Αρχείο για 3 Ιουλίου, 2010

1510.jpgΣύμφωνα με μια έρευνα του Βookseller, περιοδικού για τα βιβλία στην Αγγλία – που ανιχνεύει τα γούστα και τις προ τιμήσεις των αναγνωστών (Reading the future) και αποτελεί αναφορά για όλο τον κόσμο του βιβλίου – σε ένα δείγμα 3.000 αγοραστών βιβλίου, τα 3/4 εξ αυτών αγνοούσαν το ηλεκτρονικό βιβλίο Κindle της Αmazon, τα 3/5 δεν είχαν ακούσει ποτέ για το αντίστοιχο Sony Reader ενώ συνοπτικά το 70% είναι αντίθετο στο να αγοράσει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο οποιουδήποτε τύπου.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η παγκόσμια αγορά βιβλίου δεν προβληματίζεται και δεν προετοιμάζεται για να υπο δεχτεί το ηλεκτρονικό βιβλίο και ειδικότερα το ψηφιοποιημένο περιεχόμενο ανεξαρτήτως του πώς θα το προσλαμβάνει κανείς, μέσα από ένα e-book ή απλώς θα το κατεβάζει στο ΡC ή στο i-pad, στο i-phone ή όποιο άλλο

gadget εφευρεθεί προσεχώς. Ηδη η Αmazon, η Sony και η Βarnes & Νoble λειτουργούν τα δικά τους e-book stores, ακολουθεί η Google, ενώ η Αpple μετά το λανσάρισμα του i-Ρad θα ξεκινήσει το i-Βookstore.

Είναι φανερό ότι το ψηφιακό βιβλίο θα επηρεάσει πρώτα το εκπαιδευτικό, το τεχνολογικό και το βιβλίο γνώσεων. Ηδη οι εγκυκλοπαίδειες και τα λεξικά έχουν περάσει στην ψηφιακή εκδοχή τους. Ποιος αγοράζει πια πολύτομες εγκυκλοπαίδειες; Ακολουθούν οι πανεπιστημιακές ψηφιακές βιβλιοθήκες και σίγουρα σε λίγα χρόνια το σχολικό βιβλίο. Σε ένα e-book θα έχεις όλα τα σχολικά βιβλία, θα τα ανανεώνεις, θα προσθέτεις καινούργια κ.λπ.

Το ζήτημα είναι τι θα γίνει με την ποίηση ή το μυθιστόρημα. Θα είναι εύκολο να τη διαβάζουμε μέσα από μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας; Αν και κατά τη γνώμη μου το κυριότερο ζήτημα είναι να εξακολουθούν να γράφονται καλά βιβλία, μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια…

 

Πάντως, ακόμη και αν όλα τα βιβλία περάσουν στην ψηφιακή εποχή θα υπάρξει ένα μεγάλο στάδιο προσαρμογής όπου θα συνυπάρχουν e-book και έντυπο βιβλίο. Το πιο πιθανό είναι ότι σε μια πορεία το έντυπο βιβλίο θα υπάρχει σε όλο και πιο μικρή έκταση, ίσως μόνον για «μερακλήδες» αναγνώστες. Το κοινό του θα είναι περιορισμένο και κάποια στιγμή θα το αναζητούν όσοι σήμερα αγοράζουν πένες με μελάνι. Θα είναι κάτι σαν φετίχ.

Ισχυρό αντίβαρο σε αυτή τη διαδικασία θα είναι για πολύ μεγάλο διάστημα η δυνατότητα που έχει το βιβλίο να εί ναι εύχρηστο, εύκολα μεταφερόμενο, συνδεδεμένο στενά με τον καλό αναγνώστη και ειδικά με τις γενιές που έχουν μια βιωματική σχέση μαζί του.

Εκείνο που έχει σημασία για το μέλλον του βιβλίου είναι το ποιο θα είναι το γενικότερο πολιτιστικό περιβάλλον.

Σίγουρα οι νέες γενιές θα είναι πιο ψηφιακές και στο διάβασμα. Αλλά αν έχει επικρατήσει η μαζική πολιτιστική κουλτούρα, όπως έλεγε στην «Κρίση του αστικού πολιτισμού» ο Παναγιώτης Κονδύλης, και η υψηλή τέχνη είναι ένα αγαθό μόνον για λίγους μυημένους, όπως π.χ. είναι σήμερα οι ακροατές της όπερας, τότε και το βιβλίο, ιδιαίτερα το λογοτεχνικό, το φιλοσοφικό, θα αφορά λίγους εραστές της υψηλής τέχνης που φυσικά θα το προτιμούν στην έντυπη μορφή του. Αντίθετα, αν υπάρξει ένα ποιοτικό πολιτιστικό περιβάλλον θα συντηρηθεί μια μακρόχρονη περίοδος διπλής έκδοσης, ψηφιακής και έντυπης, και ίσως οι πολιτισμικές συνήθειες της ανάγνωσης σε έντυπο να μην αλλάξουν ποτέ.

Το Βήμα των Ιδεών

Comments 0 σχόλια »

O Βασίλης Παπαθεοδώρου στο blog του ΕΚΕΒΙ σχολιάζει τα σχετικά με το πρόγραμμα «συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία», μια εξαιρετική ιδέα, η οποία εφαρμόζεται χρόνια τώρα με επιτυχία.

“Εδώ κάποιες φορές παρατηρείται το εξής: Συγγραφείς πηγαίνουν σε σχολεία, και μιλάνε περί ανέμων και υδάτων και περί ποντικών και γάτων, διότι απλά δεν έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία από πλευρά διδασκόντων. Και ξαναεξηγούμαι: Κάποιες φορές. Έτσι τα παιδιά θεωρούν ότι θα χάσουν ώρα (θεμιτό), οι καθηγητές ότι διοργάνωσαν εκδήλωση στο σχολείο (θεμιτό) και οι συγγραφείς ότι αυτοδιαφημίστηκαν (πάλι θεμιτό). Όμως μετά από όλα αυτά τα θεμιτά, προκύπτει ένα μηδενικό αποτέλεσμα. Σαν να λέμε μάπα το καρπούζι, και οι τρεις έχουν κερδίσει ένα κάτι, χωρίς όμως να έχει γίνει ουσιαστική δουλειά. Επιπλέον θεωρείται σχεδόν εκ των ων ουκ άνευ ότι ο συγγραφέας θα είναι κάτι ανάμεσα σε performer και entertainer για να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον. Άλλη φορά θα πάει με θεατρολόγο, άλλη πρέπει να κάνει οπωσδήποτε κάτι interactive, άλλη φορά τούμπες ενδεχομένως. Μπορεί να είναι πιο θεμιτό να πηγαίνει ο Νίνο στην τελική, που θα είναι και πιο διασκεδαστικό. Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό είναι να γίνεται η δουλειά στην τάξη, να διαβάζεται το βιβλίο του συγγραφέα (να δανείζεται, να φωτοτυπείται, αδιάφορο), να δουλεύεται το γραπτό και μετά να έρχεται ο συγγραφέας και να συζητά με τα παιδιά για συγκεκριμένα θέματα. Η γνωριμία με ένα συγγραφέα γίνεται πρωτίστως μέσα από τη δουλειά του και όχι έτσι στο ξεκούδουνο «μας ήρθε ένας συγγραφέας», που πάρα πολλές φορές κανείς δε γνωρίζει το παραμικρό γι’ αυτόν, απλά μαζεύονται τα παιδιά για να ακούσουν «ένα συγγραφέα». Πέρα από αυτά, δεν μπορεί να γίνει δουλειά σε αμφιθέατρα 300 ατόμων, όπου τα μισά παιδιά θα μπαινοβγαίνουν, όπως στο Mall, όποτε βαριούνται θα κάτσουν κι όποτε ξαναβαρεθούν θα σηκωθούν να φύγουν, γιατί έχουν τύχει και τέτοιες περιπτώσεις.

Πηγή

Comments 0 σχόλια »

BBC

Η «λήθη του ipod», όπως ονομάζεται, θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή και την ακεραιότητα των οδηγών, των ποδηλατών, αλλά και των πεζών, σύμφωνα με την αυστραλιανή αστυνομία.

Και δεν είναι μια σπάνια κατάσταση. «Λήθη του ipod» ονομάζεται η διανοητική απομόνωση που βιώνει κανείς όταν ασχολείται με το κινητό τηλέφωνο, το ΜΡ3 ή τον μικρό ηλεκτρονικό υπολογιστή του.

Οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι πρόκειται για διάσπαση της προσοχής, που «τυφλώνει» τον χρήστη της συσκευής σε όλα όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον του.

Για το πρόβλημα οδικής ασφάλειας που δημιουργείται από τη χρήση μικρών συσκευών, όπως το κινητό και το ipod, ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι πεζοί που περπατούν βουλώνοντας και τα αυτιά με ακουστικά του ipod, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν μηνύματα από το κινητό τους ή ελέγχουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο.

Στη Βικτώρια της Αυστραλίας η αστυνομία έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη «λήθη του ipod». Η ανησυχία των ειδικών επαληθεύθηκε στις αρχές του μήνα, όταν ένας ποδηλάτης βρέθηκε ξαφνικά –ακούγοντας μουσική– στην τροχιά του τραμ. Δεν είχε καταλάβει το παραμικρό έως ότου το ογκώδες μεταφορικό μέσο προσέκρουσε πάνω του. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι «είχε άγιο», καθώς την γλίτωσε με μερικούς μώλωπες και μικροτραυματισμούς στα πόδια.

Η αυστραλιανή αστυνομία εφάρμοσε σχέδιο «πάταξης» των απρόσεκτων πεζών που διασχίζουν τους δρόμους απ’ όπου θέλουν –και όχι μόνον από τις διαβάσεις– και δεν υπακούν στους σηματοδότες. Μέσα σε τρεις ημέρες, η «τσιμπίδα του νόμου» είχε αρπάξει 613 πεζούς στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα. Πολλοί από τους παραβάτες χρησιμοποιούσαν διάφορες συσκευές για να ακούν μουσική, να ελέγχουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο κ. ο. κ.

http://news.kathimerini.gr

Comments 0 σχόλια »

est.jpgΣε εξαγωγέα τεχνολογιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εξελίσσεται η μικρή αλλά ισχυρή στον χώρο της πληροφορικής Εσθονία. Δημιουργώντας εφαρμογές e-government και παρέχοντας σχετικές υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο, η μικρή χώρα της Βαλτικής με πληθυσμό 1,3 εκατομμύριο κατοίκους έχει ήδη βοηθήσει πρώην κομμουνιστικά κράτη όπως η Αρμενία, η Γεωργία και η Μολδαβία μαζί με 40 ακόμη κράτη. Την περίοδο αυτή μάλιστα οι Εσθονοί ετοιμάζουν τα νέα project τους για την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν και την Αϊτή.

«Είναι σύνηθες εδώ στην Εσθονία», έλεγε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της χώρας «να χρησιμοποιούμε διαδικτυακές εφαρμογές σε επίπεδο κεντρικής και τοπικής κυβέρνησης αλλά και στον επιχειρηματικό κλάδο». Ο πρωθυπουργός Andrus Ansip μιλάει για περισσότερη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων την ίδια στιγμή που όλοι οι κάτοικοι της χώρας μπορούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά σε εθνικές και τοπικές εκλογές, να ελέγξουν τον ιατρικό τους φάκελο και το μητρώο τους στην αστυνομία.

Το 92% των Εσθονών φορολογούμενων συμπλήρωσε τις ετήσιες δηλώσεις του από το Ιντερνετ ενώ παράλληλα το 79% πραγματοποιεί διατραπεζικές συναλλαγές τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Έπειτα από πέντε δεκαετίες υπό Σοβιετική κατοχή, το 1991, η Εσθονία επέλεξε να γίνει μια χώρα υψηλών τεχνολογιών κυρίως διότι από πριν διέθετε μια τεχνογωσία την οποία και ανέπτυξε. Το 2002 η κυβέρνηση της χώρας, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις εστίασαν στη δημιουργία υποδομών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αυτοχρηματοδότηση σχετικών projects.

Από το 2008 η Εσθονία έχει επενδύσει 320.000 ευρώ στην Παλαιστίνη για εξοπλισμό πληροφορικής σε δημόσιες υπηρεσίες, στην αστυνομία, ακόμη και την εκπαίδευση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

Η κυβέρνησή μας  που υποτίθεται είναι και γραμματιζούμενη στο e-gov πόσα έχει επενδύσει;

Comments 0 σχόλια »

logo2.gifΠρόκειται για μια μεγάλη διαδικτυακή ενέργεια, που στόχο έχει να αλλάξει την εικόνα που έχει σχηματιστεί στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό για την Αθήνα (με δυο λέξεις: χάλια μαύρα!), ιδιαίτερα μετά τα αιματηρά επεισόδια του Μαΐου. Το concept απλό: Καλούν τους φίλους της πόλης να βγάλουν μία φωτογραφία που θεωρούν ότι την εκφράζει και να την ανεβάσουν στο www.thisisathens.org. To photostream ήδη κάνει το γύρο του κόσμου.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων