Αρχείο για 31 Ιουλίου, 2010

Πανηγυρίζει το κράτος που ολοκληρώθηκε το έργο της καταμέτρησης. Φιλόστοργο από γεννέσεώς του δε μετράει την ταλαιπωρία στην οποία υπέβαλε τους υπηκόους του εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης.

Με βάση τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί έως 29/7/2010 (ώρα 11:37) το σύνολο των μοναδικών απογραφέντων ήταν 768.009 άτομα.
Απογραφέντες κατά ηλικία

Ηλικία                                Αριθμός Υπαλλήλων
>60                                               43743
50-60                                         168958
40-50                                         258280
30-40                                         205277
20-30                                           86246
<20                                                 4174

Απογραφέντες ανά κατηγορία εκπαίδευσης

Βαθμίδα Εκπαίδευσης                    Αριθμός Υπαλλήλων     Ποσοστό %
ΠΕ                                                                  300905                               39%
ΔΕ                                                                   212574                              28%
ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ                                        73305                               10%
ΥΕ                                                                     69559                                 9%
ΤΕ                                                                     66669                                 9%
ΑΝΕΥ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ                    43540                                  6%
ΔΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ                                       142                                   0%

Απογραφέντες ανά φύλο

Φύλο                Αριθμός Υπαλλήλων Ποσοστό %
ΑΝΔΡΑΣ                      412607                     54%
ΓΥΝΑΙΚΑ                     355150                     46%

Να τους χιλιάσουμε, που θα έλεγε κι η Καγιά…

Comments 0 σχόλια »

Comments 2 σχόλια »

15302734.jpgΤα λάθη όχι μόνο μας μαθαίνουν περισσότερα από τα «σωστά» αλλά ενδέχεται κάποια στιγμή στο μέλλον να μας μεταμορφώσουν σε… ιδιοφυΐες! Κάπως έτσι σκέφτονται οι γάλλοι διοργανωτές του σεμιναρίου «Detrompez-Vous» ή, όπως αποκαλείται πιο λαϊκά, του «Φεστιβάλ των Λαθών», το οποίο ξεκίνησε προχθές στο φημισμένο παρισινό πανεπιστήμιο Εcole Νormale Superieure. Το φεστιβάλ απευθύνεται σε μαθητές, αλλά το μήνυμά του προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς είναι σαφές: «Μάθετε τα παιδιά να κάνουν λάθη!».

Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές ως 18 ετών, οι οποίοι θα διδαχθούν την αξία των λαθών όχι μόνο στη μαθησιακή διαδικασία αλλά γενικά σε όλη τους τη ζωή. Αλλωστε, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του φεστιβάλ, πολλές μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις πραγματοποιήθηκαν κατά λάθος. Η διδασκαλία της αξίας του λάθους γίνεται σε ολιγομελείς ομάδες, με τη μέθοδο των εργαστηρίων (workshops) ανά γνωστικό αντικείμενο, π.χ. Μαθηματικά, Ιστορία, Γλώσσα κτλ.

Οι εμπνευστές του τετραήμερου φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά, αποφάσισαν να αντισταθούν σε αυτό που αποκαλούν «αυστηρό, στρυφνό και ενίοτε αντιπαιδαγωγικό γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα». Κατά τη γνώμη τους, τα γαλλικά σχολεία μαθαίνουν στα παιδιά έναν συγκεκριμένο και φαινομενικά ακλόνητο τρόπο σκέψης, χωρίς να τους δίνουν κανένα απολύτως περιθώριο να παρεκκλίνουν έστω στο ελάχιστο, ώστε να αποκαλύψουν τις κρυμμένες πτυχές της δημιουργικής φαντασίας τους. «Το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας είναι εδώ και πολλές δεκαετίες βασισμένο πάνω στο αξίωμα ότι τα λάθη κάνουν κακό στη μαθησιακή διαδικασία. Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι τα λάθη είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας αυτής, που μπορούν να μας κάνουν να προοδεύσουμε ως άνθρωποι» τονίζει η καθηγήτρια και υπεύθυνη του σεμιναρίου Μαέλ Λενουάρ, προσθέτοντας ότι «το φεστιβάλ αυτό έρχεται ως αντίδραση στο αρτηριοσκληρωτικό γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο ευνουχίζει τη δημιουργική φαντασία των παιδιών. Ο ίδιος ο Αλβέρτος Αϊνστάιν ήταν αυτός που είχε πει ότι η παντελής έλλειψη ιδεών και φαντασίας είναι ο καλύτερος τρόπος να μην κάνεις καθόλουλάθη». Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

24-23-thumb-medium.jpgΗ μικρή αλληλογραφία 1939-1962 του Γιώργου Σεφέρη (1900-1971) και του Τάκη Σινόπουλου (1917-1981) φωτίζει κυρίως τη λατρεία του νεότερου ποιητή προς το πρόσωπο του πρεσβύτερου.

Το μεγαλύτερο μέρος της αλληλογραφίας, το οποίο φυλάσσεται στο Αρχείο του Σινόπουλου στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, είναι ανέκδοτο. Εκτός από ένα τμήμα επιστολής του Σεφέρη, που δημοσίευσε ο Μιχάλης Πιερής στο βιβλίο του «Ο χώρος και τα χρόνια του Τάκη Σινόπουλου 1917-1981 σχεδίασμα βιο-εργασίας».

Τη φέρνει τώρα στο φως ο διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης και της Φιλοσοφίας, Γιάννης Ρηγόπουλος. Η αλληλογραφία, με εκτεταμένα διαφωτιστικά σχόλια, δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Οροπέδιο» (Νεμούτα Φολόης Ηλείας), που διευθύνει ο ποιητής Δημήτρης Κανελλόπουλος. Το υλικό που παρουσιάζεται αποτελείται από πέντε επιστολές, δύο ταχυδρομικά δελτάρια, μία ευχετήρια κάρτα και την αποστολή του ποιήματος «Νεκρόδειπνος», με μικρό συνοδευτικό κείμενο.

Στην πρώτη επιστολή (1 Ιουλίου 1939) του Τάκη Σινόπουλου, που γράφεται με αφορμή τον διάλογο πάνω στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη με τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, αναφαίνονται οι αγωνίες ενός νεότερου ποιητή, ο οποίος ζει εκτός Αθηνών, στον Πύργο:

«Η “Στροφή” και το “Μυθιστόρημα” δεν έφτασαν ώς την επαρχία μας. Ως ποιητή σας γνώρισα στα “Νέα Γράμματα”. Γοητεύτηκα διαβάζοντας τη “Λεωφόρο Συγγρού”, τις “Φωτιές τ’ Αγιάννη” και τα κατοπινά. Δε διατηρώ συγκεκριμένες αναμνήσεις. Γοητεία με την πρώτη επαφή. Υστερα διάβασα, ξανά διάβασα. Οταν θέλησα να καταλάβω το νόημα, μου ξέφευγε. Πήγαινε και η γοητεία να σβύση. Παραιτήθηκα από νέες απόπειρες. Χάρηκα το μουσικό και το ζωγραφικό στοιχείο». Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

kaprent.jpgΌχι, λοιπόν, δεν σας έχω ανάγκη. Δεν χρειάζεται πια να ανησυχώ για σας, να σας αγαπώ, να σας νοιάζομαι. Δεν χρειάζεται να ακούω τα παράπονα σας, τις γκρίνιες σας, το άγχος σας για τα επαγγελματικά ή τα γκομενικά σας. Δεν θα σκορπάω πια τα βράδια μου πίνοντας και συζητώντας μαζί σας για ότι χαζό σας έρθει στο κεφάλι.
Δεν θα σας παίρνω τηλέφωνο τα ξημερώματα γιατί έχω αϋπνία, δεν θα μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις μου, τα όνειρα μου. Δεν θα έχω ανάγκη την αγκαλιά ή την συμβουλή σας. Δεν θα αγωνιώ για το αν ήμουν πολύ σκληρή μαζί σας ή για το αν θα έπρεπε να μην γελάσω την ώρα που μου λέγατε την πιο τρελή ιδέα που άκουσα ποτέ.

Δεν θα μοχθώ να χτίσω την σχέση μας μέρα την μέρα, κουβέντα την κουβέντα με γέλια, δάκρια, παρεξηγήσεις, εξηγήσεις, παρατεταμένες σιωπές και βλέμματα που κάνουν τα λόγια μικρά, αχρείαστα. Βλέμματα που μόνο οι φίλοι ανταλλάσουν.
Δεν σας έχω ανάγκη γιατί τώρα μπορώ να νοικιάσω τους φίλους μου. Μπορώ με ένα κλικ και με λίγα μόλις ευρώ την ώρα να βρω ανθρώπους όπως εγώ τους θέλω -κρίνοντας από την φωτογραφία τους και τα προσόντα τους-να με ακολουθούν όπου επιθυμώ. Θα έχω φίλους «ασφαλείς» που δεν θα χρειάζεται να επενδύσω συναισθηματικά επάνω τους, να εκτεθώ, να παλέψω για αυτούς, να πληγωθώ. Θα τους νοικιάζω εύκολα όπως κάνω με τα dvd, θα τους παραγγέλνω από κατάλογο όπως την πίτσα. Επαγγελματίες που αν δεν μου κάνουν θα πατάω απλώς delete. Θα έχω φίλους να έρθουν μαζί μου σινεμά, να πάμε για φαγητό, για ποτό, να με μάθουν καινούργια πράγματα, να πηγαίνουμε μαζί σε πάρτι, στο γυμναστήριο, ακόμα και να μου μιλούν στο τηλέφωνο όταν βαριέμαι να βγω έξω. Μόνο μια συνδρομή χρειάζομαι, 20 ευρώ το μήνα και 10 ευρώ την ώρα- και αυτό διαπραγματεύσιμο- για να σας πετάξω έξω από την ζωή μου.

Δέκα ευρώ την ώρα. Τόσο αξιολογήθηκε και κοστολογήθηκε η αξία σας και αν δεν με πιστεύετε μπείτε στο http://rentafriend.com και δείτε με τα μάτια σας πόσο φθηνοί μπορούμε να γίνουμε οι άνθρωποι. Πόσο φθηνοί και πόσο αξιοθρήνητοι. Γιατί τελικά σε αυτή την ζωή τα πάντα αγοράζονται όταν υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος για να τα πουλήσει και ένας απεγνωσμένος για να τα αγοράσει.

Επισκεφθείτε λοιπόν το site, νοιώστε τον φόβο της σύγχρονης κοινωνίας μας και υποσχεθείτε μου ότι δεν θα αφήσουμε ποτέ αυτή την απόγνωση να μας κυριεύσει. Ότι κάθε φορά που θα κοιτάμε με αγάπη ο ένας τον άλλο, κάθε φορά που θα καταριόμαστε την ώρα που γνωριστήκαμε θα βάζουμε και από 10 ευρώ στο κουμπαρά της φιλίας μας για να μας θυμίζει πόσο ανεκτίμητη είναι.

protagon

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων