Αρχείο για 15 Νοεμβρίου, 2009

poster.jpgΗ Σύγχρονη Σχολή Σ. Αυγουλέα-Λιναρδάτου διοργανώνει διημερίδα ενημέρωσης για τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση, με τίτλο
“Τεχνολογίες Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη”
το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009, ώρες 10:00-20:00 και 10:00-14.00 αντίστοιχα, στις κτιριακές εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου, Ελευθ. Βενιζέλου 112-114, Περιστέρι, Αθήνα.
Η διημερίδα έχει ως στόχο να προσφέρει σε όσους εμπλέκονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με το χώρο της εκπαίδευσης (εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές, μαθητές κ.λπ.) την ευκαιρία να αποκτήσουν μία κατά το δυνατόν σφαιρική άποψη των εκπαιδευτικών εργαλείων και γενικότερα των δυνατοτήτων που προσφέρονται σήμερα, προκειμένου να αξιοποιηθούν δημιουργικά οι Νέες Τεχνολογίες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Για το σκοπό αυτό, τίθενται στη διάθεση των ενδιαφερομένων οι αίθουσες και η υλικοτεχνική υποδομή των Εκπαιδευτηρίων για ένα ολόκληρο διήμερο, στη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν…
• 80 παρουσιάσεις και workshops σε διαδραστικούς πίνακες
• 2 συζητήσεις σε στρογγυλά τραπέζια
Με τη συμμετοχή…
• 30 κορυφαίων εταιρειών Πληροφορικής και δημιουργών Εκπαιδευτικού Λογισμικού
• 30 εκπαιδευτικών από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία
• 15 φορέων και σχολείων
• 10 προσκεκλημένων ομιλητών
Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://www.avgoulea.gr/htm/index.aspx?pageid=2016, τηλεφωνικά στο 210.5773884 (ώρες 12:00-14:00 και 15.30-20.00) ή με φαξ στο 210.57.73.760.
Για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.avgoulea.gr

Comments 0 σχόλια »

 12870994.jpg

«Τον πρώτο καιρό στο Γυμνάσιο φοβόμουν. Όλοι ήταν μεγαλύτεροι, δεν ήξερα κανέναν. Δεν ήμουν πολύ ομιλητικός στην αρχή, περίμενα σ΄ ένα παγκάκι να χτυπήσει το κουδούνι, να τελειώσει το μάθημα και να φύγω από το σχολείο».

Για τον Στάθη, την Έφη, τον Ροβέρτο και την Κωνσταντίνα οι πρώτες ημέρες ως «πρωτάκια» στο Γυμνάσιο δεν ήταν όπως τις περίμεναν. Μαθητές σήμερα της Β΄ Γυμνασίου στο 9ο Γυμνάσιο Καλλιθέας «Μάνος Χατζιδάκις», θυμούνται ότι τέτοια περίοδο πέρυσι τα συναισθήματά τους ήταν μπερδεμένα. Τα μαθήματα που ήταν πιο δύσκολα, το γεγονός ότι βρίσκονταν σε έναν άγνωστο χώρο με παιδιά που δεν ήξεραν, αλλά και η εναλλαγή καθηγητών που έμπαιναν στη σχολική αίθουσα ήταν από τις βασικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν. «Ήμουν με μεγαλύτερα παιδιά με τα οποία δεν μπορούσα να κάνω παρέα. Στο Δημοτικό είχαμε φιλίες με όλες τις τάξεις. Ήμασταν πιο δεμένοι», λέει ο 13χρονος Ροβέρτος. Όπως δηλώνουν οι μαθητές, χρειάστηκε να περάσει το πρώτο «κρίσιμο» τρίμηνο προκειμένου να αρχίσουν να προσαρμόζονται στα νέα σχολικά δεδομένα.

Ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι δεν πολυκαταλαβαίνει τα μαθήματα και επίσης ένας στους τέσσερις φοβάται τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων στα διαλείμματα.

Τα πιο εμφανή στοιχεία της αλλαγής είναι ότι αυτή συνεπάγεται χάσιμο φίλων, νέες γνωριμίες, περισσότερους από έναν εκπαιδευτικούς, το να γίνεται κάποιος ο νεώτερος ενώ ήταν ο μεγαλύτερος, διαφορετικές διδακτικές μεθόδους και πιο απαιτητική εργασία στο σπίτι. Οι αγωνίες των μαθητών περιστρέφονται γύρω από πέντε κύρια ζητήματα: το μέγεθος και την πιο σύνθετη οργάνωση του νέου σχολείου, τους νέους τύπους πειθαρχίας και εξουσίας, τις νέες απαιτήσεις για δουλειά, την προοπτική να γίνει ένας μαθητής αντικείμενο άσκησης βίας και την περίπτωση να χάσει τους φίλους του.

ΔΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, ο δρ Νίκος Αναστασάτος και η Λίνα Κεχαγιά, θέλοντας να απαντήσουν σε μια σειρά από προβλήματα που παρατηρούσαν στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου μελέτησαν το πώς βίωναν τη μετάβαση από το Δημοτικό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην ομάδα των ερωτήσεων που αφορούσαν την πληροφόρηση που είχαν από το Δημοτικό και τον χρόνο προσαρμογής τους καθίσταται σαφές το έλλειμμα ενημέρωσης για τους μαθητές της Στ΄ Δημοτικού προτού αλλάξουν βαθμίδα εκπαίδευσης, καθώς ο ένας στους δύο μαθητές δηλώνει ότι δεν ήταν ενημερωμένος από το Δημοτικό για το νέο περιβάλλον που θα συναντούσε. Το ένα τρίτο των μαθητών δηλώνουν ότι οι πρώτες ημέρες στο Γυμνάσιο «ήταν δύσκολες και ένιωθαν μοναξιά», θα ήθελαν από τους καθηγητές τους «να είναι πιο φιλικοί και ανεκτικοί» (κυρίως τα κορίτσια) και «περισσότερη βοήθεια για την προσαρμογή τους» (κυρίως τα αγόρια).

Ως προς τα μαθήματα, επτά στους δέκα μαθητές θεωρούν τα μαθήματα της Στ΄ του Δημοτικού ευκολότερα, ενώ δύο στους τρεις θεωρούν ότι τα μαθήματα του Γυμνασίου δεν αποτελούν συνέχεια της Στ΄ Δημοτικού και ότι δυσκολεύονται από τα νέα μαθήματα και τους πολλούς καθηγητές.

Ένας στους τέσσερις μαθητές επισημαίνουν ότι δεν πολυκαταλαβαίνουν τα νέα μαθήματα, ότι οι πολλοί καθηγητές τους δυσκολεύουν και αναγκάστηκαν να πάνε φροντιστήριο. Σχεδόν οι μισοί μαθητές ζητούν από τους καθηγητές τους να είναι περισσότερο φιλικοί και να μην ξεχνούν ότι αντιμετωπίζουν παιδιά και όχι ενηλίκους.

Τέλος, στα ζητήματα αισθήματος ασφάλειας και πειθαρχίας, πολλοί δηλώνει ότι ένιωθαν μεγαλύτερη ασφάλεια στο Δημοτικό ενώ ένας στους τέσσερις δηλώνουν ότι φοβάται, πάντα ή μερικές φορές, στα διαλείμματα τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων. Οι μισοί μαθητές επιθυμούν μεγαλύτερη προστασία από μεγαλύτερους συμμαθητές τους στα διαλείμματα (υπερδιπλάσιο το ποσοστό των κοριτσιών από το αντίστοιχο των αγοριών). «Όταν τα μεγαλύτερα παιδιά μας φόβιζαν έξω, φεύγαμε», λέει ο Στάθης, ενώ η 13χρονη Έφη προσθέτει ότι αντιμετώπισε και παιδιά που ήταν υπεροπτικά απέναντί της.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

cartoon.jpgΤα στελέχη της πληροφορικής μπορεί να οραματίζονται ένα λαμπρό μέλλον, αλλά δυστυχώς αναλώνονται σε ένα μίζερο παρόν. Ενα παρόν που εν πολλοίς καθορίζεται από το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς και τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας. Και ενώ αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, συνεχίζουν, παραδόξως πώς, να περιορίζουν τα όρια της ανάπτυξης των επιχειρήσεων στα στενά ελληνικά γεωγραφικά και γλωσσικά όρια. Με αποτέλεσμα να αναγκαστούν τελικά οι επιχειρήσεις του κλάδου να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στα έργα του Δημοσίου και ιδιαίτερα του Γ΄ ΚΠΣ και της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», προσδοκώντας να είναι αυτή η «παχιά αγελάδα» που θα τις θρέψει. Κάτι που τελικά δεν λειτούργησε ούτε προς όφελος των εταιρειών ούτε πολύ περισσότερο προς όφελος των πολιτών, οι οποίοι και τον λογαριασμό πλήρωσαν και υπηρεσίες δεν είδαν. Η αλλαγή αυτής της εικόνας, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει «Το Βήμα», δεν είναι απλώς ένα επιχειρηματικό θέμα το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της η αγορά. Η επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον αναπτυξιακό χάρτη της ψηφιακής εποχής απαιτεί πρωτοβουλίες της πολιτείας που να κάνουν πράξη την επιταγή του Συντάγματος για διευκόλυνση της πρόσβασης στην Κοινωνία της Γνώσης. Πρωτοβουλίες οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες, σύγχρονες υποδομές, αλλά και πρωτοβουλίες που θα καλλιεργήσουν νέες δεξιότητες στο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει τα εργαλεία της τεχνολογίας.

Άρθρο του Γιάννη Γιανναράκη στο Βήμα

Comments 0 σχόλια »

ba_laptops.jpgΔιαβάζω στην Καθημερινή:

«Το πρόγραμμα σπουδών για την Πληροφορική πρέπει να μελετηθεί από την αρχή. Είμαστε πίσω σε αυτόν τον τομέα. Δίνουν φορητούς υπολογιστές στο Γυμνάσιο, ενώ τα παιδιά δεν έχουν κάνει ποτέ πριν μάθημα», έλεγε ένας εκπαιδευτικός σε πρόσφατη έρευνα του Saferinternet για την ασφαλή χρήση του Ιντερνετ στα σχολεία, ενώ σχετικό ερώτημα τέθηκε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ασφαλούς Διαδικτύου 2009 που έγινε στο Λουξεμβούργο στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. «Τα παιδιά είναι απροετοίμαστα», τόνισε χθες από την πλευρά της η Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Saferinternet, δρ Βερόνικα Σαμαρά, και πρόσθεσε ότι σε σεμινάρια που παραδίδουν στα σχολεία, στα αυτιά τους φθάνουν διηγήσεις καθηγητών για τις ιστοσελίδες στις οποίες μπαίνουν τα παιδιά εν ώρα μαθήματος, πέραν των ενδεδειγμένων από το πρόγραμμα. «Το επιτρέπει αυτό η ασύρματη σύνδεση που μπορεί να προσφέρεται από τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών», διευκρίνισε η κ. Σαμαρά. Επί του θέματος αναμένεται να τοποθετηθεί σύντομα το Saferinternet, μετά και τον έλεγχο τεχνικών στοιχείων, όπως το είδος των φίλτρων με τα οποία είναι εφοδιασμένα τα σχολικά laptop κ.ά.

 Φυσικά έτσι όπως υλοποιήθηκε το πρόγραμμα διανομής λάπτοπ στα σβέλτα και χωρίς εμβάθυνση στα ενδεχόμενα προβλήματα , δεν είχαν προηγηθεί οι εργασίες υποδομών, εννοώ ότι δεν αξιοποιείται το ΠΣΔ το οποίο διαθέτει φίλτρα προστασίας αλλά είτε κλέβουν πρόσβαση από τα γειτονικά σπίτια είτε χρησιμοποιούν τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας. Οπότε πολύ σύντομα θα γεμίσουν οι εφημερίδες με δημοσιεύματα του τύπου: “βλέπουν τσόντες στην ώρα του μαθήματος” κτλ, κτλ, κτλ,

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων