Αρχείο για 15 Ιουλίου, 2010

p2090186.JPG«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ, μεγάλα κι υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη» Κ.Π. Καβάφης, «Τείχη», 1896 Την τελευταία ημέρα του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 27 Ιουνίου 2010, η μαθητική ομάδα «Οι Κυρίες της Αυλής» παρουσίασε ένα βίντεο με αποσπάσματα από μαγνητοσκοπημένες απαντήσεις μαθητών στους οποίους υποβλήθηκαν ερωτήματα σχετικά με την ομοφυλοφιλία και την ομοφοβία. Μία από αυτές τις ερωτήσεις ήταν και η εξής: «Γνωρίζετε ότι ο Καβάφης ήταν ομοφυλόφιλος; Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να διδασκόμαστε τα ερωτικά του ποιήματα στο σχολείο;».

«Δεν μας ενδιαφέρει τι έκανε ο Καβάφης στο κρεβάτι του, έτσι κι αλλιώς ήταν μέγιστος» ειπώθηκε πολλές φορές. Μπορούμε να πούμε ότι και μόνο αυτή η φράση αντανακλά μια στάση, μια στάση που ίσως να ονομάζαμε τη στάση της «καλής πρόθεσης».

Γιατί αυτός που παίρνει αυτή τη στάση έχει μάθει ότι δεν πρέπει να είναι ρατσιστής και έχει την πρόθεση να απαντήσει «μη ρατσιστικά». Απαντά με βάση αυτό που πιστεύει ότι είναι ρατσισμός.

Έχει φοιτήσει στο ελληνικό σχολείο από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και μετά, σε ένα σχολείο δηλαδή που προσπαθεί με διάφορους τρόπους να είναι πολιτικά ορθό, που έχει κολλημένες στους διαδρόμους του αφίσες με αγκαλιασμένα λευκά και μαύρα παιδάκια και που σε μαθαίνει ότι «δεν κρίνουμε τον άλλον γι’ αυτό που είναι». Τι σημαίνει όμως δεν κρίνουμε τον άλλον για αυτό που είναι; Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου μια εντελώς κενή φράση, μια φράση πάνω στην οποία θεμελιώνεται ένας δεύτερης γενιάς ρατσισμός, ένας ρατσισμός της ανεκτικότητας αλλά της μη αποδοχής.

Και αυτό φαίνεται στην περίπτωση Καβάφη. Δεν κρίνουμε λοιπόν τον Καβάφη για αυτό που είναι. Μας ενδιαφέρει τι έκανε στο γραφείο του και όχι στην κρεβατοκάμαρά του. Θέλουμε να μπούμε στο σπίτι του Καβάφη από το παράθυρο του γραφείου χωρίς να περάσουμε καθόλου από την κρεβατοκάμαρα. Θέλουμε να προσπεράσουμε, να ανεχτούμε και όχι να αποδεχτούμε την ομοφυλοφιλία του, λόγω και μόνο λόγω της αξίας του ποιητικού του έργου. Προτείνουμε δηλαδή στον Καβάφη μια ανταλλαγή, μας δίνει τις «Θερμοπύλες» ή την «Ιθάκη» κι εμείς ανεχόμαστε την ομοφυλοφιλία του σαν ένα είδος ποιητικής άδειας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας που αναφέρονται σε ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Αν και εφόσον συζητηθεί το θέμα, αυτό γίνεται πάντα με διευκρίνιση όπως: «οι αρχαίοι Έλληνες ήταν μεγάλοι κι ας είχαν αυτά τα γούστα». Τι θα πει «κι ας είχαν αυτά τα γούστα»;

Ό,τι θα πει και δεν κρίνουμε τον άλλο «γι’ αυτό που είναι». Εγκαθιδρύουμε μια ανταλλακτική σχέση. Παίρνουμε από τον Πλάτωνα αυτό που θέλουμε να μας δώσει, το επονομαζόμενο «μεγαλείο», και σε αντάλλαγμα ανεχόμαστε τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, τα επονομαζόμενα «γούστα».

Τι μας μαθαίνουν αυτές οι ανταλλαγές; Μας μαθαίνουν μόνο να προεκτείνουμε αυτή τη λογική πέρα από τη λογοτεχνία. Μικρές χιλιάδες ανταλλαγές, μικρές χιλιάδες προϋποθέσεις για να είσαι αυτό που είσαι και για να το δέχομαι. Και η στάση της καλής πρόθεσης γίνεται στάση της ανταλλαγής.

Ποτέ όμως καμία ανταλλακτική λογική δεν οδήγησε στην πραγματική γνώση. Δεν γνωρίζεις έτσι ολόκληρη την ποίηση ενός ολόκληρου ανθρώπου, ούτε την ιδιαιτερότητα μιας «μεγαλειώδους» εποχής.

«Τα ποιήματα που διδάσκονται στο σχολείο πρέπει να είναι καθαρά εκπαιδευτικού περιεχομένου» λέει κατηγορηματικά στην κάμερα ένας μαθητής. Κι ας μην ήθελε να πει αυτό, θα εκμεταλλευτώ τα λόγια του. Πρέπει να είναι εκπαιδευτικού περιεχομένου, άρα να μας παρέχουν παιδεία. Να μας μαθαίνουν τον κόσμο ενός ποιητή, το πνεύμα μιας εποχής. Να κρίνουν τον άλλον για αυτό που είναι. Για όλο αυτό που είναι. Πρέπει δηλαδή να μας βάζουν στο σπίτι του Καβάφη και όχι μόνο στο γραφείο του.


Της Ιωάννας Μπαρτσίδη, μαθήτριας Λυκείου

AthensVoice

Comments 0 σχόλια »

books_232x.jpgΣτην ψηφιοποίηση ενός τεράστιου όγκου σπάνιων λογοτεχνικών βιβλίων από όλο τον κόσμο προχωρά η Google, χρηματοδοτώντας με ένα εκατομμύριο δολάρια (781.871 ευρώ) ένα ερευνητικό πρόγραμμα τριών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Πρόκειται για το Google Ancient Places (Αρχαίες Τοποθεσίες), στόχος του οποίου είναι η «χαρτογράφηση» της διασύνδεσης μεταξύ της λογοτεχνίας, του τόπου και του χρόνου. Θα διερευνηθεί, δηλαδή, το πώς οι συνθήκες που επικρατούσαν μια δεδομένη εποχή σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία επηρέασαν τη λογοτεχνία.

Η μελέτη αυτής της σχέσης θα γίνει δυνατή χάρη στην οπτικοποίηση των λογοτεχνικών έργων που σχετίζονται με μια συγκεκριμένη εποχή και τόπο, με τη βοήθεια του Google Earth.

Το πρόγραμμα εκπονείται από κοινού από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας, το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley. Θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αναζητούν οπτικοποιημένα βιβλία που σχετίζονται με μια συγκεκριμένη γεωγραφική θέση, κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Οι ακαδημαϊκοί, οι φοιτητές, αλλά και οι απλοί χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της λογοτεχνίας. Μεταξύ αυτών και πολλά εξαντλημένα έργα και  εξαιρετικά σπάνια βιβλία, από τα οποία συχνά διασώζεται ελάχιστος αριθμός αντιτύπων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το έργο θα βοηθήσει στη διεύρυνση του ενδιαφέροντος των πολιτών για την ιστορία και την αρχαιολογία και στην προαγωγή της ακαδημαϊκής έρευνας. Θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη νέων εργαλείων και μεθόδων έρευνας, καθώς και στην απόκτηση τεχνογνωσίας στη χρήση δεδομένων με αυτό τον τρόπο.

Ένα άλλο πρόγραμμα, με επικεφαλής τον Δρ Αλφόνσο Μορένο του Magdalen College της Οξφόρδης, δημιουργεί ένα ευρετήριο (index) της μεταφρασμένης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας της περιόδου 1701 – 1917. Η Bibliotheca Academica Translationum, όπως ονομάζεται, θα χρησιμοποιηθεί για να ερευνηθούν οι «αλλαγές στον τρόπο μετάδοσης των γνώσεων κατά την εν λόγω περίοδο».

Συνολικά, η Google έχει ανακοινώσει χρηματοδότηση ύψους ένα εκατ. δολαρίων, για 12 προγράμματα που εκπονούν 15 πανεπιστήμια, με στόχο την ανάπτυξη και την προαγωγή της «ψηφιοποιημένης λογοτεχνίας». Ως τέτοια ορίζεται η «χρήση ποσοτικών μεθόδων για την ανάλυση μεγάλου όγκου λογοτεχνικής βιβλιογραφίας και η επισήμανση τάσεων σε επιλεγμένες χρονικές περιόδους, βάσει γλώσσας, γεωγραφικής θέσης και θεματολογίας».

Η Google ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση του συνόλου της λογοτεχνίας της Βικτωριανής εποχής, για την ανάδειξη των τάσεων που επικρατούσαν τότε στη χρήση του λεξιλογίου. Οι ερευνητές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της Google και θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στον κατάλογο Google Books, που περιέχει σκαναρισμένα12 εκατομμύρια βιβλία, γραμμένα σε 400 γλώσσες.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

hoppensteadt_pp.gifΤο 1926…ο ιταλός µαθηµατικός Βίτο Βολτέρα είχε παρατηρήσει ένα ενδιαφέρον κυκλικό φαινόµενο στην Αδριατική: «Τα µεγάλα ψάρια ευηµερούσαν καταβροχθίζοντας τα µικρότερα, ο αριθµός των οποίων µειωνόταν τόσο πολύ, που τα µεγάλα ψάρια άρχισαν κάποτε να εξαφανίζονται λόγω έλλειψης τροφής. Ετσι, αφού τα µεγάλα ψάρια σχεδόν εξαφανίστηκαν, ο πληθυσµός των µικρότερων ανέκαµψε. Οταν όµως ανέκαµψε αρκετά, τα µεγάλα ψάρια που επιβίωσαν άρχισαν να ευηµερούν ξανά (τρώγοντας τα µικρότερα) και ο αριθµός τους να αυξάνεται εις βάρος των µικρότερων. Μέχρι που, για µια ακόµη φορά, τα µεγάλα πείνασαν πάλι. Και φτου κι από την αρχή». Ο ιταλός µαθηµατικός εξέφρασε αυτό το φαινόµενο µε µια σειρά από διαφορικές εξισώσεις. Και τις ονόµασε εξισώσεις θύτη και θύµατος. Για να ισχύουν αυτές οι εξισώσεις, απαιτούνται δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, να υπάρχουν πάντα δύο τάξεις ψαριών, µεγάλα και µικρά. Και δεύτερον, να ζουν σε ένα σταθερό περιβάλλον, που δεν θα ανατρέπει ποτέ την πρώτη προϋπόθεση.

Οι εξισώσεις…
… θύτη και θύµατος µπορούν να εξηγήσουν πολλά στο κοινωνικό και οικονοµικό σύστηµα στο οποίο ζούµε. Οπως ας πούµε γιατί συµβαίνουν αυτά που έγραψε η καναδή συγγραφέας Μοντ Μπάρλοου µε την ευκαιρία της συνόδου των χωρών της G20 στο Τορόντο: «Ο κόσµος είναι τόσο βαθιά διαιρεµένος σε πλούσιους και φτωχούς όσο ποτέ άλλοτε στην Ιστορία. Το πλουσιότερο 10% κατέχει το 85% του παγκόσµιου πλούτου, ενώ το µερίδιο του φτωχότερου 50% σε αυτόν τον πλούτο περιορίζεται µόλις στο 1%. Και οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσµο έχουν περισσότερα χρήµατα από τις 48 φτωχότερες χώρες». Οι εξισώσεις του Βολτέρα µπορούν επίσης να εξηγήσουν τα λόγια που είχε πει πριν από λίγο καιρό ο αντιπρόεδρος της παρατράπεζας Γκόλντµαν Σακς λόρδος Γκρίφιθς, όταν είχε ερωτηθεί γιατί οι τραπεζίτες καταβροχθίζουν τόσα πολλά, ενώ ο λαός αναγκάζεται να βολευτεί µε τόσα λίγα: «Ο λαός πρέπει να µάθει να υποµένει τις ανισότητες. Επειδή αυτός είναι ένας τρόπος για να πετύχουµε ευηµερία για όλους. Σε µια διεθνή ανταγωνιστική αγορά, ας µην ντρεπόµαστε να ανταµείβουµε τους τραπεζίτες που εξασφαλίζουν απασχόληση». Μπροστά στην κατακραυγή που είχαν ξεσηκώσει τότε αυτά τα λόγια, ακόµη και η συντηρητική «Ντέιλι Τέλεγκραφ» είχε αναρωτηθεί: «Μήπως ο λόρδος Γκρίφιθς διαβάζει Οργουελ;».

Στο τρίτο…
… κεφάλαιο της «Φάρµας των ζώων», το Καρφί λέει στα ζώα: «Ολόκληρη η διοίκηση και η οργάνωση αυτής της φάρµας βρίσκεται στα χέρια µας. Νύχτα µέρα φροντίζουµε για την καλοπέρασή σας. Κι αν πίνουµε το γάλα και τρώµε τα µήλα, είναι για το καλό σας». Στον κόσµο της φάρµας δεν ανατράπηκαν ποτέ οι δύο προϋποθέσεις των εξισώσεων του Βολτέρα. Οµως, αυτά συµβαίνουν µόνο στη λογοτεχνία, που έχει πάντα λιγότερη φαντασία από την κοινωνία.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

twitter-bird.pngΕμπορικό περιεχόμενο αποκτά για πρώτη φορά στην τετραετή διαδικτυακή ζωή του το Twitter. Η δημοφιλής πλατφόρμα microblogging (ανάρτησης σύντομων μηνυμάτων, μέχρι 140 χαρακτήρων) ανακοίνωσε το λανσάρισμα ενός εξειδικευμένου θέματος συζητήσεων για εμπορικά προϊόντα, με τον τίτλο @earlybird Exclusive Offers.

Όπως λέει και το όνομά της, αυτή η κατηγορία συζητήσεων θα ενημερώνει τους χρήστες του Twitter για ειδικές προσφορές, εκπτώσεις και μειωμένες τιμές σε συγκεκριμένα καταναλωτικά προϊόντα. Οι χαμηλές τιμές σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών που θα «διαφημίζονται» στο Twitter, θα είναι διαθέσιμες για περιορισμένο χρονικό διάστημα για όσους ακολουθούν τους συνδέσμους που εμφανίζονται στις εν λόγω αναρτήσεις (tweets).

Η ιδέα προέκυψε από τις αντίστοιχες πρακτικές που εφαρμόζουν ιστοσελίδες πωλήσεων, οι οποίες προβαίνουν σε «στιγμιαίες προσφορές» προϊόντων. Οι πιο δημοφιλείς είναι το  Gilt, το Groupon και το Woot (που εξαγόρασε πρόσφατα το Amazon.com). Τα σάιτ αυτά τιμολογούν πολύ χαμηλά ορισμένα προϊόντα, όμως η χαμηλή τιμή ισχύει μόνο εφόσον η αγορά πραγματοποιηθεί μέσα σε 24 ή 48 ώρες από την έναρξη της προσφοράς. Αυτή η πρακτική αποτελεί μια νέα «μόδα» στο χώρο των online πωλήσεων, παρατηρούν παράγοντες της διαδικτυακής αγοράς.

Οι ειδικές τιμές στο Twitter θα αφορούν κυρίως ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ. συσκευές iPod ή mp3), αλλά και προϊόντα όπως βρεφικές πάνες, ακόμη και εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών εισιτήρια για συναυλίες ή για ταξίδια.

Σε ανάρτηση που έκανε στο εταιρικό της ιστολόγιο, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι οι προσφορές κατά πάσα πιθανότητα θα κατηγοριοποιούνται ανά είδος προϊόντος ή υπηρεσίας (π.χ. ηλεκτρονικά, gadgets, ρούχα, αεροπορικά εισιτήρια κ.λπ.). Το Twitter τόνισε ότι θα είναι εξαιρετικά επιλεκτικό ως προς το ποιες προσφορές θα δημοσιεύει, δεσμευόμενο ότι «θα προσπαθήσει να αναρτά μόνο ενδιαφέρουσες και συμφέρουσες προσφορές».

Ο κάθε προμηθευτής ή λιανοπωλητής θα καθορίζει το ύψος της τιμής και το απόθεμα κάθε προϊόντος. Το Twitter θα κερδίζει χρήματα από τις πωλήσεις που θα πραγματοποιούνται. Ήδη πειραματίζεται με διάφορα μοντέλα, μεταξύ αυτών το να παίρνει ποσοστά από κάθε πώληση ή να αμείβεται με ένα συγκεκριμένο ποσό για κάθε συναλλαγή, όπως δήλωσε ο Σων Γκάρετ, εκπρόσωπος της εταιρείας. Όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω πιστωτικής κάρτας.

Η νέα υπηρεσία, λανσάρει και στο Twitter την πρακτική των «στοχευμένων πωλήσεων». Οι έμποροι θα μπορούν να μαθαίνουν τα ενδιαφέροντα των χρηστών παρακολουθώντας τις δημόσιες συζητήσεις τους και να κάνουν προσφορές για τα προϊόντα που έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Για παράδειγμα, ένας πωλητής παπουτσιών μπορεί να «ρίχνει» την προσφορά του, βλέποντας ότι στο Twitter έχει ανοίξει συζήτηση με θέμα «Ποια είναι τα καλύτερα παπούτσια για τρέξιμο;».

Όπως έγινε γνωστό, θα υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού της εκάστοτε προσφοράς και του προϊόντος που πωλείται, στο πλαίσιο μιας νέας υπηρεσίας που θα δημιουργήσει το Twitter, την οποία οι χρήστες θα μπορούν να τροφοδοτούν με τα λεγόμενα «μεταδεδομένα» (π.χ. περισσότερες πληροφορίες ή κριτικές για το προϊόν, συμβουλές αγοράς κ.ά.).

Οι πρώτες προσφορές θα εμφανιστούν σύντομα, όπως ανέφερε ο κ. Γκάρετ. Αρχικά οι αγοραπωλησίες θα επιτρέπονται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά στόχος της ιστοσελίδας είναι να δημιουργήσει σύντομα ειδικές προσφορές που θα απευθύνονται ξεχωριστά σε χώρες ή πόλεις.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

lap_top.jpgΓιατί αλήθεια διδάσκουμε τα αρχαία ελληνικά στα παιδιά που θέλουμε να μορφώσουμε, σε τόσο πολλές ώρες μάλιστα; Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που μας υποχρεώνουν να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επικοινωνήσουν όσο γίνεται περισσότερο με τον αρχαίο
κόσμο.
Πρώτα απ’ όλα, γιατί είμαστε κι εμείς Έλληνες. Από τον καιρό του Ομήρου ως σήμερα έχουν περάσει κάπου δυο χιλιάδες εφτακόσια χρόνια.
Στους αιώνες που κύλησαν οι Έλληνες βρεθήκαμε συχνά στο απόγειο της δόξας, άλλοτε πάλι στα χείλια μιας καταστροφήςανεπανόρθωτης∙ νικήσαμε και νικηθήκαμε αμέτρητες φορές∙ δοκιμάσαμε επιδρομές και σκλαβιές∙ αλλάξαμε θρησκεία∙ στους τελευταίους αιώνες η
τεχνική επιστήμη μετασχημάτισε βασικά τη μορφή της ζωής μας∙ και όμως κρατηθήκαμε Έλληνες, με την ίδια γλώσσα‐φυσικά εξελιγμένη‐, με
τα ίδια ιδανικά, τον ίδιο σε πολλά χαραχτήρα και με ένα πλήθος στοιχεία του πολιτισμού κληρονομημένα από τα προχριστιανικά χρόνια. Στον πνευματικό τομέα κανένας λαός δεν μπορεί να προκόψει, αν αγνοεί την ιστορία του, γιατί άγνοια της ιστορίας θα πει άγνοια του ίδιου του ίδιου του εαυτού του. Είμαι Έλληνας, συνειδητός Έλληνας, αυτό θα πει, έχω αφομοιώσει μέσα μου την πνευματική ιστορία των Ελλήνων από τα μυκηναϊκά χρόνια ως σήμερα.
Ο δεύτερος λόγος που μας επιβάλλει να γνωρίσουμε την αρχαία πνευματική Ελλάδα είναι ότι είμαστε κι εμείς Ευρωπαίοι. Ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός στηρίζεται στον αρχαίο Ελληνικό, με συνδετικό κρίκο τον ρωμαϊκό. Με τους άλλους Ευρωπαίους μας δένει βέβαια και ο Χριστιανισμός, όσο και να μας χωρίζουν ορισμένα δόγματα. Μα και ο Χριστιανισμός έπρεπε να δουλευτεί πρώτα με την Ελληνική σκέψη, για να μπορέσει ν’ απλώσει έπειτα στον ευρωπαϊκό χώρο. Η ρίζα του πολιτισμού των Ευρωπαίων όλων είναι ο αρχαίος ελληνικός στοχασμός και η τέχνη, γι’ αυτό δεν μπορεί να τα αγνοεί κανείς, αν θέλει να αισθάνεται πως πνευματικά ανήκει στην Ευρώπη.
Μα ο κυριότερος λόγος που δεν επιτρέπεται οι νέοι μας ν’ αγνοούν την αρχαίαν Ελλάδα είναι άλλος: στην Ελλάδα για πρώτη φορά στα
χρονικά του κόσμου ανακαλύφτηκε ο άνθρωπος ως αξία αυτόνομη, ο άνθρωπος που θέλει να κρατιέται ελεύθερος από κάθε λογής σκλαβιά,
και υλική και πνευματική. Μέσα στους λαούς που περιβάλλουν τον ελληνικό χώρο στα παλιά εκείνα χρόνια υπάρχουν πολλοί με μεγάλο
πολιτισμό, πάνω απ’ όλους οι Αιγύπτιοι και οι Πέρσες. Οι λαοί όμως αυτοί ούτε γνωρίζουν ούτε θέλουν τον ελεύθερο άνθρωπο. Το απολυταρχικό τους σύστημα επιβάλλει στα άτομα να σκύβουν αδιαμαρτύρητα το κεφάλι μπροστά στο βασιλέα και στους θρησκευτικούς αρχηγούς. Η ελεύθερη πράξη και η ελεύθερη σκέψη είναι άγνωστα στον εξωελληνικό κόσμο. Και οι Έλληνες; Πρώτοι αυτοί, σπρωγμένοι από μια δύναμη που βγαίνει από μέσα τους και μόνο, την δεσποτεία θα την μεταλλάξουν σε δημοκρατία, και από την άβουλη, ανεύθυνη μάζα του λαού θα πλάσουν μια κοινωνία από πολίτες ελεύθερους, που καθένας τους να νιώθει τον εαυτό του υπεύθυνο και για τη δική του και για των άλλων την προκοπή. Ο στοχασμός είναι κι αυτός ελεύθερος για τα πιο τολμηρά πετάματα του νου και της φαντασίας. Ο Έλληνας είναι ο πρώτος, που ενώ ξέρει πως δεν μπορεί ατιμώρητα να ξεπεράσει τα σύνορα του ανθρώπου και να γίνει θεός, όμως κατέχεται από μια βαθιά αισιοδοξία για τις ανθρώπινες ικανότητες και είναι γεμάτος αγάπη για τον άνθρωπο, που τον πιστεύει ικανό να περάσει τις ατέλειές του και να γίνει αυτό που πρέπει να είναι-ο τέλειος άνθρωπος.
Αυτή η πίστη στον τέλειον άνθρωπο, συνδυασμένη με το βαθύ καλλιτεχνικό αίσθημα που χαρακτηρίζει την ελληνική φυλή, δίνει στον
αρχαίον Έλληνα τον πόθο και την ικανότητα να πλάσει πλήθος ιδανικές μορφές σε ό,τι καταπιάνεται με το νου, με τη φαντασία και με το χέρι: στις απέριττες μορφές που σχεδιάζουν οι τεχνίτες στα αγγεία της καθημερινής χρήσης, στη μεγάλη ζωγραφική, στην πλαστική του χαλκού και του μαρμάρου, πάνω απ’ όλα στο λόγο τους, και τον πεζό και τον ποιητικό.
Αυτόν τον κόσμο θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας, για να μορφωθούν∙ για να καλλιεργήσουν τη σκέψη τους αναλύοντας τη σκέψη
των παλιών Ελλήνων∙ για να καλλιεργήσουν το καλλιτεχνικό τους αίσθημα μελετώντας ό,τι ωραίο έπλασε το χέρι και η φαντασία των
προγόνων τους∙ για να μπορέσουν κι αυτοί να νιώσουν τον εαυτό τους αισιόδοξο, ελεύθερο και υπεύθυνο για τη μοίρα του ανθρώπου πάνω στη γη∙ προπαντός για να φουντώσει μέσα τους ο πόθος για τον τέλειον άνθρωπο.

απόσπασμα από ανέκδοτη ομιλία του Ι.Θ. Κακριδή

via Πύλη για την ελληνική γλώσσα

Comments 0 σχόλια »

fb.jpgΣύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο επίσημο blog του δημοφιλούς site κοινωνικής δικτύωσης, η ομάδα ανάπτυξης του Facebook ανέπτυξε νέες υπηρεσίες για τη σελίδα.

Μία νέα υπηρεσία που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε όλους σύντομα, είναι αυτή της αυτόματης αναγνώρισης προσώπου σε φωτογραφίες δηλαδή οι χρήστες θα ανεβάζουν τις φωτογραφίες που θέλουν και δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνουν tags στα πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε αυτές.

To Facebook έχει ήδη αρχίσει και καταγράφει τα πρόσωπα των χρηστών κάνοντας τους την ερώτηση “ποιανού είναι αυτό το πρόσωπο” όταν ανεβάζουν μία φωτογραφία και μελλοντικά το σύστημα θα αναγνωρίζει αυτόματα το πρόσωπο που σώσατε.

Το μόνο που έχουμε να δούμε είναι κατά πόσο θα είναι ακριβής η αυτόματη ταυτοποίηση προσώπο έτσι ώστε να μην έχουμε να διορθώνουμε τα λάθος ονόματα

Comments 0 σχόλια »

Αν σας αρέσει αυτό το τραγούδι μπορεί να γίνει δικό σας www.blur.co.uk

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων