education-and-skills.jpgΠρώτη ώρα: Twitter. Δεύτερη ώρα: Wikipedia… Κάπως έτσι ενδέχεται να είναι μία τυπική σχολική ημέρα για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Βρετανίας, με βάση τις νέες προτάσεις για την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών.Το προσχέδιο των αλλαγών για τα δημοτικά σχολεία διέρρευσε στον βρετανικό τύπο, εκπλήσσοντας τους πάντες, καθώς αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη τομή της πρόσφατης ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος της Βρετανίας-και όχι μόνο. Η ελευθερία των ίδιων των καθηγητών να επιλέξουν τις θεματικές ενότητες των μαθημάτων τους είναι ο πυρήνας των αλλαγών, που περιλαμβάνουν εκτός των άλλων την εκμάθηση των τεχνικών του «μπλόγκινγκ», αλλά και την εξοικείωση με τις λεγόμενες «ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης» (social-networks), όπως για παράδειγμα το γνωστό σε όλους Twitter.

Σκοπός των αλλαγών αυτών είναι οι μαθητές να αποκτήσουν από μικρή ηλικία την ικανότητα να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές αλλά και τις εφαρμογές του διαδικτύου, με σκοπό να προετοιμαστούν για τις απαιτήσεις μιας διαρκώς εξελισσόμενης κοινωνίας της πληροφορίας.

Αναλυτικότερα τα προσχέδιο προτείνει:

Τα παιδιά να τελειώσουν το δημοτικό εξοικείωμένα με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τα μπλογκς, καθώς και με σελίδες διαδικτυακών εγκυκλοπαιδειών όπως η Wikipedia και με τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν ως πηγές πληροφοριών και επικοινωνίας. Επίσης πρέπει να μάθουν να χειρίζονται το πληκτρολόγιο χωρίς πρόβλημα, με την ίδια ευκολία που χρησιμοποιούν το μολύβι, καθώς και να ανατρέχουν σε προγράμματα όπως ο «spellchecker» για να βελτιώσουν την ορθογραφία τους.

Επίσης, οι μαθητές θα πρέπει να μάθουν να αντιλαμβάνονται την ιστορία ως κάτι το δυναμικό, το συνεχές και να μην βλέπουν τις περιόδους αποσπασματικά. Θα πρέπει κάθε παιδί να συσχετίζει δύο ιστορικά γεγονότα μεταξύ τους και να αντιλαμβάνεται τη σχέση αιτίου-αιτιατού μεταξύ τους. Σε αυτό το πλαίσιο δίνεται και η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής των προς διδασκαλία ιστορικων περιόδων, σε αντίθεση με την αυστηρά προσδιορισμένη ύλη που ίσχυει ακόμη και τώρα.

Εκτός των άλλων, μέσα στις νέες προτάσεις είναι και η έμφαση σε μαθήματα γύρω από τις διαπροσωπικές σχέσεις, την υγεία και το περιβάλλον, με σκοπό την ανάπτυξη κοινωνικής συνείδησης εκ μέρους των μαθητών.

Μέχρι στιγμής πάντως, μόνο θετικές ήταν οι αντιδράσεις σχετικά με τις προτάσεις αυτές, αν και δεν έλειψαν οι αντιρρήσεις, όχι τόσο για το περιεχόμενο των προτάσεων, αλλά για τη διαδικασία του διαλόγου που θα έπρεπε να προηγηθεί της δημοσίευσής τους.

Η διαρροή προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους των σωματείων των εκπαιδευτικών, καθώς θεώρησαν ότι παραγκωνίστηκαν από τη διαδικασία διαμόρφωσής του εν λόγω σχεδίου. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός. Εμείς θα κληθούμε να εφαρμόσουμε τις αλλαγές, πως γίνεται να μην ζητήθηκε η γνώση και η γνώμη μας;», τόνισε η γενική γραμματέας της Ένωσης των Εκπαιδευτικών, της Μεγάλης Βρετανίας κ. Μαίρη Μπάουστιντ.

Παρόλα αυτά η ίδια δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για τις ενδεχόμενες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι μας δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία για να ανταποκριθούμε στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών. Τα παιδιά πρέπει να έχουν κάποιο ενθουσιασμό με τη μάθηση, πρέπει να αποκτήσουν τα προσόντα που θα τους βοηθήσουν στην απόκτηση γνώσης όχι μόνο τώρα αλλά και αργότερα στη ζωή τους».

e-tipos

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων