Αρχείο για 10 Σεπτεμβρίου, 2009

Ως ιατρικός ακόλουθος της Sine ανανεώθηκε το ενδιαφέρον μου για τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης.

Μπορεί να λέγεται «άνθρωπος των σπηλαίων» (CAVEman), ωστόσο είναι ό,τι πιο πρωτοποριακό έχει να παρουσιάσει η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας, βοηθώντας γιατρούς και βιολόγους στη μελέτη και αποκρυπτογράφηση των λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και στην έρευνα για θεραπεία ανίατων έως σήμερα, ασθενειών.

O «άνθρωπος των σπηλαίων», που δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά, δεν είναι βεβαίως «αληθινός» άνθρωπος: πρόκειται για το πρώτο πλήρες εικονικό μοντέλο του ανθρώπινου σώματος, το οποίο αναπαριστά τρισδιάστατα και με εντυπωσιακή αληθοφάνεια όλα τα όργανα από τα οποία αυτό αποτελείται.

Oσο για τη «σπηλιά», αυτή είναι μια σκοτεινή αίθουσα όπου τρεις στερεοσκοπικοί προβολείς στο πάτωμα κι ένας στην οροφή αναπαράγουν αυτό το εικονικό ομοίωμα, αιωρούμενο καταμεσής της αίθουσας. Ετσι, όποιος επιστήμονας θέλει να χρησιμοποιήσει το ψηφιακό μοντέλο στις μελέτες του, το μόνο που έχει να κάνει είναι να μπει στη «σπηλιά»· με τη βοήθεια ειδικών τρισδιάστατων γυαλιών μπορεί κυριολεκτικά να ταξιδέψει μέσα στο ανθρώπινο σώμα, εξετάζοντάς το από οποιαδήποτε οπτική γωνία.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

tetris.jpgΜπορεί να κλείνει φέτος 25 χρόνια ζωής σε ένα «σύμπαν» όπου το προσδόκιμο είναι σαφώς χαμηλότερο, όμως παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές. Μπορεί επίσης να είναι ένα από τα απλούστερα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όμως το Τetris έχει έναν άσσο στο… τουβλάκι: σύμφωνα με μια νέα έρευνα αυξάνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου.

Η ομάδα των επιστημόνων από το αμερικανικό ερευνητικό ίδρυμα Μind Research Νetwork, με επικεφαλής τον νευρολόγο δρ Ρίτσαρντ Χέιερ, «στρατολόγησαν» για το πείραμά τους 26 έφηβες. Τους ζήτησαν να παίζουν Τetris για 30 λεπτά ημερησίως για τρεις μήνες. Με το τέλος της περιόδου αυτής, τις υπέβαλαν σε μαγνητική τομογραφία και συνέκριναν την εγκεφαλική ισχύ τους με συνομηλίκους τους που δεν είχαν παίξει ποτέ το παιχνίδι.

Διαπίστωσαν λοιπόν πως αυτή η καθημερινή ενασχόληση με τα τουβλάκια του Τetris (για τους ελάχιστους που ίσως δεν το γνωρίζουν, σκοπός του Τetris είναι να συνταιριάζεις τα τουβλάκια διαφόρων σχημάτων που πέφτουν από ψηλά ώστε να συγκροτείς συμπαγείς σειρές που εξαφανίζονται) παχαίνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου. «Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν μια αλλαγή στον εγκέφαλο», δήλωσε ο δρ Χέιερ. «Το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού αυξάνεται κατά λιγότερο από μισό χιλιοστό». Και ο εγκεφαλικός φλοιός παίζει ζωτικό ρόλο στη μνήμη, την προσοχή, την αντίληψη, τη σκέψη, τη γλώσσα και τη συνειδητότητα.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

12178g.jpgΗ Ρόζα Φέλτμαν δούλευε επί 11 χρόνια ως στριπτιζέζ στη Θεσσαλονίκη. Ο Μάμετ από το Ιράν έζησε ως παιδί σε ένα πλοίο μεταφοράς κοντέινερ. Ο Πέτερ Νιμ κάνει τακτικά περιπολίες ως αστυνομικός στην πιο σκληρή γειτονιά της Κοπεγχάγης.
Και οι τρεις φορούν σήμερα μια μαύρη μπλούζα με την προτροπή «Δανείσου με».

Η Ρόζα, ο Μάμετ και ο Πέτερ είναι τρία από τα δεκάδες «ανθρώπινα βιβλία» που διαθέτει προς δανεισμό η Ζωντανή Βιβλιοθήκη της Κοπεγχάγης- μια πρωτοβουλία για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων που έχει ήδη βρει μιμητές σε πολλές χώρες του εξωτερικού, από τις ΗΠΑ και τη Σλοβενία έως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο στο κέντρο της Κοπεγχάγης, στη σκιά των δέντρων του Κινγκς Παρκ, δεκάδες άνθρωποι- κυρίως νέοι- μαζεύτηκαν να ακούσουν την ιστορία ανθρώπων «διαφορετικών»ανάμεσά τους μια μουσουλμάνα, ένας καλλιτέχνης της χιπ χοπ, ένα μέλος των Ανώνυμων Αλκοολικών και ένας Εβραίος ομοφυλόφιλος. Όμως το «ανθρώπινο βιβλίο» με τη μεγαλύτερη ζήτηση ήταν αναμφισβήτητα η Ρόζα Φέλτμαν.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Νέα

Comments 0 σχόλια »

meleti.jpg

Η κ. Λέλα Μαγκανάρη είναι υπέρμαχος της «ανεξαρτησίας» των παιδιών. Αυτή είναι και η τακτική που ακολούθησε με τις δύο κόρες της όσον αφορά τις σχολικές τους υποχρεώσεις. «Τις άφησα και τις δύο να έχουν την πρωτοβουλία. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να μάθει κανείς και κατ΄ επέκταση να τα πηγαίνει και καλά στο σχολείο, γιατί μαθαίνει να είναι υπεύθυνος» λέει στα «ΝΕΑ».

Η μικρή της κόρη θα πάει σε λίγο στη Β΄ Δημοτικού και ήδη από πέρυσι που ήταν πρωτάκι, η κ. Μαγκανάρη φρόντισε να της μάθει πως το διάβασμα είναι η «δουλειά» της και πρέπει να έχει τη δυνατότητα να το κάνει μόνη της, πράγμα για το οποίο δεν μετάνιωσε αφού, όπως δηλώνει, η Χλόη είναι πολύ καλή μαθήτρια. Την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει και με τη μεγάλη κόρη της, η οποία είναι τώρα 17 ετών. Βέβαια όπως τονίζει, «ανεξαρτησία δεν σημαίνει αδιαφορία. Και οι δύο γνωρίζουν ότι μπορούν να έλθουν να με ρωτήσουν για οποιαδήποτε απορία έχουν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τους δίνω μασημένη τροφή».

Για πολλούς γονείς ένας από τους κύριους στόχους της ανατροφής είναι τα παιδιά τους να έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο. Ειδικά οι Έλληνες γονείς- σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς- κάνουν κάποια λάθη σε αυτήν τους την προσπάθεια.

Επικουρικός ρόλος
Όπως υπογραμμίζει η ψυχολόγος κ. Αλεξάνδρα Καππάτου, «το αν θα γίνει ένα παιδί “καλός” μαθητής είναι απόρροια πολλών παραγόντων». Ωστόσο επισημαίνει ότι αν οι γονείς θέλουν να ωθήσουν το παιδί τους προς αυτή την κατεύθυνση, το μυστικό είναι ένα: «να συνειδητοποιήσουν ότι ο ρόλος τους πρέπει να είναι επικουρικός. Το παιδί από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού πρέπει να μάθει και να κατανοήσει ότι το διάβασμα είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη». Τονίζει δε ότι «καλό είναι η εκπαίδευση σε αυτό να ξεκινήσει πριν ακόμη αρχίσει το σχολείο. Αν από πολύ μικρή ηλικία μάθει να αναλαμβάνει ευθύνες μέσα στο σπίτι, θα είναι πολύ πιο εύκολη η προσαρμογή στη νέα του “δουλειά”, τα μαθήματα δηλαδή».

Το κλασικό λάθος των Ελλήνων γονέων, σύμφωνα με την κ. Καππάτου, είναι ότι «συνήθως αντί να μαθαίνουν το παιδί να διαβάζει μόνο του, επιλέγουν να το διαβάζουν αυτοί από την αρχή μέχρι το τέλος. Έτσι όμως καταλήγουμε να παίρνουν βαθμούς οι ίδιοι εις βάρος της ψυχική υγείας των παιδιών. Και υπάρχει ο κίνδυνος στο γυμνάσιο, που τα περισσότερα παιδιά κάνουν την επανάστασή τους, να πέσει κατακόρυφα η σχολική απόδοση γιατί πολύ απλά δεν έχουν μάθει να οργανώνουν τη μελέτη τους».

ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ»

Είναι λάθος να μελετά το παιδί υπό διαρκή επιτήρηση γιατί έτσι δεν μαθαίνει να είναι υπεύθυνο

«Να μην τα φορτώνουμε με τις δικές μας προσδοκίες»

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ για την απόδοση των μαθητών μπορούν να αποδειχθούν οι προσδοκίες των γονέων. Όπως επισημαίνει η ψυχολόγος Αλ. Καππάτου«είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν προσδοκίες ανάλογες των δυνατοτήτων των παιδιών. Όταν συμβιβάζονται μόνο με το άριστα, το πιθανότερο είναι αυτό να μετατραπεί σε αντικίνητρο για τα παιδιά». Ανάλογη είναι και η άποψη της φιλολόγου κ. Μαρίας Κοντοπάνου, για την οποία για να γίνει ένα παιδί καλός μαθητής σε ένα μάθημα πρέπει πρώτα απ΄ όλα το ίδιο να αγαπά το αντικείμενό του. «Οι γονείς καλό είναι να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να εστιάζουν στη βαθμολογία, αλλά να προτάσσουν την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, κατευθύνοντάς τα να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν τις πραγματικές κλίσεις τους».

Comments 1 σχόλιο »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων