Το «Αξιον εστί» (ET3) της περασμένης Παρασκευής ήταν αφιερωμένο στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατό του και την έκδοση δύο βιβλίων με (ή και με) κείμενά του. Η εκπομπή περιελάμβανε συνομιλίες του Bασίλη Βασιλικού με ανθρώπους των γραμμάτων, απαγγελίες ποιημάτων του Λειβαδίτη, πλάνα από τη «Συνοικία το όνειρο», φωτογραφίες του ποιητή και ένα απόσπασμα από μια εκπομπή στην τότε ασπρόμαυρη κρατική τηλεόραση όπου ο ίδιος απαγγέλλει ένα ποίημά του -μια σπάνια στιγμή καθώς εκείνος δεν έδινε ποτέ συνεντεύξεις.

«Αν ο Παπαδιαμάντης είναι ο άγιος της πεζογραφίας μας, ο Λειβαδίτης είναι ο άγιος της ποίησής μας», είπε ο Γιώργος Δουατζής, που τον γνώριζε προσωπικά.

Με πικρία ο Φώτης Κουβέλης παρατήρησε ότι «η ποίηση δεν έχει πια τη θέση που θα ?πρεπε να έχει στην κοινωνία αλλά και στον κόσμο της Αριστεράς». Κάποτε η αριστερά θα μπορούσε να ήταν περήφανη όχι για τους ποιητές «της» (εδώ δεν χωράει η κτητική αντωνυμία) αλλά για τη δύναμη των ιδανικών της που ενέπνευσαν ποιητές μείζονες και ελάσσονες. Σήμερα τα κόμματα, αριστερά και μη, συχνά δίνουν την εντύπωση ότι επιδιώκουν να εμπνεύσουν «σελέμπριτις» παρά ποιητές.

Η Μαριάννα Τζιαντζή στο Άξιον Εστί για έναν ποιητή -Καθημερινή

Ένα σχόλιο στο “Τάσος Λειβαδίτης”
  1.  

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων