Αρχείο για 4 Σεπτεμβρίου, 2009

miss-piggy.jpgΤο όνειρο εκατομμυρίων παιδιών- να βρουν ένα πρωί την πόρτα του σχολείου τους κλειστή- τείνει να γίνει πραγματικότητα. Γιατί, όταν επιστρέψουν σε αυτό από τις διακοπές, κινδυνεύουν να βρουν μπροστά τους όχι μονάχα τα τρία αλλά εκατομμύρια «γουρουνάκια», όσα και οι ιοί της νέας γρίπης των χοίρων. Είτε η απειλή είναι πραγματική είτε φανταστική, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αμφιταλαντεύονται για τα κατάλληλα μέτρα με μειωμένη αξιοπιστία.

Το γερμανικό…
… ιατρικό περιοδικό «Αrznei-Τelegramm» δεν συνιστά τον εμβολιασμό. Επειδή τον θεωρεί ανώφελο και κυρίως επειδή τα ευρωπαϊκά εμβόλια θα είναι διαφορετικά από τα αμερικανικά. Εκατομμύρια Ευρωπαίων θα εμβολιαστούν με εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί χωρίς επαρκείς κλινικές δοκιμές (αντίθετα με τους Αμερικανούς που φαίνεται πως πήραν το μάθημά τους από το θανατηφόρο φιάσκο της γρίπης των χοίρων του 1976). Ο διευθυντής αυτού του περιοδικού Βόλφγκανγκ Μπέκερ-Μπρίζερ, σε συνέντευξή του στο «Σπίγκελ», αποκαλεί αυτόν τον μαζικό εμβολιασμό «πειραματισμό στον πληθυσμό». Επίσης, από την εκπομπή «Κontraste» του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης «ΑRD» (η οποία είναι «ανεβασμένη» στο «ΥouΤube») μπορεί κανείς να μάθει πολλά πράγματα για την αναποτελεσματικότητα του «Τamiflu» στη νέα γρίπη, αλλά και για τις πιέσεις που άσκησε η φαρμακευτική βιομηχανία «Roche» σε πολιτικούς για να γίνουν μαζικές αγορές αυτού του αντιιικού φαρμάκου- «πιέσεις που λίγο απέχουν από τον εκβιασμό», γράφει το γαλλικό περιοδικό «Ρharmacritique».

Τα Νέα

Comments 1 σχόλιο »

123.jpg«Κινητά τηλέφωνα και όγκοι στον εγκέφαλο: 15 λόγοι ανησυχίας» είναι ο τίτλος μιας νέας έκθεσης με την υπογραφή 43 καταξιωμένων επιστημόνων από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Οι ερευνητές βάζουν στο στόχαστρο την Ιnterphone, τη μεγαλύτερη επιδημιολογική έρευνα στον τομέα που όμως (αυτο)υπονομεύεται από συνεχείς καθυστερήσεις, και εφιστούν την προσοχή όλων μας.

Η Ιnterphone άρχισε το 2000 από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο- δομή που εντάσσεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας-, διεξάγεται παράλληλα σε 13 χώρες και θεωρητικά θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2005, μέχρι σήμερα όμως έχουν δημοσιοποιηθεί μόνο 14 προκαταρκτικές έρευνες και τα τελικά, συνδυαστικά πορίσματα ακόμα εκκρεμούν.

Δεν είναι ωστόσο αποκλειστικά αυτές οι καθυστερήσεις που βάζουν σε υποψίες τούς 43 συνυπογράφοντες την έκθεση «Κινητά τηλέφωνα και όγκοι στον εγκέφαλο»- ανάμεσά τους τρεις Έλληνες επιστήμονες, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Αδαμαντία Φραγκοπούλου και Λουκάς Χ. Μαργαρίτης και ο γιατρός- μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, Στυλιανός Ζηνέλης.

Οι ερευνητές θεωρούν πως όλες οι προκαταρκτικές έρευνες της Ιnterphone υποβαθμίζουν σκανδαλωδώς τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στον εγκέφαλο εξαιτίας της χρήσης κινητού (αφού φτάνουν να δείχνουν πως το κινητό προστατεύει από τον καρκίνο…) και εντοπίζουν περισσότερα από 10 ελλείμματα στον τρόπο διεξαγωγής της Ιnterphone, από τη μη συμπερίληψη σε αυτήν ανθρώπων κάτω των 20 ετών έως την επικέντρωση σε μόλις τρεις τύπους εγκεφαλικών καρκινικών όγκων.

Παράλληλα, επισημαίνουν (με έμφαση) πως η Ιnterphone λαμβάνει χρηματοδότηση και από τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας, και παρουσιάζουν διεξοδικά 15 λόγους για τους οποίους πρέπει να μας ανησυχεί η χρήση κινητών (αλλά και ασύρματων σταθερών τηλεφώνων) και 8 μέτρα προστασίας τα οποία μπορούμε να λάβουμε.Οι δεκαπέντε λόγοι ανησυχίας σύμφωνα με τους επιστήμονες

Έρευνες της ίδιας της βιομηχανίας έδειξαν πως τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να προκαλέσουν όγκους στον εγκέφαλο. Μετέπειτα έρευνες, χρηματοδοτημένες από τη βιομηχανία, επίσης έδειξαν πως η χρήση κινητού αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών της CΤΙΑ, της διεθνούς ένωσης για τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες, που παρουσίασε κατ΄ ιδίαν ο επικεφαλής του ερευνητικού της προγράμματος δρ Τζορτζ Κάρλο τον Φεβρουάριο του 1999, η χρήση κινητού αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Τρεις από τις πέντε σχετικές έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν την περίοδο 2000-2002 είχαν χρηματοδότηση από τη βιομηχανία. Και οι πέντε εντόπισαν «μη σημαντικό στατιστικά» (σημαίνει πως ο βαθμός βεβαιότητας ότι το συμπέρασμα δεν οφείλεται σε τυχαίους παράγοντες είναι χαμηλότερος του 95%)αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης μιας «στατιστικά σημαντικής» αύξησης κατά 20% του κινδύνου για κάθε χρόνο χρήσης του κινητού.

Τα αποτελέσματα της Ιnterphone που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής δείχνουν σταθερά πως η χρήση κινητού τηλεφώνου για λιγότερο από 10 χρόνια προστατεύει τον χρήστη από τον καρκίνο στον εγκέφαλο.

Είτε λοιπόν η χρήση κινητού πράγματι προστατεύει από τον καρκίνο στον εγκέφαλο ή η Ιnterphone είναι τόσο αναξιόπιστη επιστημονικά που καταλήγει να υποβαθμίζει τον κίνδυνο. Ανεξάρτητες έρευνες δείχνουν πως υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο εξαιτίας της χρήσης κινητού.

Έρευνες Σουηδών επιστημόνων με επικεφαλής τον δρα Λέναρτ Χάρντελ έδειξαν πως για κάθε έτος χρήσης κινητού τηλεφώνου ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 8%, ενώ έπειτα από 10 ή περισσότερα έτη χρήσης υπάρχει κίνδυνος της τάξης του 280%· όμως για τους χρήστες που ήταν έφηβοι ή και μικρότεροι όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν κινητό υπάρχει κίνδυνος της τάξης του 420%.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

 facebooker.jpg

«Διαφημίζουν» τον εαυτό τους και πόσο καλά πέρασαν στο τελευταίο πάρτι που πήγαν. Στέλνουν διαρκώς κουίζ και βομβαρδίζουν τους «φίλους» τους με προσκλήσεις να γίνουν μέλη σε κάποια ομάδα. Ζητούν να γίνει κάποιος «φίλος» τους χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα για το ποιος είναι. Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο ενοχλητικούς τύπους του Facebook.
Για το αμερικανικό δίκτυο CΝΝ υπάρχουν δώδεκα διαφορετικοί τύποι χρηστών που προκαλούν τον εκνευρισμό των υπολοίπων, όπως αυτοί που ενημερώνουν τους πάντες για τα πάντα, ακόμη και για το τι έφαγαν για πρωινό. Η λίστα του CΝΝ μάλιστα έχει γίνει και θέμα συζήτησης στη διάσημη ιστοσελίδα, όπου χρήστες αναφέρουν ποιος είναι ο δικός τους χειρότερος τύπος και μερικοί πιο ειλικρινείς παραδέχονται ότι ανήκουν σε κάποια από τις κατηγορίες.

Οι ενοχλητικοί όμως δεν έχουν μόνο αμερικανική υπηκοότητα. Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ΕLΤRUΝ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2009, οι Έλληνες χρήστες του Facebook έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο και από ό,τι φαίνεται το συγκεκριμένο site κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων επισκέπτονται την αγαπημένη τους ιστοσελίδα 2 με 3 φορές την ημέρα για 10 με 15 λεπτά. Οι κύριοι λόγοι που οι Έλληνες χρησιμοποιούν το Facebook είναι η επικοινωνία με παλιούς φίλους και γνωστούς (το 92% του δείγματος), οι εφαρμογές και τα παιχνίδια- για το 53% των ερωτηθέντων- και η ενημέρωση για τα προσωπικά στοιχεία φίλων και γνωστών (για το 46%). Ακριβώς όμως αυτοί οι λόγοι στην Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν πηγή δυσαρέσκειας για κάποιους χρήστες.

Τα Νέα

The 12 most annoying types of Facebookers

Comments 0 σχόλια »

21a-5-thumb-small.jpgΥστερα από τρία χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, η Ενωση Αμερικανών Εκδοτών και η Αμερικανική Εταιρεία Συγγραφέων δίνουν στην Google το ελευθέρας όχι μόνο να ψηφιοποιήσει και να διακινήσει ηλεκτρονικά τον κόπο τους αλλά και να τον εμπορευτεί, αποδίδοντας μέσω ενός ειδικού ταμείου (Book Rights Registry) τις αμοιβές για τα πνευματικά δικαιώματα. Στις 7 Οκτωβρίου θα ακούσουν από τον δικαστή στη Νέα Υόρκη, αν έχουν την τελική έγκριση για τον μεταξύ τους διακανονισμό. Που, κατά πώς φαίνεται, θα την έχουν… Οι Ευρωπαίοι άραγε τι θα κάνουν; Διότι βιβλία Ευρωπαίων συγγραφέων δεν βρίσκονται μόνο στη Γηραιά ήπειρο. Εκατομμύρια τίτλοι είναι διαθέσιμοι στις αμερικανικές βιβλιοθήκες, έτοιμη «ύλη» για την Google. Με μπροστάρηδες Γερμανούς και Γάλλους, Ευρωπαίοι εκδότες και συγγραφείς (βλέπε Γκίντερ Γκρας) εναντιώθηκαν στη συμφωνία με την Google.

Αντίθετα, οι Βρετανοί συνεργάζονται άψογα με τον αμερικανικό κολοσσό της πληροφορικής. Ηδη η Bodleian, βιβλιοθήκη της Οξφόρδης, ψηφιοποιείται ενώ και η Γαλλική Εθνική Βιβλιοθήκη ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι σκέφτεται να συνεργαστεί, μήπως και καταφέρει να ψηφιοποιήσει τα αρχεία της. Ορισμένοι, πάντως, Βρετανοί εκδότες, αν και ποτέ δεν εξέφρασαν ευθέως αντιρήσεις, διαπραγματεύτηκαν με την Google για να αποσαφηνιστεί ποια βιβλία θα θεωρούν εξαντλημένα. Γιατί μερικές φορές εκείνα που έχουν εξαντληθεί στην Αμερική κυκλοφορούν ακόμα στην Ευρώπη.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων