koreanΗ πρόταση ενός κορεάτη εφήβου για τη διαμαρτυρία μέσω συγκέντρωσης υπογραφών στο Διαδίκτυο βρήκε την ανταπόκριση 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων μέσα σε μία μόνο εβδομάδα. Στις 2 Μαΐου, χιλιάδες έφηβοι οργανώθηκαν με τη χρήση μηνυμάτων στα κινητά και τα blogs και κατέκλυσαν τους δρόμους της Σεούλ κρατώντας κεριά και φωνάζοντας «Όχι στις τρελές αγελάδες».

Στην αρχή τα μέσα ενημέρωσης και η κυβέρνηση τους αγνόησαν. Οι νεαροί διαδηλωτές όμως ξεκίνησαν να δημοσιεύουν σχόλια και φωτογραφίες των κινητοποιήσεων τους σχεδόν σε πραγματικό χρόνο εκμεταλλευόμενοι τις υποδομές ευρυζωνικού Ίντερνετ που διαθέτει η χώρα. Το βίντεο ενός αστυνομικού που κινείται απειλητικά εναντίον νεαρής προκάλεσε οργή στο Ίντερνετ και είχε ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση ακόμη περισσότερων διαδηλωτών.

Δεκάδες φόρουμ οργανώθηκαν και συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, ενώ μετέδιδαν ζωντανά τις εξελίξεις στο Ίντερνετ. Πολλοί έκαναν λόγο για «ψηφιακό λαϊκισμό» και «διαδήλωση του Web 2.0». Ότι και αν ήταν τελικά, ο πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο στόχος και η πρόθεση όλου του υπουργικού συμβουλίου να παραιτηθεί το αποτέλεσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων