Αρχείο για 12 Μαΐου, 2010

111933_b-1.jpgΑντιγράφω σχολιαστή του Στάθη:

21 επιφανείς οικογένειες συμπατριωτών μας (όλο με κάτι περίεργους τύπους επιμένει να μας τσουβαλιάζει τώρα τελευταία η «πατρίδα» και ο «πατριωτισμός») έφτασαν να δίνουν ως και 75000 ευρώ ανά εξεταζόμενο μάθημα προκειμένου να προμηθεύονται τα «βλαστάρια» τους τα θέματα του International Baccalaureate (ΙΒ).

Το ΙΒ που διδάσκεται εξ ολοκλήρου στα αγγλικά μπορεί να μην εισάγει σε ελληνικά πανεπιστήμια, ανοίγει όμως τις πόρτες των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου. Ας μην απορεί κανείς για το πώς αυτοί που δε μπορούν να περάσουν τις εισαγωγικές εξετάσεις του σήμερα, είναι δυνατό να ολοκληρώσουν αύριο με επιτυχία τις σπουδές τους στo Cambridge, το Imperial και αλλού. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις είναι που μεγαλουργεί αυτό που γενικώς ονομάζεται «ιδιωτική πρωτοβουλία» του εγχώριου επιχειρηματικού και πολιτικού κεφαλαίου.

Καλώς λοιπόν κάνει η «ελίτ» της χώρας και κρατά μυστικά τα ονόματα των εν λόγω οικογενειών. Πώς αλλιώς τα «τούβλα» του σήμερα θα επιστρέψουν σε λίγα χρόνια, ενδεδυμένα το μανδύα των «λαμπρών σπουδών εις την αλλοδαπήν», προκειμένου να μας κυβερνήσουν από διάφορα πόστα; Θα έρθουν τότε να «χτίσουν» το μέλλον της χώρας ΤΟΥΣ, χρησιμοποιώντας εμάς ως τούβλα. Και είναι τότε που θα μας λένε για 46.724η φορά ότι το κάνουν για να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χτες.

Πόσο θράσος έχουν οι «σπουδαγμένοι» του τίποτα όταν επιμένουν να μας πουλάνε για καθρεφτάκια τις τιποτένιες σπουδές τους περνώντας μας για ιθαγενείς; Περίπου όσο κάποια κυρία που στέλνει τα βλαστάρια να παρακολουθήσουν το IB και ταυτοχρόνως θέτει εαυτόν στην υπηρεσία της ποιοτικής αναβάθμισης της ελληνικής Παιδείας επιθυμούσα τη θεσμοθέτηση της Αγγλικής ως επίσημης γλώσσας του Κράτους και αποδίδουσα το «Δωδεκάλογο του Γύφτου» στο . . . Βιζυηνό. Έλληνες . . . ανελλήνιστοι.

Για πόσο ακόμα θα το δέχεσαι Λαέ, τα «τούβλα» να σε προορίζουν για τούβλο της σωτηρίας του μέλλοντός τους;

H Πατρίδα μας και η Πατρίδα τους.

Comments 0 σχόλια »

skitso-4-thumb-medium.jpgΗ γνώµη…
… ενός αναγνώστη δεν είναι λίγες οι φορές που µπορεί να αξίζει όσο οι γνώµες δεκάδων εµβριθών αναλυτών. Αυτό ακριβώς συνέβη µε έναν αναγνώστη που έγραψε στους «Τάιµς της Νέας Υόρκης» για τις τύχες των εργαζοµένων στην Ευρώπη.

«Ζω…
… και εργάζοµαι στη Γερµανία» άρχιζε το σχόλιο του αναγνώστη. «Πριν από δέκα χρόνια, η γερµανική κυβέρνηση εγκατέλειψε το σταθερό µάρκο της και υιοθέτησε το ευρώ χωρίς να επιτρέψει κανέναν δηµόσιο διάλογο. Οι σκεπτικιστές, µερικοί από τους οποίους ήταν εξέχοντες οικονοµολόγοι, στιγµατίστηκαν και έγιναν στόχος χλεύης και εµπαιγµών, καθώς κανείς δεν ήθελε να ακούσει τις νόµιµες ανησυχίες τους.

Ετσι, η µακραίωνη προσπάθεια για την ανασύσταση της Αγίας Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερµανικού Εθνους επιτεύχθηκε χωρίς την παραµικρή συµβολή της κοινής γνώµης. Σε όσες χώρες ο κυρίαρχος λαός εξέφραζε την αντίθεσή του (όπως στην Ιρλανδία), η ψήφος του ακυρωνόταν. Αυτή η απώλεια της λαϊκής κυριαρχίας ήταν η ίδια παντού. Η γερµανική κυβέρνηση είπε στους γερµανούς πολίτες πως έπρεπε να πιστέψουν στο ευρώ και πως όλα θα πήγαιναν το ίδιο καλά όπως και πρώτα. Θα ήταν, τους έλεγε, όπως και το µάρκο, µε µόνη διαφορά πως θα το χρησιµοποιούσαν όλοι. Μετά την εισαγωγή του ευρώ, τα ηµεροµίσθια των γερµανών εργαζοµένων έπεσαν, οι τιµές των προϊόντων ανέβηκαν, οι φόροι αυξήθηκαν, οι γερµανικές πόλεις περιέπεσαν σε παρακµή και οι άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να εργάζονται µέχρι τα εξήντα επτά τους χρόνια για να πάρουν µια σύνταξη. Τα επιχειρηµατικά κέρδη εκτινάχτηκαν στα ύψη, επειδή µε το κοινό νόµισµα διευκολύνθηκαν οι διεθνείς συναλλαγές και η αναζήτηση φθηνών εργατικών χεριών. Οι γερµανοί ηγέτες είπαν στους πολίτες τους πως έπρεπε να αποδεχτούν αυτές τις αλλαγές, επειδή ήταν αναγκαίες για να παραµείνει η γερµανική οικονοµία ανταγωνιστική µέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον».

Οι γερµανοί…
…εργαζόµενοι ήταν λοιπόν οι πρώτοι που κλήθηκαν να πληρώσουν το κόστος αυτών των αλλαγών. Γι’ αυτό σήµερα αντιδρούν αρνητικά στα σχέδια διάσωσης των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης. Και γι’ αυτό καταψήφισαν την καγκελάριο Μέρκελ. Ξέρουν πως αν κάτι πάει στραβά, πάλι αυτοί θα πληρώσουν το κόστος. Και πως αν όλα πάνε καλά, πάλι τα κέρδη από τα δάνεια και τους τόκους θα πάνε σε τσέπες που δεν είναι δικές τους. Μια αυτοκτονία…
… δεν είναι πάντα δίχως νόηµα. Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική αυτοκτονία. Η εκλογική συντριβή της Μέρκελ ήταν αποτέλεσµα της θυσίας της για την ανασύσταση µιας οικονοµικής Αγίας Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερµανικού Εθνους. Τα θεµέλιά της τέθηκαν πριν από µία δεκαετία, όταν η Γερµανία δέχτηκε να εγκαταλείψει το ισχυρό µάρκο της προκειµένου να καθυποτάξει τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης σε µια ενιαία γερµανική αγορά. Και αν στον βωµό αυτού του συστήµατος θυσιάστηκαν πρώτοι οι γερµανοί εργαζόµενοι, εύκολα µπορούµε να καταλάβουµε γιατί στο πλαίσιο αυτού του συστήµατος οι εργαζόµενοι των περιφερειακών ευρωπαϊκών χωρών δεν έχουν καµία ελπίδα.

Το σκίτσο είναι του Στάθη από την Ελευθεροτυπία

Δρόμοι στα Νέα

Comments 0 σχόλια »

 45518.jpg

Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο «κίνδυνος» κάνει καλό στα παιδιά. Φυσικά κάνουν λόγο για ελεγχόμενο ρίσκο στα παιδικά παιχνίδια και επισημαίνουν τη θετική επίδραση που μπορεί αυτό να έχει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών- κυρίως προβάλλοντας τα προβλήματα που πιθανόν να προκαλέσει η υπερπροστασία.

Για την ψυχολόγο κ. Μαριέτα Ρήγα-Πεπελάση είναι αποδεδειγμένα τα οφέλη για την ανάπτυξη της παιδικής- και εφηβικής μετέπειτα- προσωπικότητας της παροχής κάποιου βαθμού ανεξαρτησίας και αυτονομίας στο παιχνίδι αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες, αφού το παιδί προετοιμάζεται έτσι για τον πραγματικό κόσμο.

Οπως άλλωστε τονίζει, οι «κίνδυνοι» για ένα παιδί που δεν του επιτρέπεται να πάρει κανένα ρίσκο μπορούν να αποδειχθούν αρκετοί.

Ισως οι γονείς που απομακρύνουν κάθε κίνδυνο να νιώθουν ότι προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδιά τους, ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα να τους κάνουν πολύ μεγαλύτερο κακό μακροπρόθεσμα. «Ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση» είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν ως ενήλικοι, επισημαίνει η ψυχολόγος.

Παραδέχεται βέβαια ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τα παιδιά κάθε ηλικίας. Ομως, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «οι γονείς χρειάζεται να τα έχουν προβλέψει όλα αυτά, να γνωρίζουν τις σωματικές και διανοητικές ικανότητες του παιδιού τους, αλλά και κατά πόσον μπορεί να κατανοεί τον ενδεχόμενο κίνδυνο σε κάθε περίσταση. Με δυο λόγια, χρειάζεται εκπαίδευση που αρχίζει σε πολύ μικρή ηλικία. Επιπλέον οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα τους και να αποφεύγουν προφυλάξεις του τύπου “πρόσεξε” σε καθετί που κάνουν τα παιδιά και φυσικά τις απαγορεύσεις. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προβάλλουν την αδυναμία τους ή τη σημαντικότητά τους- με εκφράσεις του τύπου “εγώ ξέρω καλύτερα από εσένα”- στο παιδί».

Οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα τους και να αποφεύγουν προφυλάξεις του τύπου «πρόσεξε»

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς προκαλούν διαταραχές πανικού

ΓΙΑ ΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ Μichael Liebowitz,επικεφαλής της μονάδας διαταραχών πανικού στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, μεγάλο ποσοστό των ασθενών με κρίσεις πανικού είχαν υπερπροστατευτικούς γονείς. Οπως χαρακτηριστικά εξηγεί, επειδή μεγαλώνουν χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα μόνα τους, αφού οι γονείς πάντα εξασφαλίζουν ότι δεν θα πονέσουν ή δεν θα κάνουν λάθος, ενδέχεται να μη γνωρίζουν πώς να χειριστούν κάποιες καταστάσεις και γι΄ αυτό αντιδρούν ακραία. Κάποια από αυτά τα παιδιά πιθανόν να πάθουν κρίσεις πανικού και όσο μεγαλώνουν έχουν και περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαταραχές πανικού.

Μεγαλώνουν με τον φόβο
Η αμερικανίδα δημοσιογράφος Lenore Skenazy τον Απρίλιο του 2008 έγραψε στη «Νew Υork Sun» ένα άρθρο που περιέγραφε την απόφαση που πήραν αυτή και ο σύζυγός της να αφήσουν τον 9χρονο τότε γιο τους Ιzzy να γυρίσει μόνος του σπίτι, διασχίζοντας ολόκληρο σχεδόν το Μανχάταν με τον υπόγειο σιδηρόδρομο. Σε ελάχιστες ημέρες η ιστορία της και η «φιλοσοφία» της ως γονέα απασχολούσε όλη την Αμερική. Δέχθηκε εντονότατη κριτική και κατηγορήθηκε ότι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού της- της απονεμήθηκε δε και ο τίτλος της «χειρότερης μαμάς της χώρας».

Ωστόσο, η Skenazy υποστήριξε σθεναρά ότι τα σημερινά παιδιά υπερπροστατεύονται από τους γονείς τους και δεν έχουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν τόσο ελεύθερα όσο αυτοί. Θεωρούσε ότι το κυριότερο στοιχείο της μεθόδου ανατροφής που επιλέγουν οι σύγχρονοι γονείς είναι ο φόβος και αυτό μπορεί να έχει πολύ άσχημες συνέπειες για τα παιδιά όταν μεγαλώσουν. «Αν ένα παιδί μεγαλώνει νομίζοντας ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνο του, τελικά θα το πιστέψει», υποστήριξε στο διάσημο πια άρθρό της.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

socialnetworking2.jpgΗ κοινωνική δικτύωση είναι πλέον καθεστώς. Μπήκε στην καθημερινότητά μας «από οθόνης», κέντρισε την προσοχή μας, μονοπώλησε το ενδιαφέρον μας και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε τόσο online όσο και offline. Αφού λοιπόν καθιερώθηκε (σε σημείο μάλιστα να θεωρείται το Διαδίκτυο συνώνυμο με αυτήν), τώρα εξειδικεύεται (στα μέτρα συγκεκριμένων ομάδων του αγοραστικού κοινού) σε μια προσπάθεια να κάνει το επόμενο βήμα και να απλώσει ρίζες βαθύτερα στις προτιμήσεις των κυβερνοναυτών.

«Χαμένος μέσα στη φρενίτιδα που επικρατεί στην κορυφή του social networking (MySpace, Facebook), εύκολα ξεχνάει κανείς πως υπάρχει ακόμη χώρος για μικρότερα, στοχευμένα κοινωνικά δίκτυα», σημειώνει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα Techcrunch. Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια επίσκεψη σε ψηφιακές γωνιές όπως οι BakeSpace.com, GoodReads.com και Cuteness.com.

Εκαστος στο είδος του, οι εν λόγω ιστοχώροι, οι οποίοι, σημειωτέον, είναι φέτος υποψήφιοι για Webby Award στην κατηγορία social networking (τα βραβεία Webby θεωρούνται τα Οσκαρ του Διαδικτύου, ενώ οι New York Times τα χαρακτηρίζουν «τη μεγαλύτερη τιμή του Internet»), έρχονται να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες δικτύωσης σε κατηγορίες ανθρώπων με πολύ συγκεκριμένα ενδιαφέροντα: το BakeSpace.com στους καλοφαγάδες που παθιάζονται με τη μαγειρική, το GoodReads.com στους βιβλιοφάγους που παθιάζονται με την ανάγνωση και το Cuteness.com στους κατόχους κατοικιδίων ζώων που παθιάζονται με τα ζώα τους.

Εικονική κουζίνα
Πιο συγκεκριμένα, το BakeSpace.com, «το νοστιμότερο social network στον παγκόσμιο ιστό», αποτελεί ουσιαστικά μια μεγάλη «εικονική κουζίνα» στην οποία άτομα από κάθε γωνιά της γης μαζεύονται για να ανταλλάξουν απόψεις επί παντός? γαστρονομικού. Φανταστείτε κάτι σαν τα δικά μας SintagesPareas.gr και Hungry.gr αλλά με πολύ πιο έντονο το στοιχείο της κοινωνικής δικτύωσης.

Απαξ και εγγραφεί στον χώρο του BakeSpace.com, ο χρήστης αποκτά μια δική του, προσωπική βάση (My Kitchen) στην οποία μπορεί να ανεβάζει υλικό (συνταγές, οδηγίες, blog posts, φωτογραφίες, βίντεο κ.ά.). Επιπλέον, μέσω αυτής δύναται να επικοινωνεί (e-mail) με άλλους χρήστες της υπηρεσίας καθώς και να συνάπτει φιλίες, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λειτουργίες My Recipe Feed (ενημερώνει αυτόματα τους χρήστες για τις νέες ανά κατηγορία συνταγές που δημοσιεύονται στον χώρο) και Mentors (επιτρέπει στα πιο έμπειρα μέλη της κοινότητας να προσφέρουν τα φώτα τους σε όσους διψούν για μαγειρική γνώση).

Να σημειωθεί πως ακόμη και ως απλός (μη εγγεγραμμένος) επισκέπτης, έχει κανείς πρόσβαση στις περίπου 44.000 συνταγές της υπηρεσίας (συνταγές οι οποίες καθίστανται εύκολα αναζητήσιμες μέσω ενός εντυπωσιακά πλούσιου σε φίλτρα search engine).

Μικροί ιστοχώροι, αλλα με μεγάλη επιτυχία
Η λογική «όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα» μάλλον δεν ισχύει στον χώρο της κοινωνικής δικτύωσης, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το «Associated Press». Μικροί ιστοχώροι οι οποίοι απευθύνονται σε ομάδες ατόμων με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα «γνωρίζουν ολοένα μεγαλύτερη επιτυχία». Μάλιστα οι μικροί, δεδομένου του περιορισμένου αριθμητικά αλλά αφοσιωμένου κοινού τους, χρεώνουν για διαφημίσεις «έως και δέκα φορές περισσότερο» από τους μεγάλους.

GoodReads.com: Το e – στέκι των βιβλιοφάγων
Με περισσότερα από 3,2 εκατ. μέλη και πάνω από 84 εκατ. καταχωρημένα βιβλία, ο ιστοχώρος GoodReads.com αποτελεί το μεγαλύτερο online σημείο συνάντησης αναγνωστών στον κόσμο. Ονειρο κάθε βιβλιοφάγου, το GoodReads.com επιτρέπει δωρεάν στους χρήστες του να δικτυώνονται με κριτήριο τα αγαπημένα τους αναγνώσματα, να σχολιάζουν τα όσα διάβασαν, να ανεβάζουν κριτικές συγγραμμάτων, να στήνουν λογοτεχνικές λέσχες, να δημοσιεύουν τις δικές τους συγγραφικές απόπειρες καθώς και να επικοινωνούν με τους ίδιους τους συγ­γρα­φείς.

Επιπλέον, τους δίνει τη δυνατότητα να κατηγοριο­ποιούν το υλικό τους (τα βιβλία που διάβασαν, που διαβάζουν και που έχουν προγραμματίσει να διαβάσουν) σε ράφια («book­shel­ves»), ενώ άξια ιδιαίτερης μνείας είναι η υπηρεσία «quotes». Λόγος για μια δεξαμενή δεκάδων χιλιάδων καλά κατηγοριοποιημένων (βάσει 30 ετικετών) και εύκολα αναζητήσιμων (βάσει λέξεων-κλειδιών) ιστορικών ρήσεων και αποφθεγμάτων τα οποία οι χρήστες μπορούν να σχολιάζουν και να ξεχωρίζουν ως «αγαπημένα».

Cuteness.com: Κατοικίδια με… προφίλ
Ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης για κατόχους κατοικιδίων, το Cuteness.com δίνει τη δυνατότητα στους απανταχού χρήστες του να δημιουργούν προσωπικά online προφίλ (με φωτογραφίες κ.ά.) όχι για τους ίδιους αλλά για τα ζωάκια τους. Επί του παρόντος, περισσότερα από 8.400 ζώα (σκύλοι, γάτες, χρυσόψαρα, καναρίνια, ακόμη και… σκορπιοί) «διατηρούν» στον χώρο της υπηρεσίας τη δική τους ιστοσελίδα στην οποία αναγράφονται το είδος, η ηλικία, η ράτσα και το όνομά τους. Σημειωτέον πως τα ζώα μπορούν, εάν το επιθυμούν, να παίρνουν μέρος σε online διαγωνισμούς ομορφιάς (στους επονομαζόμενους Cutewars) με ποικίλα έπαθλα, καθώς και να κάνουν chat (στο καλούμενο Dog Park).

Birdpost.com: Τα πτηνά στο Διαδίκτυο
Social Network που απευθύνεται αποκλειστικά σε πα­ρατη­ρητές πουλιών το Birdpost.com, καθώς επιτρέπει στους χρήστες του να διατηρούν αρχείο με τα όσα βλέπουν στον αέρα (My Birds), να αναζητούν τα πτηνά της αρεσκείας τους, να λαμβάνουν ενημερώσεις σχετικά με την εμφάνιση συγκεκριμένων πουλιών σε συγκεκριμένες περιοχές, κι όλα αυτά με τη βοήθεια δορυφορικών χαρτών και λοιπών οπτικών μέσων. Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος ιστοχώρος ήταν υποψήφιος την περυσινή χρονιά για βραβείο Webby στην κατηγορία social networking.

Αthlinks.com: Για αθλητές με αντοχή
Σημείο συνάντησης για ανθρώπους που ασχολούνται με αθλήματα αντοχής (τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση, τρίαθλο κ.ά.) το Αthlinks.com αριθμεί επί του παρόντος σχεδόν 100.000 εγγεγραμμένα μέλη από κάθε γωνιά της Γης.

Ravelry.com: Online… βελονιά
Κοινωνικό δίκτυο «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα ανθρώπων, οι οποίοι είναι παθιασμένοι με το ράψιμο, το πλέξιμο και την ύφανση. Εντός του θα βρείτε πληροφορίες πάνω σε σχέδια, υφάσματα, κλωστές, βελόνες και πολλά άλλα σχετικά.

Οι ιστοχώροι
BakeSpace.com, GoodReads.com και Cuteness.com είναι φέτος υποψήφιοι για Webby Award στην κατηγορία social networking.

Εθνος

 

Comments 0 σχόλια »

1457.jpgΠανεπιστήµιο Μπικόκα του Μιλάνου, στο µάθηµα της Ανοσολογίας. Ο καθηγητής ζητεί από τους φοιτητές του τον ορισµό του ιδιότυπου. Η αντίδραση είναι διαφορετική απ’ ό,τι συνήθως: κανένας δεν πετάγεται σηκώνοντας το χέρι και κανένας δεν σκύβει το κεφάλι προσπαθώντας να αποφύγει την απάντηση.

Οι φοιτητές κρατούν στο χέρι τους ένα τηλεχειριστήριο και πατούν ένα πλήκτρο ανάλογα µε την απάντηση που θέλουν να δώσουν. Αµέσως µετά, βλέπουν σε µια οθόνη το αποτέλεσµα της απόφασής τους. Αυτή η µέθοδος διδασκαλίας που θυµίζει περισσότερο κάποιο τηλεπαιχνίδι, όπως το «Ποιος θέλει να γίνει εκατοµµυριούχος;», ονοµάζεται student response system και εφαρµόζεται πειραµατικά στο ιταλικό πανεπιστήµιο. Στην ουσία πρόκειται για ένα σύστηµα πολλαπλών επιλογών, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον καθηγητή να διαπιστώνει αµέσως µέσω ενός γραφήµατος τα ποσοστά των σωστών και των λανθασµένων απαντήσεων. Ο βασικός σκοπός ωστόσο είναι διαφορετικός: για τους καθηγητές, το student response system είναι ένας τρόπος να κρατούν «ξύπνιους» τους φοιτητές τους, να προκαλούν την προσοχή τους και να τους παρακινούν να αποµνηµονεύουν τύπους και δεδοµένα. Τους βοηθάει επίσης να διαπιστώσουν τον βαθµό κατανόησης του µαθήµατος.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

schoolroom.jpgΣχέδια για την καθιέρωση ειδικών οικοτροφείων, όπου θα φοιτούν και θα έχουν την ευκαιρία να επανορθώνουν για τα λάθη τους οι «μαθητές ταραξίες», επεξεργάζεται στη Γαλλία ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι εξετάζουν κατά πόσον είναι εφικτή η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος, τα ειδικά οικοτροφεία θα στεγάσουν «μαθητές, οι οποίοι έχουν αποβληθεί τουλάχιστον μία φορά» λόγω κακής διαγωγής από τα σχολεία τους. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν πρόσθετες «μίνι σχολικές δομές», οι οποίες θα λειτουργούν στο πλαίσιο των κολεγίων και θα δέχονται μαθητές, ηλικίας από 13 έως 16 ετών.Το πρόγραμμα θα αναλάβει τους «ταραξίες της γαλλικής κοινωνίας», στην ύπαρξη των οποίων είχε αναφερθεί ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί με ομιλία του στις 20 Απριλίου. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε μιλήσει για «νέους, οι οποίοι καθιστούν ανυπόφορη τη ζωή των συμπολιτών τους, τρομοκρατούν τους συνανθρώπους τους, περιλαμβανομένων των γονέων και των δασκάλων τους»… Το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Monde, θα δίνει σε αυτούς τους παραστρατημένους εφήβους μια δεύτερη ευκαιρία να αποδεχθούν τις κοινωνικές δομές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως πολίτες χωρίς να νιώθουν απόβλητοι. Παρουσιάζεται ως «εκπαιδευτική λύση», που, κατά τις προσδοκίες των ειδικών, θα εμποδίσει αυτούς τους νέους να διολισθήσουν στην εγκληματικότητα.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων