europeana.jpgΜέσα στο παγκόσμιο τοπίο του Internet η κατάσταση στη Γαλλία φαντάζει εξαιρετικά περίεργη. Ιδού μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, με υψηλό βιοτικό επίπεδο και μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη, που ωστόσο είναι εξαιρετικά πίσω στην ανάπτυξη του Internet. Για πολλά χρόνια οι Γάλλοι έκαναν ότι δεν υπήρχε το διαδίκτυο. Επειδή δεν το είχαν εφεύρει εκείνοι κι επειδή είχαν ένα δικό τους ανάλογο, το minitel. Οταν επιτέλους το κατάπιαν το πικρό τούτο ποτήριον, αποφάσισαν να χαρίσουν στο διαδίκτυο κάτι από το γαλλικό αέρα. Μία εσάνς τέχνης και πολιτισμού. Επί προεδρίας Ζακ Σιράκ ανακοινώθηκαν τα σχέδια για τη δημιουργία ενιαίας διαδικτυακής βιβλιοθήκης με ευρωπαϊκά έργα.

Το πρόγραμμα αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στην ανακοίνωση του Google ότι θα προσφέρει πρόσβαση σε 15 εκατομμύρια τόμους από τις μεγαλύτερες αμερικανικές βιβλιοθήκες. Ο Σιράκ είχε συναντηθεί με τον τότε υπουργό Πολιτισμού Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ και το διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ζαν-Νοέλ Ζανεντέ και τους είχε ζητήσει να μελετήσουν με ποιο τρόπο οι μεγάλες βιβλιοθήκες της Γαλλίας και της υπόλοιπης Ε.Ε. «μπορούν να γίνουν προσβάσιμες ευρύτερα και ταχύτερα μέσω του Διαδικτύου». Την πρωτοβουλία Σιράκ είχε στηρίξει και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σήμερα η «Europeana» (www.europeana.eu) έχει τη στήριξη 23 χωρών της Ε.Ε. και αναμένεται έως το 2010 να παρέχει πρόσβαση σε έξι εκατομμύρια βιβλία, φωτογραφίες και ταινίες.

Ένα σχόλιο στο “Europeana”
  1.  

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων