tektronixk15.jpgΓια τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Δανία μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι η πιο «δικτυωμένη» (networked) χώρα στον κόσμο από πλευράς των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, με βάση την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ “The Global Information Technology Report 2008-09”.
H Eλλάδα (με 4 βαθμούς έναντι 5,85 της πρωτοπόρου Δανίας) βρίσκεται μόλις στην 55η θέση της παγκόσμιας κατάταξης μεταξύ 134 χωρών.Στη 2η θέση του λεγόμενου Δείκτη Δικτυακής Ετοιμότητας, βρίσκεται η Σουηδία, όπως και πέρυσι, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη σκανδιναβική πρωτοκαθεδρία έναντι των ΗΠΑ που βρίσκονται στην 3η θέση. Ακολουθούν, κατά σειρά, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία και Καναδάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πρώτη δεκάδα, υπάρχουν έξι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες – και ιδίως σκανδιναβικές.

Ειδικά για την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι, μαζί με την Ιταλία (45η), μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, συνεχίζει να υστερεί στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, πάντως εμφανίζει μικρή βελτίωση σε σχέση με πέρυσι (από βαθμολογία 3,94, ανέβηκε στους 4 βαθμούς). Η Ελλάδα έχει τη μικρότερη βαθμολογία έναντι των ευρωπαϊκών χωρών, πλην της Ρουμανίας (58η), της Βουλγαρίας (68η) και της Πολωνίας (69η). Η Κύπρος βρίσκεται στην 33η θέση και η Τουρκία στην 61η, ενώ πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως η Εσθονία (18η), η Τυνησία (38η), το Πουέρτο Ρίκο (42η), η Ιορδανία (44η), ο Μαυρίκιος (51η) κ.α.

Ο Δείκτης Δικτυακής Ετοιμότητας (Networked Readiness Index) του World Economic Forum καταγράφει πόσο προετοιμασμένη είναι μια χώρα να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) σε τρεις τομείς: α. το γενικό επιχειρηματικό, ρυθμιστικό και επίπεδο υποδομών για τις ΤΠΕ, β. η ετοιμότητα ατόμων, επιχειρήσεων και κράτους να αξιοποιήσουν τις ΤΠΕ και γ. η πραγματική χρήση των πιο προηγμένων ΤΠΕ.

enet

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων