astrapikas.jpgΟι Αστραπίκας και Βροντίκας στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι ανέκδοτο με Ποντίους αλλά οι πρωταγωνιστές στο κόμικς «Αστραπίκας και Βροντίκας, οι ήρωες του Πόντου» με θέμα την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους. «Είμαι Φραγκο-φονιάς» κραυγάζει κάποια στιγμή ο Βροντίκας.

Η ιδέα για τη δημιουργία κόμικς με ήρωες Ποντίους έπεσε πριν από τρία χρόνια. «Συγκεντρώνουν πολλά χαρακτηριστικά. Είναι πολεμική φυλή, δεμένος λαός, με αρχές και αξίες ακλόνητες», λέει ο Βασίλης. Επέλεξαν να διηγηθούν την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους το 1261 μ.Χ., διότι «είναι μια πτυχή της βυζαντινής Ιστορίας λιγότερο φωτισμένη. Έτσι κι αλλιώς, η βυζαντινή Ιστορία είναι λιγότερο προβεβλημένη σε σχέση με την αρχαιοελληνική», υποστηρίζει ο Νίκος.

Στο πέρασμά τους για την Πόλη ο Αστραπίκας και ο Βροντίκας αντιμετωπίζουν τους εχθρούς της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Σελτζούκους Τούρκους, πειρατές και σταυροφόρους. «Η Ιστορία γράφει ότι ο στρατηγός Αλέξιος Στρατηγόπουλος με εντολή του αυτοκράτορα Παλαιολόγου κινείται για να ανακαταλάβει την Πόλη που είναι υπό την κατοχή των σταυροφόρων, αλλά εκείνη την περίοδο λείπουν σε εκστρατεία όπως και ο βενετικός στόλος. Θέλει να επιτεθεί από την καλά φυλασσόμενη Χρυσή Πύλη, βρέθηκαν όμως κάποιοι θεληματάριοι που του έδειξαν περάσματα μέσω του αποχετευτικού δικτύου της Πόλης. Έτσι μπήκε μια ομάδα επιλέκτων που βγήκε κοντά στην πύλη της Σηλυβρίας, εξουδετέρωσε τους λιγοστούς φρουρούς και πλέον η είσοδος του βυζαντινού στρατού έγινε εύκολη υπόθεση».

Τις προσεχείς ημέρες το κόμικς «Αστραπίκας και Βροντίκας» θα κυκλοφορήσει και στην ποντιακή διάλεκτο.

Τα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων