Αρχείο για 25 Σεπτεμβρίου, 2009

H Microsoft παρουσίασε το  Courier στη Gizmodo Gallery στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για μία συσκευή δίδυμων multitouch οθονών που διπλώνεται σαν βιβλίο. Οι οθόνες είναι των 7 ιντσών και το interface είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αντιλαμβάνεται σωστά τόσο τις κινήσεις των δακτύλων, όσο και αυτές ενός στυλό.

Comments 0 σχόλια »

Μία ευχάριστη μουσική νότα για το twitter. Απόδειξη ότι σκέφτομαι και το ανδρικό κοινό της στήλης.

Comments 0 σχόλια »

blog2.jpgΆρθρο του Γιώργου Σκαφίδα στο Έθνος.

Η πλατφόρμα αυτοδημο­σί­ευ­σης Blogger (www.blogger.com) γιόρτασε πρόσφατα τα δέκατα γενέθλιά της, προσφέροντας μια σειρά από νέες λειτουργίες που θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των χρηστών.
Aρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη και εξάπλωση του ιστολογείν (blogging) παγκοσμίως, η πλατφόρμα αυτοδημο­σί­ευ­σης Blogger (www.blogger.com) γιόρτασε πρόσφατα δέκα χρόνια λειτουργίας. Συστάθηκε τον Aύγουστο του 1999 από μια μικρή εταιρεία ονόματι Pyra Labs στο Σαν Φρανσίσκο. Στην πορεία η υπηρεσία (που εξαγοράστηκε από την Google τον Φεβρουάριο του 2003) έμελλε να «ταράξει» τα «λιμνάζοντας νερά» και να αλλάξει τις ισορροπίες στους χώρους της ενημέρωσης και της δημόσιας απεύθυνσης («δημόσιας σφαίρας»), δίνοντας, μεταξύ άλλων, «φωνή στους άφωνους».
Eνδεικτικά, πάνω στην εν λόγω πλατφόρμα «χτίστηκαν» τόσο το ιστολόγιο-κραυγή απόγνωσης-καταγγελία της Aμαλίας Kαλυβινού (το http://fakellaki.blogspot.com στο οποίο η καρκινοπαθής Aμαλία κατέγραφε με συγκλονιστικό τρόπο τη μάχη της ενάντια στην επάρατη νόσο, καθώς και στα «φακελάκια» του ελληνικού συστήματος υγείας μέχρι τον θάνατό της σε ηλικία 30 ετών) όσο και τα ποικίλα καλέσματα διαμαρτυρίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 σε Πάρνηθα και Hλεία.

Περισσότερο εύκολο στη χρήση από τους ανταγωνιστές του (WordPress, Xanga, LiveJournal, Typepad), το λογισμικό Blogger μπορεί πλέον να μη βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας (κυριαρχεί η υπηρεσία Twitter), αλλά παραμένει το δημοφιλέστερο εργαλείο αυτοδημοσίευσης στον παγκόσμιο ιστό. Για του λόγου το αληθές, εν έτει 2009, η πλατφόρμα Blogger φιλοξενεί δέκα εκατ. «ενεργούς» χρήστες (έτσι ονομάζονται τα άτομα που έχουν προχωρήσει σε κάποια ανάρτηση τις τελευταίες 30 ημέρες), ενώ δέχεται μηνιαίως περίπου 300 εκατ. μοναδικές επισκέψεις. Xαρακτηριστικά, κάθε λεπτό της ώρας, στα ιστολόγια της υπηρεσίας (η οποία, σημειωτέον, ομιλεί 41 γλώσσες) γράφονται περί τις 270.000 λέξεις.

Νέα gadgets
Eπί του παρόντος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από τη γέννησή του, το λογισμικό Blogger εμπλουτίζεται με μια σειρά από νέες δυνατότητες. Λόγος για νέα gadgets, όπως το «Aναγνώστες» (επιτρέπει στον χρήστη να αποκτά οπαδούς, να τους μοστράρει στο blog του, καθώς και να δηλώνει ο ίδιος οπαδός άλλων ιστολογίων, στα πρότυπα των followers του Twitter), το «πλαίσιο αναζήτησης» (πραγματοποιεί αναζητήσεις όρων σε ιστολόγια, links, blogrolls), το «SocialVibe» (συγκεντρώνει χρήματα για φιλανθρωπίες) και το «event» (διαφημίζει μια εκδήλωση), τα οποία ο χρήστης δύναται να προσθέσει στη σελίδα του μέσω της επιλογής «Διάταξη – προσθήκη gadget».

Eπιπλέον, ο κυβερνοναύτης μπορεί να λαμβάνει σε μια «λίστα ανάγνωσης» ενημερώσεις με τα όσα δημοσιεύονται στα ιστολόγια, τα οποία ο ίδιος έχει επιλέξει να παρακολουθεί, να εισάγει ένα link «μεταπήδησης» τύπου «διαβάστε περισσότερα» στις αναρτήσεις του, καθώς και να ανανεώνει το blog του «εν κινήσει», είτε μέσω κινητού τηλεφώνου είτε μέσω διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail (Mail-to-Blogger).

WordPress – Ο μεγάλος ανταγωνιστής
μπορει ο Blogger να γιορτάζει τα δέκατα γενέθλιά του από τον θρόνο της δημοφιλέστερης στον κόσμο blogging πλατφόρμας, όμως ένα άλλο λογισμικό αυτοδημοσίευσης ονόματι WordPress (www.­wordpress.com) κερδίζει έδαφος, προσεγγίζοντας με γοργούς ρυθμούς την κορυφή. Για του λόγου το αληθές, στις Hνωμένες Πολιτείες η βάση πελατών του WordPress αναπτύσσεται με έναν ετήσιο ρυθμό της τάξης του 40% (έναντι ενός 14% του Blogger), ποσοστά τα οποία στον υπόλοιπο κόσμο, εκτός των HΠA, υπολογίζονται σε 59% (για το WordPress) και 38% (για το Blog­ger). H «λογική» σειρά των πραγμάτων, όπως έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, θέλει κάθε επίδοξο ιστολόγο να ξεκινά την «καριέρα» του από το Blogger και εν συνεχεία, αφού πρώτα εξοικειωθεί με τις βασικές διαδικασίες του «ιστολογείν», να κάνει το επόμενο βήμα, μετακομίζοντας στο περισσότερο δύσκολο και εξελιγμένο από άποψη δυνατοτήτων WordPress, το οποίο, μεταξύ άλλων, προσφέρει αποθηκευτικό χώρο 3 GB (απέναντι στο 1 Gb του Blogger) και μεγαλύτερες ελευθερίες στη διαμόρφωση του interface.

Η ευκολία στη χρήση απελευθερώνει τη δυνατότητα έκφρασης
«Kαλά και χρυσά» όλα τα νέα εργαλεία του Blogger, επί της ουσίας ωστόσο απέχουν πολύ από το να θεωρούνται «πρωτοποριακά», γεγονός το οποίο δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική διάρκεια της κυριαρχίας του. Tο δυνατότερο χαρτί του Blogger, δέκα χρόνια μετά τη γέννησή του, παραμένει η ευκολία στη χρήση του, μια ευκολία η οποία έχει απελευθερώσει τις δυνατότητες έκφρασης εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Comments 0 σχόλια »

via

Comments 0 σχόλια »

clipboard01-82-thumb-small.jpgΜας λένε κάποιοι, που δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης ανησυχίας για την επιβίωση του ελληνικού έθνους, ότι η ελληνική γλώσσα κινδυνεύει να χαθεί.

Και σπεύδουν να μας δώσουν παραδείγματα λαθών που ψάρεψαν στο δημόσιο λόγο, οικτίροντας τους αμαθείς που λένε «ανταπεξέρχομαι» αντί για το σωστό «αντεπεξέρχομαι», «απανέκαθεν» αντί «ανέκαθεν», «όλους όσους» αντί «όλους όσοι».

Η γλωσσολογία τούς διαψεύδει. Η γλώσσα μας όχι μόνο δεν φαίνεται να χάνεται, αλλά συνεχίζει ακμαία την πορεία της στο χρόνο. Οπως κάθε γλώσσα, έτσι και η ελληνική εμπλουτίζεται, προσαρμόζεται και εξελίσσεται. Μας λέει, επίσης, η γλωσσολογία ότι το σωστό και το λάθος στη γλώσσα δεν είναι απόλυτες έννοιες και ότι η υπόδειξη του σωστού δεν είναι πάντα όσο αθώα φαίνεται. Συχνά η υπόδειξη του σωστού και ο στιγματισμός του λάθους λειτουργούν εξουσιαστικά, προάγοντας κοινωνικές ανισότητες.

«Η “σωστή” χρήση της γλώσσας» γράφει στο βιβλίο της «Γλώσσα και ιδεολογία» η Αννα Φραγκουδάκη, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών, «αποτελεί, κατά την κοινωνιογλωσσολογία, τυπικό σύστημα, προϊόν καθαρά κοινωνικής επεξεργασίας, που ορίζει ποιες επιλογές πρέπει να κάνει ο ομιλητής για να προσαρμόζεται στο αισθητικό ή κοινωνικό και μορφωτικό γλωσσικό ιδεώδες των κοινωνικών ομάδων που διαθέτουν κύρος και εξουσία».

Αυτό συμβαίνει διότι η γλώσσα δεν είναι ουδέτερη και αθώα. Κάθε γλωσσική ανταλλαγή, λέει ο ανθρωπολόγος Πιέρ Μπουρντιέ στο βιβλίο του «Γλώσσα και συμβολική εξουσία», εκτός από σχέση επικοινωνίας, «είναι επίσης μια οικονομική ανταλλαγή […], η οποία είναι ικανή να προσπορίσει ένα ορισμένο κέρδος, υλικό ή συμβολικό». Ως χρήστες της γλώσσας, διαθέτουμε κατά τον Μπουρντιέ ένα γλωσσικό κεφάλαιο, μια ικανότητα να ελισσόμαστε μέσα στη γλώσσα. Οσο μεγαλύτερο είναι το γλωσσικό μας κεφάλαιο τόσο περισσότερο διακρινόμαστε από τους άλλους και άλλο τόσο περισσότερο καταφέρνουμε να ελιχθούμε στον κοινωνικό καταμερισμό.

«Δεν υπάρχουν για τη γλωσσολογία τυχαία ή ανόητα λάθη» λέει η Μάρω Κακριδή – Φερράρι. «Τα λάθη γίνονται σε σημεία του συστήματος που είτε είναι αδιαφανή είτε αποτελούν εξαιρέσεις στους γλωσσικούς κανόνες. Οταν κάποιος λέει: “Τα αποτελέσματα επεξεργάστηκαν από ειδικούς”, το λέει επειδή παρασύρεται από την ενεργητική διάθεση του ρήματος επεξεργάζομαι, που όμως είναι αποθετικό και δεν έχει ενεργητική φωνή. Πιθανότατα αυτό το λάθος κάποια στιγμή να ενταχθεί στην πρότυπη γλώσσα και να μη θυμόμαστε ότι κάποτε ήταν λάθος. Οπως δεν θυμόμαστε σήμερα ότι κάποτε το “δείχνω” ήταν λάθος και το σωστό ήταν το “δεικνύω”, και ότι ακόμη παλιότερα το σωστό ήταν το “δείκνυμι”».

Αλλο λάθος, για το οποίο έχει γίνει μεγάλος θόρυβος, είναι το «απανέκαθεν». Εξηγεί ο μεταφραστής Γιάννης Η. Χάρης, που αρθρογραφεί χρόνια για τη γλώσσα: «Το αρχαϊκό επίθημα “-θεν” δεν είναι διαφανές. Δεν μπορεί να το αναγνωρίσει κάποιος, να καταλάβει μόνος του ότι σημαίνει “από”, παρά μόνο αν το έχει διδαχτεί ειδικά. Οταν θέλει, λοιπόν, να χρησιμοποιήσει το “ανέκαθεν” ως επίρρημα, βάζει μπροστά την πρόθεση “από”, την οποία δεν αναγνωρίζει στο “-θεν” – όπως λέει “από μακριά”, “από κοντά” ή “από παλιά”, που έχει, μάλιστα, παραπλήσια σημασία με το ανέκαθεν».

Για όσους διαμαρτυρηθούν, ο Γιάννης Η. Χάρης επισημαίνει ότι αυτό το λάθος βρίσκεται μεταξύ άλλων στον Ομηρο («απ’ ουρανόθεν», καθώς και «εξ ουρανόθεν»), στους Ευαγγελιστές («από μακρόθεν») και στον Ελύτη, έστω κι αν ο ποιητής το χρησιμοποίησε για λόγους προσωδίας («πάλι βγήκα εκεί / που το κολύμπι μ’ έβγαζε απ’ ανέκαθεν» («Τα ελεγεία της οξώπετρας»). Μάλιστα, ο Εμμανουήλ Κριαράς το έβαλε στο λεξικό του ως λαϊκό τύπο.

Πρέπει, λοιπόν, να σταματήσουμε να διορθώνουμε; «Αν δεν διορθώσουμε κάποιον», λέει η Μάρω Κακριδή – Φερράρι, «τον αφήνουμε εκτεθειμένο στην κριτική και στο στιγματισμό, μια που το σχολείο και η κοινωνία έχουν συγκεκριμένη αντίληψη για το “λάθος”. Η διόρθωση είναι μια κοινωνική πράξη, όχι γλωσσολογική. Στοχεύει στο να μάθει κάποιος, για δικό του κέρδος, αυτό που είναι γενικότερα αποδεκτό σε μια συγκεκριμένη στιγμή».

«Διορθώνουμε και περιμένουμε να δούμε, γιατί απλούστατα δεν ξέρουμε τι, αν και πότε θα επικρατήσει» λέει ο Γιάννης Η. Χάρης. «Το θέμα είναι η ιδεολογία που διέπει τη διόρθωση, αν η διόρθωση έχει αυστηρά ρυθμιστικό χαρακτήρα, που αποκλείει δηλαδή, που απορρίπτει προγραμματικά την εξέλιξη της γλώσσας. Γε- νικότερα, ο ίδιος ο λόγος για τη γλώσσα μπορεί να θεωρηθεί εξουσιαστικός· ακόμη και η κουβέντα που κάνουμε εδώ».

Με εξουσιαστικό τρόπο λειτουργεί ως προς το ύφος η χρήση λόγιας και, κυρίως, αρχαΐζουσας γλώσσας, διότι εμφανίζει τον ομιλητή ως κάτοχο μιας ανώτερης, υποτίθεται, μορφής γλώσσας. Λέμε πολύ συχνά πια «λαμβάνω» αντί για «παίρνω» και όλο και συχνότερα «ουδείς» αντί για «κανένας». Στην τηλεόραση, στις πλημμύρες τα νερά δεν ξεχειλίζουν, αλλά «τα ύδατα υπερχειλίζουν»· ο ασθενής δεν μεταφέρεται στο νοσοκομείο, αλλά «διακομίζεται» και η νύφη δεν μπαίνει στην εκκλησία, αλλά «εισέρχεται του ναού» (που είναι και γραμματικό λάθος, διότι το εισέρχομαι δεν συντάσσεται με γενική, όπως το εξέρχομαι· λάθη τέτοιου είδους αφθονούν σ’ αυτές τις περιπτώσεις βεβιασμένης χρήσης αρχαΐζουσας γλώσσας, ακριβώς διότι εκεί παραβιάζεται το γλωσσικό αίσθημα).

«Ο μορφωμένος ομιλητής της επίσημης παραλλαγής» γράφει η Αννα Φραγκουδάκη (αναφερόμενη στη μελέτη του Μιχαήλ Σετάτου για την παρεμβολή στοιχείων της καθαρεύουσας στην καθημερινή ομιλία) «που χρησιμοποιεί καθαρευουσιανισμούς, όπως “εκ προοιμίου”, “δεδομένου του θέματος”, “εις άγραν”, “ουδενός εξαιρουμένου”, “τας παρούσας συνθήκας”, στοχεύει αλλά και πετυχαίνει την κοινωνική διάκριση, τη μετάδοση του έμμεσου μηνύματος της κοινωνικής του ανωτερότητας που αποδεικνύουν η γνώση και χρήση των καθαρευουσιανισμών». Αντίθετα, προσθέτει, ο λαϊκός ομιλητής χρησιμοποιεί την καθαρεύουσα με διάθεση ειρωνείας, όταν λέει «η συμβία μου» και «στας διαταγάς σας».

Ο Γιάννης Η. Χάρης αποδίδει την τάση προς ένα ύφος λόγιο και αρχαϊκό στην ανασφάλεια που νιώθουμε για τη γλώσσα. «Γιατί πριν από 15 χρόνια καταργήσαμε το “Σαπφώς” και κρατήσαμε αποκλειστικά το “Σαπφούς”; Και, μάλιστα, επιβάλαμε την αρχαϊκή κατάληξη ακόμα και σε λαϊκά ονόματα: της Γωγούς, της Ζωζούς; Διότι κάποιος μας το υπέδειξε και επειδή νιώθουμε ανασφάλεια για τη γλώσσα μας, λόγω της συστηματικής απαξίωσής της. Καταφεύγουμε, λοιπόν, στον λόγιο τύπο όπου νιώθουμε ασφαλείς, γιατί αυτόν, ακόμα και λανθασμένο, δεν τον διορθώνει κανείς. Βέβαια, ακόμα και αυτά όλα ενδέχεται να επικρατήσουν, ακόμα κι όταν πρόκειται για αναντίλεκτα λάθη. Δεν θα πάθει τίποτα η γλώσσα. Εχει, όμως, σημασία να αναδεικνύεται ο κοινωνικός λόγος μιας τέτοιας αλλαγής».

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Στίχοι: Βύρωνας Λεοντάρης Μουσική: Γιάννης Σπανός

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων