Αρχείο για 15 Σεπτεμβρίου, 2009

obama_facebook.jpgΟ πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα τους νεαρούς Αμερικανούς να μην εκθέτουν τόσες πολλές προσωπικές πληροφορίες στους τόπους κοινωνικών επαφών του διαδικτύου, τονίζοντας ότι οι πληροφορίες αυτές μπορεί να τους… κυνηγούν αργότερα.
Οι συμβουλές του Αμερικανού προέδρου διατυπώθηκαν μετά τη διενέργεια μελετών που έδειξαν ότι οι εργοδότες απευθύνονται σε τέτοιες σελίδες, όπως το Facebook και το Myspace για να συλλέξουν πληροφορίες από το παρελθόν και λεπτομέρειες από τη ζωή των υποψηφίων προς πρόσληψη υπαλλήλων τους.

Λαμβάνοντας μέρος σε μια συνάντηση με 14χρονους και 15χρονους μαθητές, ο Ομπάμα ρωτήθηκε από έναν μαθητή για τους τρόπους που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος συνομήλικός τους εφόσον επιθυμεί κάποια στιγμή να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Λοιπόν, αφήστε με να σας δώσω μερικές πρακτικές συμβουλές» απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα όλοι εδώ να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν στέλνετε μηνύματα στο Facebook, γιατί στην εποχή του YouTube, ό,τι και να κάνετε ό,τι και να γράφετε μπορεί κάποιος να το ανασύρει αργότερα. Και όταν είστε νέοι, κάνετε λάθη και ορισμένες ανοησίες. Και έχω ακούσει πολλούς νέους ανθρώπους, να στέλνουν διάφορα στο Facebook και μετά ξαφνικά να υποβάλουν αίτηση εργασίας και κάποιος να αρχίζει να ψάχνει».

Μια έρευνα που διεξήχθη τον Ιούνιο από την εταιρία careerbuilder. com αποκάλυψε ότι το 45% των εργοδοτών ανατρέχουν στις ιστοσελίδες κοινωνικών επαφών για βρουν στοιχεία των υποψηφίων υπαλλήλων τους. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο Λευκός Οίκος επί προέδρου Ομπάμα, συχνά, χρησιμοποιεί το Facebook, το Twitter και άλλους τόπους κοινωνικών επαφών του διαδικτύου για να παρακάμπτει τα μέσα ενημέρωσης και να επικοινωνεί απευθείας με τους Αμερικανούς

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

stathis.jpgΑνταλλάσσουν SMS με ευχέρεια και σε χρόνο μηδέν. Κινητά και Διαδίκτυο δεν αποτελούν απλώς προέκταση του χεριού τους αλλά τρόπο ζωής και συνήθεια που έχουν τη δική τους γλώσσα επικοινωνίας και επηρεάζει τον γραπτό λόγο των μαθητών απειλώντας σοβαρά… την ελληνική γλώσσα.Τα λεγόμενα greeklish όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν, αλλά τείνουν να καθιερωθούν ως η επίσημη γλώσσα των Ελλήνων χρηστών στην ηλεκτρονική επικοινωνία. Τη χρησιμοποιεί ένα μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό των μαθητών γυμνασίου και λυκείου (77,4%) σε SMS και Μail, σε chat-forum και Smartphone σε Pda, σε σημειώσεις και χειρόγραφα. Και, μπορεί οι λόγοι της χρήσης να είναι ο εθισμός, εξοικονόμηση χρόνου ή μόδα, ωστόσο οι επιπτώσεις στην ορθογραφία και στη σύνταξη είναι πλέον εμφανείς στη συντριπτική πλειονότητα των νέων ηλικίας 12 – 18 ετών με ενδείξεις για επέκταση του φαινομένου και σε μαθητές μικρότερης ηλικίας.

Τις επιρροές των greeklish στις σχολικές επιδόσεις και συγκεκριμένα «στην ορθογραφική ικανότητα των μαθητών» καταγράφει έρευνα που διενήργησε το παιδαγωγικό τμήμα νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και παρουσιάστηκε στο συνέδριο με θέμα «Η διδασκαλία της ελληνικής ως πρώτης μητρικής ως δεύτερης/ξένης».

Τα χαρακτηριστικά του ιδιόμορφου αυτού, γραπτού κυρίως, λόγου, είναι η σύντμηση των λέξεων (tespa αντί τέλος πάντων, tpt αντί για τίποτα, dld αντί για δηλαδή, mnm αντί για μήνυμα ..), ο συνδυασμός ελληνικών και λατινικών γραμμάτων σε μια λέξη, η χρήση λατινικών χαρακτήρων (giati, pame), η κατάργηση της ορθογραφίας, η παράλειψη τονισμού ή σημείων στίξης, η χρήση αγγλικών σημείων στίξης, με αποτέλεσμα την αύξηση ορθογραφικών λαθών στο σχολείο ακόμη και σε μαθητές που παλαιότερα παρουσίαζαν καλύτερες επιδόσεις στον γραπτό λόγο.

Σε γραπτά μαθητών

Λέξεις γραμμένες σε greeklish συνάντησαν οι φιλόλογοι στα γραπτά μαθητών σε ποσοστό 64,3%, κυρίως στη Ν. Γλώσσα – Εκθεση, στη Λογοτεχνία και σπανιότερα στην Ιστορία. Οι επιρροές εντοπίζονται κυρίως σε ορθογραφικά λάθη (ο αντί για ω, η συνεχής χρήση του ι), στη φωνητική απόδοση των διπλών συμφώνων (κσ αντί για ξ, πσ αντί ψ π.χ. επσακσε) και στην ορθογραφική απόδοση των λέξεων (π.χ. «ικογενια», «ινε» κ.ά.) Σύμφωνα με την έρευνα, οι μαθητές που παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποιούν στο γυμνάσιο τα greeklish αγγίζει το 67,8%, στο EΠΑΛ το 70,2% και στο ΓΕΛ 88,5%. Οι μισοί από τους μαθητές χρησιμοποιούν greeklish από δύο έως και περισσότερα χρόνια και το 63% καθημερινά ή πολλές φορές την ημέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 19% των μαθητών της Α΄ και το 51,6% της Β΄ τάξης γυμνασίου δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τα greeklish τουλάχιστον δύο χρόνια, που σημαίνει ότι η χρήση τους ξεκινάει από το δημοτικό, «φαινόμενο» που, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Θ. Μπράτιτσης, πρέπει να ερευνηθεί εις βάθος.

Άρθρο της Γιώτας Μυρτσιώτη στην Καθημερινή

Comments 1 σχόλιο »

contentsegment_12222261w200_h0_r0_p0_s1_v1jpg.jpgΈνας καινούργιος υπολογιστής μπορεί να σας προστατεύσει από πολλά κακόβουλα προγράμματα που «κλέβουν» αριθμούς πιστωτικών καρτών ή άλλες προσωπικές πληροφορίες. Για να είστε ασφαλείς, ωστόσο, πρέπει να κάνετε μόνοι σας μερικά απαραίτητα βήματα.Ελέγξτε τις παραμέτρους του Τείχους Προστασίας (Firewall)

Κάνετε αυτόν τον έλεγχο πριν ακόμη συνδεθείτε στο Διαδίκτυο. Το Τείχος Προστασίας εμποδίζει να φτάσουν στον υπολογιστή σας ανεπιθύμητα προγράμματα, όπως είναι τα σκουλήκια που εξαπλώνονται μέσω των διαδικτυακών συνδέσεων. Οι φορητοί υπολογιστές, οι επιτραπέζιοι που εφαρμόζουν τα Windows Vista και τα netbooks που χρησιμοποιούν τουλάχιστον τα Windows ΧΡ SΡ2 διαθέτουν προρρυθμισμένο Τείχος Προστασίας. Μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι οι παράμετροι είναι σωστές από το Κέντρο Ασφαλείας των Windows πατώντας το κουμπί «Έναρξη». Στη συνέχεια πηγαίνετε στον Πίνακα Ελέγχου και μετά στο Κέντρο Ασφαλείας και το Τείχος Προστασίας. Οι χρήστες των υπολογιστών Μac μπορούν να ελέγξουν τις παραμέτρους από το εικονίδιο «Αpple» και μετά στις Προτιμήσεις Συστήματος, την Ασφάλεια και το Τείχος Προστασίας. Όπως σημειώνει ο ειδικός Ριτς Μόγκουλ, το λιγότερο που πρέπει να επιλέξει ο χρήστης είναι η εντολή «επιτρέψτε μόνο τις απαραίτητες υπηρεσίες». Μια καλύτερη επιλογή είναι η εντολή «πρόσβαση σε ειδικές υπηρεσίες και εφαρμογές».

Αναβαθμίστε το λογισμικό σας
Ακόμη και αν ο υπολογιστής σας είναι καινούργιος, το πιθανότερο είναι ότι οι παράμετροι ασφαλείας έχουν καθοριστεί από τότε που ο κατασκευαστής φόρτωσε το λογισμικό. Επομένως, πρέπει να αναβαθμίσετε την ασφάλεια μέσω του Διαδικτύου. Κατά πάσα πιθανότητα ο υπολογιστής σας θα εμφανίσει ένα παράθυρο από το οποίο θα σας καλεί να ελέγξετε τυχόν αναβαθμίσεις από τη Μicrosoft. Σε αντίθετη περίπτωση, πατήστε το κουμπί «Έναρξη», μετά την εντολή «Όλα τα προγράμματα» και στη συνέχεια «Αναβάθμιση Windows». Στο αριστερό μέρος επιλέξτε «έλεγχος για αναβαθμίσεις».

Οι κάτοχοι νέων υπολογιστών καλούνται από Windows να εξουσιοδοτήσουν αυτόματες αναβαθμίσεις με το παράθυρο «Βοηθήστε στην αυτόματη προστασία των Windows». Από τις δύο επιλογές που εμφανίζονται επιλέξτε «χρήση προτεινόμενων παραμέτρων». Έτσι θα έχετε ό,τι χρειάζεστε χωρίς να ασχοληθείτε ξανά με το θέμα.

Προσθέστε λογισμικό ασφαλείας
Το Τείχος Προστασίας δεν θα σας προστατεύσει από ιούς και δούρειους ίππους που μπορεί να εισβάλουν από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Δεδομένου του τρομακτικού αριθμού κακόβουλων προγραμμάτων, οι χρήστες των Windows είναι απαραίτητο να ενισχύσουν τους υπολογιστές τους με κάποιο λογισμικό ασφαλείας. Υπάρχουν διάφορα αντιιικά προγράμματα, όπως το ΑVG 8.5

Free, το Αvast Αntivirus και το Μicrosoft Security Εssential, το οποίο αναμένεται προσεχώς. Καθώς πολλά κακόβουλα προγράμματα προέρχονται από ιστοσελίδες, πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα ελεύθερα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τέτοιου είδους επιθέσεις. Ο τελευταίος browser της Μicrosoft, ο Ιnternet Εxplorer 8, σας προειδοποιεί αν πρόκειται να επισκεφθείτε κάποια ιστοσελίδα που δεν είναι ασφαλής. Άλλοι browsers, όπως το Chrome, το Firefox και το Safari, ειδοποιούν τους χρήστες για ύποπτες ιστοσελίδες χρησιμοποιώντας μια μαύρη λίστα της Google. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη δωρεάν εφαρμογή ΜcΑfee΄s Site Αdvisor, η οποία έχει πληροφορίες για τη φήμη των ιστοσελίδων.

Ξεδιαλύνετε τις εφαρμογές
Οι υπολογιστές που εφαρμόζουν τα νέα Windows είναι φορτωμένοι με πολλά προγράμματα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρησιμοποιήσετε ποτέ. «Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό είναι επιπλέον λογισμικό στο οποίο οι χάκερ μπορούν να εντοπίσουν αδυναμίες και να τις εκμεταλλευτούν», σημειώνει ο ειδικός Τσαντ Ντάουχερτι. Για να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα, διαγράψτε τα προγράμματα που δεν χρειάζεστε πατώντας το κουμπί «Έναρξη» και πηγαίνοντας στη συνέχεια στον Πίνακα Ελέγχου και μετά στα Προγράμματα. Εκεί θα βρείτε έναν κατάλογο με ό,τι υπάρχει στον υπολογιστή σας. Επιλέξτε τα ανεπιθύμητα προγράμματα και πατήστε το κουμπί της απεγκατάστασης στην κορυφή του προγράμματος. Στη συνέχεια ζητήστε από τους κατασκευαστές των προγραμμάτων που χρησιμοποιείτε, την αυτόματη αναβάθμισή τους.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων