Αρχείο για 21 Ιουλίου, 2010

p7200068.jpg

Στη χτεσινή ανάγνωση ποιημάτων του Τίτου Πατρίκιου υπήρξαν και κάποια παραλειπόμενα. Στη μέση περίπου της εκδήλωσης κάποιοι ηλικιωμένοι σκανδαλίστηκαν από τις ποιητικές περιγραφές του γυναικείου σώματος και αποχώρησαν με μία σχετική χλαπαταγή. Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση. Ενας μαθητής, που εκτελούσε χρέη οπερατέρ της εκδήλωσης, πήρε θάρρος προς το τέλος και ρώτησε τον ποιητή πως τοποθετείται απέναντι στο φιλολογικό ερώτημα “τι θέλει να πει ο ποιητής” με το οποίο προσεγγίζονται τόσα έργα στο μάθημα της λογοτεχνίας. Ο Τίτος Πατρίκιος απάντησε διπλωματικά ότι βρίσκει γοητευτικό να δίνονται πολλαπλές ερμηνείες σε λογοτεχνικά έργα. Είπε ακόμη ότι μόνο τα μεγάλα έργα έχουν αυτήν την τύχη, δηλαδή να τα επισκέπτονται γενεές επί γενεών και να ανακαλύπτουν πάντα νέα πράγματα χάρη σε αυτά. Εφερε μάλιστα ένα παράδειγμα που διάβασε στη Le Monde για τη βράβευση τριών γραπτών εξετάσεων του Μπακαλορεά στη φιλοσοφία. Ηταν τόσο διαφορετικά μεταξύ τους αλλά τόσο φρέσκα που αναρωτιόσουν αν οι συγγραφείς τους ήταν δεκαοκτάχρονα παιδιά.

Η σύγκριση ήρθε αυτόματα στο μυαλό μου με τα δικά μας γραπτά που διορθώνονται με αντιπαραβολή σε σχέση με το μοναδικό σχολικό εγχειρίδιο και φυσικά οι τυχόν ερμηνείες που ξεφεύγουν από τη νόρμα τιμωρούνται με αφαίρεση μονάδων. Επαγγελματική διαστροφή.

Η φωτό από την εκδήλωση.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Ανατομία μιας σκηνής. Οι NY Times εγκαινίασαν μία νέα στήλη στην κατηγορία “κινηματογράφος” όπου οι σκηνοθέτες σχολιάζουν σκηνές των ταινιών τους.

NY Times

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Ο Τίτος Πατρίκιος χτες το βράδυ διάβασε ποιήματά του στο προαύλιο της Αγίας Τριάδας στην Ανω Σύρο. Τον ποιητή συνόδευσε με το φλάουτό της η Κερασία Κασαρτζή.

Ο ποιητής μας φιλοδώρησε πέρα από τις αναγνώσεις γνωστών του ποιημάτων και με την ανάγνωση ενός ανέκδοτου ποιήματος του με τίτλο “Υμνώ το σώμα”.

Το ποίημα αναπτύσσεται σε επτά μέρη με τη μέθοδο της αντίστιξης.

Ενα απόσπασμα από το πρώτο μέρος:

Υμνώ το σώμα
που υψώνεται σα μίσχος
σώμα γυναίκας
που γοργά ή νωχελικά
κινείται
που ανθίζει
και το χειμώνα ακόμη
σε ρόδινη φρέσκια σάρκα
που δίνει τις δικές του προσταγές
για αέναες επιθυμίες
για σμίξιμο και συνευρέσεις
με ένα άλλο σώμα.

Υμνώ και το κουρασμένο σώμα
της γυναίκας
το λυγισμένο από το μόχθο
κάθε μέρας
το φυραμένο
με στεγνωμένους χυμούς
το σώμα
που το απειλεί η ακινησία
το φοβισμένο από την ηλικία,
την αρρώστια,
που ενώ ξέρει
πως τελικά νικάει ο θάνατος
δεν παραδίνεται άνευ όρων
στη φθορά.

Βιογραφικά του συγγραφέα 

Comments 0 σχόλια »

Η Google παρουσίασε σήμερα Δευτέρα μια συλλογή εργαλείων που «επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει προγράμματα για τα κινητά που τρέχουν Android».

Το «App Inventor» (Εφευρέτης Εφαρμογών) απεικονίζει τις επιμέρους λειτουργίες του τηλεφώνου ως χρωματιστά τουβλάκια τα οποία οι χρήστες μπορούν να σέρνουν και να συνδέουν πάνω στην οθόνη του υπολογιστή τους.

Οι μαθητευόμενοι προγραμματιστές μπορούν έτσι να δημιουργούν παζλ και άλλα παιχνίδια ή προγράμματα που αξιοποιούν ταυτόχρονα πολλές επιμέρους δυνατότητες του Android.

Για παράδειγμα, ένας από τους εθελοντές που δοκίμασαν το App Inventor ανέπτυξε μια εφαρμογή που ενημερώνει τους φίλους του για το πού ακριβώς βρίσκεται μέσω της λειτουργίας GPS.

Ακόμα και μαθητές δημοτικού μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τα νέα εργαλεία στις δοκιμές που διεξήγαγε η Google εδώ και ένα χρόνο.

Το App Inventor βασίστηκε στο Open Blocks, ένα σύστημα προγραμματισμού που αναπτύχθηκε για εκπαιδευτικούς λόγους στο MIT. Το σύστημα περιλαμβάνει μια βιβλιοθήκη κώδικα Java και τη γλώσσα προγραμματισμού Scratch.

Η νέα πρόταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των διαθέσιμων εφαρμογών για το Android, το λειτουργικό σύστημα για κινητά που προωθεί η Google με ικανοποιητική επιτυχία στις πωλήσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του δικτυακού τόπου AndroLib, ο αριθμός των διαθέσιμων εφαρμογών για Android θα έχει ξεπεράσει τις 100.000 έως τα τέλη Ιουλίου.
www.tovima.gr

Comments 0 σχόλια »

Eπειτα από πολύμηνες πιέσεις εκ μέρους μιας βρετανικής υπηρεσίας για την προστασία των ανηλίκων στο Διαδίκτυο, οι υπεύθυνοι του Facebook αποδέχτηκαν τελικά την εγκατάσταση μιας εφαρμογής μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να καταγγέλουν ύποπτες ή ανάρμοστες συμπεριφορές.

Το «κουμπί πανικού» απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 13 έως 18 ετών τα οποία καλούνται να το εγκαταστήσουν στο προφίλ τους για να μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες και να ενημερώνονται σε θέματα ασφάλειας.

Οι αναφορές των χρηστών τους θα διαβιβάζονται στους υπεύθυνους ασφάλειας του Facebook αλλά και στο Κέντρο Παιδικής Εκμετάλλευσης και Onlline Προστασίας (CEOP) που έχει συστήσει η βρετανική κυβέρνηση.

To CEOP ασκούσε πιέσεις από το Νοέμβριο για την εγκατάσταση του κουμπιού πανικού στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Η πρώτη που το αποδέχτηκε ήταν η υπηρεσία Bebo.

Οι υπεύθυνοι του Facebook αρχικά αντέδρασαν στην πρόταση, αναγκάστηκαν όμως να υποχωρήσουν έπειτα από το θόρυβο για την υπόθεση της Άσλεϊ Χολ, μιας 17χρονης Βρετανίδας που βιάστηκε και δολοφονήθηκε από έναν 33χρονο που εμφανιζόταν στο προφίλ του ως έφηβος.

«Από τις συνομιλίες μας με παραβάτες γνωρίζουμε ότι ένα εμφανές αποτρεπτικό μέτρο θα μπορούσε να προστατεύσει τους νέους ανθρώπους στο Διαδίκτυο» δήλωσε στο Reuters ο Τζιμ Γκάμπλ, εκτελεστικός διευθυντής του CEOP.
www.tovima.gr

Comments 1 σχόλιο »

7633-17228.jpgΤο πείραμα των New York Times που προκαλεί ανατριχίλες…

Η συντάκτρια των NY Times, Amy Harmon κάθεται απέναντι στην Bina48 και την ρωτά πώς είναι να είσαι ρομπότ…

NY Times

 (πηγή: New York Times)

Comments 0 σχόλια »

Και με την κατάλληλη γκραν-γκινιόλ μουσική υπόκρουση. Ευτυχώς που οι σύμβουλοι της υπουργού δεν το έχουν εντοπίσει ακόμα γιατί αλίμονό μας…

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Best ppts

View more presentations from Terra Computerata.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων