Αρχείο για 12 Ιουλίου, 2010

clap2.jpgΟπως ήταν αναμενόμενο η εφαρμογή απογραφής κατέρρευσε:

Connection Interrupted – The connection to the server was reset while the page was loading. – The network link was interrupted while negotiating a connection. Please try again.

Επίσης το 1500, τηλέφωνο για την απογραφή των Δ.Υ. δεν απαντά…

Ισως πρόκειται για ένα σατανικό σχέδιο εξυγίανσης του ελλείμματος. Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να απογραφούν 95680 υπάλληλοι. Υπεραρκετοί. Οσοι δεν απογράφηκαν θα διαγραφούν αυτόματα.

Comments 0 σχόλια »


Μια ταινία 22 λεπτών, δημιουργημένη με το σύστημα του animation (εικονοκινητική τεχνική) αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, τον Δίολκο: μια οδό από ξηράς για την μεταφορά πλοίων ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου, τότε που δεν υπήρχε ο πορθμός. Η ταινία παρουσιάζει πολλές άλλες τεχνολογικές λεπτομέρειες, αλλά σκηνές της ζωής των ναυτικών εκείνης της μακρινής εποχής: τυχερό παιχνίδι, επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα, γλέντι σε καπηλειό, καθώς και μια συναισθηματική συντυχία.

Πρόκειται για ένα έργο-συμβολή στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής Τεχνολογίας, μια παραγωγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Δημιουργοί της ταινίας είναι οι Θ.Π. Τάσιος, Ν. Μήκας, Γ. Πολύζος, οι οποίοι έχουν λάβει ως τώρα δύο βραβεία:

Καλύτερης ταινίας αναφερόμενης στην αρχαιότητα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (Νοέμβριος 2009) και

Καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου στην Αθήνα (Μάιος 2010)

Comments 0 σχόλια »

search-engines1.gifΗ σαρωτική κυριαρχία της Google μπορεί να θεωρείται δεδομένη σε πολλά επίπεδα στον παγκόσμιο ιστό, αλλά έχει ενδιαφέρον να δοκιμάζει κανείς μικρές νησίδες αντίστασης σε αυτήν.

Κάποιες από αυτές είναι και τα εναλλακτικά «ψαχτήρια», που ανταγωνίζονται το μονοπώλιο της βασίλισσας των μηχανών αναζήτησης αλλά και των ανταγωνιστών της, Yahoo, Bing κ.λπ.

Δεν είναι μικρό πράγμα να ξέρεις ότι κάποιος θα σου δώσει ποιοτικές επιλογές χωρίς επαναλαμβανόμενα ή άχρηστα αποτελέσματα ή θα περιορίσει τα links σε συγκεκριμένες θεματικές. Και σίγουρα είναι μεγάλο πράγμα να σου υπόσχονται ότι οι αναζητήσεις σου δεν καταχωρίζονται σε έναν server για να πουληθούν σε διαφημιστικές που θα σε θυμούνται για καιρό μετά.

duckduckgo.com

Διάφοροι έχουν ειρωνευτεί τη συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης για το όνομά της, αλλά ακόμη κι αυτοί εκτιμούν το ξεκαθάρισμα που κάνει στους συνδέσμους που εμφανίζει. Το ατού της είναι ότι προβάλλει στην κορυφή τις καταχωρίσεις που προέρχονται από επίσημες ιστοσελίδες. Πάνω κι από αυτές δίνει σε ξεχωριστό πλαίσιο το «zero-click info», επιλεγμένη χρήσιμη πληροφόρηση για τη λέξη ή τη φράση που αναζητά ο χρήστης.

Υπόσχεται λιγότερη άχρηστη πληροφορία και spam στα αποτελέσματα, αποκλείοντας κάπου 60 εκατομμύρια sites από το ευρετήριό του. Δηλώνει πως σέβεται την ιδιωτικότητα του χρήστη και δεν καταγράφει πληροφορίες γι’ αυτόν όπως κάνουν η Google και πολλές άλλες μηχανές.

Στις ρυθμίσεις (settings) επιτρέπονται περιορισμοί στην αναζήτησή του βάσει χώρας. Οταν ο χρήστης αναζητά έναν όρο με διαφορετικές ερμηνείες, εμφανίζεται δυνατότητα επιλογής μίας από αυτές (π.χ. αν με το «apple» ψάχνει να βρει μήλα, την ομώνυμη εταιρεία κ.ο.κ.).

www.wolframalpha.com

Αντί για links, αυτή η υπολογιστική μηχανή γνώσης παρουσιάζει απαντήσεις και δίνει βασικές πληροφορίες και δεδομένα από επίσημες πηγές για αναζητήσεις σχετικές με τους διάφορους επιστημονικούς κλάδους, πρόσωπα, χώρες, οργανισμούς, εταιρείες κ.λπ.

Δεν συλλέγει δεδομένα από το web, αλλά από πολλές και διαφορετικές πηγές πληροφοριών. Οι ασχολούμενοι με τις θετικές επιστήμες μάλλον πρέπει να εξερευνήσουν τις δυνατότητές της και τα θυγατρικά της sites όπως το mathworld.wolfram.com.

www.cuil.com

Ξεκίνησε με φιλοδοξία να κατατροπώσει την Google και πολλοί πίστεψαν ότι θα το κατάφερνε, αφού μεταξύ των ιδρυτών της ήταν και πρώην στελέχη της εταιρείας που είχαν δουλέψει στο κομμάτι των αναζητήσεων. Δεν το κατάφερε αλλά συνεχίζει να λειτουργεί προσφέροντας τα αποτελέσματα κάθε αναζήτησης σε ένα είδος αναφοράς που βγαίνει από αλγοριθμική αναζήτηση. Με αυτόν τον τρόπο δουλεύει μόνο σε 8 γλώσσες. Στα ελληνικά βγάζει σκόρπιους συνδέσμους μόνο.

Σε συνεργασία με το Facebook προσφέρει αναζήτηση σχετικών πληροφοριών μεταξύ των φίλων του χρήστη στο συγκεκριμένο δίκτυο. Π.χ. με τον όρο «U2» εμφανίζει φίλους που είναι fan του Μπόνο ή ποιοι θα πάνε σε συναυλίες του γκρουπ. Πρόσφατο προϊόν της ίδιας ομάδας είναι η εγκυκλοπαίδεια www.cpedia.com, η οποία διαχωρίζει διαφορετικές έννοιες των όρων που αναζητά ο χρήστης και του επιτρέπει να εντοπίσει ποια είναι η αρχική πηγή μιας αναφοράς μεταξύ διαφορετικών συνδέσμων που την έχουν αναδημοσιεύσει.

Δείτε επίσης

www.timmp.com -ψάχνει μεταξύ 130 δισ. ιστοσελίδων

www.powerset.com – αναζητήσεις εντός της Wikipedia

www.keyboardr.com – εμφανίζει αποτελέσματα από Google, Wikipedia και Youtube μαζί

www.pipl.com – για εντοπισμό χρηστών του Διαδικτύου

e-minds ENET

Comments 0 σχόλια »

pyles.jpgΑπάντηση στο «πού πήγαν τα λεφτά» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας (ΕΠ ΚτΠ) αναζητεί το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Και η πρώτη ποσοτική καταγραφή των δαπανών του προγράμματος έδειξε ότι από το αρχικά προϋπολογισθέν ύψος του προγράμματος, τελικώς, μικρό μέρος των κονδυλίων κατευθύνθηκε σε υποδομές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών – δηλαδή στους αρχικούς σκοπούς του προγράμματος. Αντιθέτως, τεράστια κονδύλια δαπανήθηκαν σε καταρτίσεις, σε λειτουργικές δαπάνες, στην παροχή υπηρεσιών από τρίτους και τέλος, σε μεγάλο αριθμό… portals.

Σε «νεκρές» διαδικτυακές πύλες δημοσίων υπηρεσιών και δήμων ξοδεύτηκαν περίπου 200 εκατ. ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας τα τελευταία επτά χρόνια. Περίπου 40 εκατ. ευρώ δόθηκαν για μελέτες, ενώ άλλα περίπου 50 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για τη λειτουργία των υποστηρικτικών μηχανισμών υλοποίησης του προγράμματος, όπως είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. και το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ.  Επίσης, 16 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν σε γραφική ύλη και συνδρομές!

Πάντως, από μια πρώτη καταγραφή προέκυψαν αρχικώς ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, προέκυψε, για παράδειγμα, ότι περίπου 200 εκατ. ευρώ –δηλαδή σχεδόν το 1/10 του προγράμματος– ξοδεύτηκαν την περασμένη επταετία στην ανάπτυξη πυλών Διαδικτύου (portals). Στην πράξη, όπως αναφέρουν στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, κάθε δημόσια υπηρεσία απέκτησε κι ένα portal. Πρακτικά όμως τα περισσότερα από αυτά τα έργα θεωρούνται ήδη «νεκρά», δεδομένου ότι δεν έχει προβλεφθεί κανένας μηχανισμός ανανέωσης της διαθέσιμης πληροφορίας ή προσθήκης νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

«Αν επιχειρήσουμε να εντάξουμε τα έργα σε μια ευρύτερη κατηγορία έργων δημόσιων ή ευρύτερων δημόσιων φορέων με, πιθανότατα, απώτερο σκοπό τη δημιουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις, ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο 80,13% του συνόλου», αναφέρει η σχετική μελέτη. «Ωστόσο», προσθέτει, «στην πράξη η διείσδυση των ηλεκτρονικών δημοσίων υπηρεσιών παραμένει αρκετά περιορισμένη».

Καθημερινή

Να μιλήσουμε τώρα για τον κατακερματισμό πληροφορίας του υπουργείου μας. Κάθε πρόγραμμα, δράση κτλ άνοιγε το δικτυακό μαγαζάκι του… το οποίο έμενε χωρίς υποστήριξη μόλις τελείωνε η χρηματοδότηση. Δομές δε φτιάξαμε ποτέ. Σήμερα μερικά σάιτ (!) αρμενίζουν ακόμα ακυβέρνητα στο διαδίκτυο σα καραβοφάναρα…

Το θέμα είναι ότι αυτή η πρακτική συνεχίζεται και στις μέρες μας… διότι τη δόξα πολλοί εμίσησαν την απορρόφηση όμως κανείς…

Comments 0 σχόλια »

_42328901_seating_pos3_416.gifΤης Μάρθας Καϊτανίδη,

«Να στέκεσαι με ίσια πλάτη»: αυτή είναι η επίμονη συμβουλή που δίνουν οι μητέρες στα παιδιά τους. Και εν μέρει έχουν δίκιο, αφού η σωστή στάση του σώματος χαρίζει αυτοπεποίθηση. Οι εργαζόμενοι ωστόσο, που περνούν πολλές ώρες καθισμένοι σε μια καρέκλα μπροστά στον τον υπολογιστή, είναι προτιμότερο να παρακούσουν την μητέρα τους…

Ο λόγος; Ερευνητές από την Σκοτία και τον Καναδά διαπίστωσαν μετά από έρευνα πως η ίσια στάση πονάει την πλάτη. Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσαν την Εταιρεία Ραριολογίας της Βόρειας Αμερικής πως η καλύτερη στάση σώματος για εκείνους τους υπαλλήλους που κάνουν καθιστική εργασία είναι να γέρνουν πίσω την πλάτη τους κατά 135 μοίρες!

Πώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα; Είκοσι δυο εθελοντές με «δυνατό» μυοσκελετικό σύστημα δέχτηκαν να ξαπλώσουν σε ένα νέο τύπου μαγνητικό τομογράφο πολύ πιο ευρύχωρο από τους κλασσικούς, στο νοσοκομείο «Wooden» στο Αμπερντίν. Πρόκειται για έναν τομογράφο που δεν θυμίζει σε τίποτα τον «εφιάλτη» που βιώνουν όσοι υποφέρουν από κλειστοφοβία, αφού δίνει την δυνατότητα στους ασθενείς να καθίσουν ή να σταθούν όρθιοι κατά την διάρκεια της εξέτασης.

Οι ειδικοί ζήτησαν αρχικά από τους συμμετέχοντες να γείρουν μπροστά – όπως συνήθως κάνουν οι υπάλληλοι, όταν γράφουν στον υπολογιστή η διαβάζουν ένα έγγραφο στο γραφείο. Εν συνεχεία τους είπαν να υιοθετήσουν μία πιο «χαλαρή» στάση: να γείρουν δηλαδή προς τα πίσω, κρατώντας τα πόδια τους στο πάτωμα.

Με τον τρόπο αυτό, οι ειδικοί είχαν την δυνατότητα να μελετήσουν την πίεση που δέχεται η πλάτη, ανάλογα με την στάση του σώματος. Αυτό που διαπίστωσαν, ήταν πως όταν οι εθελοντές έγερναν προς τα πίσω οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι κουράζονταν λιγότερο, ενώ παράλληλα χαλάρωναν και οι μύες και οι τένοντες.

Αντίθετα, η «σκυφτή» στάση καταπονεί και φθείρει σταδιακά την κατώτερη σπονδυλική στήλη. Το αποτέλεσμα είναι να υποφέρει η μέση!

«Η υιοθέτηση σωστής στάσης σώματος από τους υπαλλήλους γραφείου και γενικότερα από εκείνους που κάνουν καθιστική ζωή είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία. Είναι αποδεδειγμένο πως η πίεση που ασκείται στην σπονδυλική στήλη και στους συνδέσμους καταλήγει σε παραμόρφωση και συνεπώς σε χρόνιο πόνο», υπογραμμίζει ο dr. WaseemBashir, καθηγητής στο Τμήμα Ραδιολογίας – Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Alberta» στον Καναδά και υπεύθυνος της έρευνας.

Η καθιστική ζωή σε αριθμούς

Από ό,τι φαίνεται, από τα στοιχεία της Βρετανικής Ένωσης Χειροπρακτικών, ο σύγχρονος άνθρωπος περνά πολλές ώρες καθισμένος σε μία καρέκλα ή στον καναπέ, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή των πολιτών!

-Το 32% των Άγγλων περνούν την μισή τους μέρα καθισμένοι σε μία καρέκλα ( 10 ώρες κατά μέσο όρο)

-Οι μισοί υπάλληλοι παραμένουν καθισμένοι στο γραφείο τους και κατά το μεσημεριανό διάλειμμα

-Τα 2/3 των ανθρώπων, όταν επιτέλους φθάνουν στο σπίτι τους μετά από μία κοπιαστική ημέρα στο γραφείο, κάθονται στον καναπέ για να ξεκουραστούν…

Τα Νέα

http://news.bbc.co.uk/

www.livescience.com

Comments 0 σχόλια »

exulini57.jpg Η Μαρία Χούκλη προλογίζει το βιβλίο του Αριστείδη Ρωμανού Μικρό ερμηνευτικό Λεξικό της ξύλινης γλώσσας που κυκλοφορεί στις 7 Ιουλίου από τις εκδόσεις Ποταμός.

«Στρατηγέ, τι γυρεύεις στη Λάρισα, εσύ ένας Υδραίος;» Από πού κι ως πού ένας πολεοδόμος –έστω με την αξιοσύνη του συγγραφέα του ανά χείρας λεξικού– αναλαμβάνει να στηλιτεύσει τον μιντιακό λόγο;
Λύσαμε δηλαδή όλα τα ζητήματα της αναρχίας και της αυθαιρεσίας του ελληνικού άστεως, οπότε να δούμε τι γίνεται και με την εξαθλίωση της γλώσσας; Εύλογη σκέψη ανθρώπου των ΜΜΕ, μη αθώου του αίματος.

Θα μου πείτε βεβαίως ότι δεν υπάρχει κατοχυρωμένο μονοπώλιο στο ενδιαφέρον για τον εκφερόμενο δημόσιο λόγο. Όσοι πιστοί προσέρχονται. Αφήστε που στην περίπτωση του εν λόγω «πιστού» τα Illegal Settlements είναι ειδικότητά του. Γιατί εντέλει ο ξύλινος λόγος μοιάζει πολύ με την κακή δόμηση. Όπως έγιναν άσχημες οι πόλεις μας με την υποψία πεζοδρομίων, τις μπετοναρισμένες πλατείες, τους ακάλυπτους, τους ημιυπαίθριους, τις σοφίτες-περιστερεώνες και τα πλέι ρουμ, έτσι γελοιοποιείται η γλώσσα με τις «καταθέσεις ψυχής», τις συνεχείς πτώσεις «από τα σύννεφα», τους «υψηλούς τόνους» και το διαρκές «σοκ του πανελληνίου», τον άνευ ονόματος «25χρονο δράστη», το «ανθρωποκυνηγητό των αδίστακτων ληστών» και το «θρίλερ με τον μικρό Άλεξ» που τάισαν αμέτρητες τηλε-ώρες. Τα απεχθανόμαστε, αλλά τα ανεχόμαστε και στις δύο περιπτώσεις.

Ως εκεί καλά. Αλλά ο συγγραφέας με το παρόν λεξικό προχωράει ένα βήμα παραπέρα: δεν αρκείται στη σταχυολόγηση των ξύλινων εκφράσεων. Τις συνοδεύει και με τη μομφή ότι «… αποτελούν βασικό εργαλείο της συντελούμενης αλλοίωσης του σκοπού των ΜΜΕ και συγκεκριμένα της μετατροπής τους από μέσα Ενημέρωσης σε μέσα Επηρεασμού». Μας θυμίζει ότι η γλώσσα, οι λέξεις δεν είναι κενές ιδεολογικού φορτίου. Το Medium, μας λέει, γίνεται «υπηρεσία νοήματος», γίνεται Remedium που μειώνει την πολυπλοκότητα του κόσμου. Γίνεται πλοηγός μας σε έναν ρευστό κόσμο, με φράσεις-κλειδιά που επιτρέπουν την ανάγνωση της κυρίαρχης αφήγησης.
Ποιος προλαβαίνει να επαληθεύσει, ποιος προλαβαίνει να σκεφτεί και να επεξεργαστεί όσα άκουσε; Χρειάζεται έναν τυφλοσούρτη, έναν σκελετό πεποιθήσεων και επιθυμιών για να τα βγάλει πέρα στον ακατανόητο περίγυρο. Με την ξύλινη γλώσσα –αυτόν τον μηρυκασμό στερεοτύπων– μπορεί ο κόσμος μας να γίνεται α-νόητος, άνευ ουσιαστικού νοήματος, αλλά η επανάληψή της προσφέρει ασφάλεια. Ό,τι δηλαδή μας στερεί η πόλις.
Άρα ένας πολεοδόμος είναι απολύτως κατάλληλος για αυτήν τη δουλειά. Και σας βεβαιώ ότι το κάνει με κέφι και πολύ χιούμορ. Θα το απολαύσετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε όσους τυχόν αναρωτηθούν αν κάποιος που εργάζεται στην τηλεόραση, όπως η υπογραφόμενη, νομιμοποιείται –ούσα μέρος του προβλήματος– να καταγγέλλει το πρόβλημα, απαντώ: ο Άγγλος ποιητής, Γουίλφρεντ Όουεν, ο οποίος πέθανε νέος στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πήγε στον πόλεμο όχι γιατί συμφωνούσε, αλλά για να έχει το δικαίωμα να τον κατακεραυνώσει. Συνεργάστηκε με ό,τι αποδοκίμαζε για να αποδοκιμάζει εκείνο με το οποίο συνεργάστηκε. Στο ένα χέρι το μυδράλιο και στο άλλο το mea culpa, έγραψε.

protagon

Comments 0 σχόλια »

interpol_232x.jpgΈκκληση στους χρήστες του Ίντερνετ να βοηθήσουν για τον εντοπισμό εκατοντάδων καταζητουμένων σε όλο τον κόσμο απηύθυνε η Ιντερπόλ, στο πλαίσιο της μεγάλης επιχείρησής της «Infra-Red».

Η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας (OIPC – Ιντερπόλ) επισημαίνει πως οι πληροφορίες μπορούν να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση fugitive@interpol.int ή όσοι θέλουν να επικοινωνήσουν ανωνύμως στην ιστοσελίδα www.csiworld.org.

Η επιχείρηση αυτή άρχισε στις 3 Μαΐου και έχει στόχο «450 φυγάδες σε όλον τον κόσμο» οι οποίοι καταζητούνται σε 29 χώρες επειδή έχουν καταδικαστεί ή θεωρούνται ύποπτοι για σοβαρά εγκλήματα, όπως παιδεραστία, βιασμοί ή διακίνηση ναρκωτικών.

Ήδη έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί εκατό, ανάμεσα τους η Κολομβιανή Αντζι Σανκλεμέντε Βαλένθια, πρώην τοπ μόντελ που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών και ο Μουάμπα Μουνάνγκα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για ξέπλυμα χρήματος.

Όμως, με δεδομένο το εύρος της επιχείρησης, οι αρμόδιοι της Ιντερπόλ αποφάσισαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες ζητώντας την βοήθεια του κόσμου.

«Υπάρχουν άτομα για τα οποία δεν διαθέτουμε καμιά νέα πληροφορία για το που βρίσκονται, έτσι ζητήσαμε την βοήθεια του κόσμου», τόνισε ο Μάρτιν Κοξ, συντονιστής της επιχείρησης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ιντερπόλ έχει δώσει στη δημοσιότητα τα πορτρέτα 26 ατόμων που υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να εντοπιστούν μέσω του Ιντερνετ.

«Είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσει κάποιος έναν από τους φυγάδες σε ένα δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης ή σε ένα φόρουμ συζητήσεων παρά στον δρόμο», επισήμανε ο Κοξ, ζητώντας από τους χρήστες του Ιντερνετ να ενημερώνουν την Ιντερπόλ, άσχετα
με τον τρόπο που απέκτησαν τις πληροφορίες τους.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

49087633.jpgΣυμβουλές για την ασφαλή πλοήγηση σε ιστοσελίδες αγοράς αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά την θερινή περίοδο, έδωσε το δίκτυο Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Διαβάστε περισσότερα στα Νέα

Comments 0 σχόλια »

locked.jpgΑν κάποιος φοιτητής ή και απόφοιτος ελληνικού Πανεπιστημίου βρεθεί κατά λάθος σε μία ιστοσελίδα καθηγητή Πανεπιστημίου του εξωτερικού θα πληγωθεί κατάκαρδα. Ενώ οι δικοί μας θεωρούν ότι η αξιοποίηση του e-class, τους εκτίναξε στη στρατόσφαιρα της τεχνολογικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, η αλήθεια είναι πικρή. Αν επισκεφθούμε τις ψηφιακές τάξεις των ελληνικών πανεπιστημίων θα βρούμε λιγοστά μαθήματα, τα περισσότερα κλειδωμένα με κωδικούς ή τα υπόλοιπα με ελάχιστο υλικό. Συνήθως κάτι ισχνές σημειώσεις, άντε και στο τσακίρ κέφι καμία παρουσίαση με πρότυπα των ΄90’s. Αφήστε που έχω την υποψία ότι τα περισσότερα μαθήματα συντηρούνται από τους ανθυπομεταπτυχιακούς φοιτητές προς εξασφάλιση της εύνοιας του καθηγητή.

Τολμήστε όμως ένα κλικ στα online μαθήματα του Yale. Ας πάρουμε για παράδειγμα την εισαγωγή στην αρχαία ελληνική ιστορία του καθηγητή  Donald Kagan . Κάθε εισήγηση του προσφέρεται σε μορφή α. βιντεομαθήματος, β. σε μεταγραφή του κειμένου σε html γ. για τους ακουστικούς τύπους σε μορφή mp3 , με περίληψη, με πηγές με ότι ζητάει η ψυχή σας.

Αλλά να μου πείτε τη σοφία των δικών μας δεν την προσεγγίζουν. Κι αυτή δεν μπορεί να διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο. Ανεπίτρεπτα πράγματα.

Comments 1 σχόλιο »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων