thesaurusTην Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008, ώρα 17:30, το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου/Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά διοργανώνει ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου: Ανάδειξη της Νεοελληνικής Γλωσσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω Διαδικτυακού Τόπου και ειδικότερα της διαδικτυακής υπηρεσίας: Πολιτιστικός Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας (ΠΟΘΕΓ) στο αμφιθέατρο “Λ.Ζέρβας” του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα.
Ο ΠΟλιτιστικός Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας (ΠΟΘΕΓ) είναι ο πυρήνας και το ακρωνύμιο του έργου με τίτλο ?Ανάδειξη της Νεοελληνικής Γλωσσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω Διαδικτυακού Τόπου?, το οποίο υλοποίησε το ΙΕΛ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ?Κοινωνία της Πληροφορίας? (Μέτρο 1.3, Πρόσκληση 65).  Μέσω του έργου ΠΟΘΕΓ αναπτύχθηκε μια ολοκληρωμένη πρωτογενής ψηφιακή συλλογή κειμένων, τα οποία καλύπτουν ένα σημαντικό τμήμα του εθνικού γλωσσικού πολιτιστικού αποθέματος. Επί πλέον δημιουργήθηκε ένας αντίστοιχος θεματικός διαδικτυακός τόπος για την πολιτιστική, επιστημονική και εκπαιδευτική αξιοποίηση της συλλογής αυτής από το ευρύτερο, αλλά και το ειδικό κοινό.   
Στον διαδικτυακό τόπο (www.potheg.gr) υποστηρίζονται δυνατότητες πολύπλευρης αναζήτησης/ανάκτησης πληροφοριών και συναλλαγών με τον χρήστη και σύνθετοι μηχανισμοί πρόσβασης στο περιεχόμενο (τεχνικές αναζήτησης ασαφούς ταιριάσματος, αναζήτηση με υποστήριξη μορφολογικού λεξικού, χρήση τεχνολογίαςσυνθετικής φωνής για εκφώνηση κειμένων και πλοήγηση στον ιστότοπο ατόμων με προβλήματα όρασης κ.λπ.).  H υπηρεσία παρέχεται δωρεάν για την ικανοποίηση των ερευνητικών και πνευματικών αναγκών του ειδικού κοινού (γλωσσολόγοι, φιλόλογοι, μελετητές της γλώσσας μας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, κ.ά.) ενώ τα οφέλη της είναι αναμφισβήτητα πολλά (συστηματική επιστημονική ψηφιακή τεκμηρίωση, βελτίωση της κατανόησης του Ελληνικού γλωσσικού πολιτισμού, προώθηση της πολιτιστικής εκπαίδευση, διάχυση προτύπων τεκμηρίωσης συλλογών πολιτιστικών αντικειμένων κ.α

Ο δικτυακός τόπος όμως δεν απαντά… Θωμά είσαι απίτι;

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων