The Guardian

Εχει άραγε τελειωμό αυτή η μανία για το Twitter; Τις προάλλες, έγινε εργαλείο στα χέρια των Ιρανών διαδηλωτών. Αυτή την εβδομάδα, αιωρούμενη μεταξύ ηρωισμού και φαιδρότητας, η ιστοσελίδα χρησιμοποιήθηκε για να συμβάλει στην εμπέδωση μεγάλων λογοτεχνικών έργων του κόσμου. Οι οπαδοί της κλασικής λογοτεχνίας μπορεί να τρομάξουν, μαθαίνοντας ότι ο κλάδος του οίκου Penguin στη Νέα Υόρκη αποφάσισε την έκδοση ενός νέου τόμου που θα βάλει μεγάλα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας στο μάγγανο του Twitter. O τόμος έχει έναν τίτλο τέτοιο που στο άκουσμά του οι υπερασπιστές της καθαρότητας της γλώσσας θα ανατριχιάσουν: Twitterature.

Σε αυτήν, οι εμπνευστές ανακατεύουν τα «κοσμήματα» της παγκόσμιας λογοτεχνίας -αναφέρουν τους Δάντη, Σαίξπηρ, Σταντάλ, Τζόις- σε περίπου 20 αποσπάσματα ή λιγότερα, που αποτελούνται έκαστο από 20 αράδες με λιγότερους από 140 χαρακτήρες. Το βιβλίο είναι πνευματικό τέκνο δύο φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ετών 19, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ξεκινούν μια πολιτιστική επανάσταση. Σπάζοντας μαζί τα κεφάλια τους ένα βράδυ, οι Εμετ Ρένσιν και Αλεξ Εϊσμαν διερωτήθηκαν τι είναι αυτό που ορίζει τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της γενιάς τους και εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τις ψυχές των Αμερικανών του 21ου αιώνα. Η απάντηση που βρήκαν ήταν δικέφαλη. Ονόμασαν τα έργα των μεγάλων λογοτεχνών κρίσιμο πυλώνα όλων των γενεών.

Προέβαλαν επίσης την ιδέα τους στο Twitter, την ιστοσελίδα όπου οι χρήστες συμπιέζουν όλες τις ανθρώπινες εμπειρίες σε 140 χαρακτήρες. Στη διαφήμιση του νέου βιβλίου, οι δύο εμπνευστές εξηγούν χωρίς περιστροφές ότι επιθυμούν πολύ χρήμα και ότι περιμένουν από το έργο τους να προκαλέσει «καταιγίδα στην αγορά». Το αν έχουν δίκιο εξαρτάται από τη διάθεση του κοινού να διαβάσει, π.χ. τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, συρρικνωμένη από 512 σελίδες σε 20 μικρές φράσεις.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων