Αρχείο για 26 Σεπτεμβρίου, 2009

fbook.jpgΈνα περίεργο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι χρήστες του Facebook στα Υψώματα του Γκολάν: μέσω ποιας χώρας συνδέονται στο περίφημο δίκτυο; Της Συρίας ή του Ισραήλ;

Είναι γνωστό ότι τα Υψώματα του Γκολάν είναι μια περιοχή που κατέκτησε το Ισραήλ στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, το 1967. Η συνολική της έκταση είναι 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα οποία τα 1.800 ελέγχονται από το Ισραήλ και τα υπόλοιπα από τη Συρία.

Αντίστοιχα, 38.900 κάτοικοι ζουν -θεωρητικά- στο Ισραήλ και 79.000 στη Συρία.

Πριν από μερικά χρόνια ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε το ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ-Συρίας με στόχο την εξεύρευση λύσης στο θέμα.

Ωστόσο, ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει ξεκαθαρίσει ότι τα Υψώματα ανήκουν στο Ισραήλ και αυτό δεν θα αλλάξει.

Μέχρι πρόσφατα οι χρήστες του Facebook από τη συγκεκριμένη περιοχή συνδέονταν στο δίκτυο με χώρα προέλευσης τη Συρία ή χωρίς ένδειξη χώρας.

Ωστόσο, χρήστες από το Ισραήλ ξεκίνησαν μια εκστρατεία -μέσω Facebook- προκειμένου αυτό να αλλάξει. Η εκστρατεία είχε τη γνωστή «συνταγή»: δημιουργία ενός γκρουπ με τίτλο Facebook, Golan residents live in Israel, not Syria (Οι χρήστες του Facebook στα Υψώματα του Γκολάν ζουν στο Ισραήλ, όχι στη Συρία).

Μέσα σε λίγες μέρες, όπως αναφέρεται στο CNN, περίπου 2.500 άτομα είχαν γίνει μέλος του γκρουπ. Αποτέλεσμα; Το Facebook άλλαξε τακτική: τώρα επιτρέπονται και οι δύο χώρες.

«Αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά την κάθε περίπτωση που έχει να κάνει με εδαφικές διαφορές» δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ένας εκπρόσωπος του Facebook.

Στα ίδια τα Υψώματα του Γκολάν οι αντιδράσεις ήταν -ασφαλώς- αναμενόμενες: άλλοι χάρηκαν με την προσθήκη του Ισραήλ ως χώρα προέλευσης και άλλοι απογοητεύτηκαν.

Μάλιστα, αρκετοί εκφράζουν ανησυχίες ότι οι εξελίξεις θα προκαλέσουν την ολική απαγόρευση του Facebook στη Συρία, όπως και άλλων sites κοινωνικής δικτύωσης.

«Το θέμα δεν έχει να κάνει με τη διένεξη Αράβων-Ισραηλινών. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτά τα sites είναι εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των ακτιβιστών στη Συρία» δηλώνει ένας κάτοικος των Υψωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, το Facebook κατάφερε κάτι ακόμα: βρέθηκε στη δίνη μιας πολιτικής υπόθεσης που κρατά εδώ και 42 χρόνια…

Το Βήμα

telegraph.co.uk

Comments 0 σχόλια »

1390678350_ba91ef6447_b.jpgΟλο και περισσότεροι Ελληνες μαθητές αποφοιτούν από το Λύκειο. Η χώρα μας, μάλιστα, έχει σημειώσει ένα μεγάλο άλμα τα τελευταία χρόνια στη μείωση της μαθητικής διαρροής από την υποχρεωτική εκπαίδευση. Ομως, η πορεία των Ελλήνων 18χρονων δεν είναι το ίδιο ανοδική. Αφού εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατόπιν καθυστερούν να αποφοιτήσουν. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτων επί του συνόλου των τελειόφοιτων.

Άρθρο του Απ. Λακασά στην Καθημερινή

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; με τον ήλιο τα βάζω με τον ήλιο τα βγάζω...

Comments 0 σχόλια »

403734_4159.jpgΟ εκδότης Αργύρης Καστανιώτης τοποθετείται για το θέμα του ηλεκτρονικού βιβλίου με άρθρο του στην Καθημερινή.

Το ψηφιακό βιβλίο δεν έρχεται ώστε να αντικαταστήσει το έντυπο βιβλίο που όλοι έχουμε αγαπήσει. Ερχεται να προσφέρει τις ευκολίες που παρέχουν τα ψηφιακά μέσα, όπως την αποθήκευση μεγάλου όγκου κειμένων και τη διαχείρισή τους μέσω της ψηφιακής βιβλιοθήκης ή την επιλογή του μεγέθους και τύπου της γραμματοσειράς από τον ίδιο τον αναγνώστη. Επιπλέον, επιτρέπει να αναβιώσουν βιβλία εκτός κυκλοφορίας σημαντικών συγγραφέων και καθιστά εμπορικά βιώσιμα βιβλία μεγάλης λογοτεχνικής αξίας, όπως για παράδειγμα είναι οι ανθολογίες ποίησης.

Η αγορά του ψηφιακού βιβλίου στην Ελλάδα, μετά το άνοιγμα που έκαναν οι Εκδόσεις Καστανιώτη, αυτή την εποχή εδραιώνεται και σύντομα θα είναι και εμπορικά διαθέσιμοι και παλαιότεροι αλλά και νέοι τίτλοι.

Ως εκδότες πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των συγγραφέων μας, αλλά και η διάθεση του έργου τους με την καλύτερη δυνατή παρουσία προς τους αναγνώστες μας, με στόχο τη μέγιστη απόλαυση της ανάγνωσης.

Comments 0 σχόλια »

fb.jpgΤο Facebook «ενισχύει τη νοημοσύνη», σε αντίθεση με το Twitter το οποίο την «υποβαθ­μίζει».

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μετά σειρά πειραμάτων η Τρέισι Αλοουεϊ, καθη­γήτρια ψυχολο­γίας στο Πανεπιστήμιο Στέρλινγκ της Σκοτίας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αλοουεϊ, η αλληλεπίδραση με φίλους στο εξαιρετικά πλούσιο και ποικιλό­μορφο από άποψη περι­ε­­χο­­­μένου Facebook φέρεται να οξύνει τη «μνήμη εργασίας» του ατόμου (κατά τρόπο ανάλογο με τα παιχνίδια στρατηγικής και τα sudoku), ενώ το ακριβώς αντίθετο αποτέ­λεσμα λέγεται πως έχουν τόσο η παρατεταμένη χρήση του περισσότερο λιτού και απλοϊκού Twitter όσο και η πολύωρη θέαση βίντεο στο YouTube.

Comments 0 σχόλια »

Comments 1 σχόλιο »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων