένα προτείνονται τρία είδη εικονικών αποτυπωμάτων (ViPs):

  • Oι πατημασιές (FootViPs), τις οποίες αφήνει ο χρήστης καθώς πλοηγείται στον κόσμο.
  • Οι δακτυλιές (FingerViPs), τις οποίες αφήνει ο χρήστης όποτε αλληλεπιδρά με κάποιο αντικείμενο του κόσμου.
  • Τα απολιθώματα (FossilViPs), τα οποία αφήνει ο χρήστης όποτε το θελήσει, για να μαρκάρει συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου.

Όλα τα παραπάνω «εικονικά αποτυπώματα» μπορούν να ενσωματώνουν πληροφορία που μπορεί να φανεί χρήσιμη στους χρήστες (π.χ. ιστορικό), ενώ παράλληλα αποτελούν και τα ίδια αλληλεπιδραστικά αντικείμενα του Εικονικού Κόσμου, παρέχοντας λειτουργίες που μπορούν να βοηθήσουν στην πλοήγηση, στον προσανατολισμό και στην εύρεση δρόμου. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα πραγματικά αντίστοιχά τους, επειδή τα ViPs είναι από τη φύση τους ψηφιακά αντικείμενα, μπορούμε πολύ εύκολα να τα επεξεργαστούμε με ψηφιακό τρόπο (π.χ. με λίστες και “αγαπημένα” όπως στις κλασικές εφαρμογές υπολογιστών) και οι πληροφορίες αυτές να γνωστοποιηθούν και σε μελλοντικούς χρήστες του κόσμου. Πιθανές εφαρμογές, εκτός από την ενσωμάτωση του σε κάθε είδους εφαρμογή Εικονικής Πραγματικότητας με σκοπό να βοηθήσει το χρήστη στην πλοήγηση, τον προσανατολισμό και την εύρεση δρόμου, θα μπορούσαν να είναι η εκπαίδευση μαθητευόμενων σε Εικονικά Περιβάλλοντα, όπως για παράδειγμα στην εκπαίδευση αστροναυτών με τη χρήση της Εικονικής Πραγματικότητας, όπου ο εκπαιδευτής θα άφηνε τα αποτυπώματά του στον κόσμο μόνο μια φορά και οι εκπαιδευόμενοι θα προσπαθούσαν να μιμηθούν την πορεία και τις ενέργειες του. Στο τέλος μάλιστα θα μπορούσε να γίνει και σύγκριση της απόδοσης των εκπαιδευόμενων σε σχέση με τον εκπαιδευτή. Επιπλέον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ξεναγήσεις σε εικονικά ή πραγματικά μουσεία (με τη βοήθεια της Επαυξημένης Πραγματικότητας), όπου οι πατούσες θα μπορούσαν να δείχνουν κάποιες διαδρομές βασισμένες σε χρονολογική ή θεματική σειρά και τα δακτυλικά αποτυπώματα να δίνουν παραπάνω πληροφορίες για συγκεκριμένα σημεία ενός πίνακα για παράδειγμα. Επίσης είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν και για την μέτρηση αποστάσεων μέσα σε ένα Εικονικό Περιβάλλον. Τέλος παρατηρήθηκε ότι πολλοί χρήστες, με κάποιες καλλιτεχνικές ανησυχίες μάλλον, χρησιμοποίησαν τα ViPs και σαν ένα τρόπο για να αφήσουν το καλλιτεχνικό τους στίγμα μέσα σε ένα εικονικό κόσμο, κάνοντας διάφορα περίτεχνα σχέδια! Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα για τα ViPs του Εργαστηρίου Επικοινωνίας Ανθρώπου – Μηχανής στο Ι.Τ.Ε.

Wikipedia

Comments 0 σχόλια »

Η πλατφόρμα augmented reality της Layar επιτρέπει σε οποιονδήποτε κάτοχο κινητού τηλεφώνου να προσθέσει τα δικά του δεδομένα – φτιάχνοντας, για παράδειγμα, ένα «στρώμα» τουριστικών πληροφοριών για το ιστορικό κέντρο μιας πόλης, με μικρά σχόλια και φωτογραφίες για κάθε αξιοθέατο, τα οποία θα προβάλλονται στην οθόνη του κινητού όταν κάποιος στρέψει την κάμερα του κινητού του σε αυτό. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνολογία απευθύνεται περισσότερο σε εταιρείες, οι οποίες θα την αξιοποιήσουν για να δημιουργήσουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Η Mobilizy όμως -η επιχείρηση που έχει αναπτύξει τη Wikitude, μία επίσης πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας- παραχωρεί στους τελικούς χρήστες σχεδόν εξ ολοκλήρου την πρωτοβουλία για την υλοποίηση νέων υπηρεσιών: μέσα από το site wikitude.me, κάθε ένας μπορεί να προσθέσει τα δικά του σημεία ενδιαφέροντος για την περιοχή που θα επιλέξει, εμπλουτίζοντάς τα με πολυμέσα ή link από διαδικτυακές ιστοσελίδες.

Ηδη, βέβαια, η Wikitude περιέχει περισσότερα από 350.000 σημεία ενδιαφέροντος από όλο τον κόσμο, τα οποία μπορεί να δει κανείς μέσα από το κινητό του τηλέφωνο. Οι πληροφορίες γι’ αυτά τα σημεία προέρχονται κυρίως από τα αντίστοιχα άρθρα της Wikipedia και γι’ αυτό, έστω και υποτυπωδώς, καλύπτουν και ελληνικές πόλεις.

Αλλωστε, η Mobilizy φιλοδοξεί ότι η πλατφόρμα της θα ακολουθήσει το παράδειγμα της ανοικτής διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, προσελκύοντας χιλιάδες εθελοντές. Οπως μάλιστα προβλέπει, γύρω από τη Wikitude θα δημιουργηθούν εκατοντάδες κοινότητες χρηστών, οι οποίες θα δημιουργήσουν «στρώματα» πληροφοριών ακόμη και για τους πιο απίθανους λόγους – «στρώματα», για παράδειγμα, τα οποία θα προβάλλουν στην οθόνη του κινητού τα πλησιέστερα χορτοφαγικά εστιατόρια ή τα κοντινότερα γυμναστήρια που διανυκτερεύουν.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Ψάχνετε για σπίτι; Αν ζούσατε στο… Αμστερνταμ και είχατε στα χέρια σας κάποιο κινητό τηλέφωνο τελευταίας γενιάς, τότε η αναζήτηση θα ήταν τόσο εύκολη όσο και μία βόλτα στους δρόμους της πόλης. Μόλις φτάνατε σε κάποιο σοκάκι που σας αρέσει, το μόνο που θα χρειαζόταν θα ήταν να βάλετε το κινητό στη λειτουργία φωτογραφικής μηχανής: τότε, στρέφοντας τη συσκευή προς όλα τα κτίρια που βρίσκονται εκεί, θα βλέπατε στην οθόνη να προβάλλονται μικροί κύκλοι, πάνω στις θέσεις των διαμερισμάτων που νοικιάζονται ή πωλούνται. Επιλέγοντας κάποιον από αυτούς τους κύκλους, θα προβάλλονταν πληροφορίες για τα τετραγωνικά του διαμερίσματος στο οποίο αντιστοιχεί ή για την τιμή του – θα μπορούσατε επίσης να δείτε ακόμη και φωτογραφίες από τους εσωτερικούς του χώρους, έτσι ώστε να είστε απόλυτα σίγουροι ότι το συγκεκριμένο σπίτι σας ενδιαφέρει, πριν επικοινωνήσετε με τον ιδιοκτήτη.

Κι όλα αυτά χάρις στη Funda, μία υπηρεσία «επαυξημένης πραγματικότητας» (augmented reality) όπως λέγονται οι συγκεκριμένες εφαρμογές οι οποίες, πάνω στην πραγματική εικόνα που φαίνεται στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου, προσθέτουν διάφορες χρηστικές πληροφορίες. Και, μπορεί η Funda να είναι μία από τις πρώτες ανάλογες εφαρμογές που παρέχει κτηματομεσιτικά στοιχεία, όπως όμως είναι φυσικό, οι χρήσεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας δεν σταματούν ούτε στην εύρεση απούλητων ή ξενοίκιαστων κατοικιών ούτε στο Αμστερνταμ.

Η υπηρεσία Nearest Tube, για παράδειγμα, επιτρέπει στους κατοίκους του Λονδίνου να βρουν τη θέση και την απόσταση του πλησιέστερου σταθμού του μετρό, ενώ η Jitsukuukan Toushi Keitai δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες στο Τόκιο να δουν πληροφορίες σχετικά με τα ιστορικά κτίρια που φαίνονται κάθε φορά στην οθόνη του τηλεφώνου τους. Επίσης, για το πρόσφατο τουρνουά τένις στο Wibledon, η ΙΒΜ είχε αναπτύξει μία ανάλογη εφαρμογή που βοηθούσε τους επισκέπτες να προσανατολιστούν στις εγκαταστάσεις – στρέφοντας το κινητό του προς οποιαδήποτε πλευρά του συγκροτήματος, ο χρήστης μπορούσε να εντοπίσει οποιονδήποτε βοηθητικό χώρο ή κατάστημα.

Απόσπασμα άρθρου του Κώστα Δεληγιάννη στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων