Ψάχνετε για σπίτι; Αν ζούσατε στο… Αμστερνταμ και είχατε στα χέρια σας κάποιο κινητό τηλέφωνο τελευταίας γενιάς, τότε η αναζήτηση θα ήταν τόσο εύκολη όσο και μία βόλτα στους δρόμους της πόλης. Μόλις φτάνατε σε κάποιο σοκάκι που σας αρέσει, το μόνο που θα χρειαζόταν θα ήταν να βάλετε το κινητό στη λειτουργία φωτογραφικής μηχανής: τότε, στρέφοντας τη συσκευή προς όλα τα κτίρια που βρίσκονται εκεί, θα βλέπατε στην οθόνη να προβάλλονται μικροί κύκλοι, πάνω στις θέσεις των διαμερισμάτων που νοικιάζονται ή πωλούνται. Επιλέγοντας κάποιον από αυτούς τους κύκλους, θα προβάλλονταν πληροφορίες για τα τετραγωνικά του διαμερίσματος στο οποίο αντιστοιχεί ή για την τιμή του – θα μπορούσατε επίσης να δείτε ακόμη και φωτογραφίες από τους εσωτερικούς του χώρους, έτσι ώστε να είστε απόλυτα σίγουροι ότι το συγκεκριμένο σπίτι σας ενδιαφέρει, πριν επικοινωνήσετε με τον ιδιοκτήτη.

Κι όλα αυτά χάρις στη Funda, μία υπηρεσία «επαυξημένης πραγματικότητας» (augmented reality) όπως λέγονται οι συγκεκριμένες εφαρμογές οι οποίες, πάνω στην πραγματική εικόνα που φαίνεται στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου, προσθέτουν διάφορες χρηστικές πληροφορίες. Και, μπορεί η Funda να είναι μία από τις πρώτες ανάλογες εφαρμογές που παρέχει κτηματομεσιτικά στοιχεία, όπως όμως είναι φυσικό, οι χρήσεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας δεν σταματούν ούτε στην εύρεση απούλητων ή ξενοίκιαστων κατοικιών ούτε στο Αμστερνταμ.

Η υπηρεσία Nearest Tube, για παράδειγμα, επιτρέπει στους κατοίκους του Λονδίνου να βρουν τη θέση και την απόσταση του πλησιέστερου σταθμού του μετρό, ενώ η Jitsukuukan Toushi Keitai δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες στο Τόκιο να δουν πληροφορίες σχετικά με τα ιστορικά κτίρια που φαίνονται κάθε φορά στην οθόνη του τηλεφώνου τους. Επίσης, για το πρόσφατο τουρνουά τένις στο Wibledon, η ΙΒΜ είχε αναπτύξει μία ανάλογη εφαρμογή που βοηθούσε τους επισκέπτες να προσανατολιστούν στις εγκαταστάσεις – στρέφοντας το κινητό του προς οποιαδήποτε πλευρά του συγκροτήματος, ο χρήστης μπορούσε να εντοπίσει οποιονδήποτε βοηθητικό χώρο ή κατάστημα.

Απόσπασμα άρθρου του Κώστα Δεληγιάννη στην Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων