Αρχείο για 13 Ιουλίου, 2010

lenaplatonos.jpgΗ Λένα Πλάτωνος παρουσίασε, στη Μικρή Επίδαυρο, παλιά της τραγούδια και τους γνώριμους στίχους του Κ.Π. Καβάφη, έτσι όπως πέταξαν μέχρι τον 21ο αιώνα ντυμένοι με ηλεκτρονικούς ήχους. Μ’ ένα τιρκουάζ φόρεμα, η Λένα Πλάτωνος κάθισε στο πιάνο της και συνόδευσε τους εξαιρετικούς μουσικούς της, αλλά και τους ερμηνευτές της – τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Γιάννη Παλαμίδα, παρεμβαίνοντας με τη δική της φωνή όπου χρειαζόταν. Η θερμοκρασία ανέβαινε από τραγούδι σε τραγούδι, το χειροκρότημα μεγάλωνε, το ίδιο και η απόλαυση όσων βρέθηκαν στη Μικρή Επίδαυρο. Η μουσική της Λένας Πλάτωνος υπογράμμιζε την ένταση των λόγων («Αλίμονο στους δυνατούς κι ευαίσθητους, εξουσιάζονται από τους αδύναμους κι αναίσθητους»…). Ολα έμοιαζαν σαν ένα κεφάτο αλλά τρυφερό πάρτι, όπου η παρέα επέλεξε να τραγουδήσει τραγούδια αγαπημένα, άλλα κεφάτα κι άλλα θλιμμένα, όλα μέρος μιας διαδρομής πάντως, γι’ αυτό αγαπημένα.

Στο δεύτερο μέρος, μας περίμεναν οι νέοι ήχοι και οι παλιοί στίχοι. «Περιμένοντας τους βαρβάρους», «Παράθυρα», «Μονοτονία», «Μακρυά», «Πόλις», «Θάλασσα του πρωιού», είναι μερικά από τα 13 ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή που επέλεξε να μελοποιήσει η Λένα Πλάτωνος, συνεχίζοντας τη σχέση της με τους σημαντικούς Ελληνες ποιητές (έχει μελοποιήσει Ανδρέα Εμπειρίκο και Κώστα Καρυωτάκη).

Ο Γιάννης Παλαμίδας, με μαύρα ρούχα, μετέφερε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο ερμηνείας -που εμπεριέχει και θεατρικές ερμηνευτικές αρετές- τα πάθη, τις αναζητήσεις, τις προσδοκίες, τον κόσμο των ποιημάτων του Καβάφη. Οι εξαιρετικοί φωτισμοί φάνηκαν σαν μέρος της μελοποίησης. Με οξείς ήχους όπου χρειαζόταν, με μελωδίες μαλακές αλλού, η Λένα Πλάτωνος έκανε μια θεατρική μελοποίηση των αγαπημένων ποιημάτων και μας κάλεσε να τα δούμε παράλληλα με το μουσικό τους «φόρεμα» σα να είναι νέα. Και πράγματι ήταν.

http://news.kathimerini.gr

Comments 0 σχόλια »

digi-articleinline.jpgΟικιακοί υπολογιστές: Οι ελπίδες για βελτίωση της εκπαίδευσης προσκρούουν στην εφηβική πραγματικότητα.

Δεδομένο πρώτο: οι μαθητές Γυμνασίου είναι πρωταθλητές χασομέρηδες. Δεδομένο δεύτερο: ο υπολογιστής είναι η ιδανική μηχανή απώλειας χρόνου.  Αν συνδυάσουμε αυτά τα δύο δεδομένα στο μυαλό μας τότε σίγουρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που μας προπαγανδίζουν τόσα χρόνια δηλαδή μία θαυματουργή εκπαιδευτική μεταμόρφωση των μαθητών μας.

Κι όμως πολλοί μεροκαματιάρηδες αποταμιεύουν για να αγοράσουν στο παιδί τους έναν υπολογιστή επενδύοντας σε αυτό τις ελπίδες  τους για την εξέλιξη του παιδιού τους σε αριστούχο.

Διάφορες έρευνες όμως δείχνουν ότι τελικά η επίδραση του υπολογιστή στην επίδοση των μαθητών είναι μάλλον αρνητική. Ας δούμε την περίπτωση της Ρουμανίας. Το 2009 επιδοτήθηκαν οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων με ένα κουπόνι 200 ευρώ για να αγοράσουν υπολογιστή. Υπήρχε και μία ομάδα ελέγχου που έκαναν την αίτηση αλλά δεν πήραν το κουπόνι.

Το αποτέλεσμα της  έρευνας δείχνει ότι οι μαθητές που απέκτησαν τον υπολογιστή βελτίωσαν τις δεξιότητες χρήσης του αλλά έπεσε η απόδοσή τους κάθετα στα γλωσσικά μαθήματα όπως και στα θετικά.

Ανάλογα αποτελέσματα έδωσε και η έρευνα του πανεπιστημίου Duke για μαθητές της Βόρειας Καρολίνας όπως και άλλες έρευνες που δημοσιεύονται κατά καιρούς σε επιστημονικά περιοδικά.

Ο βασιλιάς είναι γυμνός ή απλά η επανάσταση που δεν έγινε ποτέ;

Ολα αυτά καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα το οποίο όμως αρνούνται να συλλάβουν οι πολιτικοί μας. Δεν αρκεί η εισαγωγή υπολογιστών, διαδραστικών πινάκων, όλων των γκάτζετ τελευταίας κοπής σε μία τάξη για να μεταμορφωθεί. Αν δεν υπάρχει κατάλληλη παιδαγωγική καθοδήγηση το μηχάνημα θα σε βυθίσει στο έλος της παγκόσμιας ανοησίας.

Οι μαθητές των ερευνών απέτυχαν γιατί το περιβάλλον τους δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τον υπολογιστή ώστε να τους δώσει νέα ερεθίσματα. Οτι ακριβώς συνέβη στις ψηφιακές μας τάξεις με τα λαπτοπ αυτή τη χρονιά. Το βάρος μετακυλίστηκε στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι ήταν -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- ανέτοιμοι να το σηκώσουν. Δεν είναι λοιπόν άξιο απορίας  το γεγονός ότι ελάχιστες τάξεις αξιοποίησαν πραγματικά τον υπολογιστή στην τάξη.

Τόσα χρήματα στον πίθο των Δαναίδων κι όλα αυτά για να βελτιωθεί η εικόνα του εκάστοτε υπουργού στα ΜΜΕ.

TerraComputerata με πληροφορίες από NY Times, Computers at Home: Educational Hope vs. Teenage Reality

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

07-07-10_345894_151.jpgΗ υπερβολική έκθεση στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχει ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα αποδεικτικά στοιχεία που στοιχειοθετούν υποθέσεις διαζυγίων. Η Αμερικανική Ακαδημία Δικηγόρων Διαζυγίου αναφέρει ότι το 81% των μελών του έχει πάρει πολλά στοιχεία από το Facebook, το MySpace, το Twitter και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του YouTube.«Είχα μερικές πολύ αστείες υποθέσεις» δηλώνει η Λίνδα Λέα Βίκεν, πρόεδρος των 1.600 μελών και συμπληρώνει: «Είναι πάρα πολύ κοινό στις καινούργιες μου υποθέσεις».

Το Facebook έχει την πρωτοκαθεδρία στην μετατροπή της εικονικής πραγματικότητας σε ένα δραματικό διαζύγιο της πραγματικής ζωής, σημειώνει η κ. Βίκεν. Το 66% των δικηγόρων ανέφεραν το Facebook ως βασική πηγή τους για online ενοχοποιητικές αποδείξεις. Ακολουθούν το MySpace με 15% και το Twitter με 5%.

Το Facebook μαρτυράει τους ένοχους

Σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες χρησιμοποιεί το Facebook για να φλερτάρει, σύμφωνα με έκθεση του Pew internet and American Life Project που δημοσιεύθηκε το 2008. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι φωτογραφίες που δείχνουν τους ή τις συζύγους σε φωτογραφίες να ερωτοτροπούν με τους εραστές και τις ερωμένες τους και χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία. Υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου ο πατέρας εξανάγκασε τον γιο του να διαγράψει από τους φίλους του τη μητέρα του, ώστε να τους αποξενώσει.

«Αυτά τα στοιχεία εμφανίζονται και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο, σχεδόν σε καθημερινή βάση και είναι εύκολα να τα βρει κανείς», τονίζει η Βίκεν και προσθέτει: «Είναι σαν ‘μου κάνεις πλάκα;’». Η Λ Βίκεν και οι υπόλοιποι δικηγόροι της Ακαδημίας παρουσίασαν ορισμένες σπαρακτικές περιπτώσεις, διατηρώντας ωστόσο την ανωνυμία των πελατών τους:

-Ένας σύζυγος πήγε στην ιστοσελίδα γνωριμιών Match.com και δήλωσε εργένης και χωρίς παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή διεκδικούσε την κηδεμονία των παιδιών.

-Ένας άλλος κύριος αρνούνταν ότι είχε προβλήματα διαχείρισης θυμού, ωστόσο πόσταρε στο Facebook στο σημείο που πρέπει να περιγράψει τον εαυτό του: «Εάν έχεις τα κότσια να μου την πεις, θα σε χτυπήσω μέχρι υποταγής».

-Ένας πατέρας ζητούσε την κηδεμονία των παιδιών υποστηρίζοντας ότι δεν πήγε ποτέ στις εκδηλώσεις που μετείχαν τα παιδιά τους. Ο εν λόγω κύριος απέδειξε ότι τις παραπάνω ώρες η πρώην σύζυγός του και ο φίλος της έπαιζαν στο διαδικτυακό παιχνίδι World of Warcraft. Ορισμένες φορές η μαμά διαλέγει τις λάθος ώρες να παίζει στο Farmville του Facebook.

-Μία μητέρα αρνούνταν στο δικαστήριο ότι κάπνιζε μαριχουάνα, ωστόσο στο Facebook ανέβασε φωτογραφίες μετά από το κάπνισμα.

Η σύνδεση της εικονικής πραγματικότητας με τον πραγματικό κόσμο είναι καθημερινότητα για τα ζευγάρια που χωρίζουν στις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ιστοσελίδα διαζυγίων Divorce – online ανέφερε ότι την τελευταία χρονιά η λέξη Facebook υπήρχε σε κάθε πέμπτη αίτηση διαζυγίου που αναλάμβανε.

Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι διαζυγίου και ζευγάρι στην πραγματική ζωή από το Ντένβερ του Κολοράντο, Κεν και Λέσλι Μάθιους υποστηρίζουν ότι η αύξηση των αιτήσεων, που να βασίζονται σε ατοπήματα στο Διαδίκτυο είναι μικρότερη. Υπολογίζουν ότι οι 1 στις 10 αιτήσεις βασίζεται σε στοιχεία που προέρχονται από το Ίντερνετ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν μία ή ακόμη και καμία περίπτωση. «Βρίσκεις στοιχεία, που δεν υπάρχει τρόπος να αποκτήσεις υπό κανονικές συνθήκες» σημειώνει η Λέσλι Μάθιους.

Συμβουλές για τους ψηφιακούς παραβάτες

Οι δικηγόροι προειδοποιούν όσους βρίσκονται σε διαδικασία διαζυγίου:

-Ό,τι πείτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας. Εάν σχεδιάζεται να πείτε όμματα, ενώ έχετε ορκισθεί, τότε να μην έχετε ανεβάσει στο Διαδίκτυο στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο.

-Προσοχή από τους εχθρούς του Διαδικτύου. Η διαδικασία του διαζυγίου είναι σκληρή και δύσκολη για τα ζευγάρια. Η επιθυμία να μιλήσουν και να κακολογήσουν είναι μεγάλη, έτσι αναγκάζουν τους φίλους τους να πάρουν το μέρος ενός εκ των δύο. Ωστόσο, είναι το χειρότερο μέρος και σημείο να το κάνει κανείς.

-Μία εικόνα αξίζει όσο..χίλια ευρώ. Οι ανάρτηση γυμνών και προκλητικών φωτογραφιών σε προσωπικά ιστοσελίδες ή στα προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης δεν βοηθούν στην υπεράσπισή τους και αποξενώνουν την οικογένειά τους.

-Διατηρείστε τους κανόνες ασφαλείας των ιστοσελίδων. Υπάρχουν για κάποιο λόγο. Βρείτε τα και χρησιμοποιήστε τα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AP

Comments 0 σχόλια »

Η ποίηση είναι απλώς η απόδειξη της ζωής. Εάν η ζωή σου καίγεται σωστά, η ποίηση είναι μονάχα η στάχτη…
Leonard Cohen

Comments 0 σχόλια »

Τ᾿ ἁπλὸ παιδί, ποὺ ἐγὼ ἀγαπῶ, δὲν ἔζησε στὰ πλούτη,
δὲν ἔχει τρόπους νὰ φερθεῖ καὶ μήτε νὰ ντυθεῖ,
-μά ῾ναι τὸ πιὸ καλὸ παιδί, ποὺ μὲς στὴν πλάση τούτη
μπορεῖ ν᾿ ἀπαντηθεῖ!

Δὲν ξέρει γράμματα πολλά, δὲν κάνει γιὰ σαλόνι,
τὰ ροῦχα του εἶναι τῆς δουλειᾶς, τριμμένα καὶ παλιά,
μὰ τὸ μεγάλωσε τὸ φῶς, αὐτὸ ποὺ μεγαλώνει
τὰ ξένοιαστα πουλιά…

Κι ἄλλοτε μοῦ ῾τυχε ξανά, -στὸ διάβα κάποιου δρόμου,
νὰ περπατήσω συντροφιὰ μὲ διάφορα παιδιά,
-μ᾿ αὐτό, σεμνὸ καὶ ταπεινό, βαδίζει στὸ πλευρό μου,
σὰ μιὰ μικρὴ καρδιά…

Κι ὅταν τῶν ἄλλων τῶν παιδιῶν τὰ λοῦσα βλέπει πλάι
κι αὐτὸ δὲν ἔχει πιὸ καλὸ κοστούμι νὰ ντυθεῖ,
τότε γυρίζει τὴ ματιά -καὶ μοῦ χαμογελάει,
νὰ παρηγορηθεῖ… ]

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων