Το νέο σχέδιο του σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ έχει τον τίτλο “Life in a Day” (Η ζωή σε μια μέρα), και θα βασίζεται στις συνεισφορές των κυβερνοναυτών, που καλούνται να φιλμάρουν μια ημέρα της ζωής τους και να “φορτώσουν” το βίντεο στην ιστοσελίδα του YouTube.
Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης των ταινιών “Μπλέιντ Ράνερ”, “Μονομάχος” και “Θέλμα και Λουίζ”, μεταξύ άλλων, συμμετέχει με τον Κέβιν Μακ Ντόναλντ (Ο τελευταίος Βασιλιάς της Σκοτίας) στο σχέδιο αυτό, ανακοίνωσε σήμερα η μηχανή αναζήτησης Google, χαρακτηρίζοντάς το “ιστορική κινηματογραφική εμπειρία”, που έχει ως στόχο να καταγράψει ως τεκμήριο μια ημέρα, μέσα από τα μάτια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο”.
Η ημέρα που επελέγη για την εμπειρία αυτή θα είναι η 24η Ιουλίου. “Έχετε 24 ώρες για να καταγράψετε ένα στιγμιότυπο της ζωής σας με την κάμερα”, εξηγεί το YouTube στην επίσημη ιστοσελίδα του. “Μπορείτε να κινηματογραφήσετε το συνηθισμένο-την ανατολή του ηλίου, τη διαδρομή για τη μετάβαση στην εργασία σας, έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στην γειτονιά ή το εξαιρετικό: τα πρώτα βήματα ενός παιδιού, την αντίδρασή σας στο θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, ακόμα και ένα γάμο.
Ο Κέβιν Μακ Ντόναλντ θα είναι υπεύθυνος για το μοντάζ, και η μεγάλου μήκους ταινία που θα προκύψει, που θα είναι παραγωγή του Ρίντλει Σκότ, θα προβληθεί στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Sundance τον ερχόμενο Ιανουάριο στο Park City, (Γιούτα, δυτικές ΗΠΑ).
Όλοι οι κυβερνοναύτες των οποίων τα βίντεο θα επιλεγούν θα αναφερθούν ως συν-σκηνοθέτες, και 20 από αυτούς θα παραβρεθούν στην πρεμιέρα.
Τα βίντεο θα πρέπει να φορτωθούν στο YouTube πριν από τις 31 Ιουλίου.
Τέτοια ζητήµατα, «γλωσσικής αγωγής», συζήτησαν εντατικά οι επιστήµονες, φιλόλογοι και γλωσσολόγοι, στην τριήµερη συνάντηση εργασίας που οργάνωσε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) την περασµένη εβδοµάδα στη Θεσσαλονίκη. Το υπουργείο Παιδείας ενδιαφέρεται. Είναι µια καλή αρχή για να απαλλαγούµε από µια σειρά ιδεοληψιών για τη γλώσσα, να αποφορτίσουµε ορισµένα ζητήµατα από άχρηστα ιδεολογικά βάρη, να ξεκαθαρίσουµε τους στόχους µας και να εστιάσουµε στα ουσιώδη. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν µε παρεξηγήσεις σχετικά µε τη γλώσσα, µερικές από τις οποίες θα αρκούσε να κοιτάξουν απροκατάληπτα γύρω τους και µέσα τους για να τις λύσουν. Τα παιδιά δεν µαθαίνουν τη γλώσσα τους στο σχολείο, γιατί έχουν ήδη κατακτήσει τις δοµές της µέσα από το (οικογενειακό) περιβάλλον στο οποίο µεγαλώνουν πριν πάνε εκεί, αναπτύσσοντας µια φυσική τους, χαρακτηριστικά ανθρώπινη ικανότητα. Στο σχολείο διδάσκονται τη γραφή και (θα έπρεπε να) µαθαίνουν να εκφράζονται µε τον κατάλληλο τρόπο σε διαφοροποιηµένα περιβάλλοντα γλωσσικής χρήσης που θα συναντήσουν στην ενήλικη ζωή τους. Σε ό,τι αφορά τη γλωσσική αγωγή, αποστολή του σχολείου είναι να βγάζει εγγράµµατους ανθρώπους, ικανούς να επικοινωνούν µέσα στα ποικίλα (συχνά, πολύγλωσσα) περιβάλλοντα της σύγχρονης ζωής. Εδώ οι προκλήσεις είναι µεγάλες και ο γραµµατισµός µεταλλάσσεται ραγδαία καθώς νέα τεχνολογικά µέσα, όπως το Διαδίκτυο και η κινητή τηλεφωνία, αναπτύσσονται και διαδίδονται.
Οπως διαπιστώθηκε στη συνάντηση του ΚΕΓ, οι ελληνικές εφαρµογές των διεθνών προτύπων κωδικοποίησης υστερούν σε αποτελεσµατικότητα και σε συµβατότητα µεταξύ τους. Η χρήση της ελληνικής γραφής στα νέα µέσα θα υπηρετηθεί αποτελεσµατικότερα µε τεχνολογικές υποδοµές πιο φιλικές προς τους χρήστες τους. Επίσης, αν το σχολείο πρόκειται να εκπληρώσει ξανά την αποστολή του ως περιβάλλον µάθησης, η εισαγωγή των µαθητών στον «ψηφιακό γραµµατισµό» πρέπει να γίνεται από πολύ νωρίς, δηλαδή από το δηµοτικό. Στο τραπέζι του ΚΕΓ έπεσε η ιδέα στο «νέο σχολείο» να επιδιωχθεί η δηµιουργία µαθητικών ιστολογίων από κάθε σχολική τάξη. Ο στόχος είναι να οπλιστούν τα παιδιά µε γνώσεις και δεξιότητες ώστε να γίνουν «κριτικοί χρήστες» του Διαδικτύου.
Οµως, το ελληνικό σχολείο έχει να διδάξει παιδιά µε όλο και περισσότερες διαφορετικές «πρώτες» (δηλαδή, µητρικές) γλώσσες. Παιδιά µε µεταναστευτικό υπόβαθρο κατακτούν την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα. Οπως επισηµάνθηκε από τη σχετική οµάδα εργασίας του ΚΕΓ, πέρα από τα «ενισχυτικά» εργαλεία, η διδασκαλία της µητρικής γλώσσας των παιδιών αυτών στο σχολείο θα συµβάλει και στην ελληνοµάθειά τους. Τα δίγλωσσα µεταναστόπουλα θα ενταχθούν πιο λειτουργικά ως πολίτες στην ελληνική κοινωνία αν δεν κουβαλούν το στίγµα της υποτίµησης της πρώτης γλώσσας τους. Μια άλλη διαδεδοµένη παρεξήγηση αφορά την αξία της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών. Αντίθετα µε την τρέχουσα αντίληψη, ούτε η αρχαία ούτε η νέα ελληνική είναι εκφραστικά πλουσιότερες από τις άλλες γλώσσες. Κατά βάση, όλες οι γλώσσες έχουν τις ίδιες εκφραστικές δυνατότητες.
Αν σε διαφορετικές εποχές παρήχθησαν από διαφορετικές κοινωνίες σηµαντικά κείµενα, αυτό οφείλεται σε ιστορικές συνθήκες και όχι σε κάποια ιδιαίτερη εγγενή δύναµη των γλωσσών. Δηλαδή, πρέπει να διακρίνουµε ανάµεσα σε γλώσσα (ως δυνατότητα και σύστηµα) και γραµµατεία ή ευρύτερα γλωσσική παραγωγή, που είναι αποτέλεσµα της γλωσσικής χρήσης. Η γνώση της αρχαίας ελληνικής γραµµατείας, από το πρωτότυπο ή από µετάφραση, µας εµπλουτίζει πνευµατικά. Αλλά η γνώση των αρχαίων ελληνικών δεν βελτιώνει τη γλωσσική ικανότητα των οµιλητών της νέας ελληνικής. Το ζήτηµα δεν είναι να βγάλουµε τα αρχαία από το σχολείο, αλλά να ξέρουµε γιατί τα διδάσκουµε. Στο σωστό πλαίσιο, θα τα διδάξουµε καλύτερα. Εκτός από τα ζητήµατα της γλωσσικής αγωγής στην Ελλάδα, στη συνάντηση του ΚΕΓ συζητήθηκε διεξοδικά η διδασκαλία της ελληνικής τόσο στις οµογενειακές κοινότητες όσο και στις «πανεπιστηµιακές εστίες ελληνοµάθειας» ανά τον κόσµο. Μια συνεκτική γλωσσική πολιτική, που σήµερα λείπει, θα βοηθήσει στη διατήρηση και στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και την προβολή του ελληνικού πολιτισµού στο εξωτερικό. Κοινά πρότυπα πιστοποίησης της γλωσσοµάθειας, µεγαλύτερη αξιοποίηση των οµογενειακών δυνάµεων, δικτύωση µεταξύ των ερευνητικών κοινοτήτων, ανάπτυξη βάσεων δεδοµένων και µεθόδων διδασκαλίας µε τη χρήση των νέων τεχνολογιών απαιτούν έναν συνολικό σχεδιασµό. Το υπουργείο δείχνει να ενδιαφέρεται και να ακούει. Μακάρι το ενδιαφέρον του να αποδειχθεί έµπρακτο και διαρκές.
Yπάρχει κανείς που θα του κακοφαινόταν εάν αγόραζε τα εισιτήρια μιας συναυλίας με έκπτωση 50% ή εάν απολάμβανε το πλήρες μενού σε κάποιο εστιατόριο πληρώνοντας μόλις το 60% της κανονικής τιμής;
Στην πραγματικότητα, τέτοιες ευκαιρίες απέχουν λίγα… κλικ από τον υπολογιστή μας, αφού τον τελευταίο μήνα ξεκίνησαν να λειτουργούν και στην Ελλάδα τα πρώτα sites «ομαδικών αγορών» που παρέχουν στους χρήστες τους οικονομικότερες χρεώσεις σε μία μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων, πλυντήρια αυτοκινήτων, κομμωτήρια, παιδότοπους, κινηματογράφους ή θέατρα.
Ο λόγος για τα Groupon, Tsoonami, GoldenDeals και LiveMyCity, sites που «ανεβάζουν» στο Διαδίκτυο ελκυστικές προσφορές από καταστήματα –με εκπτώσεις που κυμαίνονται από 40% έως και 90%– οι οποίες ενεργοποιούνται υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί ένας ελάχιστος αριθμός πελατών. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε ένα από τα παραπάνω sites αναρτάται η «προσφορά της ημέρας», μία υπηρεσία, δηλαδή, σε εξαιρετικά μειωμένη τιμή.
Κριτήριο για να υλοποιηθεί η εκάστοτε προσφορά είναι να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός αγοραστών έως τη στιγμή που αυτή θα «κατέβει» από το site – κάτι που τις καθημερινές γίνεται έπειτα από ένα 24ωρο. Eτσι, όποιος ενδιαφερθεί, δηλώνει συμμετοχή και το αντίστοιχο ποσό δεσμεύεται από την πιστωτική του κάρτα ώστε, αν συγκεντρωθεί το μίνιμουμ αγοραστών, να ενεργοποιηθεί η προσφορά. «Σε αντίθετη περίπτωση, η συμφωνία ακυρώνεται χωρίς καμία χρέωση για τους υποψήφιους πελάτες», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Θοδωρής Ποτούρογλου από το GoldenDeals.
«Η ιδέα βασίζεται στις δυνατότητες που προσφέρει η συλλογική αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και η κοινωνική δικτύωση στο Iντερνετ αποτελεί το ιδανικό μέσο γι’ αυτόν τον σκοπό», λέει στην «Κ» ο κ. Ηλίας Χατζής, ιδρυτής του tsoonami, «αφού στην πράξη κάθε προσφορά διαδίδεται από χρήστη σε χρήστη μέσω mail, του Facebook ή των blogs». Aλλωστε, η λογική των «ομαδικών αγορών» χρησιμοποιείται με επιτυχία εδώ και αρκετούς μήνες στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, το αμερικανικό Groupon, πρωτεργάτης στο «group buying», λειτουργεί ήδη σε 50 πόλεις των ΗΠΑ και 60 ευρωπαϊκές (ανάμεσά τους και στην Ελλάδα με το groupon. gr), με 6 εκατομμύρια εγγεγραμμένα μέλη. Με αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν ειδικοί, η αξία του εν λόγω site να ξεπερνάει σήμερα το 1 δισ. δολάρια, παρ’ όλο που έκανε την εμφάνισή του μόλις τον Νοέμβριο του 2008.
Ο Νίκος Ξυδάκης αναφέρεται στο έργο του Παπαδιαμάντη “Ξεπεσμένος Δερβίσης” Η μεγάλη τέχνη, η ανυπέρβλητη, του Παπαδιαμάντη στον Δερβίση, είναι, αφενός, ο τρόπος που βλέπει, ακροάται, οσμίζεται, αισθάνεται τον αστικό βίο· αφετέρου, ο τρόπος που καταγράφει και φορμάρει: χωρίς μυθοπλασία, χωρίς ηθικό δίδαγμα, χωρίς κρίσεις επί των ανθρώπων, χωρίς να σκαρώνει χαρακτήρες. Είπαμε, λυρικό μοντάζ σκηνών, αποσπάσματα που συναρμόζονται οργανικά ως εκ της παραθέσεως, από το ένα χάραμα στο άλλο, από το πρώτο σαλέπι ώς το τελευταίο, και, κυρίως, ως εκ της μουσικής που διατρέχει και διαποτίζει όλην την αφήγηση, το τραγούδισμα γι’ αυτόν τον φερέοικο: «Νάι, νάι, γλυκύ. Νάζι – κατά έν ζήτα ελαττούται. Αύρα, ουρανός, άσμα γλυκερόν, μελιχρόν, αβρόν, μεθυστικόν. Νάι, νάι. Κατά δύο κοκκίδας, διαφέρει διά να είναι το Ναι, οπού είπεν ο Χριστός. Το Ναι το ήμερον, το ταπεινόν, το πράον, το Ναι το φιλάνθρωπον».
Ο κόσμος του Θησείου, του καφενείου, του σαλεπιτζή μες στο χάραμα είναι κόσμος ανοιχτός· κανείς δεν ξέρει από πού ήρθε ο δερβίσης, ποιος είναι, πού κατέληξε· όλοι αναρωτιούνται, όπως ο αφηγητής, μα κανείς δεν πιέζει για μια αληθοφανή απάντηση· προτιμούν να φαντάζονται, αφήνουν μετέωρα τα ερωτήματα. Είναι ο ανοιχτός κόσμος της ανατολικής μητροπόλεως, της ανατέλλουσας φαντασμαγορίας: «Είχεν αναφανεί. Πότε; Προ ημερών, προ εβδομάδων. Πόθεν; Από την Ρούμελην, από την Ανατολήν, από την Σταμπούλ. Πώς; Εκ ποίας αφορμής; Ποίος; Ητον Δερβίσης; Ητον βεκτασής, χόντζας, ιμάμης; Ητον ουλεμάς, διαβασμένος; Υψηλός, μελαψός, συμπαθής, γλυκύς, άγριος. Με το σαρίκι του, με τον τσουμπέν του, με τον δουλαμάν του. Ητο εις εύνοιαν, εις δυσμένειαν; Είχεν ακμάσει, είχεν εκπέσει, είχεν εξορισθεί; Μπου ντουνιά τσαρκ φιλέκ. Αυτός ο κόσμος είναι σφαίρα και γυρίζει.[…] Ζει, απέθανε, περιπλανάται εις άλλα μέρη, ανεκλήθη από της εξορίας, επανέκαμψεν εις τον τόπον του; Κανείς δεν ηξεύρει. Ισως την ώραν ταύτην ν’ ανέκτησε την εύνοιαν του ισχυρού Παδισάχ, ίσως να είναι μέγας και πολύς μεταξύ των Ουλεμάδων της Σταμπούλ, ίσως να διαπρέπει ως ιμάμης εις κανέν εξακουστόν τζαμίον. Ισως να είναι ευνοούμενος του Χαλίφη, αρχιουλεμάς, σεϊχουλισλάμης. Μπου ντουνιά τσαρκ φιλέκ».
Καθόμαστε στο μικρό καφενείο του κόσμου, ίδιο απ’ το 1896 στο 2010. Ο Δερβίσης πίνει πλάι μας μαστίχα κερασμένη, «άστεγος, ανέστιος, φερέοικος». All night long. Στο παρόν και στο μέλλον.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ημέρα προγραμματισμένης έναρξης της συγκέντρωσης των στοιχείων, το πρόγραμμα μετατράπηκε σε πιλοτικό έως τις 12 Ιουλίου, οπότε θα ανοίξει για όλους τους υπόχρεους. Με ανακοίνωση στο site του υπουργείου, ζητείται η… κατανόηση των ενδιαφερομένων κι επισημαίνεται ότι η πιλοτική εφαρμογή έχει στόχο «τη βελτίωση της λειτουργικότητας του συστήματος».
Πηγή των προβλημάτων ήταν η απόπειρα συλλογής στοιχείων καθ’ υπέρβασιν του νομοθετικού πλαισίου που καθορίζεται από την κοινή υπουργική απόφαση 2/3/345/0004 της 4ης Ιουνίου 2010 και αφορά στην απογραφή προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ σχετικά με τη σύσταση Ενιαίας Αρχής Πληρωμής.
Οι αρμόδιοι έδειξαν ότι πάνε «ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια», αφού δεν φρόντισαν να προετοιμάσουν το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο. Αποτέλεσμα; Βρέθηκαν μπροστά στις έντονες αντιδράσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που ανάγκασαν τους διοργανωτές να περικόψουν αρκετές από τις ερωτήσεις τους. Μεταξύ αυτών ήταν ερωτήσεις σχετικά με τις δεξιότητες του υπαλλήλου καθώς και άλλες αναφορικά με προτάσεις-επιθυμίες του υπαλλήλου στον τομέα εργασίας του, τη βαθμολογία και το θέμα του διδακτορικού του, αν είναι αριστούχος, αν έχει άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου κ.λπ.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή