Αρχείο για 7 Σεπτεμβρίου, 2009

Οι περιηγήσεις σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και ιστορικής μνήμης στο άμεσο μέλλον θα είναι πιο ελκυστικές για τον επισκέπτη, πιο «ευέλικτες» και σίγουρα παιδευτικά πιο ενδιαφέρουσες.

Αυτή είναι και η εκτίμηση των Times του Λονδίνου, για την iTacitus, την ψηφιακή εφαρμογή, δημιούργημα μιας κοινοπραξίας ευρωπαϊκών εταιρειών και πανεπιστημίων – μαζί με Ελληνες ερευνητές από τον Τομέα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Και μάλλον το σχόλιο της εφημερίδας δεν είναι υπερβολικό.

Για όποιον διαθέτει κινητό τηλέφωνο smartphone ή ένα UMPC (μία σχετικά νέα κατηγορία φορητών υπολογιστών, μικρότερων κι από τα netbook), η υπηρεσία αυτή υπόσχεται να προσφέρει μία ανεπανάληπτη εμπειρία όταν επισκέπτεται κάποιο μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο, κυριολεκτικά ταξιδεύοντάς τον πίσω στον χρόνο.

Γι’ αυτόν τον σκοπό, το μόνο που θα έχει να κάνει ο επισκέπτης είναι να θέσει τη συσκευή του στη λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής ή του βίντεο, εστιάζοντας τον φακό στο έκθεμα ή στο κτίριο που του τράβηξε την προσοχή. Τότε, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας, η εφαρμογή iTacitus θα παρέμβει στην εικόνα όπως αυτή φαίνεται στην οθόνη της συσκευής, προβάλλοντας επάνω της εικονικά αντικείμενα ή πληροφορίες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο έκθεμα.

Η υπηρεσία, μάλιστα, έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει αυτόματα πού ακριβώς είναι στραμμένη η συσκευή, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία GPS, ώστε να γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται ο χρήστης της.

Επίσης, χάρη σε ένα λογισμικό αναγνώρισης οπτικών δεδομένων το οποίο ανέπτυξαν οι ερευνητές ειδικά γι’ αυτόν τον λόγο, μόλις η εικόνα φτάσει στο server της εφαρμογής, αυτή αναλύεται ώστε να εντοπιστούν οι αναπαραστάσεις και τα επεξηγηματικά κείμενα που «ταιριάζουν» στο συγκεκριμένο μνημείο.

Ετσι, για παράδειγμα, ο επισκέπτης θα μπορεί, χωρίς καμία απολύτως ρύθμιση από την πλευρά του, να παρακολουθήσει «πώς ήταν» όταν πρωτοκατασκευάστηκε το ιστορικό κτίσμα το οποίο βρίσκεται μπροστά του ή να διαβάσει πρόσθετες πληροφορίες για τον πίνακα ζωγραφικής που παρατηρεί.

Και όχι μόνον αυτό: τα εικονικά αντικείμενα θα προσαρμόζονται στον τρόπο με τον οποίο αυτός χειρίζεται τη συσκευή του, μικραίνοντάς τα ή μεγαλώνοντάς τα ανάλογα με το αν ο χρήστης πλησιάζει ή απομακρύνεται από το έκθεμα. Επίσης, για να είναι η εικονική πραγματικότητα ακόμη πιο… πραγματική, οι ειδικοί έχουν προβλέψει ώστε η υπηρεσία να αναπαράγει ακόμη και ήχους από τον συγκεκριμένο χώρο, όπως αυτός λειτουργούσε στην αυθεντική μορφή του.

Αυτό σημαίνει ότι, όταν ο επισκέπτης θα περπατάει μέσα σε μία μεσαιωνική αίθουσα, θα έχει τη δυνατότητα να «ακούσει» διαλόγους από ανθρώπους που κατοικούσαν εκεί και τον θόρυβο από τις δραστηριότητές τους. Προς το παρόν, πάντως, η υπηρεσία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί πιλοτικά μόνο σε δύο μουσεία, στο παλάτι Venaria κοντά στο Τορίνο –το οποίο το 1997 ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς– και στην αίθουσα Great Hall του κάστρου του Winchester στην Αγγλία.

Στο πρώτο, με την iTtacitus o χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει μέσα από την οθόνη σε πρωτότυπη μορφή τις τοιχογραφίες που κοσμούσαν εσωτερικά το κτίριο ενώ, «φωτογραφίζοντας» τα ερείπια ενός αρχαίου ναού στον περίβολο, θα δει την αναπαράστασή του.

Στο βρετανικό κάστρο, από την άλλη, οι υπεύθυνοι έχουν προβλέψει ώστε η εφαρμογή να δίνει μία εικόνα για το πώς έμοιαζε η αίθουσα όταν κατασκευάσθηκε, «αναγεννώντας» μάλιστα ψηφιακά το ομοίωμα του βασιλιά Αρθούρου ο οποίος, υποτίθεται, χρησιμοποιούσε τη στρογγυλή τράπεζα που βρίσκεται εκεί. Βέβαια, μόνον στην Ευρώπη, οι μουσειακοί και αρχαιολογικοί χώροι όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι εκατοντάδες. Ακόμη περισσότερες θα μπορούσαν να είναι και οι διαφορετικές παραλλαγές από οπτικοακουστικό ή άλλο υλικό που θα φτάνει στη συσκευή των επισκεπτών κάθε τέτοιου χώρου – αναπαριστώντας, για παράδειγμα, σκηνές από το Κολοσσαίο ή από την Ακρόπολη.

Οι ερευνητές, ωστόσο, δίνουν επίσης ιδιαίτερο βάρος στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευχρηστία της εφαρμογής, κάνοντάς την συμβατή με τα smartphone που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, παρόλο που αρχικά η iTtacitus αναπτύχθηκε μόνο για φορητά UMPC (Ultra Mobile PC).

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

 296838_wifi168.jpg

1. ΠΑΤΜΟΣ

Στο νησί της αποκάλυψης λειτουργεί έως σήμερα το πρώτο ταχύτατο δημόσιο Wi-fi ασύρματο δίκτυο στην Ελλάδα, που εγκαταστάθηκε με πρωτοβουλία του ελληνικής καταγωγής καθηγητή του MIT Νίκολας Νεγκροπόντε το 2004.

2. ΔΟΝΟΥΣΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΑ, ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑΡΟΣ

Από φέτος λειτουργεί στα ακριτικά νησιά Δονούσα, Ηρακλειά, Σχοινούσα και Κίναρο (κάτοικοι: 2) το πρώτο δημόσιο δίκτυο δορυφορικού Ίντερνετ ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, του Hellas Sat και του ΟΤΕ.

3. ΣΙΚΙΝΟΣ

Ελεύθερη πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω ασύρματου Wi-fi δικτύου απολαμβάνουν οι κάτοικοι και επισκέπτες της Σίκινου. Μια υπηρεσία που στηρίζεται στην πρωτοβουλία του δήμου.

4. ΚΩΣ

Το ασύρματο δίκτυο της Κω είναι μια από τις πιο ενεργές ασύρματες κοινότητες στην Ελλάδα, που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του νησιού. Εάν, λοιπόν, σχεδιάζετε να την επισκεφθείτε, σίγουρα δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα σύνδεσης. Περισσότερες πληροφορίες στο www.kwn.gr.

5. ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και το ασύρματο δίκτυο του Δήμου Ηρακλείου, που εξυπηρετεί μια μεγάλη έκταση της πόλης με κέντρο το δημαρχείο, ενώ η εμβέλειά του επεκτείνεται συνεχώς.

+ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο Ίντερνετ, πριν φύγετε για οποιοδήποτε σημείο του Αιγαίου, προσφέρει και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, που με το «λιμανίσιο» του hotspot καλύπτει σχεδόν κάθε περιοχή του κεντρικού λιμένα.

BONUS: Σε μεγαλύτερα νησιά όπως Τήνος, Πάρος, Νάξος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σύρος, Σαντορίνη και Κρήτη λειτουργούν πάρα πολλά σημεία ελεύθερης πρόσβασης Wi-Fi, κυρίως σε καταστήματα μαζικής εστίασης (καφέ, ρεστοράν, ξενοδοχεία). Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για το αυτοκόλλητο «Free Wi-Fi HotSpot», και εάν είστε τυχεροί μπορεί η ακτίνα τους να καλύπτει και τις κοντινές παραλίες.

LIFO

Comments 0 σχόλια »

296822_internet168_1.jpg

1. ΕΘΙΣΜΟΣ Σε «οτιδήποτε κυκλοφορεί εκεί μέσα»: από chat με αγνώστους και ασυγκράτητα ψώνια με την πιστωτική, κόλλημα με παιχνίδια, πορνογραφία, μέχρι προσηλυτισμό και παρανομίες «νέας γενιάς» (δες heroinware), που μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες.

2. ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΑ ΑΝΩ ΑΚΡΑ. Τενοντίτιδες (η πιο συχνή), σύνδρομο στον καρπό και στις φάλαγγες των δαχτύλων, μόνιμα πιασίματα στο λαιμό και στο σβέρκο, ένα σωρό πόνους αρθρώσεων και μυών.

3. ΠΑΡΑΦΟΡΗ ΟΡΓΗ. Από το ανώνυμο σχόλιο που άφησε κάποιος στο μπλογκ σου, μέχρι το μπούχτισμα από την υπερπληροφόρηση.

4. ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΟΥ FACEBOOK. Σύμφωνα με την «Daily Mail», το Facebook είναι υπεύθυνο για άγχος και κατάθλιψη στα 13χρονα και 14χρονα κορίτσια. Στις μεγαλύτερες ηλικίες η ανταλλαγή και επανάληψη των ίδιων φράσεων ξανά και ξανά (ειδικά όταν πρόκειται για ερωτικές απογοητεύσεις) προκαλεί κατάθλιψη.

5. ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΙΝΧΑΟΥΖΕΝ. Η συνήθεια να διασπείρεις ψεύτικες ειδήσεις σε chatrooms και social network groups για να προκαλέσεις το ενδιαφέρον και τη συμπάθεια. Ένα μεγάλο μέρος από τις προσωπικές τραγωδίες, αρρώστιες, βιασμούς και κακοποιήσεις υφίσταται μόνο στο μυαλό των «θυμάτων».

6. ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΤΩΝ ΦΛΕΒΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΑ. Η παρατεταμένη ακινησία των ποδιών (όταν είσαι καθιστός) και η ελάχιστη λήψη υγρών προκαλεί ό,τι και το «σύνδρομο της οικονομικής θέσης» στα αεροπλάνα.

7. ΠΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ. Από την κακή στάση του σώματος για πολλές συνεχόμενες ώρες.

8. ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ. Πολλοί και διαφορετικών τύπων. Από την υπερένταση, από το άγχος..

9. ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΥΠΟΧΟΝΔΡΙΟΙ. Με τη δυνατότητα που δίνει στον καθένα να ψάξει για στοιχεία που εξηγούν τον κάθε πόνο μπορεί να φρικάρει τον υποχόνδριο και να προκαλέσει κρίσεις πανικού. Ένα απλό φτάρνισμα μπορεί να υπονοεί πολύποδα στη μύτη (κακοήθη) ή διφθερίτιδα.

10. ΠΟΝΟΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ. Από μυωπία (αν είσαι στην ηλικία) μέχρι έντονους πόνους (ευτυχώς είναι το λιγότερο σοβαρό απ’ όλα, γιατί, αν απομακρυνθείς απ’ την οθόνη, συνήθως εξαφανίζονται.

LIFO

Comments 0 σχόλια »

296826_musicblogs168.jpg

1. HTTP://WWW.QUITSMOKINGMONDAY.BLOGSPOT.COM
Εξωφρενικά, δυσεύρετα αλλά και κάποια διαμάντια που άξιζαν καλύτερη τύχη όταν πρωτοκυκλοφόρησαν.

2. HTTP://BOLACHASGRATIS.BAYWORDS.COM/
Σταθερή αξία. Κάποια link από mainstream άλμπουμ εξαφανίζονται αστραπιαία, αλλά έχει καθημερινά «διαθέσιμο» μπόλικο και αξιόλογο υλικό.

3. HTTP://INDIEPASSION.BLOGSPOT.COM
Το αντίπαλο δέος του bolachas gratis, αυτό ακριβώς που λέει κι ο τίτλος του.

4. HTTP://BEATBOXRADIOSHOW.BLOGSPOT.COM
Αμέτρητα (κυριολεκτικά) χιπ χοπ άλμπουμ, κυρίως αμερικάνικα.

5. HTTP://STAX-O-WAX.BLOGSPOT.COM
Oldies, ‘40s, ‘50s, ‘60s αλλά και πρόσφατα soundtracks, lounge, exotica, easy-listening και φωνές διασημοτήτων από την προσωπική συλλογή της Esther.

6. HTTP://GORILLAVSBEAR.BLOGSPOT.COM
Για τους οπαδούς των Animal Collective, του Panda Bear και του «συγγενικού» με την Paw Tracks ήχου. Και όχι μόνο.

7. HTTP://NOVELTY-WAVES.BLOGSPOT.COM
New entry. Ένα πολύ ενδιαφέρον ελληνικό μπλογκ με ό,τι πιο φρέσκο κυκλοφορεί στη χορευτική μουσική σήμερα.

8. HTTP://ORGYINRHYTHM.BLOGSPOT.COM
Jazz, latin, soundtracks, δίσκοι που έχουν καταργηθεί από δικά του rip από βινύλια και CD.

9. HTTP://BLUETVSET.BLOGSPOT.COM
O ψηφιακός παράδεισος του 7ιντσου και του 12ιντσου single, κυρίως από ‘70s και ‘80s, post-punk και όλα τα είδη με δεύτερο συνθετικό το «wave».

10. HTTP://WWW.7INCHPUNK.COM
Αποκλειστικά 7ιντσα, punk, ska και hardcore.

LIFO

Comments 0 σχόλια »

www.moby.com/journal

Το ημερολόγιο του Moby ανήκει σαφώς στην κατηγορία «λογοδιάρροια».Ο Μοby γράφει για τα πάντα, από προβληματισμούς για το διοξείδιο του άνθρακα μέχρι αναλύσεις για το spam mail. Κάποια στιγμή μάλιστα αναρωτιέται: «Είναι λάθος να γουστάρει κανείς τη Γιούλια Τιμοσένκο, την πρωθυπουργό της Ουκρανίας; Δεν ξέρω πολλά για τις πολιτικές της πεποιθήσεις, αλλά είναι πάντα πολύ όμορφη με τις μικρές κοτσίδες της και το χαμόγελό της που μοιάζει με της Τζοκόντα».

LIFO

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων