Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ανέκδοτες σημειώσεις και ποιήματα του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, για το έργο του οποίου οργανώνεται ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) αύριο Σάββατο, από τις 09.30 ώς τις 21.00. Συντονιστές: Μάρκελλος Πιράρ, Σταύρος Πετσόπουλος, Σάββας Μιχαήλ, Λίζυ Τσιριμώκου. Μιλούν: Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Παντελής Μπουκάλας, Αθηνά Σχινά, Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης κ.ά.
Τις μνήμες της κατοχής, ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης τις αποτύπωσε αργά στο πεζογραφικό του έργο, αφήνοντας τον χρόνο να αφήσει την πατίνα του πάνω τους. Ωστόσο, στα χρόνια εκείνα έγραφε πολύ. «Τεκμήριο του όγκου της κατοχικής συγγραφικής παραγωγής είναι ότι στη μεταπολεμική πενταετία 1945-1950 δημοσιεύονται 75 συνεργασίες του συγγραφέα με περιοδικά», λέει ο γιος του Γ. Ν. Πεντζίκης επιμελητής μιας πολύ ενδιαφέρουσας έκδοσης με ανέκδοτο υλικό του πεζογράφου και εικαστικού καλλιτέχνη, τώρα που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση και δεκαπέντε από τον θάνατό του.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Πεντζίκης στην περίοδο της Κατοχής έγραψε και σημαντικά ποιήματα, αντιμετωπίζοντας πιθανόν καλύτερα μέσω του άμεσου αλλά όχι τόσο αναλυτικού ποιητικού λόγου, τη φρίκη των εκτελέσεων και του ξεπεσμού του ανθρώπινου πολιτισμού. Το ποίημά του, «Πάνω στα βάσανα που επιβάλλει ο άνθρωπος στον άνθρωπο», «η πλέον εν θερμώ καταγεγραμμένη ανταπόκριση του συγγραφέα στις ομαδικές εκτελέσεις ομήρων επί Κατοχής», ανθολογήθηκε τρεις φορές πριν εντέλει περιληφθεί στην έκδοση «Ποιήματα» το 1988 και άφησε εποχή. Σύμφωνα με τον Γ.Π. Σαββίδη είναι «η στερεότερη ποιητική μαρτυρία που διαθέτει η λογοτεχνία μας για την “εποχή των δολοφόνων”».
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.