Αρχείο για 22 Ιουνίου, 2008

wiresΣήμερα όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι η ιντερνετική δικτύωση έχει την ίδια σημασία που είχαν πριν από έναν αιώνα τα οδικά δίκτυα, η ηλεκτροδότηση και η ύδρευση.

Μπορεί μια σύγχρονη πόλη να παρέχει δωρεάν γρήγορο ασύρματο Internet σε όλους τους μόνιμους κατοίκους της αλλά και στους επισκέπτες; Είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο ένα τέτοιο μεγαλεπήβολο σχέδιο; Και αν μπορούσε να πραγματοποιηθεί, τι επίδραση θα είχε στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης;

Αν κρίνουμε από τις απαντήσεις που δίνει σε αυτά τα ερωτήματα ο δήμαρχος της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, η ασύρματη δικτύωση της πόλης είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον. Για την οικονομική της ανάπτυξη, την ευμάρεια των κατοίκων της, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες της και στους επισκέπτες.

Άρθρο του Ι. Γιανναράκη στο Βήμα της Κυριακής

Comments 0 σχόλια »

Ed Halter Πόλεμος και βιντεοπαιχνίδια. Από τον Σουν Τζου στο Xbox Μετ. Ν. Καλαϊτζής εκδ. Scripta

Ο αρθρογράφος της «Village Voice» Εντ Χάλτερ αναλύει το σύστημα παραγωγής πολεμικών βιντεοπαιχνιδιών, όπου συνεργάζονται ο αμερικανικός στρατός, η βιομηχανία παιχνιδιών και το Χόλιγουντ προωθώντας την «κουλτούρα της βίας»
…”Οι γονείς αντιδρούν γιατί οι επιδράσεις στον ψυχισμό των εφήβων είναι καταλυτικές. Η κοινωνία που εμπορεύεται τη βία γίνεται αυτομάτως βίαιη. Και όσο μεγαλύτερες οι πωλήσεις τόσο πιο αυξημένη και η βία. Η βία αυτή ξυπνά τα πιο πρωτόγονα αισθήματα, είναι ένα είδος βουντού των εικόνων, το οποίο επειδή ακριβώς δεν παραπέμπει στον πραγματικό κόσμο αλλά σε μια ιδέα για τον κόσμο, καταντά ανήθικη – ή μήπως αυτός είναι ο στόχος από στρατιωτικής απόψεως; Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

storyΟι διανοητές ?και όχι μόνο? της Ηγεσίας και της Διοίκησης Επιχειρήσεων μας λένε ότι στον 21ο αιώνα η αποτελεσματικότερη μέθοδος για επικοινωνία, για μάθηση, για εκπαίδευση και για καινοτομία είναι είτε μέσω της αφήγησης ιστοριών είτε μέσω της συγγραφής βιβλίων μυθιστορίας. Και μπορεί μεν η αναβίωση μιας παμπάλαιας μεθόδου επικοινωνίας ?που ίσως να τη θεωρούμε πρωτόγονη και απλοϊκή? να μας ξαφνιάζει εμάς τους μυημένους στην παγκόσμια «θρησκεία» της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, όμως, οι ειδήμονες μας βεβαιώνουν ότι πρόκειται για τον πλέον επιτυχή πρακτικό τρόπο που δημιουργεί και μεταδίδει τη γνώση τόσο σε άτομα όσο και στην κοινότητα ή στον οργανισμό. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι το storytelling λειτουργεί σαν «διαβατήριο» στον αιώνα μας.

Μας βεβαιώνουν ακόμη ότι η μυθιστορία είναι εργαλείο. Και ότι μπορεί να κάνει σχεδόν την ίδια δουλειά όπως το μολυβί ή το κομπιούτερ. Ακόμη, ότι όλο και περισσότεροι επαγγελματίες τη χρησιμοποιούν για τη διοίκηση της επιχείρησης, τη διαχείριση της γνώσης, την οργανωσιακή ανάπτυξη, την κατάρτιση, τις πωλήσεις και τον σχεδιασμό διασυνδεόμενου λογισμικού.

Storytelling: αναπτύσσει ηγέτες

Comments 0 σχόλια »

clioΟ ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ μιλάει στην «Κ» για το νέο του βιβλίο και τη Δημόσια Ιστορία:

“…Τα τελευταία χρόνια μοιράζω ανώνυμα ερωτηματολόγια σε εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές και τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά. Πολλοί ερωτηθέντες εξέφρασαν μάλιστα λύπη για τα κενά στη γνώση τους, επιρρίπτοντας ευθύνες στο στείρο σχολικό μάθημα της Ιστορίας. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για βελτίωση, όταν μάλιστα τώρα πάλι η συγγραφή των σχολικών συγγραμμάτων ανατίθεται κατ? ευθείαν, χωρίς διαγωνισμό, σε ιστορικούς από το χώρο της κυβερνώσας παράταξης. Ετσι, και στο νέο βιβλίο της Γ΄ Λυκείου προβληματίζουν ιδίως οι σελίδες για τη δεκαετία του ?40 που αναπαράγουν λάθη, ανακρίβειες και κενά.”

«Οι μονοδιάστατοι μύθοι ζουν και βασιλεύουν»

Comments 0 σχόλια »

parents-cheapΚάθε χρόνο όταν πλησιάζει η ημέρα της επίδοσης των ελέγχων, κάτι σφίγγεται μέσα μου. Δεν είναι τόσο η επαφή με το σύστημα και την κρεατομηχανή των εξετάσεων, προβληματική είναι και η επαφή με τους γονείς. Μερικοί δεν εννοούν να καταλάβουν, πώς ο μικρός Μπαμπινιώτης που εκκολάπτουν κάνει τόσα λάθη στην έκθεση. Διαβάζοντας το άρθρο της Τζιαντζή αποφάσισα να το μοιράζω μαζί με τον έλεγχο, μπας και… 

…Σε μια όχι και τόσο μακρινή εποχή, οι γονείς πρόσφεραν στα παιδιά τους αγάπη χωρίς να το αναφέρουν διαρκώς, τα μάθαιναν να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό, αλλά δεν νοιάζονταν να μάθουν τι βιβλία διάβαζαν εκείνα, τι μουσική άκουγαν, τι θέματα έπεσαν στο διαγώνισμα και ούτε καμάρωναν επειδή το παιδί μιλάει «σωστά ελληνικά» ή έχει πλούσιο λεξιλόγιο. Σήμερα η ιδιότητα του γονέα τείνει να γίνει επάγγελμα, ενώ η αγάπη του μοιάζει να κρίνεται από το πόσο είναι διατεθειμένος να γίνει εξάρτημα του παιδιού του, από το πόσο «ποιοτικός» είναι ο χρόνος που του αφιερώνει. Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

flintstonesΤο Διαδίκτυο γεννήθηκε ως όραμα το 1934, όταν ο Βέλγος επιστήμονας Πολ Οτλέ μιλούσε για την εποχή που «από την πολυθρόνα μας θα μπορούμε να ερευνήσουμε τη γνώση του κόσμου, να συμμετέχουμε σε κοινωνικά δίκτυα, να ανταλλάξουμε μηνύματα και αρχεία ήχου και εικόνας». Ο Βέλγος πρωτοπόρος, εξάλλου, προσπάθησε να κατασκευάσει βάση δεδομένων με τα στοιχεία όλων των βιβλίων, εντύπων και φωτογραφιών, την οποία μπορούσε οποιοσδήποτε να ψάξει στέλνοντας απλά ένα τηλεγράφημα ή ταχυδρομική επιστολή. Κι αυτά εν έτει 1902.

Το Internet γεννήθηκε πριν από 74 χρόνια  άρθρο της Καθημερινής 22/6/2008

Comments 0 σχόλια »

zittrainsoloveΔύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία των καθηγητών της Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, Daniel J. Solove «The future of reputation. Gossip, rumor and privacy on the internet» (Yale University Press, σελ. 247) και Jonathan Zittrain «The future of the internet. And how to stop it» (Yale University Press, σελ. 342) προσεγγίζει η Ελισάβετ Κοτζιά στο άρθρο της στην Καθημερινή.
Ο Daniel J. Solove εξετάζει πώς «η ελεύθερη ροή της πληροφορίας στο Διαδίκτυο μπορεί να μας κάνει λιγότερο ελεύθερους». Καθώς οι πρακτικές που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της δημόσιας εικόνας μας, όπως είναι η προβολή και το κουτσομπολιό, μεταναστεύουν στο Διαδίκτυο, πληροφορίες που κάποτε ήταν σκόρπιες, τοπικές και μη απομνημονεύσιμες, τώρα γίνονται σταθερά παρούσες σε κάθε αναζήτηση. Οι επιπολαιότητες και οι ανοησίες μας μπορούν έτσι μέσω του YouTube να επιβιώνουν εις τον αιώνα τον άπαντα.

Ο Zittrain επισημαίνει ότι στο σύνολο πήγαμε καλά. Πολλοί άνθρωποι όμως ξεχνούν ότι η ελευθερία στο Διαδίκτυο σε μεγάλο βαθμό αποτελεί ένα ευτυχές ατύχημα το οποίο απειλείται από τρέχουσες εφαρμογές όπως είναι τα iPods, τα iPhones, τα Xboxes ή τα TiVos, τον έλεγχο των οποίων έχουν οι κατασκευαστές. Η λύση ωστόσο δεν βρίσκεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις όπως πιστεύει ο Solove, αλλά στην ανάπτυξη ενός είδους «κοινοτικού» ήθους εκ μέρους των χρηστών, οι οποίοι οφείλουν να υιοθετήσουν μια στάση ελέγχου και εγρήγορσης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον διαδικτυακό γκανγκστερισμό.

Το ψηφιακό μας μέλλον της Eλισάβετ Kοτζιά

Comments 0 σχόλια »

άλλο ένα εξαιρετικό animation -καθώς πληθαίνουν οι κακοί λύκοι…

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων