babet.jpgΟ Κοσμάς βίδος σχολιάζει στο Βήμα: Στη «Γιορτή της Μπαμπέτ», τη θαυμάσια δανέζικη ταινία του Γκάμπριελ Αξελ, το τραπέζι γινόταν ο χώρος πάνω στον οποίο οι άνθρωποι όχι απλώς συναντιόνταν για να χορτάσουν την πείνα τους αλλά ανακάλυπταν και αγαπούσαν ο ένας τον άλλο. Το φαγητό που παρασκεύαζε η πρωταγωνίστρια βάζοντας όλη την τέχνη αλλά και την ευγνωμοσύνη της για τους καλεσμένους της, που της είχαν σταθεί σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής της, χόρταινε τα πεινασμένα στομάχια αλλά και ζέσταινε τις καρδιές, ξύπναγε μέσα τους ευγενικά αισθήματα, ξανάφερνε στα αυστηρά πρόσωπα το χαμόγελο. Ηταν ένα τραπέζι στο οποίο θα θέλαμε όλοι να ήμασταν καλεσμένοι. Σε αντίθεση με το τραπέζι που έχει στήσει τις τελευταίες εβδομάδες ο Αlpha. Και όπου όλα τα ευγενικά και όμορφα για τα οποία πάλεψε (με μοναδικά όπλα τις κατσαρόλες και τις κουτάλες της) η Μπαμπέτ έχουν δώσει τη θέση τους σε άνοστα, σχεδόν πλαστικά φαγητά, αλλά και – το χειρότερο- σε πλαστικά αισθήματα.

ΣΦΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ
«Κάτι ψήνεται» λοιπόν στον Αlpha. Αυτός είναι ο τίτλος του ριάλιτι όπου οι παίκτες καλούν ο ένας μετά τον άλλο τους συμπαίκτες τους σε τραπέζι, για να κριθούν ακολούθως από εκείνους ως οικοδεσπότες και μάγειροι.

Θα ομολογήσω την αμαρτία μου ότι παρακολουθώ αυτό το ριάλιτι. Δεν είναι μόνο οι συνταγές που με  ενδιαφέρουν όσο τα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου που φαίνεται να ξυπνούν με τον ανταγωνισμό. Εναντι 1500 ευρώ οι διαγωνιζόμενοι είναι πανέτοιμοι να σφάξουν τον οικοδεσπότη τους και δεν εννοώ με το βαμβάκι…

Κάτι άξιο παρατήρησης είναι ότι όλοι οι οικοδεσπότες ψωνίζουν από τον μπακάλη της γειτονιάς τους, με τον οποίο διατηρούν μία θερμή σχέση. Ούτε ένας δεν επισκέφθηκε το σουπερμάρκετ. Έχει πέσει γραμμή από τη σκηνοθεσία φαίνεται για την υποστήριξη των μαγαζιών της γειτονιάς.

Εντύπωση μου έχει κάνει η λογική εστιατορίου όλων των οικοδεσποτών. Οι μερίδες ετοιμάζονται στην κουζίνα και δε σερβίρονται στο τραπέζι. Αλλά και τα κακεντρεχή σχόλια των φιλοξενούμενων που συνοδεύουν την άφιξη κάθε πιάτου. Ολα είναι θέμα παιδείας; 

www.katipsinetai.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων