Εταιρεία λογισμικού στην οποία προΐσταται διακεκριμένος βρετανός επιστήμονας, αναπτύσσει μια προηγμένη μηχανή αναζήτησης του κυβερνοχώρου η οποία, αν τελικά ολοκληρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή, θα μοιάζει με τον υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης του θρυλικού διαστημοπλοίου Εντερπράιζ στην τηλεοπτική σειρά «Σταρ Τρεκ». Οι σημερινές μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου προβάλλουν στον χρήστη ιστοσελίδες στις οποίες υπάρχει αναφορά στις λέξεις-«κλειδιά» που χρησιμοποιεί στην αναζήτησή του. Κατά βάση οι μηχανές αναζήτησης προβάλλουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ιστοσελίδες στις οποίες υπάρχει αναφορά στο αίτημα του χρήστη, υποχρεώνοντάς τον να καταναλώσει αρκετό χρόνο για να εντοπίσει την απάντηση. Ο καθηγητής Φυσικής Στίβεν Γούλφραμ ίδρυσε την εταιρεία Wolfram Research με στόχο την ανάπτυξη μιας νέας «έξυπνης» μηχανής αναζήτησης που να απαντά απευθείας σε κάθε ερώτημα.
Επιθυμία του Γούλφραμ και των 300 εργαζομένων στην εταιρεία του είναι να κατασκευάσουν μια μηχανή που όταν, για παράδειγμα, ρωτήσει κάποιος «πού βρίσκεται το Τιμπουκτού;» ή «πόσα πρωτόνια υπάρχουν σε ένα άτομο υδρογόνου;», η μηχανή να του δώσει μία και μόνο απάντηση στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία. Μάλιστα ο Γούλφραμ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο ανάπτυξης της «υπολογιστικής γνωστικής μηχανής» όπως την έχει ονομάσει. Εχει δημιουργηθεί και ένας δικτυακός τόπος (http://www.wolframalpha.com) όπου, όπως φαίνεται, η μηχανή θα ξεκινήσει να λειτουργεί έστω και σε δοκιμαστικό στάδιο τον προσεχή Μάιο. «Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει η μηχανή να απαντά απευθείας σε ερωτήσεις αλλά μόνο σε εκείνες που έχουν διατυπωθεί σε προηγούμενες αναζητήσεις και μάλιστα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο» δήλωσε στην «Daily Μail» ο Γούλφραμ, ο οποίος επέτρεψε σε επιστήμονες και ειδικούς να δουν και να «περιεργαστούν» τη διαδικτυακή μηχανή που αναπτύσσει. Ολοι τους δηλώνουν εντυπωσιασμένοι. «Είναι σαν να συνδέεσαι με έναν πελώριο ηλεκτρονικό εγκέφαλο.Μπορεί να δώσει άμεσες απαντήσεις σε θέματα τεχνολογίας,γεωγραφίας και μουσικής,πληροφορίες για τον καιρό,ταξιδιωτικές οδηγίες,ενώ απαντά ακόμη και σε ζητήματα μαγειρικής» δήλωσε ο επιστήμονας και πρωτοπόρος του Διαδικτύου Νόβα Σπίβακ.
«Αν και η εμφάνιση των υπολογιστών πριν από περίπου 50 χρόνια είχε κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι πολύ σύντομα θα βρίσκουν σε αυτούς τις απαντήσεις σε κάθε ερώτημα που θα έθεταν γρήγορα και εύκολα,αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα.Πάντοτε όμως πίστευα ότι είναι εφικτός στόχος.Πρέπει να επισημάνω ότι η μηχανή αυτή δεν είναι ανταγωνιστική εκείνης της Google αλλά συμπληρωματική αφού η λειτουργία της θα εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς από αυτούς στους οποίους ανατρέχει κάποιος στις σημερινές μηχανές αναζήτησης» αναφέρει ο Γούλφραμ, ο οποίος έκανε την πρώτη του επιστημονική δημοσίευση σε ηλικία 16 ετών, ενώ σε ηλικία 20 ετών είχε πάρει το διδακτορικό του στη Φυσική, έχοντας φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο φημισμένο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Caltech στην Καλιφόρνια.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.