Αρχείο για 13 Νοεμβρίου, 2009

Είναι μάλλον σίγουρο ότι αν έμπαινε ένας καθηγητής σε σχολική τάξη και ανήγγελλε ξερά ότι«εντός της εβδομάδος θα μάθετε τον ορισμό και τις αρχές λειτουργίας του Τaser, της θερμικής όρασης, της γεννήτριας υδρογόνου, της ολογραφικής αποθήκευσης, του μη πυρηνικού ηλεκτρομαγνητικού παλμού, του Κρυπτού, του θαλάμου απομόνωσης αισθητηρίων ερεθισμάτων, της υγραναπνοής και τις αρχές των Νοητικών Επιστημών»οι περισσότεροι μαθητές θα… έψαχναν γιατρό να τους δικαιολογήσει τις απουσίες! Αντίθετα, η παράθεση όλων αυτών ως «γκάτζετ του θρίλερ» από τον συγγραφέα του Χαμένου Συμβόλου, κάνει μαθητές, νοικοκυρές και συνταξιούχους να μην ξεκολλούν τα μάτια τους από το πρωτότυπο αυτό «εγχειρίδιο χρήσης» ώσπου να φθάσουν στο τέλος.

Παιδαγωγικά αποδοτικότατη λοιπόν η μέθοδος του Μπράουν, αλλά πόσο αληθινά είναι όλα αυτά που λέει; Ας τα δούμε ένα ένα στο άρθρο του Βήματος

Comments 0 σχόλια »

koencare01.jpgΟ Miyase Christensen, καθηγητής Μέσων Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρλσταντ, στη Σουηδία, διεξάγει μια έρευνα για τη δημόσια αντίληψη όσον αφορά την επιτήρηση και τον κοινωνικό έλεγχο.

Στο Ιντερνετ, η παρακολούθηση είναι εμπόριο. Ο αριθμός των χρηστών του Facebook έχει διογκωθεί, ακολουθούμενος από το MySpace και το Twitter. Οι online εμπορικές επιχειρήσεις αναζητούν νέες τάσεις και ενσωματώνουν στοιχεία «κοινωνικής δικτύωσης», όπως τα προσωπικά προφίλ, σε ιστοσελίδες όπως το YouTube. Η τόσο δημοφιλής ψηφιακή «κοινωνική δικτύωση» μπορεί να είναι μια αθώα φιλική ανταλλαγή, έστω και «ηδονοβλεπτικού είδους». Μπορεί όμως να είναι και κακόβουλη παρακολούθηση, η οποία διευκολύνεται με το αζημίωτο.

Με πάνω από 300 εκατομμύρια χρήστες, υπολογιζόμενη αξία 15 δισεκατομμυρίων και τους διαφημιστές να κρυφακούν κάθε κίνηση των μελών, το Facebook αξίζει ιδιαίτερης προσοχής μέσα στην κοινωνία του Διαδικτύου. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για το κάθε τι, από πολιτικές εκστρατείες μέχρι για να πουν τι έφαγαν το μεσημέρι. Πολλοί χρήστες μπορεί να αντιτάσσονται στην εκμετάλλευση του «περιεχομένου» τους για εμπορικούς σκοπούς, αλλά οι περισσότεροι εξακολουθούν παρ’ όλ’ αυτά να χρησιμοποιούν το Facebook για προσωπικούς ή πρακτικούς λόγους.

Οχι όλοι, όμως. Το Electronic Privacy Information Center (EPIC), μια ερευνητική ομάδα στην Ουάσιγκτον, απείλησε να καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ζητώντας αλλαγή των κανόνων που εφαρμόζει μυστικά το Facebook, ανάμεσά τους το δικαίωμα άντλησης πληροφοριών ακόμα και από λογαριασμούς χρηστών που έχουν αποχωρήσει. Λίγο πριν κατατεθεί το έγγραφο, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα διόρθωνε τους αρχικούς όρους χρήσης.

Ωστόσο, η πραγματική έκταση της παρακολούθησης για εμπορικούς σκοπούς στο Facebook παραμένει θολή. Σύμφωνα με την πολιτική του για τα προσωπικά δεδομένα, διατηρεί το δικαίωμα να συλλέγει πληροφορίες για τα μέλη του από άλλες πηγές, όπως εφημερίδες, υπηρεσίες στιγμιαίων ψηφιακών μηνυμάτων και μπλογκ – «για να σας προσφέρουμε περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες και μια πιο προσωποποιημένη εμπειρία».

Οι περισσότεροι χρήστες δέχονται τις τακτικές αυτές χωρίς να υπολογίζουν τι μπορεί να σημαίνουν για την ιδιωτική τους ζωή ή τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων. Μια έρευνα έδειξε ότι το 45% των εργοδοτών στις ΗΠΑ παραδέχονται ότι συμβουλεύονται τα προφίλ των υποψήφιων για πρόσληψη σε σάιτ κοινωνικής δικτύωσης. Ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Χρησιμοποιώντας το Facebook, πολλοί μη Αμερικανοί χρήστες συγκατατίθενται στο να μεταφέρονται τα προσωπικά δεδομένα τους στις ΗΠΑ και να τους γίνεται εκεί επεξεργασία. Το 2008, η καναδική οργάνωση προστασίας της ιδιωτικότητας Internet Policy and Public Interest Clinic κατέθεσε αγωγή εναντίον του Facebook για παράβαση του καναδικού νόμου.

Η εγκατάλειψη της online κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Σίγουρα, το να συνδέεσαι με φίλους που ζουν μακριά ή να ανταλλάσσεις λίγα λόγια με τους γείτονές σου έχει πολλά πλεονεκτήματα. Η έρευνά μου στη Σουηδία δείχνει ότι ακόμα και μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς χαίρονται να συναντούν συγγενείς και φίλους στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, με την απουσία αποτελεσματικών κανόνων λειτουργίας, η χρήση των διαδικτυακών μέσων κοινωνικής επαφής μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε φέτος ότι η συλλογή στοιχείων από τέτοιες ιστοσελίδες μπορεί να οδηγήσει σε χείμαρρους ανεπιθύμητης διαφήμισης ή στη χρήση τους από κυβερνήσεις με τρόπους που υπονομεύουν τις πολιτικές ελευθερίες. Υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση ανάμεσα στην επιτήρηση που είναι ενσωματωμένη στις τεχνολογίες επικοινωνιών και στις καθημερινές προσωπικές επικοινωνίες.

Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες αναδιαμορφώνουν σε καθημερινή βάση τη φύση της διάδοσης των πληροφοριών και της επικοινωνίας. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη συνειδητοποίηση των προβλημάτων πέφτει στην κοινωνία των πολιτών. Οι χρήστες που είμαστε εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία πρέπει να φροντίζουμε να γνωρίζουμε ποιος χρησιμοποιεί τι στο Διαδίκτυο και για ποιο σκοπό.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

he-copy-paste.jpgΟ Νίκος Ξυδάκης στην Καθημερινή για τα Πακέτα Τύπου και κόπι-πέιστ

Γράφοντες και αναγνώστες. Και το Ιντερνετ; Ναι, η πλανητική δικτύωση αφήνει πίσω της ερείπια και λείψανα, αλλά η ηθικοπολιτική απαξίωση του Τύπου είχε αρχίσει πολύ πριν αναδυθεί το Μπλογκ ως Δικαίωμα και ως Φενάκη. Μεθυσμένοι από την απέραντη εξουσία των μαζικών τους μέσων και από τις προσόδους της διαφήμισης, δημοσιογράφοι και εκδότες, στην προ-ιντερνετική εποχή, προέβησαν σε αλλεπάλληλες καταχρήσεις εξουσίας. Η ισηγορία, θεμέλιο της δημοκρατίας, περιφρονήθηκε, υποκαταστάθηκε από τα ολιγοπώλια των κατόχων των μέσων. To αυθάδικο, αφελές σφρίγος των μπλογκ, του twitter, των social networks, της λεγόμενης δημοσιογραφίας των πολιτών, υπό μία έννοια, είναι η εκδίκηση της γυφτιάς, η εκδίκηση των περιφρονημένων, των στερημένων από φωνή στον δημόσιο χώρο. Αφού οι εφημερίδες, τα όργανα του διαφωτισμού, τους έστρεψαν τα νώτα, οι άνθρωποι της μαζικής δημοκρατίας στράφηκαν σε άλλα μαζικά μέσα, με σαγηνευτικές δυνατότητες προσωποποίησης.

Comments 0 σχόλια »

viconrevue-150x150.jpgΦανταστείτε μία φωτογραφική μηχανή τόσο ελαφριά που να κρεμιέται άνετα από τον λαιμό και τόσο εύχρηστη ώστε να απαθανατίζει αυτόματα ένα καρέ ανά 30 δευτερόλεπτα. Ο λόγος για τη ViconRevue, τη συσκευή που θα κυκλοφορήσει σύντομα στο εμπόριο η βρετανική εταιρεία Vicon και η οποία μπορεί κυριολεκτικά να αποτυπώνει κάθε στιγμιότυπο της ζωής αυτού που τη φοράει. Με τη βοήθεια ενός επιταχυνσιόμετρου και κάποιων αισθητήρων, η μηχανή «καταλαβαίνει» από μόνη της πότε ο χρήστης βρίσκεται σε ένα νέο περιβάλλον –για να τραβήξει μία σειρά από καινούργιες φωτογραφίες– ενώ, χάρη στον υπέρυθρο ανιχνευτή της, είναι σίγουρο ότι θα απαθανατίσει οποιονδήποτε βρεθεί μπροστά από τον φακό της.

Υπό κανονικές συνθήκες, λίγοι θα συγκινούνταν από τις δυνατότητες που προσφέρει η ViconRevue. Αλλωστε, η κάμερα αρχικά απευθυνόταν περισσότερο σε ανθρώπους που, λόγω κάποιας ασθένειας, θα χρησιμοποιούσαν τη μηχανή ως υποκατάστατο της ασθενικής τους μνήμης. Στην πορεία, όμως, η Vicon ανακάλυψε πως το προϊόν της ενδιέφερε και πολλούς άλλους πελάτες – χρήστες που θέλουν να καταγράφουν ψηφιακά τη ζωή τους με κάθε λεπτομέρεια. Αυτοί δηλώνουν πως θα χρησιμοποιήσουν τη ViconRevue κυρίως για να αναρτήσουν το φωτογραφικό τους ημερολόγιο είτε στο προσωπικό τους blog είτε στα site κοινωνικής δικτύωσης όπου συμμετέχουν. Και συχνά, μάλιστα, χωρίς καμία λογοκρισία των πιο ιδιωτικών τους στιγμών, ώστε να «ανεβάσουν» κυριολεκτικά ολόκληρη τη ζωή τους στο Διαδίκτυο…

Μπορεί η δημοσίευση τέτοιων άλμπουμ να είναι κάτι πρωτόγνωρο ακόμη και για τα δεδομένα του κυβερνοχώρου, ωστόσο, ήδη σήμερα το Ιντερνετ είναι γεμάτο με ιστολόγια και λογαριασμούς στο Facebook ή στο MySpace που οι κάτοχοί τους τα χρησιμοποιούν για να μιλήσουν απροκάλυπτα «για όλα»: για τα προβλήματα στον γάμο τους, για την ερωτική τους ζωή ή για τις πιο ενδόμυχες σκέψεις τους. Το φαινόμενο αυτό είναι τόσο διαδεδομένο, ώστε ο όρος «oversharing» –που ορίζεται σαν η «τάση να μοιράζεται κανείς δημόσια υπερβολικά προσωπικές πληροφορίες» – ψηφίστηκε το 2008 από το λεξικό Webster ως ο νεολογισμός της χρονιάς.

Διαβάστε το άρθρο στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων