web-meter.jpgΗ ραγδαία αύξηση του αριθμού των ιστοσελίδων με πολιτικό περιεχόμενο, συμβουλές υγείας ή άλλες πληροφορίες, έχει οδηγήσει τους ερευνητές στην ανάπτυξη εργαλείων που ορίζουν την αξιοπιστία ενός site.

Πρόκειται για μια ολοένα αυξανόμενη ανάγκη, εξαιτίας του περιεχομένου που προέρχεται από χρήστες, όπως στην περίπτωση των blogs, εξηγεί ο Αντρέας Τζούφινγκερ, ερευνητής τεχνολογικού ερευνητικού κέντρου στην Αυστρία. Ο ίδιος είναι μέλος μιας ομάδας που αναπτύσσει εάν πρόγραμμα που αναλύει τα blogs και τα αξιολογεί αυτόματα ως «πολύ», «μερικώς» ή «καθόλου» αξιόπιστα.

Αυτό το επιτυγχάνει συγκρίνοντας στατιστικές ιδιότητες, όπως η εμφάνιση λέξεων σε εύρος χρόνου, σε σχέση με ένα δημοσιογραφικό άρθρο από πηγές που θεωρούνται ήδη αξιόπιστες. «Έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», ανέφερε ο Τζούφινγκερ στη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για τον Παγκόσμιο Ιστό που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Μαδρίτη.

Παράλληλα, Ιάπωνες ερευνητές αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα που ψάχνει στο web για πολλές διαφορετικές απόψεις σε ένα θέμα και κατόπιν τις παρουσιάζει στον χρήστη. «Πιστεύουμε ότι αυτός ο τρόπος μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να καταλήξουν σε συμπεράσματα για την αξιοπιστία μιας ιστοσελίδας», ανέφερε ο Κότζι Μουρακάμι, του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τενχολογίας Νάρα, στο οποίο αναπτύσσεται η εφαρμογή.

Σύμφωνα με τη Microsoft, ο αριθμός των ιστοσελίδων στον Παγκόσμιο Ιστό αυξήθηκε από 500 το 1994 σε δεκάδες εκατομμύρια σήμερα. Μία από τις πιο διάσημες είναι η Wikipedia, η online εγκυκλοπαίδεια, που στηρίζεται σε ανοιχτό λογισμικό και που δίνει στη δυνατότητα στους ίδιους τους χρήστες να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο της, γεγονός ωστόσο που έχει θέσει την αξιοπιστία της σε αμφισβήτηση.

Προκειμένου να προσδιορίσουν την αξιοπιστία των περιεχομένων της Wikipedia, Ιταλοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Ούντινε αναπτύσσουν έναν αλγόριθμο που αποδίδει βαθμολογία στα άρθρα και τους συγγραφείς τους. «Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αλγόριθμος φαίνεται να αναγνωρίζει και να ξεχωρίζει τα υψηλής από τα χαμηλής ποιότητας άρθρα», ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Αλμπέρτο Κουσινάτο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων