bully.JPGΗ αύξηση των καταγγελιών που αφορούν τον διαδικτυακό εκφοβισμό, το cyber-bullying, είχε ως αποτέλεσμα την ειδική αναφορά του τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση αλλά και γνωστοποίηση του φαινομένου στους χρήστες. «Αφορά κυρίως τους ανήλικους χρήστες που δεν έχουν την εμπειρία να αντιμετωπίσουν κάποιες καταστάσεις όπως οι ενήλικες», εξηγεί η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της SafeLine.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός εντοπίζεται κυρίως στα chat rooms αλλά και στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες έρχονται σε κοινή θέα, εκθέτοντας προσωπικά δεδομένα σε μεγάλο αριθμό «φίλων», οι οποίοι μπορούν να αξιολογήσουν, να κρίνουν, να επιδοκιμάσουν ή ακόμη και να χλευάσουν το περιεχόμενο που έχει ανεβάσει ο εκάστοτε χρήστης. «Από ένα σημείο και μετά, αυτό το πράγμα δεν ελέγχεται, ο χρήστης μπορεί να κάνει πολύ λίγα πράγματα για να ελέγξει όλους όσους σχολιάζουν χωρίς κανένα περιορισμό».

Η SafeLine έχει δεχτεί καταγγελίες εκφοβισμού στη χώρα μας, αλλά και έκθεσης προσωπικών δεδομένων χωρίς την έγκριση ή την γνώση του ατόμου που εκτίθεται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μαθήτριας, της οποίας κάποιοι συγκέντρωσαν προσωπικά στοιχεία και φωτογραφίες, δημιουργώντας στη συνέχεια ένα προφίλ σε σχετική ιστοσελίδα στο οποίο την εξύβριζαν και εξέθεταν σεξουαλικά, αρχικά εν αγνοία της, ενώ στη συνέχεια η μητέρα της απευθύνθηκε στη SafeLine, η οποία επιλήφθηκε του θέματος.

«Κλειδί στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού είναι η ενημέρωση», τονίζει η κ. Χριστοδουλάκη. «Είναι αδύνατο να ελέγξουμε τα όσα θα συναντήσει ένα παιδί, οι γονείς θα πρέπει να έρθουν σε επαφή μαζί του και να το ενημερώσουν για τα περιστατικά που μπορεί να συναντήσει στο Διαδίκτυο», καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων