Αρχείο για 8 Ιουλίου, 2010

Tου Απόστολου Λακασά στην Καθημερινή

Σε συζητήσεις δεν θέλω να κάνω λόγο για την ανάγκη μέτρων και αλλαγών, επειδή η Ελλάδα είναι στο χείλος του γκρεμού. Θέλω να μιλώ για τους Ελληνες που έχουν αποφασίσει να κάνουν πράξη αυτό που οι ίδιοι σε «αθώες» συζητήσεις τους παραδέχονται: ότι το κράτος πρέπει να λειτουργήσει ορθολογικά. Ομως, η πραγματικότητα με προσγειώνει αποδεικνύοντας ότι πολλοί Ελληνες μόνο σε… φιλολογικό επίπεδο δέχονται τις αλλαγές, αλλά στην πράξη αντιδρούν εάν οι ίδιοι είναι να ξεβολευτούν.

Αυτή την περίοδο εντείνεται η προετοιμασία του υπουργείου Παιδείας, ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα οι εκπαιδευτικοί, για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και των υπηρεσιών από τη νέα σχολική χρονιά χωρίς ξεχειλώματα και πλεονάζον προσωπικό. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχαν καταγραφεί περίπου 7.000 λειτουργικά κενά, την ίδια στιγμή που υπήρχε προσωπικό υπεράριθμο, είτε σε σχολικές μονάδες είτε ακροβολισμένο σε κάθε λογής διοικητικές θέσεις μακριά από τις οργανικές τους θέσεις. Οι υπηρεσίες του υπουργείου τώρα καταγράφουν το πλεονάζουν προσωπικό και ανακαλύπτουν ότι μόνο στο εξωτερικό υπήρχαν περίπου 1.000 υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί, ενώ στο εσωτερικό της χώρας περί τους 4.500 εκπαιδευτικοί «λιμνάζουν» σε υπηρεσίες ή και σε σχολεία.

Βέβαια, στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να βάλει μια τάξη -τουλάχιστον αυτό δηλώνεται, και ουδείς μπορεί να αμφιβάλει χωρίς να έχει δει πράξεις που αποδεικνύουν το αντίθετο- ήδη τα «βαρίδια παλαιάς κοπής» έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν τα γνωστά τους τερτίπια. Ενδεικτικά, υπάρχουν στελέχη της εκπαίδευσης που αντιδρούν στο ξεβόλεμα κάνοντας «λευκή απεργία». Ισως διότι οι ίδιοι -έστω, αρκετοί από αυτούς- είναι αποφασισμένοι να πάρουν σύνταξη καταθέτοντας τα χαρτιά τους έως τις 20 Αυγούστου, όπως ορίζει ο νόμος.

Την ίδια στιγμή, οι επερχόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ευνοούν τον πολιτικό καιροσκοπισμό. Πληροφορούμε ότι οι πιέσεις βουλευτών, δημάρχων και αλλά τοπικών στελεχών εντείνονται προς την ηγεσία του υπουργείου για να πέσουν στα μαλακά οι ημέτεροι και τη νύφη του εξορθολογισμού να την πληρώσουν όσοι δεν έχουν δήμαρχο στην Κορώνη.

Είναι γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, η λογική των οποίων θα είναι αντίθετη στην επί χρόνια παγιωμένη αντίληψη της ήσσονος προσπάθειας και τους κανόνες του κομματικού κράτους, θα αντιμετωπίσει το πρώτο ισχυρό κρας τεστ στη δημόσια εκπαίδευση. Η οποία, άλλωστε, αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι -περί τις 150.000 είναι οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί και στις δύο βαθμίδες- της Δημόσιας Διοίκησης.

Αυτό που ζητεί το υγιές κομμάτι (μειοψηφία, μήπως;) του ελληνικού λαού είναι ο διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης να γίνει με διαφανή και καλά μελετημένα κριτήρια. Από τον προσεχή Σεπτέμβριο οι εκπαιδευτικοί μπαίνοντας στην τάξη για να διδάξουν τη νέα γενιά πρέπει να γνωρίζουν ότι η Πολιτεία σέβεται τους τιμά και σέβεται τη συστράτευσή τους στον στόχο ενός καλύτερου σχολείου. Δύσκολο;

Εξαιρετικά δύσκολο έχω να απαντήσω, αφού ήδη σε ερωτήσεις αποσπασμένων γιατί τους κόπηκε η απόσπαση η απάντηση ήταν “μα δεν ήρθατε να μας παρακαλέσετε” ή ότι δεν εγγυήθηκε κάποιος για τα φιλοκυβερνητικά τους αισθήματα…

Στην εικόνα το εξάρτημα των καλών υπαλλήλων κοινώς επονομαζόμενον και βύσμα.

Comments 0 σχόλια »

counting-sheep-2.gifΗ Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ’ αριθμόν 43/2010 απόφασή της επελήφθη αυτεπαγγέλτως αλλά και κατόπιν καταγγελίας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος και ενός πολίτη, επί της από 4.6.2010 κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει την απογραφή του προσωπικού του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.

Κατά την απογραφή θα γίνεται επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των δημοσίων κ.λπ. υπαλλήλων τα οποία και θα καταχωρούνται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα τηρείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής δεν πρέπει να συλλεγούν και να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας κατά την απογραφή τα στοιχεία που δεν συνδέονται με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, «ως αναγκαία και πρόσφορα δεν μπορούν να θεωρηθούν ο βαθμός και η βαθμολογία του τίτλου σπουδών, το θέμα του διδακτορικού τίτλου, ο βαθμός του μεταπτυχιακού τίτλου και άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου».

Ακόμη, τα στοιχεία τα σχετικά με «τις ξένες γλώσσες, τις επιμορφώσεις, τους επαίνους-μετάλλια κρίνονται καταρχήν μη αναγκαία και πρόσφορα για την επίτευξη του σκοπού της μισθοδοσίας των απασχολουμένων στο Δημόσιο, εκτός εάν από ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας τα παραπάνω στοιχεία συνδέονται με την καταβολή επιδομάτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων».

Παράλληλα, σύμφωνα με την Αρχή δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνονται εάν υπάρχει γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή όχι όπως και ότι από τις πειθαρχικές ποινές επιτρέπεται να καταχωρούνται μόνο εκείνες που αφορούν τη στέρηση των αποδοχών οι οποίες συνδέονται με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Όσον αφορά τον αριθμό φορολογικού μητρώου, το έτος του εκκαθαριστικού και τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής της ΔΕΗ, η Αρχή έκρινε ότι είναι χρήσιμα για την ταυτοποίηση των απογραφομένων.

Ακόμη, η Αρχή αναφέρει ότι πρέπει να ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας από τους υπεύθυνους της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ώστε να διασφαλίζουν «τουλάχιστον τους ακόλουθους κινδύνους: α) την αποφυγή διάδοσης στοιχείων σε τρίτους κατά τη χρήση της εφαρμογής φυλλομετρητή Διαδικτύου (web browser) από κάθε χρήστη, β) τη μη ακριβή διαπίστευση, ταυτοποίηση ή εξουσιοδότηση των χρηστών της εφαρμογής, εκτός των απογραφόμενων, γ) τη μη ασφαλή αυθεντικοποίηση των χρηστών αυτών και δ) τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα αποθηκευμένα δεδομένα από τους χρήστες της εφαρμογής και τους διαχειριστές των διακομιστών όλων των επιπέδων».

Το υπουργείο Εσωτερικών για τις παρατηρήσεις της Αρχής

Όλες οι παρατηρήσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν ληφθεί υπόψη, σχετικά με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, σχετικά με την απόφαση 43/2010 της ανεξάρτητης αρχής «έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παρατηρήσεις της και τα στοιχεία, τα οποία συλλέγονται κατά την απογραφή, είναι σύμφωνα με αυτά που επιτρέπει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

Καθημερινή

Στη δεύτερη προσπάθεια εισαγωγής στοιχείων πάντως λαμβάνω το εξής δυσοίωνο μήνυμα:

Συνέβη Λάθος !
[com.arjuna.ats.internal.jta.transaction.arjunacore.commitwhenaborted] [com.arjuna.ats.internal.jta.transaction.arjunacore.commitwhenaborted] Could not commit transaction.

αν υποψιαστώ ότι θα χρειαστεί να γράψω κώδικα για να απογραφώ…

Comments 0 σχόλια »

7659-17394.jpgΑπό το edito του Φώτη Γεωργελέ:
Το Σάββατο το βράδυ βγήκα να πάρω τις κυριακάτικες εφημερίδες. Είναι μία απ’ τις ελάχιστες ιεροτελεστίες που ’χουν μείνει στη ζωή μου, μ’ αρέσει αυτή η εικόνα, ο φωτισμένος πάγκος, η λάμπα, η πόλη όλη τη νύχτα που αναζητά πληροφορίες. Βρήκα σκοτάδι, ο δικός μου μάζευε πακέτα. Κλείνω, δεν περνάει κανείς. Κοίταξα γύρω μου έκπληκτος, δύο η ώρα, ερημιά, περνούσε ένα άδειο ταξί, η Ακαδημίας έμοιαζε με το χειμωνιάτικο Ντίσελντορφ. Η γειτονιά μου τα καλοκαιρινά βράδια μοιάζει με παραλία νησιού, μπαρ, καφέ, κόσμος στα πεζοδρόμια, μουσική, γέλια. Τα καφέ ήταν άδεια, ένας άνθρωπος, μια παρέα πιο κάτω, έκλειναν.
Θυμάμαι πώς έγραφα τότε που διάβαζες. Γύρναγα σπίτι βράδυ, έβαζα μουσική. Έγραφα μετά ένα CD, τη δικιά μου συλλογή, τη μουσική υπόκρουση για κείνη τη νύχτα. Έμπαινα στο αυτοκίνητο, δυνατά η μουσική, τη δοκίμαζα σε μακρινές βόλτες, Συγγρού, παραλιακή, λιμανάκια. Σταμάταγα σε άγνωστες πλατείες, έτρωγα παγωτό σε πεζόδρομους που δεν ήξερα, έκλεβα εικόνες, μισές φράσεις, θραύσματα από συνομιλίες που άκουσα, που φαντάστηκα, που ήθελα ν’ ακούσω. Πίσω μετά, έγραφα μέχρι το πρωί, για δάκρυα αποχωρισμού, ξαφνικές γυναικείες ματιές – λάμψεις που ζητάνε και διώχνουν, για έρωτες και όνειρα μιας πόλης πάντα ξάγρυπνης, αγχωμένης μα γεμάτη επιθυμία να ζήσει. Τώρα η πόλη μου είναι μελαγχολική. Πάλι δεν κοιμάμαι τη νύχτα. Όμως, τώρα κάνω λογαριασμούς.

Διαβάστε τη συνέχεια στην  AthensVoice

Comments 0 σχόλια »

«Μια εβδομάδα στο μουσείο». Η Μυρτώ Λάβδα και η Κατερίνα Σταμίδη έχουν αναλάβει να ξεναγήσουν τα παιδιά στις μόνιμες και στις περιοδικές εκθέσεις για να έρθουν σε επαφή από τα κυπριακά κεραμικά και τα κυκλαδικά ειδώλια μέχρι τις οργανικές φόρμες της αγγλίδας εικαστικού Σάρα Λούκας. Στη συνέχεια θα φτιάξουν τις δικές τους δημιουργίες.

Πληροφορίες: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 210 7228321, www.cycladic.gr

Κατασκήνωση μέσα στην πόλη; Γιατί όχι. Ο Ελληνικός Κόσμος συνεχίζει το επιτυχημένο εγχείρημα για ενδέκατη χρονιά. Ετσι και φέτος τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε μια εναλλακτική κατασκήνωση που λειτουργεί από το πρωί έως το απόγευμα στους χώρους του ιδρύματος, στην Πειραιώς. Με προβολές εικονικής πραγματικότητας, εκθέσεις και παιχνίδι θα ανακαλύψουν τον κόσμο των αρχαίων.

«Κουπί γοργά, πόλεις μάς περιμένουν!» είναι ο τίτλος του πρώτου προγράμματος, που προσκαλεί σε ένα ταξίδι με μια τριακόντορο που ρίχνει άγκυρα σε αρχαία ελληνικά λιμάνια. Εκεί τα παιδιά θα γνωρίσουν τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους, θα ζήσουν την καθημερινότητά τους, θα γευτούν αρχαία εδέσματα.

Το δεύτερο πρόγραμμα έχει τίτλο «Σκάψε, σκάψε, μύθους θα βρεις». Τα παιδιά παίρνουν εργαλεία, σκάβουν βαθιά στη γη και φέρνουν στο φως ήρωες, θεούς και ημίθεους που τους εξιστορούν τα κατορθώματά τους. Τα προγράμματα είναι δεκαήμερα και ξεκινούν αύριο, στις 19/7 και 23/8.

Πληροφορίες: Ελληνικός Κόσμος, 212 2540650, www.hellenic-cosmos.gr.

Με πρωινή εξόρμηση στο λόφο του Φιλοπάππου για πικ νικ και κινητικά παιχνίδια αρχίζει το καθημερινό πρόγραμμα του Μουσείου Συναισθημάτων. Η επαφή με τη φύση, στη σκιά της Ακρόπολης, δεν είναι η μοναδική προτεραιότητα του μουσείου. Οπως μαρτυρά το όνομά του, στόχος είναι να ενθαρρύνει τα παιδιά να κατανοήσουν τα συναισθήματα. Για το λόγο αυτόν οργανώνει, σε συνεργασία με το Musee des Enfants των Βρυξελλών, τη διαδραστική έκθεση «Ποιος είμαι εγώ;», που προσπαθεί να δώσει μορφή στον άυλο κόσμο των συναισθημάτων. Με παιχνίδια αυτογνωσίας, οι ικανότητες, οι δυσκολίες, οι επιθυμίες, τα όνειρα καταγράφονται στο προσωπικό βιβλίο κάθε παιδιού, βοηθώντας το να αποκτήσει αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα μυθοπλασία και θεατρικό παιχνίδι καθώς και εργαστήρια κατασκευής-ζωγραφικής. Τα δεκαήμερα προγράμματα του Ιουλίου απευθύνονται σε παιδιά 7-12 ετών, αρχίζουν αύριο και στις 19/7, ενώ ένα πενθήμερο ξεκινάει στις 6 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες: Μουσείο Συναισθημάτων 210 9218329, www.mce.gr

Πας στο Σύνταγμα και η μηχανή του χρόνου σε μεταφέρει στην προϊστορία. Μια σπηλιά με «βράχια» που μοιάζουν αληθινά περιμένει στο «Αλατοσπήλαιο» τα παιδιά για να τα μεταφέρει στον κόσμο των παραμυθιών. Ο Ιούλιος (17/7 και 18/7) είναι αφιερωμένος στους μύθους του Αισώπου: «Ο αγριόγατος και ο πετεινός», «Η γίδα και ο γάιδαρος», «Ο βοριάς και ο ήλιος». Με αφήγηση, δραματοποίηση και θεατρικό παιχνίδι, οι μύθοι ζωντανεύουν στην ειδικά διαμορφωμένη σκηνή. Υπάρχουν και καρέκλες και για τους γονείς που θέλουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.

Πληροφορίες: Αλατοσπήλαιο, 210 3222205, www.changeland.com

Πώς μας προστατεύουν τα αντηλιακά από τη βλαβερή ακτινοβολία; Γιατί επιπλέουν τα πλοία; Πώς πετούν τα αεροπλάνα; Γιατί τα θαλάσσια ρεύματα διαφυλάσσουν την ισορροπία του πλανήτη; Το Ιδρυμα Ευγενίδου προσεγγίζει επιστημονικά το καλοκαίρι προσθέτοντας τη γνώση στην ξενοιασιά. Κάθε Σαββατοκύριακο του Ιουλίου η διαδραστική έκθεση «Επιστήμη και Τεχνολογία» συνοδεύεται από πειράματα και κατασκευές προκειμένου οι μικροί επισκέπτες να κατανοήσουν καλύτερα και με ευχάριστο τρόπο τον κόσμο που μας περιβάλλει. Η γη, ο αέρας, το νερό, ο ήλιος μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τη δική τους σχεδία, να της βάλουν πανιά και να την ταξιδέψουν στο νερό με τη βοήθεια ανεμιστήρα. Θα φτιάξουν όμως και γυαλιά ηλίου και θα μάθουν γιατί είναι απαραίτητα αυτή την εποχή.

Πληροφορίες: Ιδρυμα Ευγενίδου, 210 9469600, www.eugenfound.edu.gr

Χρώμα ανατολής παίρνει η Χώρα της Ανδρου, με το αφιέρωμα στον σημαντικό αμερικανοϊάπωνα γλύπτη Ισάμου Νογκούτσι που οργανώνει το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Η αφαιρετική τέχνη, ο σουρεαλισμός, η αρχαία ελληνική γλυπτική αλλά και η ανατολική καλλιγραφία έχουν επηρεάσει το έργο του καλλιτέχνη, ο οποίος παράλληλα ενδιαφέρθηκε για την αρχιτεκτονική τοπίου, αναπλάθοντας από κήπους μέχρι παιδότοπους.

Οι μικροί παραθεριστές θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στη γλυπτική του Νογκούτσι. Εκτός από τις καθιερωμένες ξεναγήσεις, υπάρχουν και παράλληλα προγράμματα: Στις 6 και 7 Αυγούστου η γλύπτρια Ντίνα Αναστασιάδου προσκαλεί τα παιδιά να συμμετάσχουν σε μια επίδειξη ζωγραφικής και καλλιγραφίας με «sumi». Πρόκειται για την πρώτη μορφή μελάνης που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Επινόηση των Κινέζων, εισάγεται στην Ιαπωνία περί το 600 μ.Χ. μαζί με τα κινέζικα ιδεογράμματα. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε για καλλιγραφία, αργότερα ευρέως και στη ζωγραφική.

Στις 20 και 21 Αυγούστου η Ιωάννα Χριστοδούλου οργανώνει εργαστήριο «Origami». Πρόκειται για την παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής, που έχει τις ρίζες της στον 8ο αιώνα μ.Χ. Χωρίς τη χρήση ψαλιδιού, το χαρτί διπλώνεται και δημιουργούνται μορφές δύο ή τριών διαστάσεων, αφαιρετικές ή φυσικές που κεντρίζουν τη φαντασία.

Πληροφορίες: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 22820 22444, www.goulandris.gr

ΕΝΕΤ

Comments 0 σχόλια »

omerta.jpg

Ακολουθώντας την προσέγγιση «ένα βήμα τη φορά» η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει μεγαλύτερο φως στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, νομοθετώντας για τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο των νόμων και των υπουργικών αποφάσεων, καθώς και όλων των κανονιστικών κειμένων που «παράγει» το σύνολο του κρατικού μηχανισμού.

Το σχέδιο «Διαύγεια», όπως αποτυπώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός αντιμετώπισης της διαφθοράς, αφού -θεωρητικά τουλάχιστον- οι πολίτες θα μπορούν να εντοπίσουν «ύποπτες» αποφάσεις φορέων της κεντρικής κυβέρνησης ή της τοπικής αυτοδιοίκησης και να ζητήσουν διευκρινίσεις.

Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα «Διαύγεια» μπορεί να αποτελέσει ένα καλό σημείο (επαν-)εκκίνησης. «Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι να υπάρχει διαθέσιμο περιεχόμενο, διαθέσιμη πληροφορία» λέει στην «Οικονομία» ο Παναγ. Βρυώνης, προγραμματιστής, blogger και ειδικός συνεργάτης σε θέματα κοινωνικού διαλόγου και επικοινωνίας στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού. «Νομίζω πως είναι εύκολο για κάποιον να φτιάξει μια ειδική εφαρμογή που θα “διαβάζει” για παράδειγμα το κείμενο ενός νόμου, θα εντοπίζει τις αναφορές σε έναν άλλο νόμο και θα οδηγεί στο αντίστοιχο έγγραφο ή στο αντίστοιχο “Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως”», προσθέτει. Στην απορία μας πώς θα ελέγχει κάθε πολίτης τον ωκεανό της πληροφορίας που θα δημιουργηθεί, προτείνει μια -μάλλον λογική- προσέγγιση. «Για ένα θέμα που απαιτεί σχετική εξειδίκευση είναι λογικό να περιμένουμε ενδιαφέρον από πολίτες που έχουν μια γνώση του αντικειμένου, για παράδειγμα ασχολούνται επαγγελματικά με αυτό. Προφανώς, κάποιος που δεν έχει ασχολία με γεωργικά θέματα δεν θα ενδιαφέρεται για τις αποφάσεις που αφορούν τους αμπελοκαλλιεργητές», σημειώνει.

ΕΝΕΤ

Comments 0 σχόλια »

47-pornia-thumb-medium.jpgΔιαστάσεις επιδημίας παίρνει και στη χώρα μας σταδιακά η χρήση πορνογραφικών ιστοσελίδων από παιδιά και εφήβους, αφού 2 στα 10 ελληνόπουλα μπαίνουν συστηματικά σε ροζ sites. Ερευνα που πραγματοποίησε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε 660 μαθητές 14 έως 16 ετών, το 19,5% δήλωσε ότι κάνει χρήση ιστοσελίδων πορνογραφικού υλικού. Από αυτά το 42,7% επισκέπτεται τους ηλεκτρονικούς ερωτικούς ιστοτόπους σχεδόν σε σημείο… εθισμού.

Συμπεριφορά

Τα αγόρια «σερφάρουν» στα ροζ μονοπάτια 11 φορές περισσότερο από ό,τι τα κορίτσια. Εξαιτίας της χρήσης αυτής έχουν τριπλάσιες πιθανότητες για προβλήματα συμπεριφοράς και διπλάσιες πιθανότητες να έχουν οριακό δείκτη κοινωνικοποίησης. Μπορούν δηλαδή να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς όπως να γίνουν πιο επιθετικά και να έχουν δυσκολίες ένταξης.

Να σημειωθεί ότι τα παιδιά με συχνή χρυσή ιστοσελίδων πορνογραφικού περιεχομένου μπαίνουν στο Ιντερνετ πάνω από 2 ώρες καθημερινά.

Οι μικροί επισκέπτες των ροζ σελίδων υποστηρίζουν στους αδαείς γονείς τους ότι απλώς ενημερώνονται για… θέματα σεξουαλικής αγωγής. Οπως όμως επισημαίνει ο Γ. Κορμάς, υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας: «Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο με σκοπό τη σεξουαλική ενημέρωση λειτούργησε ως σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας για τη χρήση των ιστοσελίδων πορνογραφικού υλικού». Γι’ αυτό άλλωστε όπως προκύπτει από την έρευνα, το 26% των εφήβων χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών σεξουαλικού περιεχομένου.

Πάντως, σε άλλες δυτικές χώρες το φαινόμενο έχει πολύ μεγαλύτερη διάδοση. Είναι ενδεικτικό ότι στη Νορβηγία το 24% των εφήβων μπαίνει συστηματικά σε ροζ σάιτ, στις ΗΠΑ το 42%, ενώ στην Μπανγκόκ της Ασίας, το 58%!

Για τις επιπτώσεις της διαπίστωσης αυτής ο υπεύθυνος της Μονάδας σημειώνει: «Η έκθεση των εφήβων στην πορνογραφία μπορεί να ωθήσει σε πρώιμη σεξουαλική δραστηριότητα και σε παθολογικές σεξουαλικές συμπεριφορές. Εχει παρατηρηθεί ότι η έντονη έκθεση σε σεξουαλικό περιεχόμενο είναι πιθανό να οδηγήσει σε μίμηση του πορνογραφικού οπτικού ερεθίσματος και εν συνεχεία σε κατάσταση υπερερωτισμού».

Ο δρόμος, πάντως, προς την ηλεκτρονική πορνογραφία φαίνεται πως ανοίγει από τους γονείς. Το 38% των παιδιών, όπως προκύπτει από έρευνα της ίδιας μονάδας σε 28 δημοτικά σχολεία της Αττικής, σερφάρει στο Ιντερνετ πάντοτε μόνο του χωρίς την παρουσία των γονιών και μόνο το 7% μπαίνει στον κυβερνοχώρο πάντα με τους γονείς τους.

«Ο υπολογιστής δωρίζεται συνήθως στο παιδί όχι σαν εκπαιδευτικό εργαλείο, αλλά σαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι και μάλιστα χωρίς γονικό έλεγχο. Το παιδί έχει τον υπολογιστή στο δωμάτιό του με αποτέλεσμα να σερφάρει ανεξέλεγκτα παντού στο Διαδίκτυο και για όσες ώρες θέλει με ό,τι αυτό συνεπάγεται», σημειώνει ο Γ. Κορμάς.

Ισως γι’ αυτό τελικά το 7,45% των γονέων που καταφεύγουν στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ζητά βοήθεια για επικίνδυνο υλικό που έχουν επεξεργαστεί τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο όπως πορνογραφικό υλικό.

Προστασία

Πάντως, πριν από λίγες ημέρες η μη κερδοσκοπική αμερικανική εταιρεία ICANN (Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης) ενέκρινε την κατάληξη ΧΧΧ για τις ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε ροζ σελίδα θα πάψει να διαθέτει καταλήξεις όπως com κ.λπ. Το γεγονός αυτό από τη μία στοχεύει στην προστασία των παιδιών από τη χρήση τέτοιων σελίδων αφού οι γονείς θα μπορούν να τις αποκλείσουν, αλλά από την άλλη φαίνεται πως έχει και αρνητικά στοιχεία.

Οπως εξηγεί ο Γ. Κορμάς: «Επισημοποιεί πλέον τη βιομηχανία της πορνογραφίας, την κάνει ακόμα πιο εύκολα προσβάσιμη σε όλους ακόμα και στα παιδιά με αντικειμενικό σκοπό την αύξηση του κέρδους, μετατρέποντας το Διαδίκτυο σε μέσο εξυπηρέτησης της βιομηχανίας του πορνό. Το θετικό της απόφασης είναι ότι θα είναι πιο εύκολος ο τρόπος αποκλεισμού της πορνογραφίας για τους ανήλικους, αρκεί οι γονείς να συνηδειτοποιήσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού».

Πάντως, για τους γονείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μπορούν να απευθύνονται στη γραμμή βοηθείας 8001180015 που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παίδων Α. Κυριακού και είναι χωρίς χρέωση. Στελεχώνεται από ειδικούς παιδοψυχολόγους και δέχεται αναφορές για παρενόχληση, παιδοφιλία, κατάχρηση στο Διαδίκτυο και, μεταξύ άλλων, για χρήση σελίδων πορνογραφικού περιεχομένου.

Comments 0 σχόλια »

libox.jpgΕνα εργαλείο που υπόσχεται να δώσει λύση σε όσους έχουν κουραστεί να μοιράζονται αρχεία, φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ. ανάμεσε σε υπολογιστή, κινητό και διαδικτυακές πλατφόρμες, είναι το Libox, που λανσαρίστηκε πριν από λίγες μέρες. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου λογισμικού είναι ότι δεν προϋποθέτει μετατροπές μεταξύ διαφορετικών format, καθώς κάνει αυτόματα συγχρονισμό των διαφορετικών μέσων που επιλέγει ο χρήστης και τα μεταφέρει από το ένα στο άλλο. Επιπλέον επιτρέπει διαμοιρασμό των ίδιων αρχείων μεταξύ φίλων.
www.libox.com

ΕΝΕΤ

Comments 0 σχόλια »

logo_blue.pngΤελειώνοντας τα σεμινάρια άφησα ευχή και κατάρα στους επιμορφούμενους να μην εγκαθιστούν στον υπολογιστή τους κάθε λογισμικό που βρίσκουν συμπαθητικούλι. Αλλά επειδή οι σειρήνες της τεχνολογίας κάνουν σα βουβουζέλες και είναι μάλλον απίθανο να αντισταθείτε στους πειρασμούς, να σας προτείνουμε ένα λογισμικό που θα σώσει πολλούς ανθρώπους και θα σας γλυτώσει πολύ χρόνο. Αρκετές φορές θα έχετε βρεθεί σε μία κατάσταση που ο υπολογιστής σας θα είναι πολύ αργός ή κάτι δεν θα δουλεύει καλά και θα ψάχνετε με τις ώρες να δείτε τι φταίει. Αυτό το παθαίνουν και οι επαγγελματίες, μην ανησυχείτε. Τι θα λέγατε όμως, αν υπήρχε ένα λογισμικό που το βάζετε να “τρέξει” και να σας λέει αμέσως τι φταίει? Πλαιά είχαμε κάτι τέτοιο, λεγόταν BootVis τώρα το ίδιο ακριβώς κάνει το soluto. Το κατεβάζετε, το αφήνετε να τρέξει, κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας και μετά σας λέει αν όλα πήγαν καλά, και αν κάτι δεν πήγε καλά, τι φταίει. Πολλές από τις εφαρμογές που κατεβάζουμε από το internet μπορεί να επηρεάζουν την λειτουργία του υπολογιστή και να το κάνουν πιο αργό. Το soluto υπόσχεται ότι θα καταφέρνει και θα βρίσκει αυτές τις ελαττωματικές εφαρμογές και μετά το μόνο που θα έχετε να κάνετε είναι να τις απενεργοποιήσετε.
Δείτε εδώ ένα βίντεο που εξηγεί πως δουλεύει το soluto.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων