Άλλοι πίνουν νερό στο όνομά της, άλλοι μορμυρίζουν. Η Microsoft εφάρμοσε με τον καλύτερο τρόπο την αρχή του «φαινομένου του δικτύου», του κανόνα δηλαδή της επιστήμης της οικονομίας ότι η αξία ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας συχνά αυξάνεται όταν αυτά χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους. Η ιδέα αυτή δεν είναι ασφαλώς νέα. Ίσχυσε, επί παραδείγματι, για τους σιδηροδρόμους, την τηλεφωνία, κλπ.
Η Microsoft όμως χρησιμοποίησε τη δύναμη του φαινομένου των δικτύων με πιο προσοδοφόρο τρόπο από όσο θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.
Προσέλκυσε μεγάλο αριθμό καταναλωτών και προγραμματιστών να χρησιμοποιούν την τεχνολογία της, το λογισμικό δηλαδή που ελέγχει τις βασικές λειτουργίες ενός προσωπικού υπολογιστή. Όσο περισσότερο οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το λειτουργικό σύστημα της Microsoft, αρχικά το DOS και αργότερα τα Windows, τόσο περισσότερο άλλες εταιρείες άρχισαν να κατασκευάζουν προϊόντα που λειτουργούσαν πάνω σε αυτό το λειτουργικό, προσελκύοντας ακόμη περισσότερους χρήστες-καταναλωτές.
‘Ετσι, η επιτυχία της συγκεκριμένης εταιρείας πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας, καθώς είχε στην κατοχή της τη βασική τεχνολογία που απέτρεπε χρήστες και προγραμματιστές να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις.
Σήμερα όμως, στις αρχές του 21ου αιώνα, την πρωτοκαθεδρία στην αναθεώρηση των μέχρι τώρα γνωστών δεδομένων και πρακτικών έχει πάρει μια άλλη Διαδικτυακή εταιρεία, η γνωστή Google.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.