date.jpgΟι συναισθηματικές σχέσεις είναι ένα από τα πεδία στα οποία το Διαδίκτυο ήρθε να προστεθεί ως εναλλακτικό κανάλι επικοινωνίας. Τα δωμάτια συζητήσεων, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό την ανωνυμία που παρείχαν στον χρήστη, γνώρισαν πολύ μεγάλη άνθιση και εξέλιξη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της νέας χιλιετίας, με όλα τα θετικά και αρνητικά που μπορεί να έχει μια τέτοια μορφή επικοινωνίας. Με την μετάβαση στο web 2.0 και τον εμπλουτισμό της γραπτής επικοινωνίας με εικόνα και ήχο, η ανωνυμία έχει πλέον δώσει τη θέση της στην ταυτοποίηση του χρήστη, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια στη… φαντασία του συνομιλητή.Τι είναι όμως αυτό που οδηγεί έναν χρήστη, άντρα ή γυναίκα, στην αναζήτηση συναισθηματικής σχέσης στο Ίντερνετ; «Η μοναξιά, η έλλειψη σταθερού κοινωνικού κύκλου στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ένας από τους κύριους λόγους», εξηγεί η κ. Ευτυχία Παπατζανάκη, οικογενειακή σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, με τα απαιτητικά ωράρια, τους χαμένους χρόνους στις μετακινήσεις και την ψυχολογική και συναισθηματική φθορά που μπορεί να προκαλέσει η ζωή στη μεγαλούπολη, ευνοούν το Διαδίκτυο στο να καταστεί κανάλι επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων. «Όταν κάποιος γυρίζει αργά από τη δουλειά και δεν έχει το κουράγιο να βγει να διασκεδάσει, το Διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει ένα καταφύγιο από τη μοναξιά, ακόμη και για να φλερτάρει», προσθέτει η ίδια.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της υπηρεσίας Windows Live Messenger της Microsoft, το 70% των χρηστών της υπηρεσίας δήλωσαν ότι τη χρησιμοποιούν και για να φλερτάρουν, καθώς, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, δεν υπάρχει το άγχος της προσωπικής επαφής. Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν την επικοινωνία με Messenger για την αναζήτηση ερωτικής γνωριμίας, λέγοντας ότι έτσι έχουν περισσότερο χρόνο να σκεφτούν τι θα πουν και να δώσουν τις καλύτερες απαντήσεις.

Σε μια διαδικτυακή επικοινωνία που περιλαμβάνει μόνο τη χρήση του γραπτού λόγου, απουσιάζουν τα συναισθηματικά ερεθίσματα, τονίζει η κ. Παπατζανάκη. «Ακόμη και σε μια τηλεφωνική συνομιλία, καταλαβαίνουμε πράγματα από τον τόνο της φωνής και την χροιά του συνομιλητή. Στον γραπτό λόγο αντίθετα, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τέτοιες λεπτομέρειες που είναι σημαντικές για μια συζήτηση, ερμηνεύουμε πράγματα με βάση τα δικά μας κριτήρια, πόσο μάλλον όταν δεν έχουμε δει ποτέ ή συνομιλήσει με τον άλλο».

Πολλές επαφές ταυτόχρονα

Η έρευνα της Microsoft έδειξε αποκάλυψε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς χρηστών, αφού, όπως αναφέρει, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει το Windows Live Messenger για να φλερτάρουν με περισσότερα από ένα άτομα ταυτόχρονα. «Σε αυτού του είδους την επικοινωνία, οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολλές επαφές, πολύ γρήγορα», εξηγεί η κ. Παπατζανάκη. «Η διαδικασία επιλογής είναι διαφορετική στο Διαδίκτυο, έξω από αυτό η διαδικασία μιας γνωριμίας μπορεί να πάρει υπερδιπλάσιο χρόνο» επισημαίνει, ενώ τονίζει ότι αυτή η «καταναλωτική νοοτροπία», όταν εξελιχθεί σε μόνιμη κατάσταση και συμπεριφορά, εμποδίζει τη δημιουργία μιας πραγματικής σχέσης που συνεπάγεται δέσμευση.

Με αυτό τον τρόπο λειτουργούν και οι δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, ιστοσελίδες που παρέχουν υπηρεσίες γνωριμιών μεταξύ των μελών τους. Κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αριθμούν εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο. Λειτουργώντας στην ουσία ως μια τεχνολογικά αναβαθμισμένη εκδοχή γραφείων συνοικεσίων, παρέχουν στους χρήστες την δυνατότητα αναζήτησης συντρόφου από την… πολυθρόνα.

Από τη διαδικτυακή στην πραγματική επαφή

Η εξέλιξη μιας επαφής που ξεκίνησε ως αναζήτηση στο Διαδίκτυο, σε συναισθηματική σχέση, προϋποθέτει την επιθυμία αλλά και την ικανότητα των δύο να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Το Διαδίκτυο, ακόμη και με τα χαρακτηριστικά της ταυτοποίησης και των πληροφοριών που παρέχουν οι ίδιοι οι χρήστες δυνητικών κοινοτήτων, μπορεί να παρέχει ασφάλεια, έλεγχο των συναισθημάτων και αποφυγή παρορμητικών κινήσεων.

«Μπορούμε να προβάλουμε τον εαυτό μας όπως θέλουμε, να δώσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες που θέλουμε, ώστε να δημιουργήσουμε την εικόνα που μας αρέσει», επισημαίνει η κ. Παπατζανάκη. Όταν ωστόσο υπάρξει πραγματική επαφή, τότε καθένας έρχεται αντιμέτωπος όχι μόνο με την πραγματική εικόνα του άλλου, που μπορεί να διαφέρει σημαντικά από τα όσα έχει σχηματίσει στο μυαλό του, αλλά και με τις εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει στον άλλο, που πιθανόν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Άρθρο  στην Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων