Αρχείο για 2 Ιουλίου, 2010

Θέλετε να «ανεβάσετε» ένα τραγούδι στο YouTube; Πληρώστε 1,6 ευρώ!

Η δημοφιλέστερη ιστοσελίδα βίντεο στον κόσμο αποφάσισε να χρεώνει το μουσικό περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες της, υπό τις «ασφυκτικές» πιέσεις της μουσικής βιομηχανίας.

Η εφαρμογή της -ήδη ισχύουσας- νομοθεσίας παίρνει από αύριο σάρκα και οστά, με το YouTube να απαγορεύει στους χρήστες του να αναρτούν περιεχόμενο χωρίς προηγουμένως να έχουν πληρώσει γι’ αυτό.

Η κίνηση αυτή, που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των απλών «οικιακών» χρηστών, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα για εμπορικούς σκοπούς, βασίζεται στην αρχή ότι η χρήση ενός προϊόντος με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα (π.χ. ενός τραγουδιού), προϋποθέτει άδεια από τον δημιουργό του.

Πρακτικά, για να γίνει αυτό, μέχρι τώρα απαιτούνταν μια πολυδαίδαλη και χρονοβόρα διαδικασία. Ο χρήστης θα έπρεπε να βρει σε ποια εταιρεία ανήκει το τραγούδι που έχει επιλέξει, ποιοι άλλοι έχουν κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα σε αυτό, έπειτα να επικοινωνήσει μαζί τους, να ζητήσει άδεια και, όταν αυτή του χορηγηθεί, να χρησιμοποιήσει το τραγούδι. Κι όλα αυτά, μόνο και μόνο για να «ανεβάσει» ένα ερασιτεχνικό βίντεο που έφτιαξε, στο οποίο ακούγεται το εν λόγω μουσικό θέμα.

Όμως, το YouTube βρήκε τη λύση (η οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα αρέσει στους χρήστες). Από αύριο, η εταιρεία Rumblefish, που ασχολείται με την αδειοδότηση προστατευμένης μουσικής, εισάγει μια υπηρεσία πώλησης τραγουδιών που είναι κατοχυρωμένα από πνευματικά δικαιώματα.

Οι χρήστες θα καταβάλλουν 1,99 δολάρια (1,6 ευρώ), προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το τραγούδι που έχουν επιλέξει. Πληρώνοντας αυτό το ποσό, θα έχουν στη διάθεσή τους την πλήρη έκδοση του τραγουδιού. Θα μπορούν, μάλιστα, να το επεξεργαστούν κατά το δοκούν: να το μοντάρουν, να το «κόψουν» και να το αναπαράγουν ξανά και ξανά.

tanea.gr

Comments 0 σχόλια »

Αφήνουν τα θρανία και ανεβαίνουν στη σκηνή όπου θα τραγουδήσουν για τον έρωτα και τις νεανικές ανησυχίες τους. Είναι τα 21 νεανικά συγκροτήµατα που δίνουν ροκ ρυθµό στο Θέατρο Βράχων.

Το σχολείο και το πτυχίο αποτελούν τη πρώτη τους προτεραιότητα, καθώς «τα πράγµατα είναι δύσκολα για τους ροκάδες στην ελληνική µουσική σκηνή», όπως διαπιστώνουν οι ίδιοι. Η ανεργία και τα ναρκωτικά είναι τα ζητήµατα που τους απασχολούν και µε τη µουσική «δραπετεύουν» από το διάβασµα. Είκοσι ένα µαθητικά συγκροτήµατα από όλη την Ελλάδα ταξιδεύουν στην Αθήνα τον Ιούλιο και θα µιλήσουν για τον έρωτα, την κοινωνική αδικία και την οικολογία από τη σκηνή του Θεάτρου Βράχων στον Βύρωνα.

tanea.gr

Comments 0 σχόλια »

hlektroniko-xarti-energeia-thumb-medium.jpgΟι συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-readers), όπως το Amazon Kindle, μιμούνται τα πραγματικά βιβλία χάρη στο «ηλεκτρονικό μελάνι» τους. Όμως, οι εφημερίδες και γενικότερα τα έντυπα του μέλλοντος ίσως μιμηθούν ακόμα καλύτερα τις ηλεκτρονικές συσκευές, χάρη σε μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει την εκτύπωση (δια ψεκασμού, όπως στους εκτυπωτές ink-jet) ηλεκτρονικών κυκλωμάτων πάνω σε ένα κοινό φύλλο χαρτιού.

Η νέα τεχνική μάλιστα καθιστά δυνατή τη δημιουργία ηλεκτρονικών χαρτιών (e-papers) που μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια! Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για εφαρμογές της Φυσικής “Applied Physics Letters”.

Η μέθοδος εκτύπωσης με ψεκασμό μελάνης μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή (εκτύπωση) επίπεδων ηλεκτρονικών συστατικών πάνω σε ένα χαρτί, όπως τρανζίστορ, αισθητήρων και άλλων εξαρτημάτων.

Η νέα τεχνική αποθήκευσης ενέργειας πάνω σε ηλεκτρονικό χαρτί (e-paper) μπορεί να προσφέρει μελλοντικά μια νέα -άμεσης πρόσβασης- ενεργειακή πηγή για διάφορα προϊόντα, όπως π.χ. χάρτινα-ηλεκτρονικά κομπιουτεράκια σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας ή μετρητές (αισθητήρες) υγρασίας, πίεσης κ.α.

www.enet.gr

Comments 0 σχόλια »

hk_20080207_dictionary.jpgΗλεκτρονικό λεξικό με περισσότερα από 50.000 λήμματα της ελληνικής γλώσσας παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συνέδριο για τη γλώσσα στην Κομοτηνή. Το επίτευγμα ανήκει στην ελληνική ομάδα του «Nooj», που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ζωής Γαβριηλίδου.

To Nooj είναι ένα περιβάλλον γλωσσικών εφαρμογών, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα κατασκευής και διαχείρισης ηλεκτρονικών λεξικών και γραμματικών, καθώς και ανάλυσης σωμάτων κειμένων σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό την τυποποίηση των φυσικών γλωσσών.

Χρησιμοποιείται σε εφαρμογές της Αυτόματης Επεξεργασίας Φυσικών Γλωσσών (π.χ αυτόματη μετάφραση), όπως επίσης στη Γλωσσολογία Σωμάτων Κειμένων και στη διδασκαλία. Οι χρήστες του απαρτίζουν την ολοένα αυξανόμενη κοινότητα Nooj, η οποία αναπτύσσει συνεχώς νέα γλωσσικά εργαλεία για διάφορες γλώσσες, μεταξύ των οποίων η ελληνική.

Καθοδήγηση
Η ελληνική ομάδα του Nooj, η οποία αποτελείται από διδακτορικούς αλλά και προπτυχιακούς φοιτητές υπό την καθοδήγηση της αναπ. καθηγήτριας ΔΠΘ, Ζωής Γαβριηλίδου, έχει εκπονήσει ηλεκτρονικό λεξικό 50.000 λημμάτων, εργαλείο για την αυτόματη αναγνώριση της κλίσης της νέας ελληνικής γλώσσας, καθώς και εξειδικευμένες γραμματικές για την αυτόματη αναγνώριση των παράγωγων ρημάτων της ελληνικής, των παραθετικών των επιθέτων, των υποκοριστικών, των νεολογισμών, των ουσιαστικών και ρημάτων που δηλώνουν συναισθήματα κ.ά. Σκοπεύει δε, όχι μόνο να ενισχύσει τις περιγραφές που διαθέτει για τη Νέα Ελληνική, αλλά να περιγράψει και την Αρχαία Ελληνική, με στόχο να υποστηριχθεί η διδασκαλία της αρχαίων με τη χρήση υπολογιστών.

Οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίσουν καλύτερα το «Nooj» και τις δυνατότητές του μπορούν να απευθυνθούν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: zoegab@otenet.gr, www.nooj4nlp.net.

www.ethnos.gr

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων