Αρχείο για 1 Σεπτεμβρίου, 2009

Διαβάζω στο Βήμα:

O Αγιος Βασίλης θα έλθει νωρίτερα για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου της νέας σχολικής χρονιάς φέρνοντάς τους ένα πολύτιμο και χρήσιμο δώρο: έναν φορητό υπολογιστή μέσω του οποίου οι χαράσσοντες την εκπαιδευτική πολιτική φιλοδοξούν να μπει αέρας 21ου αιώνα στα ελληνικά σχολεία.

Κάθε μαθητής θα μπορεί να αποκτά τον φορητό υπολογιστή της επιλογής του, αφού η προμήθεια θα γίνει απευθείας από τα καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών με την προσκόμιση του ειδικού κουπονιού. Τα κουπόνια θα αρχίσουν να μοιράζονται στους μαθητές από την αρχή της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου και η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του Οκτωβρίου. Τη διαχείριση του όλου προγράμματος, για το οποίο θα δαπανηθούν περί τα 54 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει η εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και διαχειρίζεται τις κρατικές ενισχύσεις του Δ΄ ΚΠΣ.

Το ειδικό κουπόνι θα προορίζεται για την αγορά φορητού υπολογιστή συνολικής αξίας 450 ευρώ, που σήμερα αντιστοιχεί στις τρέχουσες τιμές υπολογιστών με αξιοπρεπείς επιδόσεις για μαθητική χρήση. Οι μαθητές δεν θα μπορούν να αγοράζουν υπολογιστές με τιμή μεγαλύτερη των 450 ευρώ για λόγους ομοιογένειας και αποφυγής της εμφάνισης ανισοτήτων στην τάξη. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι ελάχιστες απαιτήσεις στις τεχνικές προδιαγραφές του μαθητικού υπολογιστή είναι επεξεργαστής σύγχρονης τεχνολογίας, συχνότητας μεγαλύτερης των 1,3 Ghz, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης ώστε να λειτουργεί αυτόνομα τουλάχιστον πεντέμισι ώρες, με χαμηλό βάρος ως 1,5 kg ώστε να μεταφέρεται στη μαθητική σάκα, χωρητικότητα κεντρικής μνήμης και σκληρού δίσκου 1.024 ΜΒ και 160 GΒ κατ΄ ελάχιστον, οθόνη μεγαλύτερη των 10 ιντσών, ενσωματωμένο μικρόφωνο και έξοδο για ακουστικά, καθώς και με δυνατότητες ασύρματης δικτύωσης.

Οσον αφορά το λογισμικό, ως λειτουργικό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Μicrosoft Windows ΧΡ Ηome Εdition ή μια πλήρως εξελληνισμένη έκδοση λειτουργικού συστήματος ανοικτού πηγαίου κώδικα (Linux και παραλλαγές).

Σύμφωνα με τους αρμοδίους, οι φορητοί υπολογιστές θα έχουν «προ-φορτωμένα» 16 εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης, στους υπολογιστές τους οι μαθητές θα βρουν σε ψηφιακή μορφή τα σχολικά βιβλία που θα διδαχθούν κατά τη νέα σχολική χρονιά.

Εδώ εντοπίζουν πολλοί ειδικοί τη βασική αδυναμία της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό βήμα για την επιτυχή αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι τόσο η χρηματοδότηση της αγοράς του ηλεκτρονικού υπολογιστή όσο η ύπαρξη του αναγκαίου εκπαιδευτικού λογισμικού που θα του επιτρέψει να λειτουργήσει ως εποπτικό- διδακτικό εργαλείο. Εξίσου σημαντική θεωρείται και η προετοιμασία των διδασκόντων ώστε να ενσωματώσουν τη χρήση του υπολογιστή στη λειτουργία της τάξης.

Από αυτή την άποψη η διανομή των 120.000 κουπονιών αγοράς υπολογιστών στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου είναι ένα θετικό αλλά μικρό πρώτο βήμα που μάλλον έγινε βιαστικά σε μια περίοδο έντονων προεκλογικών ζυμώσεων. Γιατί, παρ΄ όλες τις επισημάνσεις για τη σημασία της δημιουργίας εκπαιδευτικού λογισμικού, ελάχιστα έχουν γίνει.

To καλύτερο σχόλιο από το Arizona Dream:

Money, money, money, money, money

ABC
Schoolboys, schoolgirls, don’t make funny
Take a deep breath, get the money

Money, money, money, money, money

Comments 0 σχόλια »

Καλό μας μήνα! Καλή Αρχή! Δύναμη και κουράγιο σε όλους μας!
Ήλθεν η ώρα μας! Αλλά μη προς παρεξήγησιν μας και μην προς κακοφανισμό σας, δεν θέλουμε να σας τρομοκρατήσουμε. Η ώρα μας έρχεται κάθε τρεις και λίγο. Για σκεφθείτε το! Σεισμοί, λοιμοί, καταποντισμοί! Φωτιές, Φόροι, Φοροφυγάδες, Φατρίες, Φούμαρα… Λοιπόν; Δεν είναι επόμενο να πάρουμε κι εμείς την … «σκούπα και το φαράσι μας» και να περάσουμε … « ένα λούστρο» όσα ακούσαμε τους τελευταίους μήνες;
Πάντα χαριτολογώντας, γιατί αλλιώς πάει η καλιά μας… Κι αν δεν είναι ο «ιός της Νέας Γρίπης», όλο και κάποιος … υιός, θυγατέρα, ανιψιός, αναδεξιμιός θα μας ταλανίσει φέτος! Σας παρακαλούμε να παρατηρήσετε την τεχνική μας πρόοδο και να παραβλέψετε τα τυχόν λάθη μας. Παρατηρήστε π.χ. κάποιες επισημάνσεις
που εμφανίζονται κατά την προβολή του βίντεο. Μεγάλες γυναίκες είμαστε – μην το ξεχνάτε – και είπαμε να το διασκεδάζουμε πριν … έλθει η ώραν μας!

Comments 2 σχόλια »

O Ίαν Κέρσοου, ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μιλά στα «ΝΕΑ»

Στη «Φυσική ιστορία της καταστροφής» ο W.G. Sebald γράφει για τον βομβαρδισμό των γερμανικών πόλεων, ο οποίος «θάφτηκε» στον δημόσιο λόγο και τη γερμανική λογοτεχνία. Πώς νομίζετε ότι μπορεί κανείς να διαφωτίσει το κοινό για τη στάση των συμμάχων απέναντι στη Γερμανία;

Κι όμως, υπάρχουν πολλές γερμανικές έρευνες για τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς. Οι πιο σοβαρές μάλιστα διακρίνονται για τη μετριοπάθειά τους στην κριτική των Συμμάχων. Δεν χαρίζονται καθόλου σ΄ αυτήν την τακτική, αλλά εξηγούν πώς αποφασίστηκε. Παράλληλα υπογραμμίζουν τη μεγάλη ζημιά που επέφεραν στη γερμανική οικονομία – οι στοχευμένοι βομβαρδισμοί εν προκειμένω και λιγότερο οι απρόκλητες επιθέσεις στον πληθυσμό. Κι έτσι, μένει μόνο μια μειονότητα που προσπαθεί να συγκρίνει- με στρεβλό τρόπο- τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς με τις εγκληματικές ενέργειες των Γερμανών. Το να εξισώνεις, ωστόσο, τον βομβαρδισμό της Δρέσδης με το Άουσβιτς δεν είναι παρά ένα απολογιστικό τέχνασμα. Σε έναν πόλεμο τόσο ευρύ και βίαιο, με κύρια ευθύνη της Γερμανίας, είναι κατανοητό- αν και δεν δικαιολογείται- ότι η εκδίκηση προφανώς ήταν ένα από τα κίνητρα των συμμαχικών βομβαρδισμών. Οι ανθρωπιστικές ιδέες που σήμερα θεωρούμε ζωτικής σημασίας- παρ΄ όλο που αγνοούνται ακόμη και στους πολέμους της σύγχρονης εποχήςδεν έπαιξαν τον ρόλο που θα περίμενε κανείς.

Σχετικό άρθρο: Ιστορίας συμψηφισμοί διαβάστε και το ενδιαφέρον σχόλιο του συναδέλφου

Comments 0 σχόλια »

color-pictures-of-world-war-2-troops.jpgΣυμπληρώθηκαν ήδη 70 χρόνια από την κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που οδήγησε στην πιο καταστροφική σύρραξη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Από τη λήξη του πολέμου και μετά τέθηκαν τα θεμέλια για τη διεθνή τάξη πραγμάτων όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ενώ η φετινή οικονομική κρίση, η χειρότερη από το κραχ στη Γουόλ Στριτ το 1929, ενέχει πολυεπίπεδους κινδύνους. Πολλές οι διαφορές με εκείνη την εποχή, πολλές και οι ομοιότητες. Η επέτειος προσφέρει μια ευκαιρία διαλόγου για τα διαχρονικά «μαθήματα» αυτού του πολέμου.

Διαβάστε στο αφιέρωμα της Καθημερινής:

– Οταν άρχισε η πιο θανατηφόρα σύρραξη

– Πώς φτάσαμε στις 3/9/1939

– Ενα μάθημα που πρέπει να θυμόμαστε

Και στο Βήμα το άρθρο: Αυτός ο μεγάλος πόλεμος είχε αιτία

Comments 0 σχόλια »

Το τραγούδι “Don’t Inject Me” δημιουργήθηκε ως μέσο διαμαρτυρίας για τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς διεθνώς ενάντια στην γρίπη των χοίρων και ερμηνεύεται από τον Mike Adams, συντάκτη του δικτυακού τόπου NaturalNews.com.

Comments 0 σχόλια »

flumask.jpg

αν και το καρναβάλι είναι μακριά…

maskco1_500.jpgsurgicalmask_0.jpg

Comments 1 σχόλιο »

Ας βάλει η σύναξη των Αγίων το χέρι της… Λιτανεία των Αγίων από τον Δόκτορα Ιωάννη.

Dr. John: Litanie des saints

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων