Αρχείο για 23 Σεπτεμβρίου, 2009

Σαν σήμερα αφήνει τα εγκόσμια ο ποιητής Πάμπλο Νερούδα

Comments 0 σχόλια »


Ο Λάμπρος Πόλκας φιλόλογος στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών μας συστήνει στο blog του “Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσία στη Μέση Εκπαίδευση” την εκπαιδευτικό Lloyd Margaret, προσκεκλημένη πριν από καιρό στο HUMlab, η οποία μας υπενθυμίζει πόσο επιφυλακτικοί και γιατί οφείλουν να είναι οι εκπαιδευτικοί, κάθε φορά που ακούν διακηρύξεις και διαβάζουν ή βλέπουν διαφημιστικές προβολές να εισηγούνται προτάσεις για τη χρήση των υπολογιστών στην εκπαίδευση.

Αυτά επειδή μερικοί κραδαίνουν ήδη τις επιταγές των ψηφιακών ενισχύσεων (ευρηματικός τίτλος) … Μετά τι γίνεται; Οταν πίσω από τα λαπτοπ μας κοιτάζουν τα μάτια των μαθητών με προσμονή; Θα ανοίξουμε τα pdf των σχολικών βιβλίων; για να διαβάζουμε από την οθόνη των 10,1 ιντσών; 

Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά;
Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα.

Αναμένουμε τις ανταποκρίσεις από το μέτωπο των γυμνασίων… 

Comments 0 σχόλια »

yes-you-can-stay-on-top-of-email.jpgΤης Χριστίνας Δαμουλιάνου

Γνωρίζουμε άραγε πόσο από τον παραγωγικό χρόνο μας χάνουμε μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μας; Καταρχήν εξαιτίας του υπερβολικού φόρτου χρήσιμων και άχρηστων πληροφοριών που κατακλύζουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας και, δεύτερον, κατά την περιπλάνησή μας για την αναγκαία αναζήτηση και χρήση του «πολυτιμότερου αγαθού στην οικονομία της γνώσης» που είναι η πληροφορία.

Εστω και αν είναι πολλοί οι οργανισμοί που εφαρμόζουν τη χρήση κατάλληλων φίλτρων για τις ανεπιθύμητες και παρασιτικές ηλεκτρονικές «επισκέψεις» και -επιπλέον- έχουν θέσει στη διάθεση των στελεχών τους «εργαλεία» και τεχνικές που περιορίζουν τις άστοχες περιπλανήσεις τους στο λαβύρινθο των πληροφοριών, ωστόσο, οι σχετικές έρευνες μας υπενθυμίζουν ότι «οι εταιρείες πληρώνουν ακριβό τίμημα» όταν τα στελέχη τους εμπλέκονται στα πλοκάμια της υπερπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθημερινών καθηκόντων τους.

Διατείνονται μάλιστα ότι η κάθε διακοπή που κάνει το στέλεχος για την άμεση ενημέρωσή του από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στοιχίζει όχι μόνο σε χρόνο –υπολογίζεται σε 25 λεπτά της ώρας έως ότου επιστρέψει στη δουλειά που διέκοψε– αλλά έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στην καινοτομία και στην παραγωγικότητα. Τα συμπεράσματα σχετικών ερευνών συγκέντρωσε ο συνεργάτης του Harvard Business Publishing και συγγραφέας κ. Paul Hemp ο οποίος –ούτε λίγο ούτε πολύ– οριοθετεί την απαρχή του προβλήματος της υπερπληροφόρησης… στον Γουτεμβέργιο. Που με την εφεύρεσή του κατέστησε δυνατή την αναπαραγωγή της πληροφόρησης. «Αφότου όμως η πληροφόρηση έγινε ψηφιακή η αναπαραγωγή της όχι μόνο δεν έχει όρια, αλλά σχεδόν ούτε και κόστος».

Σύμφωνα με έρευνα της Intel σε 2.300 εργαζομένους προκύπτει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των μηνυμάτων που λαμβάνουν είναι κατά τη κρίση τους άχρηστα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι ο μέσος εργαζόμενος λαμβάνει περί τα 350 μηνύματα την εβδομάδα, ενώ το στέλεχος λαμβάνει ως 300 μηνύματα την ημέρα. Και, επειδή είναι πολλές οι εταιρείες που αρνούνται να παραδεχθούν το πρόβλημα, ενώ παράλληλα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν στις αρνητικές αυτές επιπτώσεις – δημιουργήθηκε ένα κονσόρτσιουμ ακαδημαϊκών και ανώτερων στελεχών -το Information Overload Research Group- προκείμενου να ασχοληθεί με το θέμα.

Από άλλη σχετική έρευνα της Microsoft προκύπτει ότι πέραν από το συγκεκριμένο χρόνο που χάνουν τα στελέχη για τον έλεγχο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η διακοπή αυτή τους παρασύρει να ασχοληθούν με άλλες εργασίες και εφαρμογές στον υπολογιστή τους που αποσπούν την προσοχή τους. Ωστόσο, «ακόμη και οι νεαροί εργαζόμενοι που χειρίζονται τις ηλεκτρονικές συσκευές με μεγάλη εμπειρία χρειάζονται περιόδους χωρίς διακοπή για να φέρνουν σε πέρας απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους, όταν είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά». Εστω και αν δεν είναι εύκολος ο υπολογισμός του κόστους από τις συνέπειες της υπερπληθώρας της πληροφορίας, ωστόσο, το χάσιμο χρόνου και η μείωση της αποδοτικότητας υπολογίζεται ότι, ετησίως, στοιχίζει στην αμερικανική οικονομία σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

images.jpgΑνεξάρτητα από το αν η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση ή όχι, οι παράνομοι του Διαδικτύου πάντοτε θα προσπαθούν να βρουν τρόπους για να «βγάλουν» χρήματα σε βάρος πολλών ανύποπτων χρηστών. Αυτό τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Στεφάν Τανάσε, επικεφαλής του Τμήματος Ερευνας της εταιρείας Κaspersky Lab, η οποία παράγει λογισμικό για προστασία συστημάτων υπολογιστών από οποιαδήποτε απειλή.

– Από τα στοιχεία σας προκύπτει ότι η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τις διαδικτυακές επιθέσεις σε υπολογιστές με σκοπό το κέρδος;

«Η αιτία για την αύξηση του διαδικτυακού οικονομικού εγκλήματος δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση. Μπορεί βέβαια να αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για παράνομες δραστηριότητες, αλλά είναι ένα φαινόμενο που καθημερινά παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Στο στόχαστρο των παρανόμων τελευταία έχουν μπει και οι ΑΤΜ των τραπεζών. Ειδικά σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πριν από έναν χρόνο ανακαλύφθηκε η ύπαρξη ενός ιού, ο οποίος τοποθετούνταν στο δίκτυο των ΑΤΜ από κάποιον εργαζόμενο σε τράπεζα- μέλος σπείρας διαδικτυακών εγκληματιών-, αντέγραφε τα στοιχεία των καρτών των πελατών και στη συνέχεια έδινε πρόσβαση σε λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες κτλ.».

– Πώς πρέπει να προστατεύονται οι χρήστες από τέτοιου είδους απειλές;

«Εκτός από το λογισμικό προστασίας που πρέπει να υπάρχει εγκατεστημένο στο σύστημα του χρήστη και να ενημερώνεται ανελλιπώς απαιτείται και μια σειρά ενεργειών. Κατ΄ αρχήν οι χρήστες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν πειρατικό λογισμικό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το λειτουργικό σύστημα, διότι έτσι είναι ακάλυπτοι ως προς τις αναβαθμίσεις ασφαλείας. Οσοι συναλλάσσονται με τράπεζες μέσω web banking θα πρέπει να χρησιμοποιούν έναν και μόνο υπολογιστή, συνήθως τον προσωπικό τους που έχουν στο σπίτι. Δεν πρέπει να μπαίνουν από άλλους υπολογιστές κοινής χρήσεως. Ακόμη πρέπει να προσέχουν σε ποια web sites δίνουν τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας τους. Και φυσικά ποτέ να μην κοινοποιούν προσωπικά στοιχεία σε email ή ακόμη και στο τηλέφωνο».

– Μπορεί κάποιος χρήστης να απειληθεί μέσω της συμμετοχής του σε κάποιο site κοινωνικής δικτύωσης τύπου facebook ή myspace;

«Βεβαίως και απαιτείται μεγάλη προσοχή. Οι περισσότεροι χρήστες όταν χρησιμοποιούν κάποια από τις αναρίθμητες εφαρμογές του facebook δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει πίσω από την οθόνη του υπολογιστή τους. Μπορεί η εφαρμογή αυτή να εγκαθιστά κάποιο trojan ή spyware με όλα τα ενδεχόμενα. Από το να λαμβάνει spam μηνύματα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο ως την υποκλοπή μέσα από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του τυχόν αρχείων που έχουν μείνει και που περιέχουν κρίσιμες πληροφορίες».

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Πώς θα σας φαινόταν να δείτε τον Γιουσέϊν Μπόλτ να κάνει sprint και να καταρρίπτει τα παγκόσμια ρεκόρ, τρισδιάστατο, στο σαλόνι σας;

Σύμφωνα με τον Roger Mosey, υπεύθυνο του BBC για την τηλεοπτική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, οι τεχνικοί του Βρετανικού Οργανισμού, αναζητούν και τεστάρουν διάφορες τεχνολογίες μεταξύ των οποίων και την τρισδιάστατη τηλεοπτική εικόνα.

297850_2012_.jpg«Κατά πάσα πιθανότητα, ένα μέρος των αγώνων θα μεταδοθεί με σήμα τριών διαστάσεων», δήλωσε ο Υπεύθυνος του BBC.

«Σίγουρα κανείς δεν θα περίμενε να δει ολόκληρη τη διοργάνωση σε 3D γιατί η τεχνολογία δεν είναι ακόμα αρκετά διαδεδομένη,  αλλά θα θέλαμε να πρωτοπορήσουμε» και συνέχισε «ολόκληρο το πρόγραμμα των αγώνων θα καλυφθεί από κάμερες κορυφαίας ανάλυσης High Definition»

LIFO

Comments 0 σχόλια »

7starry.jpgΤο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου ξεκινά να προβάλει από τις 22 του μήνα μία νέα φαντασμαγορική όσο και τρυφερή ταινία θόλου, αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών, τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Πρόκειται για την νέα ταινία θόλου: «Van Gogh: Ο πυρετός του χρώματος». Φανταστείτε, τον τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου λοιπόν να γεμίζει με το εκθαμβωτικό κίτρινο των χωραφιών με τα καλαμπόκια αλλά και με το βαθύ μπλε του έναστρου νυκτερινού ουρανού, που με τόση ομορφιά αποτύπωσε στον καμβά ο «μαέστρος» του χρώματος Βαν Γκογκ.

Η ταινία μάς δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη σύντομη, θυελλώδη ζωή και συνάμα την σπουδαία καλλιτεχνική πορεία του μεγάλου δημιουργού -από την ηλικία των 27 ετών ως και τον τραγικό του θάνατο στα 37 του χρόνια- τη δεκαετία εκείνη δηλαδή κατά την οποία ο παγκόσμιος πολιτισμός έγινε πλουσιότερος κατά 900 τουλάχιστον έργα του.

Κάνοντας ένα εικονικό ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο θα γνωρίσουμε το έργο ενός μεγάλου δημιουργού, ενός ανθρώπου που έφερε την επανάσταση στον χρώμα και βέβαια θα απολαύσουμε μερικά από τα πιο σημαντικά έργα στην Ιστορία της Τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ολοκλήρωση της ταινίας αυτής συνεργάστηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, όπως το μουσείο D’ Orsay στη Γαλλία αλλά και τα Μουσεία Van Gogh και Kroller Muller στην Ολλανδία, ενώ συμμετείχαν ακόμη τα Μουσεία: Maison Van Gogh, το Fundacion Colleccion Τhyssen -Bornemisza, και το Μusee Rodin, αλλά και έμπειρες εταιρίες όπως η MacGillivray Freeman Films, η La Geode και η Camera Lucida Productions.

Στην Ελλάδα, την ταινία «έντυσαν» με την φωνή τους και με ιδιαίτερη επιτυχία οι ηθοποιοί Κώστας Τζούμας και Θέμις Μπαζάκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία «Van Gogh: Ο πυρετός του χρώματος», καθήλωσε το κοινό σε όλες τις πόλεις στις οποίες προβλήθηκε. Αυτός είναι άλλωστε ένας ακόμη λόγος για τον οποίο, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, επέλεξε αυτήν την ταινία για να εγκαινιάσει τη νέα χειμερινή περίοδο 2009-2010, μετά από έξι επιτυχημένα έτη λειτουργίας, που προσμετρούν περισσότερους από 1.800.000 θεατές.

LIFO

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων