video-copy.jpgΧτες άρχισα να φτιάχνω μία βάση με τις επιλογές μας για τους μεγάλους Έλληνες αλλά με πρόλαβε η Όλγα Σελλά στην Καθημερινή που σχολιάζει:

Τελικά, η επιλογή ήταν η δική μας εικόνα. Οι 100 Ελληνες που επέλεξαν οι ψηφοφόροι στην καμπάνια που κάνει η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αλλά και η τελική δεκάδα από την οποία θα αναδειχθεί ο ένας, είναι μια εικόνα που δείχνει πολλά κυρίως για τους σύγχρονους Ελληνες, κι όχι τόσο για όσους ψηφίστηκαν ως «Μεγάλοι Ελληνες». Η οποία είχε εκπλήξεις. Για όσα θυμόμαστε και για ό,τι αποτελεί πρότυπο. Ας επισημάνουμε μερικές:

Ετσι, οι σύγχρονοι Ελληνες, που έζησαν με πάθος το Euro του 2004 ψηφίζουν τον τότε αρχηγό της Εθνικής Ποδοσφαίρου, Θοδωρή Ζαγοράκη, στους 50 πρώτους, γιατί τούς είναι πιο οικείος από τον Βασίλη Χατζηπαναγή, τον Γιώργο Κούδα, τον Μίμη Δομάζο ή τον Μίμη Παπαϊωάννου!

Επτά μόνο γυναίκες είναι τελικά στους 100 «Μεγάλους Ελληνες». Κυρίως από τον χώρο της τέχνης (πλην της Μπουμπουλίνας και της Αρβελέρ). Πιο κοντινή στην πρώτη δεκάδα, η Μελίνα Μερκούρη, η οποία… άφησε πίσω της τον Μάνο Χατζιδάκι. Θα είχε ενδιαφέρον αν ξέραμε το φύλο όσων τις επέλεξαν για να δούμε, τουλάχιστον, τι επιλέγουν οι γυναίκες.

Στην 11η θέση, για λίγο εκτός 10άδας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο δημοφιλέστερος Ελληνας από τον χώρο της σύγχρονης τέχνης, ο οποίος, στην προκειμένη περίπτωση, κέρδισε τη «μονομαχία» με τον Μάνο Χατζιδάκι.

Οσο δε για τη… μάχη «σεφερικών» και «ελυτικών», πανηγυρίζουν οι δεύτεροι, αφού ο έτερος Ελληνας νομπελίστας προτιμήθηκε από περισσότερους και άφησε αρκετά πίσω του στον Γιώργο Σεφέρη. Πάντως, στον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας «νικητής» αναδείχθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης, ο πιο μεταφρασμένος σύγχρονος Ελληνας συγγραφέας. «Νικώντας», τελικά, τον Αλεξανδρινό Κ.Π. Καβάφη!

Οσο για την παρουσία της δεκαετίας του ?40-?50, της Κατοχής και του Εμφυλίου, ήταν ιδιαίτερα έντονη: Αρης Βελουχιώτης, Μανόλης Γλέζος, Ιωάννης Μεταξάς, Νίκος Μπελογιάννης, Νικόλαος Πλαστήρας. Σχεδόν όση και εκείνων που συνδέθηκαν, είτε στο πεδίο των μαχών είτε στο πεδίο των ιδεών, με την Επανάσταση του ?21: Αθανάσιος Διάκος, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Αδαμάντιος Κοραής, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Μακρυγιάννης, Μπουμπουλίνα, Ρήγας Φεραίος.

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η επιλογή ενός μνημείου, του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στους «100».

Στην πρώτη δεκάδα τώρα, οι επιλογές ήταν περίπου αναμενόμενες. Μεγάλη εκπροσώπηση αρχαίου πνεύματος (Σωκράτης, Αριστοτέλης, Πλάτωνας, Περικλής, Μέγας Αλέξανδρος), πολιτικού οράματος (Ιωάννης Καποδίστριας, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ελευθέριος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Καραμανλής), ενώ ιδιαίτερη θέση (και ιδιαίτερη αξία) έχει η ανάδειξη του μόνου επιστήμονα στην πρώτη δεκάδα: του Γιώργου Παπανικολάου.

Ποιος από τους δέκα είναι πιο κοντά στα ιδανικά των σημερινών Ελλήνων; Σε ποιον αναγνωρίζουμε ηγετική φυσιογνωμία ή ηγέτιδες ιδέες; Σε ποιον αναζητούμε (ίσως) τις λύσεις σε σύγχρονα αδιέξοδα; Ποια από τις δέκα προσωπικότητες εμπνέει τους σύγχρονους Ελληνες;

Αρκετοί είναι σε δίλημμα. Κάποιοι θα ήθελαν να ψηφίσουν δύο ή τρεις, ένα ακόμα δείγμα της γοητείας που ασκούν πρόσωπα από την αρχαία ή τη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Η ψηφοφορία για την επιλογή του μεγαλύτερου Έλληνα, ήδη ξεκίνησε και θα διαρκέσει έως τις 18 Μαΐου.

Η ψηφοφορία θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας greatgreeks.skai.gr, μέσω σταθερού τηλεφώνου στο 9011- 40 50 -40 και μέσω sms στο 19-400, γράφοντας Ε κενό και τον αριθμό που αντιστοιχεί στον κάθε Έλληνα.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων