Αρχείο για 30 Σεπτεμβρίου, 2009

Παρουσίαση στον Ιανό

View more documents from Terra Computerata.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει και το ηχητικό αρχείο.

Θέµα της εισήγησης είναι ο εκσυγχρονισµός της διδασκαλίας της γλώσσας στη Δευτεροβάθµια εκπαίδευση µε την κατάλληλη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες.
Στα πλαίσια της εισαγωγής των φορητών υπολογιστών στην εκπαίδευση με το πρόγραμμα ψηφιακή τάξη επιχειρείται η συσχέτιση θεωρητικών προσεγγίσεων στην διδασκαλία της γλώσσας με εφαρμογές στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Παρουσιάζονται διδακτικά παραδείγματα και προτάσεις για την αξιοποίηση των ΤΠΕ με έμφαση στο μάθημα της γλώσσας της Α΄γυμνασίου.

Εφαρμογές του web 2.0 στα φιλολογικά μαθήματα-μέρος 1ο

Εφαρμογές του web 2.0 στα φιλολογικά μαθήματα-μέρος 2ο

Comments 1 σχόλιο »

Ludhites

Χτες ενημέρωσα το σύλλογο των καθηγητών για το δίκτυο σχολικής καινοτομίας και τα επιμορφωτικά προγράμματα. Πάντα κάποιοι δείχνουν ενδιαφέρον αλλά σκέφτονται “τι τα θες τώρα… γιατί να μπλέξω;” Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι οι οποίοι νιώθουν την ανάγκη να θεωρητικοποιήσουν τη στάση τους και προβάλλουν τις απόψεις τους με στεντόρεια τη φωνή. Χτες λοιπόν η συνάδελφος επικαλέστηκε την εμπειρία της από την Αγγλία την εισαγωγή των λάπτοπ. Στην Αγγλία μας πληροφόρησε απέτυχε το σύστημα. Προσωπικά δεν γνωρίζω τοιούτον τι. Αλλά όλο και κάποιο paper θα έχει διαβάσει…

Αν φυσικά είχε συζητήσει ποτέ μαζί μου ίσως να ήξερε τις απόψεις μου για την εισαγωγή των λάπτοπ στην Α΄Γυμνασίου. Δεν θέλησα να απαντήσω εκείνη την ώρα. Δεν θα είχε άλλωστε και νόημα. Αυτό πάντως που θα είχα επισημάνει είναι ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοια ζητήματα. Άλλη η έννοια του δημόσιου και του ιδιωτικού στην Αγγλία άλλη στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα το δημόσιο αγαθό ουσιαστικά δεν υφίσταται. Είναι απλά απαλλοτριώσιμο. Περιμένει την ώρα του για να περάσει στη σφαίρα του ιδιωτικού. Οπότε ίσως έχει κάποιο νόημα να δοθεί το προσωπικό λαπιτόπι σε κάθε μαθητή.  Στην περασμένη κυβερνητική αλλαγή αρκετά λαπιτόπια και βιντεοπροβολείς πέρασαν στη σφαίρα του ιδιωτικού εν μία νυκτί. Εχω κρατήσει ακόμα μερικούς σειριακούς αριθμούς. Εύχομαι να μην επαναληφθεί το φαινόμενο σε μία νέα κυβερνητική αλλαγή.

Αλλά ας επανέλθουμε. Δεν θα κουραστώ να μιλώ για την τεχνολογική επανάσταση που συντελείται διαρκώς γύρω μας. Για το παγόβουνο που έρχεται και δεν το βλέπουμε. Οι μαθητές μας έχουν μεταναστεύσει από καιρό στην κυβερνοχώρα. Θα τους συναντήσουμε ή θα επιμείνουμε στην παραδοσιακή διδασκαλία; Οταν μετά μπουν στις αίθουσες με τα μυδράλια τι θα έχουμε να λέμε;

Το βράδυ στον Ιανό σε μία παρουσίαση βρέθηκε ο συνάδελφος που εξέφρασε την αγωνία του πλήθους. “Με αυτά που μας δείξατε¨ είπε, “θα έπρεπε να τραπούμε σε φυγή. Πώς να γίνουμε τόσο εξπέρ ώστε να τα κάνουμε όλα αυτά;”. Και χειροκροτήθηκε ίσως και περισσότερο από κάποιους ομιλητές.

Η παρουσίαση αφιερωμένη εξαιρετικά…

Υπομνηματισμός: Στην Αγγλία λουδίτες ονομάστηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα οι οπαδοί του λεγόμενου «βασιλιά Ludd», μη υπαρκτού προσώπου ενδεχομένως, οι οποίοι είχαν κηρύξει πόλεμο εναντίον των μηχανών και της τεχνολογίας γενικότερα. Επρόκειτο για υφαντουργούς που ένιωθαν να χάνουν τις δουλειές τους λόγω της εμφάνισης των υφαντικών μηχανών. Σήμερα ονομάζουμε νεο-λουδίτες εκείνους που είτε επειδή έχουν προσωπικά κίνητρα (όπως οι αυθεντικοί λουδίτες) είτε επειδή πιστεύουν ότι έχουν διακρίνει την αλήθεια, αντιμάχονται την τεχνολογία σε όλες της τις εκφάνσεις.

Comments 1 σχόλιο »

dimoula«Ολα είναι μια φλόγα, καιγόμαστε επί μια ζωή και με μικρά και με μεγάλα. Νομίζω πως και τα μικρά πράγματα ακόμη, φωτιές καλλιεργούν μέσα μας».

Η Κική Δημουλά κατεβαίνει τα σκαλιά του «Υπογείου» (Θέατρο Τέχνης) για να βρεθεί στη σκηνή. Το ποιητικό σύμπαν της γίνεται υλικό μιας «συλλεκτικής» παράστασης με τίτλο «Χρονικό Διάστημα», που θα δοθεί μόνο για δύο βραδιές, στις 12 και 13 Οκτωβρίου, με μία ερμηνεύτρια: Τη Λουκία Μιχαλοπούλου.

Η ηθοποιός ξεκίνησε να δουλεύει με τη βοήθεια της σκηνοθέτιδος Μαρίας Ξανθοπουλίδου ψηλαφιστά, μέσα από ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς, αλλά και με τις μουσικές του Lolek. «Η αγωνία της ισορροπίας» την κατέτρωγε .«Επρεπε να ισορροπήσω πάνω σε σκοινί. Ετσι προέκυψε και η ιδέα του σχοινοβάτη», εξηγεί η Μιχαλοπούλου. «Είμαι μια γυναίκα σε μια διαδρομή πάνω σε τεντωμένα σκοινιά. Μια γυναίκα παγιδευμένη στο μεταίχμιο της ζωής και του θανάτου, που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τη φυσική μοίρα της ανθρώπινης ύπαρξης».

Τα ποιήματα που επέλεξε διακρίνονται για την… κοινή αγωνία: «Τη συμφιλίωση με το τέλος. Τη συμφιλίωση με τον θάνατο – είτε είναι φυσικός είτε ψυχικός. Τη συμφιλίωση με τον χρόνο. Αλλά υπάρχει και ο περαστικός έρωτας. Αυτό που με τρελαίνει στην ποίηση της Δημουλά είναι το κλείσιμο του ματιού, η ειρωνεία και ο αυτοσαρκασμός. Αυτή η συνεχής ανατροπή. Ακόμη και στην αντιμετώπιση του χρόνου».

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

gorilla_facebook.jpgΤη δική τους θέση στο facebook θα διεκδικήσουν οσονούπω οι υπό εξαφάνιση γορίλλες της Ουγκάντα και μάλιστα με τη βοήθεια διασήμων του Χόλιγουντ, που τους αγαπούν και θέλουν να συμβάλουν στην προστασία τους. Η κυβέρνηση της Ουγκάντα προετοιμάζει το σχετικό προγραμματάκι που θα επιτρέπει στους χρήστες του γνωστού site κοινωνικής δικτύωσης να συμπεριλάβουν στους φίλους έναν γορίλλα. Θα τον διαλέξουν οι ίδιοι, μέσα από μια γκάμα φωτογραφιών του, όπου θα εκτίθενται όλες οι δραστηριότητές του και θα αναπτύσσεται το βιογραφικό του και με μόλις ένα ευρώ εν είδει συνδρομής θα μπορούν να τον περιλάβουν στο site τους, φίλο μεταξύ φίλων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι αξιωματούχοι της αφρικανικής πατρίδας του γορίλλα ευελπιστούν ότι θα ενισχύσουν τα οικονομικά τους για τη χρηματοδότηση της προστασίας των μακρινών εξαδέλφων μας. Σήμερα, υπάρχουν μόνο 700 γορίλλες σε όλη την Αφρική.

Καθημερινή

www.facebook.com/friendagorilla

www.friendagorilla.org

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

kep.jpgΠολλοί πολιτικοί μας υπερηφανεύονται για το θεσμό των ΚΕΠ. Η δική μου εμπειρία, κάκιστη. Κάνω αίτηση για το ευρωπαικό δίπλωμα. Σε 10 μέρες επιστρέφουν τα δικαιολογητικά μου. “Τι πρόβλημα υπάρχει; να πάτε η ίδια στην υπηρεσία” η απάντηση. Πήγα λοιπόν, θορυβημένη. Λές να έχουν μαζευτεί οι παραβάσεις και να μου έχουν κάνει ανάκληση άδειας οδήγησης; Τίποτα τέτοιο. Δεν είχαν συρραφθεί τα δικαιολογητικά με τη σωστή σειρά. Και για αυτό έπρεπε να πάω η ίδια.

Το δημόσιο σαμποτάρει το δημόσιο. Γιατί έχουν χάσει τα μπαξίσια. Δεύτερο περιστατικό. Αίτηση για αποποίηση κληρονομιάς. Η απάντηση επέστρεψε αρνητική μετά από δύο μήνες. Ταχύτης – εξυπηρέτηση. Επομένως συμπάσχω με τον επιστολογράφο της Καθημερινής κ. Νίκο Πληλαβάκη που γράφει:

Καθώς με πληροφόρησαν σήμερα οι ευγενέστατοι, κατά τα άλλα, υπάλληλοι του ΚΕΠ Νέου Κόσμου, η υπηρεσία τους σήμερα, εκτός από την παροχή πληροφοριών (συνήθως –προσθέτω εκ πείρας– ελλιπών), δεν προσφέρει τίποτε άλλο από την απλή διαβίβαση αιτημάτων, και αυτό με καθυστέρηση έως 15 ημερών, λόγω ανεπάρκειας κλητήρων. (Προφανώς το σκανάρισμα και η ηλεκτρονική μεταβίβαση εγγράφων παραμένουν γι’ αυτούς άγνωστες πρακτικές.) Από εκεί και πέρα, το ΚΕΠ περιμένει παθητικά να λάβει απάντηση από την υπηρεσία – αποδέκτη του αιτήματος και να ειδοποιήσει σχετικά τον αιτούντα. Οταν στην άλλη άκρη μοιραία σημειωθεί καθυστέρηση και ο αιτών ζητήσει από το ΚΕΠ να παρέμβει για να προωθήσει την υπόθεσή του, θα εισπράξει την κλασική δημοσιοϋπαλληλική απάντηση: «Μα εμείς δεν μπορούμε (sic) να κάνουμε κάτι τέτοιο» – και θα νιώσει ότι τον έπιασαν κορόιδο.

Γιατί, αν θυμάμαι καλά, τα ΚΕΠ δεν ιδρύθηκαν για να μας επιστρέψουν στην εποχή των αιτησιογράφων, επιβαρύνοντας κιόλας τον φορολογούμενο με στρατιές περιττών υπαλλήλων, αλλά για να διευκολύνουν έμπρακτα τους πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

 

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων