BBC

Η «λήθη του ipod», όπως ονομάζεται, θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή και την ακεραιότητα των οδηγών, των ποδηλατών, αλλά και των πεζών, σύμφωνα με την αυστραλιανή αστυνομία.

Και δεν είναι μια σπάνια κατάσταση. «Λήθη του ipod» ονομάζεται η διανοητική απομόνωση που βιώνει κανείς όταν ασχολείται με το κινητό τηλέφωνο, το ΜΡ3 ή τον μικρό ηλεκτρονικό υπολογιστή του.

Οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι πρόκειται για διάσπαση της προσοχής, που «τυφλώνει» τον χρήστη της συσκευής σε όλα όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον του.

Για το πρόβλημα οδικής ασφάλειας που δημιουργείται από τη χρήση μικρών συσκευών, όπως το κινητό και το ipod, ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι πεζοί που περπατούν βουλώνοντας και τα αυτιά με ακουστικά του ipod, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν μηνύματα από το κινητό τους ή ελέγχουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο.

Στη Βικτώρια της Αυστραλίας η αστυνομία έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη «λήθη του ipod». Η ανησυχία των ειδικών επαληθεύθηκε στις αρχές του μήνα, όταν ένας ποδηλάτης βρέθηκε ξαφνικά –ακούγοντας μουσική– στην τροχιά του τραμ. Δεν είχε καταλάβει το παραμικρό έως ότου το ογκώδες μεταφορικό μέσο προσέκρουσε πάνω του. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι «είχε άγιο», καθώς την γλίτωσε με μερικούς μώλωπες και μικροτραυματισμούς στα πόδια.

Η αυστραλιανή αστυνομία εφάρμοσε σχέδιο «πάταξης» των απρόσεκτων πεζών που διασχίζουν τους δρόμους απ’ όπου θέλουν –και όχι μόνον από τις διαβάσεις– και δεν υπακούν στους σηματοδότες. Μέσα σε τρεις ημέρες, η «τσιμπίδα του νόμου» είχε αρπάξει 613 πεζούς στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα. Πολλοί από τους παραβάτες χρησιμοποιούσαν διάφορες συσκευές για να ακούν μουσική, να ελέγχουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο κ. ο. κ.

http://news.kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων