3172635.jpgΣτο προφίλ τους στο facebook, οι χρήστες δεν λένε ψέματα για τον εαυτό τους, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Η ειλικρίνεια με την οποία αποτυπώνουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα αντί για την «εξιδανίκευσή» του είναι μάλιστα και ο λόγος που οι ερευνητές θεωρούν πως ίσως η επικοινωνία μέσω των sites κοινωνικής δικτύωσης να μην είναι τόσο επιφανειακή όσο νόμιζαν οι επικριτές τους μέχρι σήμερα.

Οι μελετητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας Sam Gosling συνέλεξαν τα προφίλ 236 ανθρώπων στο facebook και σε αντίστοιχη γερμανική ιστοσελίδα. Τους έκαναν τεστ προσωπικότητας και πήραν συνεντεύξεις από πραγματικούς τους φίλους για να καθορίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Τα στοιχεία που προσπάθησαν να προσδιορίσουν ήταν κατά πόσο είναι εξωστρεφείς, ευχάριστοι, ανοιχτοί, νευρωτικοί και ευσυνείδητοι. Παράλληλα, το δείγμα ρωτήθηκε πώς θα επιθυμούσε να είναι- προκειμένου να δουν ποια είναι η «ιδεατή» εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους- και πώς οι ίδιοι αξιολογούν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους για τα οποία ρωτήθηκαν οι φίλοι τους, δηλαδή πόσο εξωστρεφείς, ευχάριστοι, ανοιχτοί, νευρωτικοί και ευσυνείδητοι θεωρούν οι ίδιοι ότι είναι.

Οι επιστήμονες περίμεναν πως το προφίλ του δείγματος στο facebook θα ήταν πολύ πιο κοντά στην «ιδεατή» εικόνα. Ωστόσο, βρήκαν πως για την πλειονότητα ανταποκρινόταν στην πραγματική τους εικόνα, την οποία επιβεβαίωναν και οι φίλοι τους. Ο καθηγητής Gosling μάλιστα πήγε ένα βήμα παραπέρα και δήλωσε πως ίσως τελικά, παρά τα όσα έχουν υποστηριχθεί μέχρι τώρα, τα sites κοινωνικής δικτύωσης να προσφέρονται για ειλικρινείς και αληθινές κοινωνικές σχέσεις όσο και τα υπόλοιπα μέσα της διαμεσολαβημένης επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα το τηλέφωνο. Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το 50% των ανδρών και το 47,3% των γυναικών στην Ελλάδα που έχουν προφίλ στο facebook δηλώνουν ως κύριο λόγο χρήσης την επικοινωνία.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟ κ. Χαράλαμπο Στέρτσο, «το facebook είναι η πρώτη μορφή επικοινωνίας μέσω Ίντερνετ που βρίσκεται πολύ πιο κοντά ως προς την ποιότητα σε αυτή που είχαμε με τα παραδοσιακά μέσα όπως το τηλέφωνο. Στα chats κυριαρχούσαν τα ψευδώνυμα, οπότε η ειλικρίνεια αποκλειόταν εκ των πραγμάτων. Στο facebook ωστόσο, επειδή υπάρχει και το στοιχείο του δημόσιου χώρου, μας κάνει πιο προσεκτικούς αναφορικά με την παρουσία μας. Σε “αναγκάζει” να διατηρήσεις τους ρόλους που έχεις και στην πραγματική ζωή». Και εξηγεί: «Ένας καθηγητής, για παράδειγμα, δεν θα κάνει add τους μαθητές του όπως δεν θα ανέπτυσσε φιλικές σχέσεις μαζί τους στην πραγματική ζωή. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να συγχέει τον προσωπικό του κύκλο γνωριμιών ή τον οικογενειακό με αυτόν των συναδέλφων του δεν θα το κάνει και στο facebook. Θα προφυλάξει και εκεί τους διαφορετικούς ρόλους που διαδραματίζει σε κάθε κοινωνικό περίγυρο».

Τα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων