open-coffee.jpgΣε τούτη την εποχή της κρίσης και της απόλυτης μιζέριας, πολιτικής, οικονομικής και μιντιακής, θα περίμενε κανείς πως τα πάντα κινούνται αναλόγως. Και όμως, μεταξύ πτωχεύσεων, απολύσεων, περικοπών και γενικευμένης γκρίνιας, υπάρχουν ζώνες φωτεινές και ελπιδοφόρες οι οποίες ξεπερνούν την καταθλιπτική ατμόσφαιρα που μετέφεραν στο Πανελλήνιο η προχθεσινή θεατρική αγόρευση του κ. Παυλίδη και η χθεσινή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση για τον νόμο και την τάξη. Παραδόξως μάλιστα αυτές οι ελπιδοφόρες ζώνες ευδοκιμούν στις πιο συκοφαντημένες τούτον τον καιρό περιοχές της χώρας, που δεν είναι άλλες από αυτές των πανεπιστημίων. Οπως ακούστηκε προχθές σε μία από τις εκδηλώσεις του Ανοιχτού Φόρουμ για την οικονομία, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, περίπου 1.000 ερευνητές προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές εργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μοχθούν για τη νέα γνώση, προπαρασκευάζουν επί της ουσίας τον πλούτο του μέλλοντος.Ερεθίστηκε από την αναφορά ο παρευρισκόμενος διευθύνων σύμβουλος της Μicrosoft Ηellas κ. Χρήστος Τσάγκος και άρχισε να περιγράφει αφανείς νεανικές πρωτοβουλίες στη ζώνη των νέων τεχνολογιών. Μίλησε για τα «Σαββατοκύριακα του ξεκινήματος», που υποστηρίζει η εταιρεία του, προσφέροντας τον χώρο και μικρή οργανωτική βοήθεια.

Σε αυτά τα διήμερα συμμετέχουν άγνωστοι μεταξύ τους νέοι επιστήμονες, οι οποίοι αξιολογούν τις τεχνολογικές συνθήκες, ενημερώνονται για την τεχνολογική πρόοδο και ανταλλάσσουν ιδέες για πιθανές δραστηριότητες. Από τέτοιες συναντήσεις, περίπου 90 ατόμων, έχουν χτιστεί ως τώρα οχτώ νεανικές εταιρείες στη ζώνη των νέων τεχνολογιών και των νέων υπηρεσιών. Αντιστοίχως τους τελευταίους μήνες, πάλι στη ζώνη των νέων τεχνολογιών, λειτουργεί η ομάδα «Οpen Coffee», η οποία δεν έχει ούτε γραφείο ούτε ιδιαίτερη οργανωτική δομή.

Μέσω υπολογιστών άγνωστοι και πάλι μεταξύ τους νέοι επικοινωνούν και συγκεντρώνονται την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα σε δημόσιους χώρους, όπου πίνουν καφέ όρθιοι, συνομιλούν και ανταλλάσσουν ιδέες για τις δυνατότητες επιχειρηματικής αξιοποίησης των τεχνολογικών δυνατοτήτων και εξελίξεων. Και από αυτές τις συναντήσεις έχουν προκύψει νέα εταιρικά σχήματα.

O κ. Τσάγκος βεβαίωσε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια κρύβουν πολλά ταλέντα, επικαλούμενος αποτελέσματα πρόσφατων διεθνών διαγωνισμών, όπου οι ελληνικές συμμετοχές κατέκτησαν τη δεύτερη και τρίτη θέση ανταγωνιζόμενες ευθέως 25.000 αποφοίτους του ΜΙΤ και άλλων διακεκριμένων τεχνολογικών ιδρυμάτων από όλον τον κόσμο. Είναι αυτά νέα ελπιδοφόρα. Ακόμη και στα ευτελισμένα, στα αναρχοκρατούμενα, όπως θεωρούν οι πολλοί, πανεπιστήμια, η γνώση ευδοκιμεί, δημιουργεί φυτώρια παραγωγής και νέων ιδεών που ξεφεύγουν του συνηθισμένου προβληματικού κύκλου, ο οποίος ατυχώς νομίζει ότι μας ορίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων