Στ. Οικοσυστήματα

Οικοσύστημα

Όλοι οι μικροοργανισμοί,όλα τα φυτά όλα τα ζώα (βιοτικά) που ζουν σε μια περιοχή καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτής της περιοχής, όπως η ηλιοφάνεια, το είδος του εδάφους, η θερμοκρασία (αβιοτικά) και οι σχέσεις μεταξύ τους αποτελούν ένα οικοσύστημα.

 

Οικοσύστημα μπορεί να είναι μια έρημος, ένα λιβάδι, ένα δάσος ή ένα ποτάμι, αλλά και μια πόλη ή ακόμη και το διαμέρισμα που μένεις!

 

Οικοσύστημα λίμνης

 


Δασικό οικοσύστημα

θαλάσσιο οικοσύστημα

Υγρότοποι

http://fe-mail.gr/media/Image/greece_europe_world/2007/06/beach_dirty%20/star.jpg

παράκτια οικοσυστήματα

1. Τροφικές αλυσίδες και τροφικά πλέγματα

Παραγωγοί – Καταναλωτές

 

 

Οι ζωντανοί οργανισμοί που συνθέτουν μόνοι τους την τροφή λέγονται αυτότροφοι ή παραγωγοί.

Χρησιμοποιούν την ενέργεια του ήλιου, για να φωτοσυνθέσουν ή να παράγουν την τροφή τους και είναι τα φυτά και το φυτοπλαγκτόν.

 

 Οι ζωντανοί οργανισμοί που εξασφαλίζουν την ενέργεια που χρειάζονται για να ζήσουν τρώγοντας φυτά ή άλλα ζώα λέγονται ετερότροφοι ή καταναλωτές.

 Δείτε την παρουσίαση του μαθήματος

[slideboom id=698014&w=425&h=370]

 

 Φτιάξε την τροφική αλυσίδα του δάσους.  [κλικ]

Οδηγίες: εντόπισε πρώτα τους 8 οργανισμούς της συγκεκριμένης αλυσίδας, μετά πάτησε τα κουμπιά “sorter1” και “sorter2”  για να σχηματίσεις την τροφική αλυσίδα.

 

 

Φτιάξε ένα τροφικό πλέγμα [κλικ]

Μαθαίνω για την τροφική αλυσίδα [κλικ]

2. Επίδραση του ανθρώπου στα οικοσυστήματα

Σε ένα οικοσύστημα κάθε οργανισμός επηρεάζει τους άλλους και επηρεάζεται από αυτούς.Στα οικοσυστήματα υπάρχουν μηχανισμοί με τους οποίους εξισορροπούνται οι διαταραχές που προκαλούνται.

Αν για παράδειγμα μειωθεί ο αριθμός των βατράχων μιας περιοχής, τότε θα αυξηθούν οι ακρίδες, που με τη σειρά τους θα καταστρέψουν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών και θα μειωθεί επίσης ο αριθμός των ζώων που τρώνε τους βατράχους.

Κάποιες φορές όμως η φύση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Στη διάρκεια της ιστορίας της Γης, πολλές φορές συνέβησαν αλλαγές στο κλίμα ή καταστροφές τόσο έντονες, ώστε πολλά ζώα και φυτά εξαφανίστηκαν.

Η παρέμβαση του ανθρώπου στο οικοσύστημα μερικές φορές είναι προστατευτική για τους ζωντανούς οργανισμούς. Η ανακήρυξη προστατευόμενων ειδών και η διαφύλαξη των εθνικών δρυμών στους οποίους προστατεύεται η χλωρίδα και η πανίδα αποτελούν θετικά παραδείγματα της ανθρώπινης παρέμβασης. Τις περισσότερες φορές ωστόσο οι ανθρώπινες δραστηριότητες προξενούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο οικοσύστημα.
Με την ανεξέλεγκτη υλοτομία και τις πυρκαγιές καταστρέφονται πολύτιμα δάση, που αποτελούν το βιότοπο χιλιάδων ζωντανών οργανισμών, ενώ η διαρκής χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων γεμίζει τον αέρα, το νερό και το έδαφος με βλαβερές ουσίες. Η ανεξέλεγκτη θήρευση και αλιεία καθώς και η εξαφάνιση ζωικών ειδών που δρουν «ενοχλητικά» αποτελούν επίσης παραδείγματα αρνητικής επίδρασης του ανθρώπου στο οικοσύστημα.
Έτσι δημιουργήθηκαν μεγάλα οικολογικά προβλήματα στον πλανήτη, που είναι:
  • η αύξηση της θερμοκρασίας της γης (φαινόμενο του θερμοκηπίου)

  • η καταστροφή του όζοντος (Ο3), που μας προφυλάσσει από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτινοβολίες του Ήλιου (τρύπα του όζοντος)

  • οι πυρκαγιές

  • η μόλυνση των υδάτων

  • η καταστροφή του Αμαζονίου, που είναι ο πνεύμονας της Γης και βοηθά στη διατήρηση της κλιματολογικής ισορροπίας στον πλανήτη.


Τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται ζωηρά για τα οικοσυστήματα και έχει πάρει μέτρα για να μειώσει τις αρνητικές του παρεμβάσεις.

 


” Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός”, αναφέρεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος της Ελλάδας, δείχνοντας το ενδιαφέρον της πολιτείας για την προστασία του.

Δείτε την παρουσίαση του μαθήματος

[slideboom id=698017&w=425&h=370]

Δείτε πώς εξισορροπεί η φύση [κλικ]

Periβάλον & polution

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *