Αρχείο για 16 Ιουλίου, 2010

screen_shot_2010-07-01_at_144.pngΗ υπουργός μας πανηγυρίζει για το αυτονόητο. Μέσα από τον λογαριασμό της στο twitter  ανακοίνωσε ότι το κόστος του νέου site του Υπουργείου Παιδείας είναι 150 ευρώ.

Μάλιστα σπουδαία νέα, η διεύθυνση πληροφορικής του υπουργείου έφτιαξε ένα site.  Μπραβίσιμο! Μα δεν είναι η πρώτη φορά . Να θυμίσω ότι και το e-yliko είχε αναπτυχθεί από μία ομάδα δέκα ατόμων εντός δύο μηνών πριν του την πέσουν τα ΚΠΣ και η απορροφητικότητα.

Μήπως είναι λίγο λαϊκίστικη η ανακοίνωση ότι το site κόστισε 150ευρω;  Μήπως οι υπάλληλοι  που απασχολήθηκαν δεν κοστίζουν στο δημόσιο κάθε ώρα και κάθε μέρα επί τους μήνες που δούλεψαν; Αυτό το κόστος δεν υπολογίζεται;

Κάθε Υπουργείο έχει τη Διεύθυνση Πληροφορικής του και όλα μαζί έχουν τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Τώρα γιατί έχουμε ακόμα τους αναδόχους στο δημόσιο στα θέματα των sites είναι greek thing..

Comments 1 σχόλιο »

billday44.jpg

Comments 1 σχόλιο »

asfalistiko.jpg

Χωρίς λόγια…

Comments 0 σχόλια »

summere.jpg

Οταν το εξοχικό σπίτι σε συνδέει με όλα όσα ονειρεύτηκες μικρός, με όσους έχασες, με όσα συνεχίζεις να ονειρεύεσαι

Του Ηλια Μαγκλινη στην Καθημερινή

Τα μαύρα. Ο αβλέμονας. Μια ευθεία γραμμή, παράλληλη με την ακτή, που χωρίζει τη θάλασσα στα γαλάζια και στα μπλε, στα ρηχά και στα βαθιά. Οταν ήσουν μικρός, αποκαλούσες αυτό ακριβώς το σημείο όπου η θάλασσα βαθαίνει απότομα «τα μαύρα». Με τα άλλα παιδιά βάζατε στοίχημα ποιος θα καταφέρει να κολυμπήσει πέρα από «τα μαύρα». Δεν το κέρδιζες ποτέ. Ακόμα και σήμερα αγριεύεσαι: με τη μάσκα βλέπεις το βυθό με τη χρυσοκίτρινη άμμο να μετατρέπεται σε γκρεμό και τα πάντα σκοτεινιάζουν. Σε αυτό το σημείο ξυπνάς απότομα, αλλά όχι από εφιάλτη. Το αντίθετο μάλλον.

Μόνος στο παλιό εξοχικό, με τις δύο γάτες να μπλέκονται στα πόδια σου, αδημονώντας να τους ανοίξεις να αλωνίσουν στο κτήμα, περπατάς ξυπόλητος στις σκονισμένες πλάκες Πηλίου. Βγαίνεις έξω και ανάμεσα στις κορυφές από τα λιγούστρα και τα κρεμασμένα κλαριά των πλατάνων, η θάλασσα. Ακόμα κι απ’ τη βεράντα, ελάχιστα μέτρα πάνω από το χώμα, μπορείς να διακρίνεις τα «μαύρα».

Γαλήνη

Μόλις έχει ξημερώσει κι αυτή η λυτρωτική γαλήνη ακυρώνει τον χρόνο. Για λίγο. Θα μπορούσες να είσαι δέκα, δώδεκα, δεκαπέντε, είκοσι, τριάντα – και πάει λέγοντας. Διότι το μέρος αυτό, χαμένο κάπου στη βόρεια Εύβοια, είναι πλέον το μοναδικό που σε συνδέει με την παιδική ηλικία, με όλους όσοι άφησαν κάποτε εδώ το ίχνος τους – και τώρα σιωπούν.

Με το πατρικό στη Γλυφάδα να έχει πουληθεί, αυτά τα τρία και κάτι στρέμματα πάνω στη θάλασσα είναι το τοπίο που σου θυμίζει ότι μπορεί να έχουν χαθεί για πάντα τα στρατιωτάκια και τα αεροπλανάκια, αλλά ο αφελής, επίμονος, ονειροπόλος πιτσιρικάς σπαρταράει στην πρώτη ευκαιρία που θα του δώσεις – συχνά ακόμα κι αν δεν του δώσεις αυτή την ευκαιρία (σιγά μη σε ρωτήσει).

Κατεβαίνεις τα ελάχιστα σκαλοπάτια και αφήνεις τον διάδρομο να σε οδηγήσει κάτω από τις θεόρατες λεύκες και τα πλατάνια, ώς την πόρτα που οδηγεί στην παραλία. Την παραλία της ζωής σου. Διότι εδώ έχεις κάνει τα περισσότερα μπάνια της ζωής σου. Με «κουλούρα», με βατραχοπέδιλα, εδώ σε τσίμπησαν οι πρώτες τσούχτρες. Εδώ έχεις ερωτευθεί κι έχεις χωρίσει, εδώ έχεις γελάσει κι έχεις τσακωθεί με φίλους, εδώ έχεις ψήσει τα βράδια καλαμπόκια, τα έχεις βουτήξει στο νερό για να αλατίσουν, μα και για να χαθεί η κάψα της φωτιάς στα βότσαλα, εδώ έχεις παρατηρήσει με τον αδελφό σου και το τηλεσκόπιό του τους δαχτύλιους του Κρόνου, εδώ έχεις διαβάσει κι έχεις αποκοιμηθεί το απομεσήμερο, εδώ έχεις ρίξει δίχτυα με τον Γιάννη, εδώ έχεις κολυμπήσει με βροχή, εδώ έχεις αναλύσει το πάντα αβέβαιο μέλλον της ΑΕΚ με τον πατέρα σου, σε αυτή την παραλία έκανε η μητέρα σου το τελευταίο της μπάνιο – όπως και η Κατερίνα. Εδώ παραλίγο να πνιγείς, διότι εδώ βαπτίστηκες, όχι στην κολυμπήθρα του παπά.

Ο χρόνος, ιδανικά παγωμένος. Οταν δοκιμάζεις να επιστρέψεις στο σπίτι έχει ήδη σουρουπώσει. Τα φώτα αναμμένα μέσα από τα πάντα ορθάνοιχτα παράθυρα. Μετά το υπαίθριο ντους, δυο τρία σφηνάκια τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο και η αναμονή της ήσυχης νύχτας, είτε μόνος είτε με συντροφιά. Οι γάτες κάνουν ανασκελιές στο χώμα, τεντώνονται μακριά από την κλεισούρα του διαμερίσματος στο οποίο θα επιστρέψουν μαζί σου.

Ονειρική «ντάτσα»

Κάτι τέτοιες στιγμές κατανοείς απόλυτα τη μυθική εικόνα της «ντάτσας», του εμβληματικού ρωσικού σπιτιού μέσα στο δάσος, αυτό που ονειρεύεται διαρκώς ο απρόσωπος αφηγητής του «Καθρέφτη»: η θλιμμένη, πανέμορφη μάνα με τα απορημένα παιδιά, το χυμένο γάλα και μια γάτα που βρίσκει ξαφνικά τροφή.

Οι νεκρές φύσεις, εντός και εκτός – και όχι μόνο στον «Καθρέφτη». Ο Ταρκόφσκι επεφύλαξε ιδιαίτερη θέση στην ντάτσα και στη «Νοσταλγία», μα και στο «Σολάρις»: η τελική, ανατριχιαστική σκηνή, όπου ο Κρις επιστρέφει στην ντάτσα -νοερά όπως αποδεικνύεται, πάνω στον μυστηριακό ωκεανό του πλανήτη Σολάρις- για να ζητήσει συγχώρεση απ’ τον πατέρα – στο δικό σου μυαλό, μιαν άλλη, απέραντα ποιητική εκδοχή του εκπληκτικού «Weeping Song» του Κέιβ.

«Ο, τι πέρασε, πέρασε σωστά» – ο ύστατος στίχος του ύστατου ποιήματος του Σεφέρη. Το νιώθεις εδώ, μόνον εδώ μάλλον, κάτω απ’ το μουρμουρητό των δέντρων: οι λεύκες, οι δάφνες, τα πλατάνια, ο ευκάλυπτος, όλα αυτά τα δέντρα που τους θυμάσαι να τα φυτεύουν και να τα ανασταίνουν οι δυο τους, μονάχα οι δυο τους. Κι έπειτα, μετά από καιρό, η Κατερίνα, με τα παρτέρια, τα λιγούστρα και τις τριανταφυλλιές, με τον σπαρακτικό της αποχαιρετισμό εκείνο το απόγευμα – διότι ήξερε ότι δεν θα επιστρέψει.

Το μουρμουρητό των δέντρων: αυτή η αίσθηση ότι κάτι ή κάποιος σου ψιθυρίζει από πίσω τους – κι ας μην πιστεύεις σε τίποτα παρά μόνον στις αισθήσεις και στην επαφή με το δέρμα και το χώμα. Ετσι, τα «μαύρα» παύουν να είναι μόνον μαύρα. Είναι η δροσιά του Βόρειου Ευβοϊκού που κυλάει έξω απ’ την πόρτα σου.

Βέβαια, πέφτεις το βράδυ να ξαπλώσεις ξέροντας ότι ισχύει εκείνο το «ποτέ δεν μπαίνεις δύο φορές στο ίδιο ποτάμι» – και είναι αλήθεια: είσαι και δεν είσαι αυτός που ήσουν. Μα ο τόπος αυτός παραμένει φωλιά. Οπως λέει και ο αδελφός σου, μια απέραντη, υπέροχη πληγή.

Comments 0 σχόλια »

The New York Times

«Ευχαριστούμε που ήλθατε». Με αυτά τα λόγια καλωσορίζει στο ιατρείο η γραμματέας μία μητέρα που κρατάει από το χέρι ένα παιδί πέντε ετών. «Ποιον θα δει ο γιατρός, εσάς ή το παιδί;». «Τον μικρό», απαντάει η μητέρα. «Εχει διάρροια». Η γραμματέας ζητάει να μάθει αν παρουσιάζει άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό και πόνο στην κοιλιά. «Σε πονάει το στομάχι σου;», τον ρωτάει. Eπειτα από μερικές ερωτήσεις, η γραμματέας προγραμματίζει το ραντεβού με τον γιατρό και η νεαρή γυναίκα πιάνει το παιδί από το χέρι και φεύγουν.

Το μικρό αγόρι, όμως, δεν μπορεί να ξεκολλήσει τα μάτια του από τη βοηθό, καθώς δεν είναι παρά ένα γυναικείο πρόσωπο στην οθόνη ενός κομπιούτερ. Δεν είναι, όμως, ένα τυχαίο κομπιούτερ. Αντιθέτως, αυτή η συσκευή κατανοεί την ομιλία, γνωρίζει τις παιδικές ασθένειες και έχει τόση κριτική ικανότητα ώστε να κάνει μία αρχική διάγνωση της παιδικής ασθένειας και της σοβαρότητάς της. Πάνω απ’ όλα, όμως, μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επισκεπτών του ιατρείου.

«Τα σημερινά παιδιά και τα εγγόνια μας θεωρούν απολύτως φυσιολογικό το να μιλάει κανείς σε μηχανές και να γίνεται κατανοητός», εξηγεί ο Ερικ Χόρβιτζ, ο ειδικός στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που διευθύνει το ερευνητικό εργαστήριο της Microsoft για τις ιατρικές εφαρμογές αυτών των εξειδικευμένων υπολογιστών-βοηθών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει να δείξει με ποιον τρόπο θα επικοινωνούν στο εγγύς μέλλον άνθρωπος και ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Σημαντική πρόοδος

Επί δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν νοήμονες μηχανές, να κάνουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές να μιμούνται την ανθρώπινη σκέψη. Τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην κατασκευή κομπιούτερ που ακούν, μιλούν, βλέπουν, σκέπτονται και μαθαίνουν με τον δικό τους τρόπο. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μεταβάλει μόνο τον τρόπο που ο άνθρωπος και οι μηχανές επικοινωνούν και συνεργάζονται. Ταυτόχρονα, ο ερχομός αυτών των συσκευών θα καταργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, δημιουργώντας πολλές άλλες και τα κομπιούτερ που σκέπτονται θα αλλάξουν τη φύση της εργασίας και την καθημερινή μας ρουτίνα.

Η τεχνολογία που εξελίχθηκε περισσότερο στον συγκεκριμένο τομέα είναι αυτή που επιτρέπει στους υπολογιστές να κατανοούν τον ανθρώπινο λόγο. Ηδη πολλοί μιλάμε στα κινητά μας τηλέφωνα για να βρούμε διάφορες πληροφορίες, όπως παραδείγματος χάριν μία διεύθυνση, αποφεύγοντας τη χρήση του πληκτρολογίου.

Ο αριθμός των Αμερικανών γιατρών που χρησιμοποιούν λογισμικό αναγνώρισης λόγου για να καταγράψουν και να μεταγράψουν διάφορα στοιχεία στα αρχεία τους, όπως τις επισκέψεις των ασθενών τους και τη θεραπεία που εφάρμοσαν, τριπλασιάστηκε την τελευταία τριετία και φτάνει τις 150 χιλιάδες. Το λογισμικό που χρησιμοποιείται σήμερα μπορεί να κατανοήσει την ιατρική ορολογία, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα με τη γραμματική και το συντακτικό και αρκετές, πιο κοινές λέξεις.

Αντιθέτως, καλύτερα εφαρμοσμένο στις ανάγκες ενός συνηθισμένου διαλόγου φαίνεται το λογισμικό μετάφρασης που δοκιμάζεται από την Υπηρεσία Ερευνητικών Προγραμμάτων Αμυνας. Κάποιοι στρατιώτες στο Ιράκ το χρησιμοποιούν για τις μεταφράσεις από τα Αγγλικά στα Aραβικά και το αντίστροφο. Oλα αυτά τα προγράμματα πρέπει να εξελιχθούν πολύ ακόμα για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως.

Αβέβαιο το μέλλον για εργαζομένους σε τηλεφωνικά κέντρα

Το λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας έχει εξελιχθεί αρκετά και ήδη χρησιμοποιείται στα τηλεφωνικά κέντρα. Τα πιο εξελιγμένα συστήματα μπορούν να διακρίνουν πότε κάποιος πελάτης διαμαρτύρεται για το προϊόν που αγόρασε και άμεσα ώστε προωθούν την κλήση σε υπάλληλο με αρμοδιότητα το συγκεκριμένο προϊόν.

Το μέλλον είναι, λοιπόν, αβέβαιο για τα τέσσερα εκατομμύρια Αμερικανούς που εργάζονται σήμερα σε τηλεφωνικά κέντρα, όπως και για τους εκατό χιλιάδες υπαλλήλους που εργάζονται ως βοηθοί και γραμματείς σε ιατρεία.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο οικονομολόγος της Σχολής Μάνατζμεντ Σλόαν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, δρ Ερικ Μπρινγιολφσόν, η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και την καινοτομία και θα δημιουργήσει ευκαιρίες τόσο για τα άτομα όσο και για τις εταιρείες και τους οργανισμούς, ακριβώς όπως το Διαδίκτυο και η εξάπλωσή του οδήγησε στη δημιουργία νέων εταιρειών όπως η Google και ταυτόχρονα «γέννησε» νέες μορφές επικοινωνίας σαν τα μπλογκ και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ετσι, έξυπνες μηχανές, λένε οι ειδικοί, κάποια μέρα θα βοηθούν τους μαθητές με τα μαθήματα, τους χειρουργούς στις επεμβάσεις και διόλου δεν αποκλείεται να οδηγούν αυτοκίνητα.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

doggy.png

Οι ΝΥTimes προσκαλούν τους αναγνώστες τους να μοιραστούν τις φωτογραφίες τους από ταξίδια. Που πήγαν και γιατί; να εξηγήσουν τι συμβαίνει στη φωτογραφία τους και τι σημαίνει γι΄αυτούς.

Ρίξτε μία ματιά – η Ελλάδα εκπροσωπείται με έναν ικανό αριθμό- ίσως σας τσιγκλίσει να λάβετε μέρος…

ΝΥTimes

Comments 0 σχόλια »

logoweb.jpgΤο υψηλότατο κόστος των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής (ΥΤΠ) καθιστά την πρόσβαση των ΑμεΑ στην κοινωνία της πληροφορίας μάλλον προβληματική.

Η ιστοθέση http://access.uoa.gr/fs/ που δημιουργήθηκε έπειτα από μελέτες δύο χρόνων από το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών και διαθέτει δωρεάν και ελεύθερα τις πλέον αξιόπιστες εφαρμογές λογισμικού ΥΤΠ για χρήστες με αναπηρίες, συνιστά μια μικρή επιστημονική και κοινωνική επανάσταση.

Η επαναστατική δυναμική της νέας ιστοθέσης στοχεύει στην ανατροπή της κυρίαρχης λογικής των ασφαλιστικών ταμείων που αποκλείει πολλές χιλιάδες ΑμεΑ από την πρόσβαση στην κοινωνία της πληροφορίας. Τούτο διότι, ενώ η σημασία των ΥΤΠ και των βοηθημάτων πληροφορικής για την κοινωνική συμμετοχή και ένταξη των ΑμεΑ είναι πανθομολογημένη, οι ασφαλιστικοί φορείς δεν καλύπτουν τις δαπάνες αγοράς τους όπως κάνουν με τα παραδοσιακά συμβατικά προϊόντα (αναπηρικό αμαξίδιο, λευκό μπαστούνι κ.ο.κ.), καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση τους σε ΑμεΑ που ανήκουν στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις. Αρκεί να επισημανθεί ότι το ύψος της εξοικονόμησης από την ύπαρξη πλέον του ελεύθερα διαθέσιμου λογισμικού ξεκινά από τα 300 και αγγίζει σε πλείστες περιπτώσεις έως και τα 2.500 ευρώ , ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για ανθρώπους με περιορισμένη οικονομική επιφάνεια.

Η ιστοθέση http://access.uoa. gr/fs/ διαθέτει εφαρμογές για τα άτομα με τύφλωση, χαμηλή όραση (αμβλύωπες), κινητική αναπηρία, απώλεια ακοής και αναπηρία λόγου που μπορούν ανά πάσα στιγμή να την επισκεφτούν, ενώ το διαθέσιμο δωρεάν λογισμικό ανήκει σε 14 χαρακτηριστικές κατηγορίες εφαρμογών, προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες της κάθε αναπηρίας. Συγκεκριμένα: αναγνώστες ομιλίας, αναγνώστες οθόνης και αναγνώστες Daisy. Λογισμικά διευκόλυνσης κλικ, εικονικά πληκτρολόγια, έλεγχος με το κεφάλι. Μετατροπείς κειμένου σε ομιλία και μετατροπείς Braille. Βοηθήματα εναλλακτικής και επαυξητικής επικοινωνίας, μεγεθυντές οθόνης, πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Προσομοιωτές ποντικιού, συντόμευση πληκτρολογίου και VideoΚειμενοτηλεφωνία.

«Οι πληροφορίες της ιστοθέσης του Πανεπιστημίου Αθηνών για το ελεύθερα διαθέσιμο λογισμικό ΥΤΠ δεν αφορούν μόνο τους ανθρώπους με αναπηρία που είναι οι τελικοί χρήστες της, αλλά και έναν ολόκληρο κόσμο που σχετίζεται με τα θέματα αναπηρίας», επισημαίνει ο εμπνευστής της ιστοθέσης, καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κουρουπέτρογλου. Και εξηγεί: «Η ύπαρξη του ελεύθερου λογισμικού, απελευθερώνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης του συνόλου των ΑμεΑ στον κόσμο των νέων τεχνολογιών, δημιουργεί σημαντικές προοπτικές στους δασκάλους μαθητών με αναπηρία σε ό,τι αφορά το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά και στους επαγγελματίες πολλών άλλων ειδικοτήτων, όπως τους φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, πληροφορικούς και τους ειδικούς αποκατάστασης».

ΕΝΕΤ

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων